Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10081 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 luty 2015 - 13:59

Dowiedziałam sie że te kupne kurczęta ze sklepu nie tylko u mnie padają, bo już myslalam że ciąży na mnie jakaś klątwa. Ludzie którzy brali je w polowie stycznia też narzekają, że połowa im padła. Trzeba będzie zmienić źródło zakupu. Siana naścieliłam, na razie 2 jajka.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10082 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 luty 2015 - 07:22

Aniu, jak tam twoi podopieczni się mają? U mnie kolejny padł, a następny w kolejce. Ale zielonki za to w formie są i podfruwaja w kartonie. Zasypalo mnie śniegiem.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10083 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 07:49

nas też zasypało dzisiaj :) może nie tyle zasypało, co ledwo pruszy całą noc i jest bialuteńko :D

indyczęta odpukać mają sie dobrze :)

Brum, nie wiem co by poradzić na te padające pisklaki :( a jakie ona robią kupy, normalne?

• 0

#10084 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 luty 2015 - 08:17

No właśnie że kupki ok są,żadnej biegunki. Jakbym wiedziała że tak będą padać,to wzięłabym tylko same zielonki za te pieniądze. No ale kto to wiedział. A z mojego lęgu jakoś te trzy kurczątka żyją i broją, dziubia w karton. Nawet płatki owsiane odstawiłam i nadal padają. Żal mi ich.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10085 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 08:22

Brum, ale fajny ten "kogucik" ze zdjęcia :)

płatki owsiane nie mają nic do padania. przecież to pierwsza karma jaką daje sie maluszkom.

• 0

#10086 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 luty 2015 - 08:35

Mam
takie dwa kogutki i kurkę z lęgu własnego i są ciut starsze od tych
zakupionych. Już nie wiem co zaradzić. Pewnie co ma odejść to odejdzie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10087 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 08:37

skoro padają wszystkim ludziom, to widać jakies chore są już od "jajka"szkoda :( no ale co poradzisz, jak by człowiek przewidział cokolwiek to by inaczej zrobił, ale się tak nie da :(

• 0

#10088 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 luty 2015 - 10:57

Kiedy ewentualnie mogę podać kurczętom biały serek?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10089 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 08 luty 2015 - 11:39

Michalek (sorry) nie bardzo sie zgodze z Toba. Wapn to kreda a ta dostaje moj drob codziennie w mieszance. No chyba, ze ta kaczusia omijala go w korytku. Inne kaczki maja sie dobrze.

Predzej bym sie sklanial do opcji Slawka. Moze pospieszylem sie z ubojem. No coz tego sie nie dowiem. Pod warunkiem, ze dalej bedzie dobrze w stadzie.

Wiem że jestem tępy jak góralska siekiera, ale może coś zrozumie, a bardzo bym chciał. Kaczka ma objawy niedoboru wapnia którego w paszy nie brakuje. Jeżeli nie jest to problem z jego przyswajalnością to znaczy że jest przyswajany, a niedobór przecież jest. Nic już nie rozumiem. Bardzo proszę o wytłumaczenie.

Brumbram, Twoje paskudy są śliczne!

Jakie, drodzy Forumowicze, macie plany lęgowe na ten sezon? Ja może nasadzę jakąś kwokę, ale nie teraz.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10090 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 luty 2015 - 11:50

A dziękuję, staram się jak mogę, chęci mam. Chcialabym mieć porządne stadko kurek. Gęsi i kaczki też zakupuję lecz najpierw musze obczytać się. A kurki to ile lat się użytkuje?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10091 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 08 luty 2015 - 11:55

Kolego, jeśli Tobie sprzedawca powiedział, że dawać do oporu to znaczy, że to jest tzw. pasza pełnoporcjowa i jest tak zbilansowana, że zwierzętom niema prawa zaszkodzić. Tylko nie dawaj z dnia na dzień do oporu bo im zaszkodzi, wszystko musi odbywać się płynnie.
Możesz zmieszać taką paszę z pszenicą by potanić karmę ale w ilości 15-20% tj. 8,5kg paszy i 1,5 kg. Pszenicy. Jeśli zmielone zboże to nawet pół na pół. i do oporu. Warunek! zawsze pasza musi być czysta i sucha, a jak się zepsuje to trzeba skompostować. Litr paszy na 31 kur wydaje się bardzo mało. Nie przypuszczam by były głodne bo dostają inne różności. Dobre żywienie najlepiej określisz po nieśności kur.

Pozdrawiam.
  • 0

#10092 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 luty 2015 - 12:13

No kurki niosły się od listopada i zakończyły z pieć dni temu. Ostatnia ich przerwa trwała do 2 tygodni. A jedzonka dosypuję ciagle. Kurnik mam zaraz za ścianą. Koguty budzą fajnie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10093 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 15:23

Brum, biały serek to tak myślę po ok. tygodniu, jak oczywiście kurczakom nic ni będzie dolegało :)

Michałek, u mnie od czwartku w inku 41 kaczych jaj, zobaczymy ile z tego się wykluje.

na wiosnę załatwiłam już 20 jaj kochinów i 20 jaj brahm, nawet gdzieś zapisałam jakie barwy, ale teraz z głowy nie pamiętam :P

swoje kurczaki nie wiem czy będe w tym roku kluła, bo chcę się skupić na dużych rasach. ale nie mówię NIE, może jednak będę chciała kluć.

na pewno perliczki, będę chciała mieć ich w tym roku przynajmniej 30 :)

no i z lęgów to chyba tyle. resztę będę musiała/chciała kupić :)

Brum, kurki najlepiej niosą się w pierwszym roku, potem ich nieśność spada...chociaż te z wylęgarni niosły mi się półtora roku bez żadnej przerwy.

małe indyczęta mają apetyt :) nawet dzisiaj widziałam, jak 2 maluchy już podfurkują :D

• 0

#10094 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 luty 2015 - 16:03

Spróbuję z tym serkiem, kurczęta mają już 2 tygodnie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10095 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 16:11

moje dzisiaj dostały pierwszy raz jajko. ale na wszystkie maluchy plus kwoka jedno kacze zmieszane z tartą marchewką. zniknęło w tempie ekspres :) na razie nie chciałam więcej dawać, niech pomału sie przyzwyczajają :) wiem, ze większosć puki co kwoka zjada, ale małe pomalutku się musza nauczyć :)

• 0

#10096 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 08 luty 2015 - 16:13

Nie dawaj serka. To jak nie skończy się biegunką to przebiałkowaniem.

To niezłe stado kaczek szykuje się u Ani. Perliczki z inkubatora to przyznam się pierwsze słyszę. Wydaje mi się że to trudne do odchowania bo na początku matka karmi je muchami, przynajmniej tak zaobserwowałem.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10097 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 16:18

Michał, w zeszłym roku wykluło mi się 15 Perlicząt w inkubatorze :) z czego wychowało mi się 7. odchów wcale nie był trudny :) tak sie z nimi obchodziłam jak z kurczakami. zresztą, chowane były z kurczakami. potem podłożyłam je kwoce, pod którą wykluły się małe Zielononóżki :) i chowały się razem :)

jak będzie kwoka, to Perliczęta planuję kluć pod kwokami, jak kwok nie będzie to w inku.

a czemu mówisz, ze twarożek może zaszkodzić? ja swoim kurzym maluchom podawałam. ale warunkiem było, ze tylko taki twarożek podawałam, który sama zrobiłam, tego ze sklepu bała bym się podać. sama nie mam ochoty go jeść, a co dopiero kurczakom dawać...

• 0

#10098 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 16:20

aha, no i wiadomo, że twarożek nie codziennie, ale 2 razy w tygodniu po trochu dostawały :)

• 0

#10099 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 luty 2015 - 16:31

Tak czytam i czytam i tak sie Aniu zastanawiam jaki przychówek w tym roku planujesz?

U mnie wygląda że będzie tylko jeden zacier ponieważ nie mam z czego bo w sumie zostaly mi tylko wloszki noi 2 kurki maransów bo yerseye (jakoś tak sie pisze :)) chcialem ale nie ma szans bo wychodzi na to że mam 7 albo 8 kogutów a kur brak a tak w ogóle to z drugiego zacieru to praktycznie same koguty :( w sumie to dobrze bo to i tak do GARA no ale dobrze by bylo jakąś mlodzież na przyszly rok chować, wiadoma sprawa że one też do GARA :D

Pozdrawiam

• 0

#10100 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 luty 2015 - 16:44

Sławku, tak jak napisałam wyżej :)

40 kaczych jaj w inku, kaczki staropolskie jak sie chłopakowi na wiosnę wyklują, ma mi dać znac i kupię od niego maluszki.

jaja perlicze mam swoje, więc ze swoich będe rozmnażała, a od chłopaka kupię kilka maluszków w barwie brązowej bodajże :P

co do kur, to 20 kochinów i 20 brahm, tyle mam jajek załatwionych.  swoich raczej kluła nie będę, ale to jeszcze się okaże, czy uda mi się zdobyć jaja jeszcze innych dużych raz kur.

do tego mam kupić kaczki Pekin coby tak cicho nie było na wybiegu :) i gęsi. ale to w wylęgarni, dlatego nie wiem czy uda mi się Dworki kupić, bo tych w wylęgarniach nie widziałam, a na rynku...no nie wiem. na razie nie planuję co z rynkiem. na razie mówię NIE, ale to może sie zmienić, jak coś ślicznego i słodkiego zobaczę :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Google (1)