Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10481 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 27 luty 2015 - 03:35

Brum spokojnie. Już i tak jesteś bliżej niż dalej. Michałku a co jak ta komora jest za duża? Zmieniłam strzykawką tę wodę i wlałam tyle co w instrukcji. Chyba się zapłaczę jak mi się nie wykluje nic :( okropnie to stresujące.

Ja kur nigdy nie klułem w inkubatorze, jedynie strusie. Zwróciłem uwagę na te komorę nie dlatego, że coś z nią nie tak lecz z zupełnie innego powodu, nazwijmy to technicznego. Twój inkubator jest dobry, jednak ma pewne ograniczenia z których trzeba sobie zdawać sprawę. Każde jego otwarcie powoduje, że całe ciepłe nawilżone powietrze idzie pod sufit a w jego miejsce wchodzi powietrze z pomieszczenia gdzie on się znajduje. To powietrze pewnie ma ok. 50% wilgotności względnej, ale gdy je się podgrzeje to ta wilgotność spada do ok. 20%. Woda ze zbiornika pod jajkami paruje wolno i trzeba ok. 2 godzin aby wilgotność względna osiągnęła zakładany poziom. Ty często zaglądasz do inkubatora jak każdy kto pierwszy raz inkubuje jajka i chce się nauczyć, poznać, nabrać doświadczenia. Dlatego zwróciłem uwagę na tę komorę. Zbyt duża komora świadczy o zbyt niskiej wilgotności, która jest mniej szkodliwa niż za wysoka. Czy jest zbyt duża tego nie wiem. Jak prześwietlałem jajka spod kury to komora powietrzna przy pierwszym prześwietlaniu zawsze wydawała mi się większa niż jej wielkość książkowa, więc spokojnie.

Kiedyś na Forum był projekt sterownika temperatury i co najważniejsze wilgotności do inkubatora. Zapytaj "starych wyjadaczy" czy coś nie wiedzą. Zawsze można takie urządzenie wykorzystać jako precyzyjny termometr i wilgotnościomierz. Warto coś takiego mieć, zwłaszcza że planowany koszt tego urządzenia był naprawdę śmieszny. Można też wykorzystać także do np. odchowalnika.

• 0

#10482 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 luty 2015 - 07:24

witam :)

u mnie w nocy wykluł się jedynak kurczak z "kaczego" jaja :D :-/

jeszcze trochę niech obeschnie i potem spróbuję dać go do indycząt. może akurat nic mu nie będą robiły. ale jak by co, trzeba będzie go oddzielnie trzymać, co szczerze mówiąc nie bardzo mi się uśmiecha...wiec jestem dobrej myśli :P

Indyczęta właśnie zażywają porannej kąpieli w popiele. łazienka potem znowu cała do mycia, no ale co zrobić :) niech im na zdrowie wyjdą te kąpiele, a ja z kurzem będę walczyła :D

• 0

#10483 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 luty 2015 - 08:11

No to gratulacje Aniu.
U mnie jedna młoda wchodzi w nieśność dziś,nareszcie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10484 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 luty 2015 - 08:18

Brum, no to teraz z górki z jajkami pójdzie :)

• 0

#10485 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 27 luty 2015 - 08:21

Ani ile dni przed planowanym lęgiem nie obraca się kaczych jaj moje są od 4.02 (wieczorem) to liczę od 5.02 i kiedy podnieść im wilgotność?

• 0

#10486 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 27 luty 2015 - 09:02

Widzę że koleżanka Brumbram wprowadza gender w życie i hoduje kury z brodą - http://www.rolnik-fo...1-zdjęcie11102/:D

Kaczki w zależności od rasy maja różny czas inkubacji.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10487 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 luty 2015 - 09:06

Iwcia, kaczki tak jak kurczaki 3 dni przed kluciem przestaje się obracać. a co do zwiększenia wilgotności...to nie pamiętam, muszę książeczke znaleźć, bo sama muszę sobie przypomnieć

• 0

#10488 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 luty 2015 - 09:08

Jaja przestaje się obracać trzy dni przed planowanym legiem(aby pisklę mogło się ułożyć właściwie do wyjścia, i wtedy też trzeba zwiększyć wilgotność aby skorupa zmiekla i pisklę miało się łatwiej wydostać z błony i skorupy,
Ważna sprawa aby w czasie klucia nie zaglądać bez ważnej potrzeby(dolewanie wody) a w czasie gdy słychać pisklaki robić to jeszcze rzadziej.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10489 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 luty 2015 - 09:22

Michał, trzy lata temu dostałam zielone jajka. Wylęgły się kurczaki,odchowałam. Koguta miałam zwykłego bez brody i baków. Podeptał te kurki,znowu się wylęgły i tak mam 3 takie kurki. Akurat one z lęgu czerwcowego są. Pózniej dostałam koguta karłowego,kolorowy był,to po nim mam dwie kurki karłowate co maja sine nogi. Takie się wykluły. Mieszanka wybuchowa. A koguta zabił perlik później. Perlik już dwa koguty wysłał na tamten świat. Teraz mam 3 koguty,dwa zwykłe a jeden mieszaniec brahmy. Kurki mieszane też,ważne aby zdrowe były wkońcu. Bo mnie już to przerasta...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10490 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 27 luty 2015 - 09:57

Brum ale u Ciebie już się uspokaja. Będzie ok :) a u mnie Michał, to prawda, zaglądam do inku nawet trzy razy dziennie i dobrze, że mi i Ty i Robert, napisałeś, przed samyk kluciem nie , bo jak złoto bym co pisk siedziała z łbem w otwartym inku :) no to nie będę i ojcu zakażę, bo na zmianę ze mną się pcha. Nie wiem do pracy pójdę, dyżur wezmę albo co i nie zajrzę, a to już w przyszły weekend :) Michał ten sterownik to by Duży Grzegorz pewnie wiedział ale go nie ma, a Robert albo Sławek Wy może możecie coś podpowiedzieć?
  • 0

#10491 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 luty 2015 - 10:33

No tak Dominiko. Ale ja się tak martwie. Ani jedna kura nie ma teraz kataru,lecz psikają nadal. Może trzeba więcej czasu,żeby leki zadziałały? Kurki normalnie wyglądają. Niektórzy to się śmieją,że one jaja robią sobie ze mnie. Żadna kura nie chrapie,charczy. Tylko nie wiem co dalej z tym apsik.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10492 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 luty 2015 - 11:18

Dominika ale inku w całym okresie inkubacji otwiera się tylko w razie konieczności dodania wody i przekrecania jaja raz na dobę albo dwie można potrzymac bez przykrycia przez kilka minut(symuluje to czas kiedy kura idzie jeść i za potrzebą)
Co do sterownika to dokładnie tak Durzy Grzegorz zbierał i formacje i miał kogoś kto pisał program, więc on umiał by go zrobić, zapytam się go o tą sprawę i ci napisze pw .
  • 0

#10493 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 luty 2015 - 12:08

Robercie dzień dobry Ci. :) I dzień dobry wszystkim.

A propos potyczek w podwórku to w szoku jestem, że perlik zdołał zabić koguta. Nawet gdyby to był liliputek byłbym bardzo zdziwiony. U mnie od 2 dni cały dzień walczą ze sobą Staropolski z Biegusem. Do tego stopnia, że siły nie mają. Nie widać, żeby któryś chciał ustąpić. Chyba muszę oddzielić kaczki czubate od reszty bo po cichu liczę na kilka jajek, ale jak będzie nie wiem, bo 13 kaczek z kopytami mnie zjada, a co dopiero nowa zgraja. O zapominam napisać. Jak się kształtują ceny zboża u Was? Ja 3 dni temu kupowałem jęczmień po 60 zł za metr i pszenicę po 70 zł.

• 0

#10494 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 luty 2015 - 12:30

Witaj Marcin szczerze nie wiem bo ostatnio nie kupuje zboża , wstawię fotkę landesa i mam kilka pytań na piersiach ma jakby wyrwane pióra wygląda jak by real puch a gniazdo ale przecież to on;-) sam nie wiem co o tym myśleć? I jeszcze jedno nie jest za duży mniejszy jest sporo od gęsi siwych.
  • 0

#10495 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 luty 2015 - 12:47

Robert, a może to jednak ona :shy:

Marcin, dzisiaj mi właśnie gość przywiózł pszenicę i za metr płaciłam tak jak na jesieni, czyli po 60zł.

Dominiko, ja wiem że szczególnie przy pierwszej inkubacji ręce świerzbią, ale trzeba sobie dać na wstrzymanie :) jak przesuszysz skorupki potem małe mogą mieć problemy z kluciem :(

mały jedynak z "wpadki" daje koncerty na całą chałupę :lol:  próbowałam dać go do indycząt, ale indor napuszył się i zaczął dziobać "intruza". no więc trzeba będzie kilka razy dziennie pod opieką moją go dawać do nich, niech się do niego przyzwyczają, bo nie uśmiecha mi sie dogrzewać 2 żarówkami :P

przyszła mi dzisiaj ta żarówka o której Michałek pisał, moc to ona ma :D ale zamówiłam innej firmy i 3 razy tańszą, jak ta z linku. zobaczymy jak będzie się w nocy sprawowała :) oczywiście juz ją przetestowałam na razie na "pusto" bez kurczaków :)

poniżej maluch z "wpadki" :D

• 0

#10496 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 luty 2015 - 12:49

vbk2bzprd7sk.jpg

• 0

#10497 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 luty 2015 - 14:35

Ładna kaczuszka Aniu:-D tphu tphu brzyyydallll
  • 0

#10498 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 luty 2015 - 14:53

Gdzie ta fotografia gąski Robercie? :) U mnie z terminem na poniedziałek w jajkach kurzych pod kwoką widać ruchy kurcząt. Termin za równo trzy dni, licząc czas od podłożenia jaj do dwudziestego pierwszego dnia równo, a maluchy już niespokojne chcą wyjść. :) Moje bystre gęsi dorwały się do małego pojemnika z resztką oleju samochodowego zmieszanego z wodą i teraz się niepokoję czy sobie nie zaszkodziły. ;( Wodę w wiadrze mają czystą, ale nie, musiały napić się czegoś co może im zaszkodzić.

• 0

#10499 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 luty 2015 - 15:47

Marcin w mojej galerii na forum jest zdjęcie landesa.
a jak widzisz ruchy pisklat?pod latarka nie widać:-(
  • 0

#10500 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 luty 2015 - 16:27

Dzwoniłam do wet bo mnie korciło. Mam teraz podawać przez 3 dni same witaminy do wody i jeszcze raz zdezynfekować kurnik i czekać na skutki leczenia. Jeszcze przez 4 dni jajka wyrzucać.
Zmieniłam sobie nazwę, a co tam hihi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych