Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10141 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 10 luty 2015 - 20:41

Dobry wieczór :) u mnie jeszcze nic nie nastawione ale czekam z niecierpliwością. :) iwciu, dla mnie to też pierwsze lęgi będą, z tym że ja kurczaków się spodziewam. Nie nastawiam się na ptactwo wodne, bo nigdy ich nie hodowałam. Indyki i perliczki kiedyś były ale nie przychowały sie na stałe
  • 0

#10142 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 luty 2015 - 08:06

Witam,już nie było wczoraj czasu napisać. Otóż zabrałam kurcoki do weta,to jeszcze mnie opierdzielił,co ja od nich chę,że byki zdrowe są. No nie przetlumaczysz! Podotykał,poobserwował,pooglądał i tyle. Żadnego leku,nic i powinnam się cieszyć,że słabiaki odeszły teraz na początku.
Zalecenia-mam podawać już zielonki,a po miesiacu śruty-pszenica+kukurydza. I tyle się dowiedziałam. A i polfamix do picia.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10143 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 luty 2015 - 08:14

Bo widzisz nie każdy wet się zna i chce się zajmować horobami drobiu tu na forum było pisane jakie są problemy ze znalezieniem dobrego weta, a o lek mogłaś zapytać i kupic na pewno go ma.ten o którym pisał Michałek sam go stosowałem u swoich kur.

Dominiko i jak kupiłaś inku?
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10144 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 luty 2015 - 08:20

Mały farmerze, pytałam go o ten lek ale nic z tego, bo powiedział żebym na darmo nie faszerowała kurcząt.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10145 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 11 luty 2015 - 13:46

Tak Robert kupiłam. :) wzięłam ten tańszy, zdałam się na opinie Taty, który pogadał z panem co je robi i stwierdził, że powinno się wszystko udać :) wczoraj cały wieczór się bawiłam, włączałam, oglądałam sprawfzałam czy i jak jest ciepło :) w niedzielę będę już miała jajka faweroli i sussexa :) nawet już rodzina sięodzywa czy jalby co to mogą się ustawić w kolejce po małe :)
  • 0

#10146 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 luty 2015 - 14:01

Ważne Dominiko aby ci się udało wykluc pisklaki następny będzie lepszy ważne aby przekrecac jajka i dolewac wody:-D
Iwcia trzeba było jednak się uprzeć na ten lek nie zaszkodzi a może pomóc ten wet widocznie wolał olać sprawę:-(
Młode nie padają bez żadnej przyczyny.
  • 0

#10147 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 luty 2015 - 15:33

Co by tu wymyślić? Kurczaki są w formie, apetyt zwiększył się, lecz wodę rozlały i karton rozmięka się, a nie mam drugiego pudła.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10148 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 luty 2015 - 15:55

No to trzeba coś wymyślić bo mokradz w pudle nie pujdzie im na zdrowie.
  • 0

#10149 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 luty 2015 - 11:31

Witam,od dwóch dni kurczęta nie padają i oby tak dalej.
  • 1
KOCHAM DRÓB !!!

#10150 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 12 luty 2015 - 14:26

No u mnie pojawił się mały problem u kur. Wczoraj widziałem, że dwie z nich mają jakby "dziury" w upierzeniu. Mają braki w piórach na grzbiecie jakby na łopatkach i u minimalne u nasady ogona. Zachowują się normalnie. Nie są ospałe. Jedzą i piją. Żadnych innych oznak. Na początku myślałem, że może kogut się za mocno dobierał. Podejrzewałem też, że wydziobały im inne kury. Dość długo się im wczoraj przypatrywałem i nie widziałem, żadnych ataków na nie.

Dziś pojechałem do pracy i nie oglądałem ich Żona przekazała, że pojawiły się takie oznaki (może w mniejszym stopniu) u kolejnych dwóch kur.

Dodam, że mam 15 niosek, dwa koguty. Po podwórku chodzą jeszcze kaczki - u nich wszytko w porządku.

Czy macie jakieś przypuszczenia co to może być?

• 0

#10151 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 luty 2015 - 14:50

Robert, a może kury zwyczajnie się pierzą?

Brum, oby tak dalej :)

• 0

#10152 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 luty 2015 - 15:31

Też tak myśle, że sie pierza. W tamtym roku też tak było u mnie i dziwiłam się. No ale nie zaszkodzi obserwować kurek.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10153 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 12 luty 2015 - 17:05

Czy to nie za wcześnie na pierzenie się? Z drugiej strony jak by było pierzenie to czy nie spadła by nieśność? No a jajek znoszą jak znosiły (dziś 14). Średnia 10-12 jajek.

Ja dziś miałem dość spory przerób w pracy i poprosiłem żonę aby zadzwoniła do weta. Oczywiście na telefon nie wiele mógł powiedzieć, ale sugerował więcej minerałów. Kurki dostają trochę paszy dla niosek - około 0,5l, kredę, witaminy do wody. Podstawą jest ziarno, gotowane łupiny ziemniaków i parzona śruta. Ziemniaki co któryś dzień. Rozważał za mały kurnik (to szybko odpadło - na moje stadko mają ponad 20m2). Ewentualnie jakieś pasożyty. No i tego się obawiam. Sporo wróbli przylatuje do karmnika kurek. Nie wyjadają wszystkiego i wróblowate mają raj. Pytanie czy można coś dać na pasożyty zapobiegawczo.

Jak wrócę do domku to postaram się obejrzeć te kury dokładnie. Tylko czy coś zobaczę przy sztucznym świetle. No i nie wiem czego się spodziewać.

• 0

#10154 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 luty 2015 - 17:08

Niektóre moje kurki w grudniu łyse chodziły.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10155 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 12 luty 2015 - 17:13

Już nie mogę edytować.

Wet stwierdził, że może brakować białka. Mhm co ewentualnie im podać aby dostało się im to białko :)

• 0

#10156 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 luty 2015 - 18:59

Czytałam że są specjalne koncentraty białkowe dla niosek.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10157 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 luty 2015 - 09:12

Zaszalałam. Wyniosłam dwa kurczaki do ocieplanego kurnika na próbę,pod kwokę 125 W. Musiałam biec szybko je zabierać,bo już były zimne. W domu doszły do siebie. Musze coś wymyślić w ganku,bo tam też cieplej,jakiś mini odchowalnik nad którym bedzie wisiała kwoka. Macie jakieś propozycje?? W ganku jest tak ok 15 st.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10158 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 luty 2015 - 09:25

Ta trzymałem małe kurczaki czy kaczeta w starej szafce od kompletu z regału,na dno wykladziny i gazety aby miały w miarę czysto i sucho i od góry lampa aby było ciepło wszystko przykryte materiałem i wystarczyło .
  • 0

#10159 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 luty 2015 - 10:01

Robercie i w domu trzymałeś tak? Mam takie stare meble właśnie. I dać tą kwoke 125 czy 100 W , bo mam dwie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10160 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 luty 2015 - 10:15

W domu najpierw w łazience a potem w garażu też w tym samym budynku, a co do kwoki to zapal mniejszą i zmierz tepm pod nią i zobaczysz czy wystarczy jak za zimno to daj większą
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych