a u mnie najwięcej było kurek. kogutków tyle co nic. chyba najwięcej kogutków, to miałam od swoich kur, po Susexie a potem większość kurek się kluła. ciekawe jak będzie w tym roku
Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 08 luty 2015 - 16:45
Napisano 08 luty 2015 - 17:00
U mnie z pierwszego zacieru to bylo tak pol na pol z tym ze wloszek ogólnie bylo 12szt więc polowa co sie wyklula 5 kochinów z czego zostaly dwie kury (koguty już zjedzone ) a reszta to po sztuce albo dwie no a z drugiego zacieru no to sporo jest kogutów tak jak pisalem a z drugiej strony to ciężko je przypodobać do niewielkiej ilości kur bo w ogóle do siebie nie podobne mam też parkę miniorów i 2+1 padewskich no ale tych dwóch ras nie będę klól bo one jak już to tylko dla ozdoby bo co można z takiego "byka" obgruźć a noi jeszcze maransy 2+2 noi te mam jeszcze w planie rozmnożyc, więc widzisz że nie mam zbytnio wyboru no a kaczki no to niech sie klują same sobie no chyba że w krótkim czasie na niosą sporą ilość jajek no to może do inku zaladuje a jak nie to niech sie dzieje wola nieba
Najwyżej jak sie uda to może tak jak ty jakąś mlodzież zakupie
Pozdrawiam
Napisano 08 luty 2015 - 17:10
Brum ja też słyszałam, że maluchy z wylęgarni sąsiadce zdziesiątkowało w tydzień. U mnie kury przestały się nieść, chyba przesilenie mają.
Napisano 08 luty 2015 - 17:23
Dominiko, no to super, że inku w drodze do Ciebie
moje kury wprawdzie nie strajkują, ale co drugi dzień mam ok. 25 jaj, a co drugi do 20 jaj.
już mówiłam mężowi, że pasuje kupić specjalną farbę do znakowania zwierzaków i poświęcić 2 dni na znakowanie kur niosek. a reszta jak nie zakwoczy, to pod siekierkę
Napisano 08 luty 2015 - 18:33
strasznie się cieszę. jak są kurczaki to zawsze idzie wiosna poza tym nakupowałam już nasion i lada chwila siew pomidoròw i papryki. brak jaj odczuwam boleśnie, bo bardzo lubię pod każdą postacią ale przed wiosną kury mi zawsze stopują z nieśnością. co do farb to u weta są spreje do znakowania bydła, kosztują parę groszy a dla kur starczą na długo i dobrze się trzymają.
Napisano 08 luty 2015 - 18:40
Pozdrawiam ;-)
Ps ale Ania nam się rozkręciła z tymi planami będzie stado największe w powiecie;-)
Napisano 08 luty 2015 - 21:27
haha, Robercie, bez przesady z tym największym w powiecie
Dominiko, dzięki :* wątpię aby u nas wet miał, ale zapytam jak nie będzie miała, to niech mi zamówi i tak w tym tygodniu będę kupowała szczepionki dla królików, więc wcześniej muszę zadzwonić i zamówić
byłam teraz z kolacją u zwierzaków, młoda kaczka siedzi w kurzym gnieździe i syczy
Napisano 08 luty 2015 - 22:11
Sprawdź czy z drugiego końca tego syczącego jest kaczka. Łatwo o pomyłkę w takim przypadku.
Ja ze swoim stadkiem nie mam przy Koleżance czego szukać. Ale się nie zrażam i będę chciał dorównać. ...
Moje Stefany, a właściwie jedna przestała nieść, bo pozostałe 4 cisza.
Kurki się niosą dobrze na poziomie 80% i będę musiał im dać przerwę w nieśności bo w marcu będzie to trudne.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 08 luty 2015 - 22:52
Michał, nie bardzo zrozumiałam o co chodzi? jak z drugiego końca jest kaczka? w gnieździe na pewno siedziała kaczka, bo kaczorek młody stał mi przy nodze a gniazdo nie ma innej strony
e tam, ja 2 lata temu też tak pisałam ale się rozkręciłam
w jaki sposób dasz przerwę kurkom? moje młode to sie niosa, niektóre dopiero zaczęły. a te starsze...trzeba kupić farbę i znaczyc
Napisano 08 luty 2015 - 23:00
Jest łepek który syczy, dalej jest jest coś co wg Ciebie jest szyją. Chodzi mi o to czy to na pewno jest szyja kaczki skoro syczy. Ta szyja nie zawsze kończy się kaczką a też syczy.
Napisano 08 luty 2015 - 23:12
Michał, zupełnie zgłupiałam i nie mam pojęcia o co chodzi
na pewno kaczka syczy, bo widzę i słyszę może nie tak jak gęsi sycza, ale jednak jakiś tam syk wydaje jak na gnieździe siedzi
Napisano 08 luty 2015 - 23:56
Przepraszam, to był taki niezbyt udany żart. Syn jak był mały kiedyś przybiegł i powiedział że w kurniku coś syczy. Kazałem mu sprawdzić czy z drugiej strony za łebkiem który syczy jest kaczka, bo jak nie ma kaczki to znaczy że syczy żmija. Pobiegł i z daleka krzyczy "Jest z drugiej strony kaczka więc to nie żmija!"
Napisano 09 luty 2015 - 07:58
haha, no to widzisz, synowi wytłumaczyłeś dokładnie czego ma szukać, a ja się nie domyśliłam
małe indyczęta wczoraj długo szalały., a dzisiaj w łazience jeszcze cisza wszystkie śpią
Napisano 09 luty 2015 - 08:19
Napisano 09 luty 2015 - 08:26
Brum, śliczne masz te kogutki
nie wiem czy podłoga nie będzie za zimna, skoro one w kartonie. ja mam skrzynkę drewnianą tez w łazience i trzymam tę skrzynkę na 2 złączonych ławkach. ewentualnie jak już tak bardzo brykają, to może na podłogę dać styropian on fajnie izoluje i dopiero na styropian pudło bym dała.
Napisano 09 luty 2015 - 08:54
Napisano 09 luty 2015 - 09:07
Napisano 09 luty 2015 - 09:15
Zielone niosą się, ale nie tak jak zwykłe nioski codziennie. myślę, że jedna kura znosi 5-6 jaj tygodniowo w szczycie nieśności. musiała bym zapisywać i wtedy miała bym dokładniejsze dane
tylko ten styropian to tak, zeby przypadkiem małe nie miały do niego nijak dostępu. na pewno wiesz, ale wolę dopisać niestety, ale styropian to "przysmak" kurzy tak samo jak i kaczy...
Napisano 09 luty 2015 - 10:08
Napisano 09 luty 2015 - 21:27
u mnie znowu w kurniku się przerzedziło 2 kogutki poszły na pniak. teraz został tylko Zielony i Bielefendzki, a do tego Sułtan, ale ten jeszcze maleńki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych