Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10281 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 luty 2015 - 17:49

Iwcia, ja tak na oko sypię, mniej więcej łyżkę na miskę karmy. w misce jest jakoś 2 litry...

Robert, ale akurat na Fenbenacie obecnie nie pisze ile dla jakich zwierząt i nie ma też okresu karencji. to już konkretnie trzeba u weta pytać. przynajmniej na moim opakowaniu nie było żadnej informacji.

• 0

#10282 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 18 luty 2015 - 18:53

Fenbendazol jest bardzo dobrą substancją i gdybym miała odrobaczać to też tym. Na jajka nie pamiętam karencji ale stawiam, że tydzień. Robert potrzymam jajka dłużej na pewno nawet jak wydadzą mi się puste. Iwciu, Jeżeli są to malutkie, parodniowe kurczaczki i biegunką i zaczerwienionym odbytem to ja myślę, że to może być kokcydioza i ja dałabym baycox do picia. Tylko on cbolender drogi :( chyba z 70 zl taki 2,5% no ale można tylko gdybać przez internet.
  • 0

#10283 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 18 luty 2015 - 23:36

Czy biegunka ma kolor biały? Jeżeli tak to szybko weterynarza. Jajka były zarażone.

Jeżeli nie jest biała to bardzo częstym objawem wyziębienia jest właśnie biegunka. Jeżeli weterynarz twierdzi że przyczyną może być przegrzanie zmień weterynarza.

Może być także przyczyna w złej paszy. Zapewnij dostęp do czystej i świeżej wody. Możesz zamiast wody dać kawę zbożową lub do wody dodać kryształek lub dwa nadmanganianu potasu tak aby lekko zabarwić.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10284 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 08:48

Witam na smutno.
Czekam na panią doktor z niecierpliwością. Zostało mi tylko 11 kurcząt. Padły. Z nozdrzy szły im bańki. Połowa moich kur ma to samo. Smutne są,wycierają dzioby w piórka. Nic tylko głową w mur.
U ciotki to samo. Kurczaki trzepią łebkami. Jedzą ale lekkie się wydają jak i kury.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10285 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 luty 2015 - 09:18

Podawalas ten lek o którym ci kiedyś pisał Michałek albo Dominika, teraz trzeba szybko podać im ten lek i może choć kilka sztuk zostanie.takie są zakupy od różnych ludzi bądź źródeł nie wiadomo jakie są tam warunki .
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10286 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 09:30

Już po wszystkim.
Pani doktor była. Warunki w kurniku bdb,a chorobę przeniosły kury fermowe. Mam dla kurcząt i kur antybiotyk DOKSY RW. Po nim witaminy METAVIT STANDARD. I na odkażanie proszek do roztworu ECOCID S. Wapnem też nie zaszkodzi. Kur w kurniku przy odkażaniu nie może być. Po zakończeniu leczenia odczekać trzeba,bo będzie kolejna wizyta na odrobaczanie. Leki wyniosły 41 zł. Odżywianie kur jest ok. Karencja na jaja 2 tygodnie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10287 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 10:28

Cioteczka też dostała to samo,lecz u niej część kur jest do wyeliminowania. Doktorowa poradziła żeby zabić i spalić,że nie ma wyjścia.
Miłośnicy drobiu,piszcie proszę,na co zwracać uwagę przy zakupie jak i piskląt,tak i kur.
Nie chcę już więcej czegoś takiego przeżywać i nikomu nie życzę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10288 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 luty 2015 - 11:04

Brum, przykro mi :(

najważniejsze to chyba kupować w wylęgarniach które mają stały nadzór i opiekę weterynaryjną

ps. Dominiko, czemu nie można do Ciebie PW wysyłać?

• 0

#10289 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 11:06

Aniu,a mi jak przykro. Czasem myśle,że jestem nieudacznikiem jakimś. Nic nie wychodzi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10290 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 19 luty 2015 - 11:16

Dostałaś doxycykline czyli to co pisaliśmy. Ale się porobiło. U mnie na szczęście nie ma takich atrakcji a też przywiozłam sobie kur z fermy w zeszłym roku. Miałam mykoplazmy ale odkażałam i dawałam entemulin, a i tak też co rusz jakąś kurkę musiałam likwidować. Na katar dawałam najpierw enrofloksacyne potem doxycykline. I odpukać teraz mam spokój. Nie powiem Ci gdzie kupić kurczaki. Po mojemu to zrób tak, że weź jajek od sasiadek co nie skarżą sie na swoje kury i nasadź kwoki. Dochowaj się swoich i tak powolwolutku rozwijaj hodowle. Ja w zeszłym roku tak zrobiłam i uchowałam bez szału ale też za bardzo kwok nie miałam, a chyba dla Ciebie najlepiej będzie kurnik wycziścić, wziąć ze trzy kury dać im kosze, nasadzić na jaja, przykryć i powinny usiąść. Potem jak się będą kluły to na dobe weź do domu a jak obeschną to dać kurze na powrót tylko odseparować ją od stada to Ci się nie zmarnują. U weta są tanie szczepienia podstawowe do picia się daje takim małym i jakoś odchowasz.
Brum nie gadaj głupot, tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów. Mi też kury padały i z zeszłego roku mam marny przychówek.
Aniu, bo mam pewnie maks wiadomosci, zaraz pokasuję :)
  • 0

#10291 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 11:53

Dominiko,i tak zrobię. Tylko po jajka będę musiała jechać do innej wsi,bo tu zdrowych kur nie mają. Mam nadzieję,że te lekarstwa dadzą radę.
Doktorowa zabroniła dawać pić kurom na dworze,jak już to tylko w kurniku. Żeby inne ptactwo nie piło z tego samego np wróble,bo mogą choroby też dostarczać.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10292 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 luty 2015 - 12:11

Brum, jaki nieudacznik? co Ty opowiadasz? zwyczajnie, ktos Ci wcisnął chore kury i kurczaki. a Ty teraz mozesz się tylko na własnych błędach uczyć i na przyszłośc zrobić albo tak jak pisze Dominika, albo kupować w wylęgarniach małe pisklaki czy odchowane kurki, ale w takich gdzie jest nadzór weterynaryjny. swoją drogą bardzo łatwo to sprawdzić. pytasz w wylęgarni czy mają taki nadzór, jeśli tak to pytasz o dane weterynarza. potem do niego wystarczy zadzwonić i ten potwierdzi, lub nie. chociaż wylęgarnie muszą szczepic, bo ich nie stac na stratę kilku tys. kurczaków przez chorobę.

Dominiko, dalej masz zapchaną skrzynkę, albo zablokowaną? :)

• 0

#10293 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 12:15

Zachodzę do kurnika,a jedna z młodych niesie się poraz pierwszy. Ulga,ale jajka i tak musze wyrzucać.
Tych młodych przed niesieniem pozostało 11 sztuk.
Doktorowa mówiła że antybiotyk jest bdb. Mam nadzieję. Po każdym zakupie jakichkolwiek kurek mam ją wolać. Mówiła,że od razu da na odrobaczenie. Kur z busa mam broń Boże nie kupować.
Matko,może powoli nauczę się wszystkiego.
Aniu,a radę z tym owsem pochwaliła.
Tylko zapomniałam zapytać po ilu dniach będzie widać poprawę po lekach.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10294 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 luty 2015 - 12:20

Brum, no to tylko się cieszyć że kurki zaczynają sie nieść :) nic to, ze jajka na razie do wywalenia. ważne aby była poprawa i by leczenie sie udało :)

u mnie dzisiaj tez był wet. ale do mojej kozy :( też truchlałam i dalej sie martwię oby wszystko było dobrze. ale już jestem spokojniejsza od jego przyjazdu.

• 0

#10295 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 12:28

Oooo,trzymam kciuki!
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10296 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 luty 2015 - 13:16

Brum, dziękuję :*

• 0

#10297 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 19 luty 2015 - 13:16

Kurcze Aniu nie wiem, może więcej pokasuję. Brum każda nauka dobra zobacz ile już wiesz więcej :)
  • 0

#10298 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 luty 2015 - 13:18

zawsze mówiłam, ze człowiek uczy się na błędach, najlepiej swoich, bo te zapamiętuje...

• 0

#10299 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 19 luty 2015 - 15:06

Drodzy forumowicze czy mogę wiedzieć jakie patogeny wywołują katar kurzy i inne czynniki opisanych objawów które tu ostatnio były poruszone.

Mój znajomy  ze śląska narzeka na dzikie gołębie, wróble - wet. stwierdził, że są vektorem chorób.

Iwcia, co tanie to drogie. poszukaj gdzieś dalej drobiu tak jak piszą inni. Obawiam się ,że cała okolica u was jest załatwiona.

Ja dziś wywiozłem prawie setkę świń i aż przykro wchodzić do budynków...... Setki metrów kwadratowych puste :(

Tak myślę o jakiejś niedużej ilości kur. Stąd moje zaciekawienie patogenami.

Też mnie przeraża, że wet. prowadzący moją hodowlę nieraz mówił, że nie może przyjechać w danym dniu bo szczepi kurnik kur (10 000 ) !!!!!

Pozdrawiam.

• 0

#10300 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2015 - 15:33

Vademecum,ja też bym chciała się dowiedzieć. Poczekam aż ktoś odpowie kto wie.
Doktorowa zabroniła dawać pić na podwórzu, bo różne wróble, cukrówki przylatują też i mogą roznosić choroby. Poszłam i wszystkie wodopoje z dworu usunęłam. Jak na złość dziś 12 jaj.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych