Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#9921 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 13:43

od 2 miesiąca, to dla mnie już nie kurczaki i latają z kurami po wybiegu. czyli jedzą to samo co kury :) czyli wszystko :)

generalnie, nie trzymam kurczaków pod "kloszem" jak są z kwoką i jest ciepło to od pierwszych dni lataja z nią po wybiegu, a jedzonko dla nich dostają tylko na noc. jak jest zimno i zamknięte sa z kwoką, to mają cały czas swoje jedzonko.

ale jak to pisklaki z inku, to nieco inaczej o nie dbam :) tzn. na duży wybieg trafiają jak mają 2-4 tyg. zależy jak rosną i jaka pogoda jest :) jak jest ciepło, to takie maluchy z inku, tez na polu siedzą od pierwszych dni :) tyle, ze maluchy mają swój mały wybieg, przy duzym wybiegu, coby się kury do nich przyzzwyczaiły i potem ich nie atakowały :)

• 0

#9922 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 13:54

Witam nareszcie mogę zabrać głos u mnie nareszcie zannlazlem jajo kacze zostawiłem w gnieździe aby kaczka się nie wyniosła gdzieś indziej. Pozdrawiam ;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#9923 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 14:02

Robercie, no to gratuluje jajka :) w końcu się doczekałeś :) oby teraz już niosły się na dobre te Twoje kaczuchy :D

• 0

#9924 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 15:01

Czy kury,kaczki,gęsi i perliczki dogadaja sie na jednym podworku i kurniku? Zamowilam na wiosne kaczki pekin i gąski i nie wiem czy by dodac jeden "pokoj" wiecej w kurniku??
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#9925 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 15:16

Jak muszą to się dogadują, ale gęsi są strasznie wredoty :P atakują kury i kaczki. co innego jak gęsi i kaczki bedą od małego razem wychowane, wtedy będą między sobą dobrze zyły, ale jak wychowasz je osobno, to kiepsko to widzę :P ja moim musiałam kombinować.

• 0

#9926 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 16:02

I co wtedy wykombinowalas? Kaczki,gesi i perliczki dostane jednego dnia. Slyszalam ze gesi lubia szczypac ludzi. Co do kur to legna sie i takie mam no bo jak kupilam dwa razy nioski,kase wydalam to mi potruli,a kolejne wyzdychaly
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#9927 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 16:16

przegródki w stajence :) co wieczór odganiałam gęsi od wejścia, bo te stały w progu i nie dały wejść kaczkom. najpierw wchodziły kaczki, zamykałam im przegródkę i potem wchodziły gęsi :)

• 0

#9928 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 19:52

Witam z wieczora ;-) można w końcu odetchnąć;-) i zajzęć a ulubioną stronę, Aniu mam nadzieje że kaczki będą się niosły, na to liczę ;-) a co u was ja liczę na skubanie kaczek w ten weekend ale czy dam radę nie wiem, a co u was nowego
  • 0

#9929 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 20:08

Witam a u nas po staremu :) choć z drugiej strony dziś pojawilo sie brązowe jajko i tak sie zastanawiam czy to aby nie maransa? bo pamiętam że takie jajka wkladalem do inku tylko nie pamiętam której rasy ono bylo :( hehe i jeszcze dziś mialem trochę sprintu za kogutem bo jak koguty zaczely skakać po kurkach to poszly do ciupy :) i im skrzydel nie obcinalem a teraz w ciupie siedzą kury no a koguty biegają noi patrze a kaban wyfrunąl na brame a za momęt już ganial po podwurku więc ja za nim no ale w końcu dopadlem gada :)

• 0

#9930 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 20:16

a u mnie dzisiaj jedna kurka nie wróciła na noc :( mam nadzieję, że gdzies przycupnęła na strychu w sianie, albo przypadkiem posżła do stajni sąsiada z jego kurami...

Sławek, jak brązowe, to raczej na pewno Maransa :)

Robercie, no to pracowity weekend Cię czeka :)

• 0

#9931 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 20:29

A to miałeś Sławek trochę ruchu dla zdrowia;-) Aniu mam nadzieje że wróci kurka szkodaby jej było jutro mam sporo roboty w garażu może się wyrobie to w niedziele skubanie a w poniedziałek rosół:-D :-D
Wiatr wieje i net mi słabo chodzi co za los tu chcesz zajzęć na forum a tu strona się nie może załadować:-(
  • 0

#9932 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 20:32

Też tak mi sie Aniu wydawalo :)

co do skubania to ja też mam na zamiarze na obiad niedzielny oskubać kaczkę ale nie wiem czy aby nie będzie ten kogut co za nim ganialem :)

hehe w sumie to wloch to kto wie może  inaczej smakuje :)

• 0

#9933 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 20:46

Tak Robercie poganialem co nie co i może bym nic o tym nie pisal tyle że oczywiśćie musialem wywalić orla :)

Na co do kury Ani to jak nic jej nie porwalo :( to pewnie rano sie znajdzie :)

• 0

#9934 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 21:06

A to takie buty ;-) ja chyba sobie nie po pisze za duży wiatr i coś zasięg mi ginie
  • 0

#9935 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 30 styczeń 2015 - 21:29

U mnie wialo po poludniu a potem calkiem nieźle popadal deszcz  tak że na okrąglo mam wszędzie ciapę :( no ale na to nie ma rady " taki mamy klimat" bynajmniej na jutro mówią o opadach śniegu i śniegu z deszcze więc pewnie też nie zla ciapa będzie :(

Wracając do tematu kur to muszę wywalić koguta od wloszek i wrzucić tam dwie kurki maransów (bo tylko dwie są i dwa koguty) co by koguty po nich nie skakaly no a pużniej maransy pujdą do innego kojca a do kur wróci kogut i niech sie dzieje wola nieba.

Pozdrawiam

Ps. Aniu ile czasu trwa inkubacja perliczek? pytam Ciebie bo ty chyba jesteś najbardziej w perliczym temacie :)

• 0

#9936 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 31 styczeń 2015 - 06:36

My wczoraj niezle w-f mieslismy ale za perlikami. Lotki im odrosly i wefrunely na stodole. Dopiero poznym wieczorem przy latarkach udalo sie je zapedzic. No i zrobilam im znow "fryzjera"
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#9937 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 styczeń 2015 - 07:53

Sławek, jaja perlicze inkubuje się tak jak indycze 4 tygodnie :)

Ja dzisiaj u siebie chyba przeprowadzę ciachanie lotek...

u nas wczoraj wiosna, a dzisiaj wstałam i na polu biało. matko! co za pogoda :dodgy:

rano mi się skojarzyło, że chyba brakuje małego kokucika Sułtana. ale nie jestem pewna, bo wczoraj patrzyłam mniej więcej której kury może brakować czy koguta, o nim zapomniałam. i sama już zgłupiałam. pójdę za godzinę to się przekonam...

• 0

#9938 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 31 styczeń 2015 - 08:12

Ja musze co trosze obcinac lotki kurkom i perlikom. Mam niskie ogrodzenie w sadzie i ciagle wyfruwaja. A jak wyfruna do sasiada to stamtad nigdy juz nie wracaja niestety ;-(
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#9939 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 styczeń 2015 - 08:54

Lotki przycięte, ale tylko kurom. No i 2 już się nie udało, bo nie mogłam ich złapać. ale te akurat nie uciekają. największe uciekinierki u mnie to Sussexy. Perliczkom nie przycinam, bo one, owszem uciekaja, ale nie daleko. trzymają się kur i zawsze wracają :) Ja mam siatkę na 2m. wysoka, a i tak cholernice sobie radzą. Jeszcze kaczkom mieliśmy przyciąć, ale miałam dość :P

Zaczęłam liczyć kury przy przycinaniu, ale szybko sie pogubiłam. Na pewno Sułtan jest w stajence. Wieczorem sie okaże czy kurka wróciła, czy też nie...

• 0

#9940 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 styczeń 2015 - 08:54

Brum, a czemu kurki od sąsiada nie wracają?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych