Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 10 luty 2015 - 06:25
Napisano 10 luty 2015 - 08:36
Brum, szkoda czy z tych kupnych Ci jeszcze jakiś został, czy wszystkie padły?
moje indyczęta wczoraj do późna szalały, a dzisiaj jeszcze pod mamuśką śpią
nigdzie nie mogę znaleźć paszy dla indycząt, wiec wczoraj zamówiłam z dostawą do domu w sklepie internetowym. wzięłam 10kg. od razu wzięłam tyle samo paszy dla kacząt i gąsiąt i dla pisklaków. zajrzałam w notatki i przeczytałam jak byk! że w pierwszych 3 tygodniach karmić paszą, bo jak mi na start ładnie urośnie, to potem się lepiej chowa. to są moje obserwacje z zeszłego roku z gąskami.
Napisano 10 luty 2015 - 09:09
Napisano 10 luty 2015 - 09:25
oj, to jak się ociepli. wydaje mi się, ze w stajence to dobrze żeby było chociaż te 10 stopni na plusie, jak nie lepiej. lampa nie ogrzeje zimnego pomieszczenia i będą miały zimno. ja teraz indyczęta trzymam w łazience, za dnia temp. w łazience jest 25-26 stopni, a w nocy się nie pali i spada do 20. w dzień indyczęta śpią w całej skrzynce, a na noc lampę daję niżej, a i tak ida pod kwokę, bo im zimno.
miejmy nadzieję, że szybko sie ociepli i mimo iż bardzo lubię zimę, to sama mam nadzieję, ze niedługo się skończy i przyjda ciepłe noce i dnie na tyle, aby indyczęta przenieść do stajenki
Napisano 10 luty 2015 - 09:39
Burumbram, zacznij leczyć bo padną wszystkie. Podejrzewam dwie przyczyny. Pierwsza to zakażenie przy wylęgu objawiające się nie zagojonym pępkiem. Druga to zapalenie worków powietrznych objawiające się wydzieliną z noska i oczu. Obie choroby mają swój początek w wylęgarni. Pierwsza oznacza zakażony inkubator, a druga że użyto jajek z zakażonego stada rodzicielskiego. Kup u weterynarza Oksytetracyklinę lub jakiś inny antybiotyk który Ci doradzi. Wydatek rzędu kilkunastu złotych zabezpieczy twoje stadko przed dalszymi upadkami i przeniesieniem choroby na zdrowe "paskudy".
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 10 luty 2015 - 09:44
Napisano 10 luty 2015 - 09:50
Michałek, widzę że podałeś nazwę leku który mnie interesuje, ale nie wiedziałam, że kurczakom też sie podaje. ja wyczytałam, żeby dać to indykom w 5 tygodniu życia, czyli jak zaczyna się koralenie przeciwko "czarnej główce".
Brum, zrób jak pisz Michałek, małym na pewno nie zaszkodzisz, a możesz jedynie pomóc. sama nic nie doradzałam, bo ja sie nie znam na lekach i chorobach ptaków. na szczęście, do tej pory {tfu tfu] nie miałam żadnych w swoich kurzym stadzie.
Brum, zależy jaka będzie pogoda, ale miesięcznych pisklaków 1 kwoką na 100% nie ogrzejesz, to już spore "maluchy", jeśli już to w zależności od tego ile będziesz miała tych kurczaków zawiesiła bym co najmniej 2 lampy.
Napisano 10 luty 2015 - 09:51
aha, no i oczywiste jest, że lampy włączony 24/dobę ja nawet w łazience małym lampy nie wyłanczam.
Napisano 10 luty 2015 - 10:04
Napisano 10 luty 2015 - 13:09
Miały puste wola bo nie jadły gdyż chorowały. Sprawdź pępki i oczy. To wiele może pomóc w znalezieniu przyczyny.
Kurczaki po ok 4 tygodniach wymagają już temperatury pokojowej i wtedy bym je przeniósł. Lampa to nie jest dobry pomysł choć najtańszy i powszechnie stosowany. Lepszym rozwiązaniem jest płyta grzewcza. Lepsza jest lampa rubinowa od zwykłej, a najlepsza tzw. bezświetlna, ale droga.
Ja zawsze pisklaki które są pod lampą dwa - trzy razy dziennie zbieram do pudełka na spanie. Nie są wtedy marudne i aktywniej jedzą.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 10 luty 2015 - 13:38
Michał, czy chodzi o coś takiego?
http://allegro.pl/e-c-zoo-med-emiter-ciepla-150w-promiennik-380l-i4992014141.html
rzeczywiście drogie to jest, ale skoro daje tylko ciepło a nie światło, to było by super na noc. trzeba by przemyśleć sprawę. raczej juz nie na ten miesiąc wydatek, ale pomyślę. masz coś takiego osobiście? bo tu pisze dla gadów
Napisano 10 luty 2015 - 15:09
Witam 4.02 wsadziłam do inkubarora 42 jaj kaczki piżmowej tem 37,5-37,8 wilgotność 45-60 z tego co przeczytałam to 35 dni w inkubatorze proszę o jakieś cenne wskazówki do jest to moje pierwsze inkubowanie jaj!!!,
Napisano 10 luty 2015 - 15:21
Michałek w poprzednim roku padło mi czternaście indyków(białe) ciekło im z nosa i charczały brały antybiotyk ale nic nie pomogło ostał się 11 czy to mogła być ta choroba o której wyżej pisałeś!!!! a jeśli tak to jaki lek na to najlepiej się nadaje? Pytam bo w tym roku planuje zakup i wrazie czego być zabezpieczona w wiedzę
Napisano 10 luty 2015 - 15:22
Tak Aniu to coś takiego - http://www.hodowlany...ietlny_60W.html
Kura to taki skarlony dinozaur, a dinozaur to gad więc dla gadów się nadają.
Mnie się bardziej podoba (właściwie to już podobało ) coś takiego - http://www.hodowlany...wu_pisklat.html
Cena zabójcza bo dochodzi regulator.
Co do wylęgu kaczek to nie pomogę. Coś wiem że trzeba na jakiś kwadrans wyjmować codziennie z inkubatora a potem lekko spryskać wodą i z powrotem do inkubatora. Ale co się będę tu wymądrzał, piszę tylko aby sprowokować do odpowiedzi.
Napisano 10 luty 2015 - 15:23
Iwcia, witaj
co do wilgotności, to nie pomogę, bo ja nawet nie wiem jaką mam w swoim. po prostu leję tyle wody ile pisze. ale ważne, to obracanie jaj 2 razy dziennie, najlepiej o tych samych porach i wietrzenie jaj 15 min. dziennie. chyba nic nie pomyliłam? ale sama tak robię, bo też mam teraz jajka Piżmówek w inku
moje wsadziłam 5 lutego i Ty masz o jedno więcej no to będziemy miały wspólne lęgi
Napisano 10 luty 2015 - 15:27
a no właśnie, pryskanie wodą rano i wieczorem ja mam wodę w takim pojemniku "psik psik" po płynie do szyb. porządnie wymyłam i teraz tym jaja spryskuję Michałek, nie trzeba jaj wyjmować, wystarczy inku otworzyć i zostawić wyłączony na 15 min.
w sumie to masz rację, ze kura to taki gad
o tej płycie grzewczej pisał mi Duży Grzegorz, ale dla mnie niestety cena nie do przeskoczenia muszę radzić sobie z lampą. ale w marcu pomyślę o tej z linku. w tym miesiącu za dużo kasy zainwestowałam w zwierzaczki do tego dochodzi jedzonko dla nich, więc jestem za biedna
Napisano 10 luty 2015 - 19:38
Dziękuję za wskazówki:) mam nadzieję że się nie zrażę ! ja mam taką lampę na podczerwień kupiłam na allegro i zapłaciłam ok 40 zł i w tamtym roku się sprawdziła przy małych kurczakach
Napisano 10 luty 2015 - 19:45
Co do moich ptaków to kaczych jaj brak zniosły kilka i koniec normalnie u mnie brak jajek od kaczek.
Pozdawiam ;-)
Napisano 10 luty 2015 - 20:08
Witaj Robert ja mam inkubator robiony i dokupiłam przewracarkę ale poczytałam trochę i postępuję tak jak Ania doradziła, tylko chciałam się upewnić czy czegoś nie pominełam a kaczki niosą się jak szalone jedna wysiaduje i 42 w inku
Napisano 10 luty 2015 - 20:33
nieźle ci się niosą kaczuchy ja jeszcze sobie poczekam na jajka do lęgu.
Pozdrawiam;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych