Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 01 luty 2015 - 11:21
Napisano 01 luty 2015 - 11:31
A, to rzeczywiście jeszcze za mało sie niesie ja tam mojej "czarnulce" codziennie jajko zabieram, a i tak skubana, codziennie jak je wypuszczę na pole, stoi pod furtką coby wyjść na ogród i leci prosto do stodoły tam pod swój stoliczek i znosi jajko jeszcze kilka dni i dostanie tam sianka, stoliczek obłożę z jednej strony, bo z dwóch jest nie dostępny i zostawię jej tylko małe wejście tylko dla niej, coby jej nikt nie nękał. wtedy niech sobie tam jajek nazbiera i niech siada a wiem, że ona mi pięknie wysiedzi, bo rok temu wysiedziala gąski tak więc, jeszcze trochę musi na puste gniazdo wracać, ale to juz kwestia dni
Napisano 01 luty 2015 - 11:32
Jesli o kolory jaj do koszyczka chodzi, to ja mam i zielone jajka od kurki Araaukan i zielone jajka od kaczek Biegusek do tego jajko od Marans kurki, Perliczki tez mają fajne jajeczka Zielone kurki mają super białe, więc pisanki jak malowane, bez malowania
Napisano 01 luty 2015 - 12:16
po kurce zeszla. Jak ja rozcielam to woda chlusnela i miala pierwsze
jajko stluczone,skorupa zgnieciona. Moja najladniejsza pupilka.... Mam
problem z kurczakami bo paszy nie chca jesc. Pasza gruba,moze by ja
namoczyc i na mokro podawac??
Napisano 01 luty 2015 - 12:24
Brum, szkoda kurki
co do paszy, to jak za gruba, to rozdrobnić coby drobniejsza była
Napisano 01 luty 2015 - 15:07
Napisano 01 luty 2015 - 15:24
heh, też tak myslałam kiedyś a zielone znoszą białe małe jajeczka
chciałam kury wypuścić poza ogrodzenie, ale 2 jastrzębie latają nad zagrodą, do tego 1 siedzi na drzewie w lasku po lewej, a kolejny w lasku po prawej no i siedzą bidule zamknięte w swojej zagrodzie, mała nie jest, ale trawy na niej już dawno nie ma, a tak by sobie poskubały...
Napisano 01 luty 2015 - 19:19
Tak jak wcześniej wspominałem zbieram od jakiegoś jajka od kaczek część jest zielona (jasny zielony). Jednak co jakiś czas pojawiają się białe jajka. Nie sądzę aby to były kurze. Troszkę inne w dotyku. Znoszone są tak jak kacze - gdzie popadnie. Kury u mnie niosą się w kilku wybranych gniazdach. Zakładam, że kacze - czy dobrze?
Takie drobne pytanie przy okazji. Ile kaczka siedzi na jajkach?
Zastanawiam się do kiedy czekać z ewentualnymi lęgami naturalnymi. Tak abym nie przegapił momentu. Dodatkowe pytanie
Mam 4 kaczki staropolskie i dwa kaczorki. Zostawić jednego czy dwa. Nie będą sobie przeszkadzać?
No moja gąska została wczoraj oskubana. Maskara ile tego pierza miała. Teraz czekam kto przejmie przywództwo na podwórku Wcześniej się szarogęsiła jak nie wiem. No ale parka piżmowych wreszcie odetchnęła. Jeszcze muszą się jakoś dogadać ze staropolskimi
Napisano 01 luty 2015 - 19:23
Zidiociałam od tej nowej szaty forum ale powoli wracam do jako takiej rozumności brum przeczytałam o Twojej kurze, u mnie miałam podobne przypadki padnięcia i obecności płynu w jamie ciała. w jednym przypadku ewidentnie uraz, np ktoś ją mocno kopnął/uderzył i to spowodowało stan zapalny i silny wysięk, może gdybym wiedziała o tym i podała kurce leki p/zapalne i p/wysiekowe i antybiotyk to bym ją uratowała ale nie wiedziałam, drugi to już była dziwniejsza sprawa i podejżewałam skazę moczanową ale paszy gotowej daję mało więc nie mam pewności, w każdym razie najbardziej przypominało to problem z metabolizmem u kury.
Napisano 01 luty 2015 - 19:44
Robert, u mnie kaczki Piżmowe znoszą jajka w baarwie białej do kremowej. Pierwsze jajka były zielone. Natomiast cały czas zielone jajka znosza mi Biegusy. Jak miałam w tamtym roku Staropolską kaczkę, to też zielone jajka znosiła.
co do tego iloe kaczka siedzi na jajkach...to zalezy. Piżmowa siedzi 5 tyg. a reszta kaczek 4 tyg.
co do kaczorów, to jak sobie teraz nie przeszkadzają, to może nie będę sobie dalej przeszkadzać, ale po co Ci dwa?
Dominiko, spokojnie do nowej szaty się przyzwyczaisz
Napisano 01 luty 2015 - 19:51
Użytkownik robert983 edytował ten post 01 luty 2015 - 19:53
Napisano 02 luty 2015 - 06:57
Napisano 02 luty 2015 - 08:11
Napisano 02 luty 2015 - 08:30
Dominiko. Jeszcze mam pytanie na temat paszy dla niosek. Mam 31 kur ile
podac paszy a kubek na pasze mam litrowy. Pytam bo moja tesciowa podaje
litr swoim kurom a ma 25 szt. A wracajac do tej kurki brahmy co mi wczoraj padla no to zeszla w pozycji siedzacej z nogami podkurczonymi
Napisano 02 luty 2015 - 13:19
Napisano 02 luty 2015 - 14:30
Napisano 02 luty 2015 - 14:51
Brum, a czym karmisz jeszcze kury? tylko paszą czy coś jeszcze? ja wychodzę z założenia, że kurom się jedzenia nie dawkuje. mają cały czas w paśnikach pszenicę, kukurydzę, owies...jedzą ile chcą i kiedy chca. jak sie kończy w paśniku, to dosypuję, coby zawsze był pełny.
moim zdaniem, kura to nie pies, że dawkuje się dzienną porcję jedzenia, ale to tylko moje zdanie
Napisano 02 luty 2015 - 15:11
podaje to co ty plus warzywa,obierki parowane,krede,polfamix do
picia,popiol drzewny,krede,resztki z obiadu. I nie wiem ile tej paszy
dodac kurkom. Dzwonilam do sklepu to kobieta mowi zeby do oporu dawac
pasze. No nie wiem nie chce im przedawkowac czy cos.Kolejny dylemat dotyczy mlodej nioski. Zniosla pierwsze jajko trzy dni temu rozwalone lezalo na podlodze tzn w bardzo cienkiej skorupce i od tamtej pory nic,zadnego jajka wiecej. Czy jest to mozliwe u tak mlodej kurki
Napisano 02 luty 2015 - 20:14
Witam po znów długiej przerwie. U mnie kurki mają non stop dostęp w ciągu dnia do karmy ziarna i oczywiście wody. Przedwczoraj padł rekord...Na 12 kurek - jajek 12 Więcej być nie mogło... no chyba że marcel ( nasz kogut) by jeszcze coś zniósł Wczoraj - jajek 8, a dzisiaj - 10. Się rozkręciły mi dziewczyny . Kurniczka nie doświetlam. Otwieram około 5 rano gdy jeszcze ciemno. Na noc zamykam gdy już wszystkie śpią na grzędach i jest całkiem ciemno Tylu jajek sie nie spodziewałam w swoim małym gospodarstwie, jest ich nie do przejedzenia, więc nadwyżkę odsprzedaję i dzięki temu mam na zboze Teraz bardzo mnie korci aby zdobyć gdzieś te kurki araukan, oczywiście dla tych niesamowitych jajek
Napisano 02 luty 2015 - 20:20
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych