Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10121 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 luty 2015 - 06:25

A u mnie w kurczakach sie przerzedziło, kupny padł ;-(
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10122 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2015 - 08:36

Brum, szkoda :( czy z tych kupnych Ci jeszcze jakiś został, czy wszystkie padły?

moje indyczęta wczoraj do późna szalały, a dzisiaj jeszcze pod mamuśką śpią :)

nigdzie nie mogę znaleźć paszy dla indycząt, wiec wczoraj zamówiłam z dostawą do domu w sklepie internetowym. wzięłam 10kg. od razu wzięłam tyle samo paszy dla kacząt i gąsiąt i dla pisklaków. zajrzałam w notatki i przeczytałam jak byk! że w pierwszych 3 tygodniach karmić paszą, bo jak mi na start ładnie urośnie, to potem się lepiej chowa. to są moje obserwacje z zeszłego roku z gąskami.

• 0

#10123 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 luty 2015 - 09:09

Zostało mi 15 szt kupnych, 3 własne i 10 zielonek. Tylko kupne padają, czyli wina nie moja. Jakbym nie tak karmiła, to by wszystkie poszły. No ale nic,zaczekam i pojadę po zapisane miesięczne zielonki. Za ile czasu moge dać kurczęta do szopki pod sztuczną kwokę?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10124 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2015 - 09:25

oj, to jak się ociepli. wydaje mi się, ze w stajence to dobrze żeby było chociaż te 10 stopni na plusie, jak nie lepiej. lampa nie ogrzeje zimnego pomieszczenia i będą miały zimno. ja teraz indyczęta trzymam w łazience, za dnia temp. w łazience jest 25-26 stopni, a w nocy się nie pali i spada do 20. w dzień indyczęta śpią w całej skrzynce, a na noc lampę daję niżej, a i tak ida pod kwokę, bo im zimno.

miejmy nadzieję, że szybko sie ociepli :) i mimo iż bardzo lubię zimę, to sama mam nadzieję, ze niedługo się skończy i przyjda ciepłe noce i dnie :) na tyle, aby indyczęta przenieść do stajenki :)

• 0

#10125 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 10 luty 2015 - 09:39

Burumbram, zacznij leczyć bo padną wszystkie. Podejrzewam dwie przyczyny. Pierwsza to zakażenie przy wylęgu objawiające się nie zagojonym pępkiem. Druga to zapalenie worków powietrznych objawiające się wydzieliną z noska i oczu. Obie choroby mają swój początek w wylęgarni. Pierwsza oznacza zakażony inkubator, a druga że użyto jajek z zakażonego stada rodzicielskiego. Kup u weterynarza Oksytetracyklinę lub jakiś inny antybiotyk który Ci doradzi. Wydatek rzędu kilkunastu złotych zabezpieczy twoje stadko przed dalszymi upadkami i przeniesieniem choroby na zdrowe "paskudy".

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10126 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 luty 2015 - 09:44

Acha. Pan mowił że jeżeli chodzi o zielonki,to mogą być w szopie pod sztuczna kwoka ale jak ukończą miesiąc. I kwoka 24 na dobę. Z ciekawości pytałam. Chce wiedzieć wszystko,żeby błędu nie zrobić i nie zaszkodzić młodym.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10127 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2015 - 09:50

Michałek, widzę że podałeś nazwę leku który mnie interesuje, ale nie wiedziałam, że kurczakom też sie podaje. ja wyczytałam, żeby dać to indykom w 5 tygodniu życia, czyli jak zaczyna się koralenie przeciwko "czarnej główce".

Brum, zrób jak pisz Michałek, małym na pewno nie zaszkodzisz, a możesz jedynie pomóc. sama nic nie doradzałam, bo ja sie nie znam na lekach i chorobach ptaków. na szczęście, do tej pory {tfu tfu] nie miałam żadnych w swoich kurzym stadzie.

Brum, zależy jaka będzie pogoda, ale miesięcznych pisklaków 1 kwoką na 100% nie ogrzejesz, to już spore "maluchy", jeśli już to w zależności od tego ile będziesz miała tych kurczaków zawiesiła bym co najmniej 2 lampy.

• 0

#10128 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2015 - 09:51

aha, no i oczywiste jest, że lampy włączony 24/dobę :) ja nawet w łazience małym lampy nie wyłanczam.

• 0

#10129 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 luty 2015 - 10:04

Rozumiem. Co do tych chorych co padly,wola miały zupełnie puste,jakby nie jadły i nie piły.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10130 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 10 luty 2015 - 13:09

Miały puste wola bo nie jadły gdyż chorowały. Sprawdź pępki i oczy. To wiele może pomóc w znalezieniu przyczyny.

Kurczaki po ok 4 tygodniach wymagają już temperatury pokojowej i wtedy bym je przeniósł. Lampa to nie jest dobry pomysł choć najtańszy i powszechnie stosowany. Lepszym rozwiązaniem jest płyta grzewcza. Lepsza jest lampa rubinowa od zwykłej, a najlepsza tzw. bezświetlna, ale droga.

Ja zawsze pisklaki które są pod lampą dwa - trzy razy dziennie zbieram do pudełka na spanie. Nie są wtedy marudne i aktywniej jedzą.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10131 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2015 - 13:38

Michał, czy chodzi o coś takiego?

http://allegro.pl/e-c-zoo-med-emiter-ciepla-150w-promiennik-380l-i4992014141.html

http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p196,9-ceramiczny-emiter-ciepla-250w-exo-terra-zarowka-bezswietlna-daje-cieplo

rzeczywiście drogie to jest, ale skoro daje tylko ciepło a nie światło, to było by super na noc. trzeba by przemyśleć sprawę. raczej juz nie na ten miesiąc wydatek, ale pomyślę. masz coś takiego osobiście? bo tu pisze dla gadów :P

• 0

#10132 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 10 luty 2015 - 15:09

Witam 4.02 wsadziłam do inkubarora 42 jaj kaczki piżmowej tem 37,5-37,8 wilgotność 45-60 z tego co przeczytałam to 35 dni w inkubatorze proszę o jakieś cenne wskazówki do jest to moje pierwsze inkubowanie jaj!!!,

• 0

#10133 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 10 luty 2015 - 15:21

Michałek w poprzednim roku padło mi czternaście indyków(białe) ciekło im z nosa i charczały brały antybiotyk ale nic nie pomogło ostał się 11 czy to mogła być ta choroba o której wyżej pisałeś!!!! a jeśli tak to jaki lek na to najlepiej się nadaje? Pytam bo w tym roku planuje zakup i wrazie czego być zabezpieczona w wiedzę

• 0

#10134 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 10 luty 2015 - 15:22

Tak Aniu to coś takiego - http://www.hodowlany...ietlny_60W.html

Kura to taki skarlony dinozaur, a dinozaur to gad więc dla gadów się nadają.

Mnie się bardziej podoba (właściwie to już podobało :) ) coś takiego - http://www.hodowlany...wu_pisklat.html

Cena zabójcza bo dochodzi regulator.

Co do wylęgu kaczek to nie pomogę. Coś wiem że trzeba na jakiś kwadrans wyjmować codziennie z inkubatora a potem lekko spryskać wodą i z powrotem do inkubatora. Ale co się będę tu wymądrzał, piszę tylko aby sprowokować do odpowiedzi.

• 0

#10135 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2015 - 15:23

Iwcia, witaj :)

co do wilgotności, to nie pomogę, bo ja nawet nie wiem jaką mam w swoim. po prostu leję tyle wody ile pisze. ale ważne, to obracanie jaj 2 razy dziennie, najlepiej o tych samych porach i wietrzenie jaj 15 min. dziennie. chyba nic nie pomyliłam? ale sama tak robię, bo też mam teraz jajka Piżmówek w inku :)

moje wsadziłam 5 lutego :D i Ty masz o jedno więcej :D no to będziemy miały wspólne lęgi :D

• 0

#10136 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 luty 2015 - 15:27

a no właśnie, pryskanie wodą :) rano i wieczorem :) ja mam wodę w takim pojemniku "psik psik" po płynie do szyb. porządnie wymyłam i teraz tym jaja spryskuję :) Michałek, nie trzeba jaj wyjmować, wystarczy inku otworzyć i zostawić wyłączony na 15 min. :)

w sumie to masz rację, ze kura to taki gad :P

o tej płycie grzewczej pisał mi Duży Grzegorz, ale dla mnie niestety cena nie do przeskoczenia :( muszę radzić sobie z lampą. ale w marcu pomyślę o tej z linku. w tym miesiącu za dużo kasy zainwestowałam w zwierzaczki :) do tego dochodzi jedzonko dla nich, więc jestem za biedna :P

• 0

#10137 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 10 luty 2015 - 19:38

Dziękuję za wskazówki:) mam nadzieję że się nie zrażę ! ja mam taką lampę na podczerwień kupiłam na allegro i zapłaciłam ok 40 zł i w tamtym roku się sprawdziła  przy małych kurczakach :)

• 0

#10138 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 luty 2015 - 19:45

Iwcia wystarczy postępować zgodnie z instrukcją inkubatora i powinno się udać, co pisała Ania o Michałek to ważne wskazówki i warto z nich korzystać, ja robiłem podobnie i udało się.
Co do moich ptaków to kaczych jaj brak zniosły kilka i koniec normalnie u mnie brak jajek od kaczek.
Pozdawiam ;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10139 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 10 luty 2015 - 20:08

Witaj Robert ja mam inkubator robiony i dokupiłam przewracarkę ale poczytałam trochę i postępuję tak jak Ania doradziła, tylko chciałam się upewnić czy czegoś nie pominełam a kaczki niosą się jak szalone :) jedna wysiaduje i 42 w inku

• 0

#10140 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 luty 2015 - 20:33

To pytaj na wątku napewno znajdzie się ktoś pomocny:-D
nieźle ci się niosą kaczuchy ja jeszcze sobie poczekam na jajka do lęgu.
Pozdrawiam;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych