Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10181 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 luty 2015 - 12:45

W okolicy dwie rodziny mają perełki. Teściowa mi mówiła teraz, że na stawie w krzakach darła sie perlica. Może uciekła komuś lub lis ukradł. Reszta kur ok wygląda. Na razie 6 jaj.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10182 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 14 luty 2015 - 16:51

Brum jak on taki wychudzony to nie wiadomo skąd nieborak przyleciał, a że Walentynki to pewnie chłopaka przypiliło :) .

• 0

#10183 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 luty 2015 - 17:50

Hihi, może tak być. Nikt się nie zgłosił po niego na razie.
Słuchajcie czy ktoś zamawiał kury pocztą może na specjalnych warunkach?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10184 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 14 luty 2015 - 22:04

z tego co pytałam kiedyś naszego listonosza, to kury nadaje się do środy. w pudle z otworami, ale są poczty które wymagają specjalnych skrzynek z kłódka. o szczegóły musiała byś się pytać u siebie na poczcie, bo nic więcej nie wiem :P

zresztą co kraj to obyczaj. niby jedna PP, a każdy robi co chce :)

• 0

#10185 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 luty 2015 - 06:47

Widziałam na allegro kurki dominant niebieskie i wpadły mi w oko. Muszę popytać, bo chciałabym z 10 szt sobie ale żeby podróż przeżyły.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10186 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 luty 2015 - 06:47

Witam z rana ;-) jak nie którzy wiedzą mam w inkubatorze 5 jaj emu, nastawione 10 stycznia, inkubuja się w temperaturze 36,4 stopni i wilgotności 25% pisze to bo zauważyłem ostatnio zmianę w tych jajkach a mianowicie jak się je położy na równej powierzchni to jedna strona unosi się do góry, tak jakby komora powietrzna się powiększala ciekaw jestem czy to dobrze czy źle, termin klucia jest na 6 marca, czyli bliżej niż dalej;-)
u moich kaczek mało jaj wczoraj jedna nieboraczka zniosła sięna ppodwórku w błocie:-( ale i tak prędko nie nastawie kaczych jaj.
Pozdrawiam ;-) drobiarzy:-D
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10187 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 15 luty 2015 - 10:24

Skąd wiesz że wilgotność jest 25%? Higrometry proste zarówno elektroniczne jak i włosowe mają duży błąd i ogromną bezwładność. Powiedziałbym że zbyt duże dla prawidłowej inkubacji. Kiedyś wylęgałem strusie. Ja do utrzymywania temperatury używałem bardzo precyzyjnego czujnika eterowego. To Zupełnie inny gatunek więc moje doświadczenia w tym zakresie raczej się nie przydadzą. Utrzymanie wilgotności w takim popularnym plastiku odpowiedniej dla emu graniczy z cudem zwłaszcza przy wahaniach temperatury i wilgotności na zewnątrz. Ja miałem duży inkubator szafkowy z drewnianym akumulatorem wilgoci na jego suficie. Opierałem się na termometrze suchym i mokrym oraz ważeniu wybranych jaj na precyzyjnej wadze konikowej. Każde jajko w czasie inkubacji staje się lżejsze w okolicy komory powietrznej, a w czasie lęgu pisklak przesuwa się w stronę komory powietrznej i jajko się porusza.

Rok temu rozglądałem się za profesjonalnym małym inkubatorem. Cena mnie odstraszyła. Sprzedawca pokazywał mi czym się różnią te profesjonalne od amatorskich. To duża i zasadnicza różnica. Trzymam kciuki za powodzenie lęgu! Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10188 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 luty 2015 - 10:34

Inku mam od Dużego Grzegorza jest on drewniany i ma bardzo dokładny regulator temperatury i wilgotności, wilgotność jest ustalana za pomocą nawilżacza powietrza, wcześniej nie zauważyłem tego wiem ze jajka spadają z wagi i z żywymi zarobkami i puste też spadają, co do mojego plastiku to ja uzbieram kaczych i gęsich jaj to będę klul.w planie mam budowę inku prawdziwego zdarzenia automatycznego z silnikiem do obracania jaj i będzie on suchy(brak wody w środku) nie dziękuję co by niezapeszyc w marcu się dowiem czy się udało;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10189 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 luty 2015 - 19:16

Ratunku!! Dałam kurczaki do komórki do starej szafki nad którą wisi kwoka 150 W nakryte materiałem wsio. Patrze a one powykładane, więc zmieniłam na 100 W ale nadal za gorąco mają. Jak zabiore kwoke to za zimno i sie kulą fest. Poradzcie plis.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10190 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 luty 2015 - 19:49

Brum, a po co szmatą z góry przykrywasz? zwyczajnie im powietrza na mój rozum brakuje.

u mnie noce zimne okropnie, więc moje małe ciągle w łazience, jeszcze trochę posiedzą. ale nie ma zapaszku na szczęście. po kwoce od razu sprzątam na bieżąco, a tak w ogóle to codziennie. szmatę na nowa wymieniać, cerate przecieram szmatką i zero zapaszku :D

• 0

#10191 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 luty 2015 - 20:25

Jak zdjęłam szmate z góry to się zbiły w kupkę ciasno, jedno pod drugie wchodziło. Ani tak, ani siak...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10192 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 luty 2015 - 20:29

zrobisz jak zechcesz, ale ja bym jeszcze je w domu przetrzymała. w ciągu dnia jest już ciepło, ale noce sa jeszcze mroźne.

poza tym, nie wiem jak dużą masz tę szafkę w której siedzą. ale lampę daj tak coby ogrzewała jedną połówkę, a drugą niech mają bez niej. będą mogły wybrać czy iśc pod lampę, czy dalej od lampy.

• 0

#10193 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 15 luty 2015 - 20:33

Wróć z nimi do domu, przynajmniej spróbuj.
  • 0

#10194 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 luty 2015 - 21:05

Tyle paniki narobiłam, a wystarczyło dać lampe o wiele wyżej, na to szmata i otwór na wentylację. Teraz leża sobie swobodnie bez zbijania w kupkę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10195 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 15 luty 2015 - 21:21

UF, chwała Ci za pomysłowość
  • 0

#10196 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 luty 2015 - 21:27

Brum, oby tylko w nocy się bardzo nie ochłodziło.

• 0

#10197 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 luty 2015 - 22:06

Na razie bede zaglądać do nich co chwila. Apetyt im sie zwiększył. W czwartek będą miały 10 kumpli zielonek do korytka w tym samym wieku.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10198 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 16 luty 2015 - 06:50

Brum i jak tam małe?

u mnie w łazience temp. przez noc spadła do 22 stopni i o 5 jak wstałam wszystkie małe siedziały pod kwoką kurą, zaraz zapaliłam w piecu, grzejniki właczyłam i teraz szaleją :) dostały śniadanko czyli kaszę parzoną do tego zmielona suszona pokrzywa i krwawnik :)

• 0

#10199 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 16 luty 2015 - 08:19

Witaj Aniu. Podzieliłam młode,ponieważ zaczęły się dziubać do krwi strasznie. Temp ok,żadno sie nie kuli ani nie dyszy. Intensywność światła taka sama jak miały w domu. Miejsca też więcej mają niż w domu.Wody i jedzenia pod dostatkiem. Obrastają w piórka i puch lata wszędzie. Nie wiem co im brakuje. Niedługo będę dzwonić do weta. Mają tam lepiej niż w domu,a jednak coś nie halo. Może im czegoś brakuje. Zabrałam podziobane i na razie spokój. Musze się skonsultować. Kurde od początku problemy,najpierw padały,a teraz zjadają się. Może one są jakieś wadliwe!?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10200 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 16 luty 2015 - 08:32

Brum, nie wiem ile w tym prawdy, ale ostatnio w mojej książce przeczytałam coś takiego:

"owies zawiera duże ilości włókna. łuski owsa przeciwdziałają KANIBALIZMOWI i PTEROFAGII. zwiera dużo kwasu linolowego i lecytyny oraz aweminę, która korzystnie wpływa na temperament ptaków i wylęgowość. dobrą paszą dla kurcząt sa płatki owsiaane"

ja moim podaję prócz tego, że rozdrobnione płatki owsiane, to jeszcze zmielony owies. ale owies dostają osobno, taak im sypnę i zjadają co chcą z niego.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych