Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10021 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 luty 2015 - 16:25

ja, ale tylko w inkubatorze :) jaja kaczek Piżmowych do inku, po tygodniu jaja gęsie i kaczki Staropolskiej, a po kolejnym tygodniu jajka kurze :) wszystko wykluło się w jednym czasie :)

inkubowałam jeszcze Biegusy od Dużego Grzegorza z perliczkami jak sie nie mylę, a po tygodniu jaja kurze :)

ale nie wiem jak by to pod kwoką wyglądało.

u mojej kwoki w jajkach już małe piszczą :D kwokę mam spokojną, więc spokojnie mogę zerknąć do niej, a nawet rękę włozyć :P porządek jej zrobiłam dzisiaj, odgrodziłam kawałek, jedzonko już przygotowałam i postawiłam, wodę nalałam i postawiłam. wszystko pod cipciaki przygotowane :) lapę już też zawiesiłam, ale jeszcze jej nie włączyłam. dopiero jutro jak juz indyczeta jej podłożę, to włączę lampę coby dogrzewała :)

• 0

#10022 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 luty 2015 - 16:26

pod kurę dała bym kacze jaja, ale pod kaczkę kurzych bym nie dała. bała bym się, że kaczka mi małe pisklaki do wody zaciągnie i potopi :P

• 0

#10023 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 04 luty 2015 - 16:26

Więc znakiem tego możesz robercie taki "myk" wykonać :) a czemu nie nasadzisz kury z samymi kurzymi jajkami? a inną z kaczymi albo później z kaczymi bo w sumie jak dobra kwoka to i 2-3 pokolenia wylkuje :)

Aniu ale kura to nie inkubator :P choć teoretycznie można by kwoce najpierw dać kacze jajka a później dolożyć kurze :)

hehe a niby dlaczego kaczka miala by je potopić? :)

• 0

#10024 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 luty 2015 - 16:35

A
ja wam powiem ze kwok dzis to juz mam dosc, po same uszy. Wysprzatalam
kurnik jak sie patrzy, przemeblowanie zrobilam i tyle. Szczescie cale ze
chociaz bede miala te 35 kurczat
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10025 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 luty 2015 - 16:57

No pomyślę co zrobić z tym fantem. Mam już pewną teorię.

Teraz mam co innego w głowie. Wróciłem z kurnika i na podwórku znalazłem staropolską kaczkę jak lezała na śniegu. Jak podeszłem nie uciekła. Okazało się, że jak miała coś uszkodzone. Łapki do tyłu, ogon podkulony. Szyja drżała. Mógł jej to samiec coś zrobić? Pies raczej tam się nie dostał. W ciągu dnia było sporo ruchu na dworze więc drapieżnika żadnego nie podejrzewam. Raczej większy piżmowy nie rusza staropolskich. Mam dwa samce staropolskie. Może to one się "pobiły".

Chyba jutro będzie rosół. Nie wygląda żeby mogła sama stanąć.

• 0

#10026 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 04 luty 2015 - 17:43

Możliwe że kaczor ją zdudowal a ona odpowiednio sie nie "ulożyla" i taki może być skutek, u mnie czasami zdarzają sie takie przypadki że kaczka mala a kaczor duży noi potem kaczka taka "rozjechana" ale zazwyczaj kaczka wraca do siebie choć czasami tak bylo że kaczka poszla na rosól za wczasu :(

• 0

#10027 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 luty 2015 - 18:10

No troszke za poźno Slawku. Kaczka juz prawie oskubana. Nie bylo na co czekać. Poźniej nie bedzie czas.

No to zostaly sie tylko trzy staropolskie i dwa kaczory. Jutro jeden kaczor pojdzie do zamrazarki w takim ukladzie.

Co do jaj to mam pomysl aby w razie czego podlozyc najpierw kacze, poxniej tydzien dolozyc kurze. Na razie bardziej mi zalezy na malych kaczuszkach. Licze, ze kury i tak w przyszosci siada na jajkach i kurczaki wysiedza.

Przepraszam za brak polskich znakow. W trakcie pisania wiadomosci cos mi padlo.

• 0

#10028 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 04 luty 2015 - 20:39

Robercie szkoda kaczki ale podobnież niespodziewane obiady bardzo dobrze smakują :) poza tym zostalo Ci jeszcze trzy kaczki tak więc nie będziesz mial problemu z powiększeniem stada :)

Ja osobiście na razie kaczek bym nieklul nawet jak bym mial jajka a to dlatego że mala kaczka jest o wiele bardziej wrażliwa na temp a niżeli maly cipciak dlatego jak już to najpierw wziol bym sie za klucie kurczaków ale na szczęście nie mam takiego dylematu bo kaczych jaj brak a na kurze jeszcze dwa tygodnie musze poczekać i nie wspomne że jeszcze trzeba będzie zaczekać aż kury nanoszą :( tak więc na począdku marca powinienem inku nastawić :)

Pozdrawiam

• 0

#10029 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 luty 2015 - 20:54

Czyli Slawku proponujesz aby z kaczkami poczekac. Beda sie jeszcze niosly do wiosny? :)

No ja i tak czekam az jakas kurka zakwoczy wtedy dopiero zapadna decyzje. Problem, ze planuje calkowicie naturalne legi. Jest to pierwsza wiosna gdzie moje kury maja znosic i siadac na jajkach. I kaczki. Jak beda problemy to pomysle o inkubatorze i innych wynalazkach. Po prostu czlowiek sie musi sam przekonac jak to jest.

No bedzie niespodziewany obiadek :)

Faktycznie zostaly mi staropolskie (jutro jeden kaczor tez chyba zachaczy o siekiere). Zostanie 1+3. Do tego jest para pizmowych. W planach dokupienie 2-3 kaczek pizmowych. No planuje troszke kaczek "zahodowac". Zobaczymy co wyjdzie.

• 0

#10030 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 luty 2015 - 20:56

Kaczki piżmowe są bdb kwokami same chętnie siadają i wychowują młode będziesz miał spore stado do lata;-)
  • 1
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10031 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 04 luty 2015 - 21:10

Zgadza sie Robert różowy :P ma racje bo piżmowe na kwoki są super tak więc nie będziesz musial kaczych jaj pchać pod kurę :)

• 0

#10032 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 luty 2015 - 22:03

zgadzam się z chłopakami :) Piżmowe sa super matkami :) no chyba, ze trafisz na taką wredną cholerę jak ja miałam, co to jajka wyjadała, i to już nawet takie w których juz kaczusie miały się kluć :( ale po 2 próbie kaczka trafiła na pniak i był pyszny obiadek z niej :D

moje indyczeta się klują :D jest ich juz 10 :D jej, nie mogę sie doczekac. ale jeszcze nie wiem czy jutro pojedziemy po nie. chłopak ma mi dać znać, kiedy po nie przyjechać, bo kupię od niego wszystkie które się wyklują.

jutro nastawiam inku z jajkami kaczek Piżmowych. wczesnie,a le zwyczajnie szkoda mi jaj. jednej kaczusi młodej co niesie sie ciągle w tym samym miejscu jajek juz od dzisiaj nie zabieram. 2 pozostałe z noszeniem przeniosły się na pole, więc jajka dalej będę zabierała.

pod kurą jak byłam z kolacją, tez słychać było cipciaki z jajek :0 mam nadzieję, że do rana się wyklują :)

ech, poczatkiem lutego to jeszcze chyba nie klułam nic :P

ja też w tym roku planuję większość naturalnych lęgów, ale i z inkubatora trzeba będzie skorzystać.

• 0

#10033 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 luty 2015 - 23:18

pod kurą jak byłam z kolacją,

No super u Ciebie kurki maja :) Czy maja mozliwosc  zamowic pize ostra czy lagodna :) Na kolacje?

Aniu oczywiscie zart. Jednak nasze podejscie do drobiu swiadczy chyba, ze naszym kurkom sie zyje niexle. Zadna ferma sie nie moze porownywac z tym co robimy.

Kaczusia ktora dzis zaniemogla miala jedno jako wyksztalcone, dwa w kolejce i maly wianuszek kolejnych. Jak bym wiedzial, ktory to kaczor to jutro bylby na obiad.

• 0

#10034 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 luty 2015 - 23:23

Robercie, jak by  mi kura czy królik powiedziały co chca na kolację, to pewnie by dostały. jesli oczywiście by to było zdrowe dla nich :P

no to szkoda kaczusi tym bardziej, ze miała jajeczka :(

a co do kaczora...to on niczemu nie winien. może było tak jak pisze Sławek że kaczusia źle siadła jak ją kaczor deptał.

• 0

#10035 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 luty 2015 - 23:24

Widzisz Robert szczęśliwe kaczki czy kury dają smaczniejsze mięso dla tego tak o nie dba Ania;-)
Szkoda kaczki zawsze na nosiła by jaj ale co zrobić takie przypadki :-( się zdążają
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10036 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 04 luty 2015 - 23:36

Kaczka Roberta zapadła pewnie na tzw. słabość nóg. Nie wiem jak ta choroba fachowo się nazywa ale wynika zazwyczaj z nadmiaru antagonistycznych jonów do wapnia lub z braku samego wapnia. Po szczegóły radzę się udać do Dominiki.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10037 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 04 luty 2015 - 23:59

Michalek (sorry) nie bardzo sie zgodze z Toba. Wapn to kreda a ta dostaje moj drob codziennie w mieszance. No chyba, ze ta kaczusia omijala go w korytku. Inne kaczki maja sie dobrze.

Predzej bym sie sklanial do opcji Slawka. Moze pospieszylem sie z ubojem. No coz tego sie nie dowiem. Pod warunkiem, ze dalej bedzie dobrze w stadzie.

Ogolnie od wiosna zeszlego roku gdzie kupilem 10 kaczek - na probe bardziej. Do tej pory "zeszla" jedna - przydepnieta pewnie przez gaske jak sie chowaly razem. To drugi przypadek gdzie stracilem dorosly drob. Wliczajac w to rowniez kurki i kogutki. Mozna wliczyc rowniez w to jakies 30 brojlerow.

Mam nadzieje, ze u mnie maja dobrze :)

Robercie (zielony) masz racje wypadki sie zdarzaja. Rozwazam ubezpieczenie drobiu od wypadkow moze jakies NW (zart)

Aniu oczywiscie, ze on niczemu nie winien. Dlatego do zamrazarki pojdzie ten mniejszy. :) Kowal zawinil, a cygana powiesili. Dwa kaczorki na trzy kaczusie to za duzo.

• 0

#10038 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 luty 2015 - 07:02

Co do matkowania to wlasnie wg mnie najlepsze sa kaczki pizmowe. Mam zamowione kaczki pekin tak dla siebie i czy one siadaja na jajkach wogole?? W planie i tak mam juz ten inkubator zakupic w razie czego.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10039 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 luty 2015 - 10:59

Co do matkowania to wlasnie wg mnie najlepsze sa kaczki pizmowe. Mam
zamowione kaczki pekin tak dla siebie i czy one siadaja na jajkach
wogole?? W planie i tak mam juz ten inkubator zakupic w razie
czego.

Kurde nic nie idzie po mojej mysli. Kurka spadla z grzedy roztlukla jajko w srodku, leje sie z niej. Zapowiada sie skubanie. Ludzie czemu ja sie niczego nie moge dochowac o 2 lat??
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10040 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 05 luty 2015 - 15:55

Brum, spokojnie :) wiem, ze łatwo sie mówi, ale zła passa w koncu się kończy :)

sama prawie 2 lata nie mogłam z królikami zacząć, bo mi zdychały, albo inne nieszczęścia na nie spadały.

u mnie dzisiaj 4 jajka kaczek Piżmowych, co znaczy, że wszystkie sie juz niosą :)

wieczorem włączam inku z 41 jajkami kaczek. chciała bym, żeby chociaż połowa wyszła, ale sie zobaczy za 5 tyg.

pod kwoką 3 maluszki na razie...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych