Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 19 luty 2015 - 16:47
Napisano 19 luty 2015 - 16:50
Brum, zamknij je już w stajence, daj wodę do jednego poidełka i do rana wypiją
Napisano 19 luty 2015 - 17:01
Napisano 19 luty 2015 - 18:45
Napisano 19 luty 2015 - 19:13
Zamęcze Was. Ile kukurydzy podać dla łacznie 41 kurek i co jaki czas?
Napisano 19 luty 2015 - 19:14
Drodzy forumowicze czy mogę wiedzieć jakie patogeny wywołują katar kurzy i inne czynniki opisanych objawów które tu ostatnio były poruszone.
Mój znajomy ze śląska narzeka na dzikie gołębie, wróble - wet. stwierdził, że są vektorem chorób.
Iwcia, co tanie to drogie. poszukaj gdzieś dalej drobiu tak jak piszą inni. Obawiam się ,że cała okolica u was jest załatwiona.
Ja dziś wywiozłem prawie setkę świń i aż przykro wchodzić do budynków...... Setki metrów kwadratowych puste
Tak myślę o jakiejś niedużej ilości kur. Stąd moje zaciekawienie patogenami.
Też mnie przeraża, że wet. prowadzący moją hodowlę nieraz mówił, że nie może przyjechać w danym dniu bo szczepi kurnik kur (10 000 ) !!!!!
Pozdrawiam.
Mykoplazmoza jest jedną z najczęściej występujących chorób układu oddechowego u kur objawiająca się katarem. Może przenosić się oprócz drogi kropelkowej także poprzez jajka. Awej jest oprócz kataru i kichania zapuchnięcie zatok i piana na oczach. Mogą też być inne przyczyny kataru u kur, jak np. zwykłe przeziębienie.
Koleżanko brumbram, jakie było podłoże tej biegunki? Jest to istotne dla zabezpieczenia się przed następnymi takimi przypadkami. Twój opis wskazuje na Puloroze czyli tzw. białą biegunkę piskląt. Jeżeli tak to choroba nie przyszła z fermy lecz z pisklakami. Dorosłe kury na Puloroze chorują najczęściej bezobjawowo, ale ich jajka są zakażone i pisklęta klują się chore i giną masowo w pierwszych dniach życia. Choroba ta jest także bardzo często odpowiedzialna za zamieranie zarodków tuż przed kluciem.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 19 luty 2015 - 19:19
Jednak Mykoplazma..... Wczoraj dowiedziałem się, że kilkoro dzieci leży na oddziale szpitalnym z mykoplazmowym zapaleniem płuc..... Pewnie inny szczep ale daje do myślenia.....
Dziękuję
Pozdrawiam
Napisano 19 luty 2015 - 19:43
Moje pisklęta zakupione są w wylęgarni(nadzór wet i szczepione) i chyba faktycznie przegrzałam bo dziś nie padło ani jedno, są żywe i zaczynają furkać i to cieszy Aniu dzięki za podpowiedz jutro im wsypie tej kawy choć kupkę robią brązową i papkowatą. i z całą pewnością człowiek uczy się na błędach a z całego stadka to nigdy 100% się wychowa.
Napisano 19 luty 2015 - 19:47
czy ta mycoplazma może również występować u indyków( bloilery) bo objawy się zgadzają i nad oczami miły spuchnięte guzy i charczały?
Napisano 19 luty 2015 - 19:50
Napisano 19 luty 2015 - 19:51
Napisano 19 luty 2015 - 20:00
jakie leki podawać wówczas bo indyk jest delikatny
Napisano 19 luty 2015 - 20:03
Niestey człowiek uczy się na błędach, ja już wiem że nie kupuje się kur niewiadomego pochodzenia,bo można sobie sprowadzić jakąś france typu mykoplazmoza:-( a ona jest praktycznie nie do wyleczenia, grunt to najpierw zobaczyć stado a potem ewentualnie coś kupić,
Życzę wam udanej walki z horobami drobiu grzebiacego. Ja zrezygnowałem z drobiu(kury itp) zostałem przy kaczkach i gęsiach:-D
Napisano 19 luty 2015 - 20:08
ja w teraz zamówiłam 20 gęsi białych czy są z nimi jakieś problemy hodowlane? Robert może posiadasz gęsie jaj to bym chętnie nabyła do inku!!
Napisano 19 luty 2015 - 20:08
Moje pisklęta zakupione są w wylęgarni(nadzór wet i szczepione) i chyba faktycznie przegrzałam bo dziś nie padło ani jedno, są żywe i zaczynają furkać i to cieszy Aniu dzięki za podpowiedz jutro im wsypie tej kawy choć kupkę robią brązową i papkowatą. i z całą pewnością człowiek uczy się na błędach a z całego stadka to nigdy 100% się wychowa.
Przegrzanie nie powoduje biegunki. Biegunkę piskląt oprócz Pulorozy może powodować wychłodzenie lub nieodpowiednia pasza. Nie wierz w przegrzanie.
czy ta mycoplazma może również występować u indyków( bloilery) bo objawy się zgadzają i nad oczami miły spuchnięte guzy i charczały?
Indyki też chorują na Mykoplazmozę, ale czy jest to ten sam szczep mogący przenosić się z kur na indyki i odwrotnie wie dokładnie chyba tylko Dominika. U indyków podobnie jak u kur Mykoplazmoza może atakować stawy.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 19 luty 2015 - 20:12
Brum, dlatego zrobiłaś podstawowy błąd, drób z różnych źródeł, a tego się unika. Już pisałem - co tanie to drogie -
Rozsądniej jest zapłacić więcej i mieć pewność zdrowego odchowu.
Kiedy lata temu interesowałem się mykoplazmozą nikt nie odpowiadał mi na pytanie co to jest. Jedni mówili bakteria inni wirus. Wkurzała mnie ta nieścisłość. Dziś się mówi., że jest to bakteria pozbawiona błony komórkowej przywierająca do narządów miękkich co znaczy, że może atakować inne
pewnie podobnie jak gruźlica.
Napisano 19 luty 2015 - 20:18
Napisano 19 luty 2015 - 20:20
Michałek to nie do końca biegunka a wet mówił ze jak jest za gorąco to żółtko w nich wysyca i zakleja pupy, pasza ok zakupiona razem z kurczakami i stały dostęp do wody, zauważyłam,że jak się zbierają do spania to w najdalszych zakątkach klatki a nie pod żarówką, i jak podniosłam ją wyżej to zbierają się pod nią
Napisano 19 luty 2015 - 20:24
Dominika padło 14 z 25(załamka) miały dwa antybiotyki(nie pamiętam nazw, białe plastikowe op) i odrobaczane i nic nie pomogło a kury i kaczki były ok
Napisano 19 luty 2015 - 20:26
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych