Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10561 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 23:51

Jestem chyba bardziej szczęśliwy od ciebie (przepraszam!) z tych pożeraczy wszystkiego co im przez gardło przejdzie, od kaszy zaczynając na nakrętkach kończąc.

Widziałem ten inkubator u Grzegorza, ale tam nie było tego niebieskiego czajnika, bo rozumiem że to czajnik i para z niego idzie do inkubatora. Trochę bym się bał aby nie poparzyć jajek, ale skoro działa to chyba jest dobrze. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10562 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 marzec 2015 - 23:56

W sumie to kilka osób się złożyło na te pozeracze nakrętek jak to ładnie ująłes;-) ważne że się udało teraz aby odchowac a to też wyzwanie, od tego "czajnika" idzie dość długi przewód(wyjście ma nad wentylatorem) wiec do środka idzie nie gorącą para, działa dobrze
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10563 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 02:06

Trzeci przebił skorupę, spać nie mogę to zaglądam przez szybę
a rano zawarty się pdzekul w piątym się rusza i obraca nie piszczy.
  • 0

#10564 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 07:46

Robert, i jak tam? ile jest teraz maluchów? widzę, że w nocy spać nie mogłeś z wrażenia :D

• 0

#10565 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 08:18

Oj to musi być radość wielka Robercie. U mnie jak coś się lęgnie, to chodzę bez przerwy jak nakręcona i okropnie się niecierpliwie.
Aniu te małe podrostki ciągle paszy nie chcą jeść na sucho, chociaż im rozdrabniam. Dopiero jak zwilże wodą to wsuną migiem. Matko, zachowują się jak kaczuchy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10566 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 08:30

Iza, spokojnie :) moje paszy od jakiegoś czasu też prawie nie jedzą. dlatego dodaje im ją rano do twarozku, w południe do jajka a wieczorem do marchewki. w takiej postaci w miseczkach nic sie nie marnuje :) próbowałam im moczyć i tak podawać, ale ta próba nie przeszła testów :P

• 0

#10567 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 08:43

Witam trzy w pudełku a jeden już dziubek wystawia czekam na ostatniego(puka od środka słychać wiec może jutro wyjdzie.
a spać nie mogę od jakiegoś czasu jak się obudze o 22 to do 4-5 mam z bańki spanie:-(
Pozdrawiam a zdjęcia idą do galerii trzech muszkieterow:-D
  • 0

#10568 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 09:05

Robert, one sa takie zielone, czy to jakieś specjalne światło? :D

są śliczne :) jej, ale będzie piękna "gromadka" jak dorosną :D

• 0

#10569 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 09:23

One są szaro czarne w takie łatki, nogi są ciemno siwe a co do dzioba to jest to;-) są trójkątne i duże ale to chyba było widać.
na dziennym świetle pewnie wyszły by lepiej ale na to za wcześnie .
o
postawiłem marchewkę i troszkę płatków ale jakoś nie ma ochoty, pewnie ma jeszcze zapas jaki wchłoną z jajka.najwyzej zabiorę ibpotem postawie świerze.
A na pewno będą fajnie wyglądać jak podrosna:-D teraz już jest na co popatrzeć a potem to Już w ogóle radocha albo horror jak będą mnie po podwórku ganiac.
Jestem przeszczesliwy jak dziecko:-D:-D:-D
  • 0

#10570 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 09:35

Gratulacje Robert.

Piekne stadko sie szykuje.

• 0

#10571 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 10:06

Dzięki bardzo;-) ale jak pisałem wcześniej wiele osób się przyczyniło do tej jak się okazało udanej próby inkubacji emu metoda domową, najważniejszy w tym jest Duży Grzegorz oraz kilka osób znanych tylko mi;-)
Podałem im troszkę jajka ale widać nie głodne są te dwa młodsze śpią albo się wygrzewaja pod lampą.
Może jutro coś zjedzą w necie czytałem że jedzenie od drugiej doby ale chciałem spróbować czy czegoś nie przekąsza:-D
  • 0

#10572 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 11:22

Hihihi udało się, młoda wczoraj siedziała w gnieździe, a teraz się zniosła. Osz, idzie to ekspresowo.
A czy są jeszcze jakieś środki na odrobaczanie, lecz bez karencji na jaja? Wie ktoś, lub używał? Pewnie na jesień trzeba będzie powtórke zrobić.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10573 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 12:07

każdą decyzję konsultuj z lek. wet.

Pozdrawiam
  • 0

#10574 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 14:09

Witam wszystkich pławiła jajka kacze w inku i połowa została na dnie a połowa wypłynęła na górę i się ruszała(: a jaja wsadzone 4.02

• 0

#10575 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 14:18

A ja kombinuje w kurniku zagródke na te podrostki 5 tygodniowe. No nie wiem jak mi to wyjdzie, lecz żarówę i tak będę musiała tam wstawić.

Aniu, a Ty kiedy planujesz swoje przenieść?

Iwciu, a jak twoje kurczaki po leku się mają?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10576 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 14:40

Iwcia, ale Ty nie masz w inku kaczek Piżmowych? te 5 tygodni się inkubuje, a nie 4.

Iza, moje wczoraj były na 2 godzinki w stajence :) w ciągu dnia. jak zaczęły sie kulić pod lampę, to je przeniosłam do domu. dzisiaj zimno, deszcz, śnieg, więc siedzą w domu...

• 0

#10577 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 18:08

Iza kurczaki super jedzenie im nie mogę nastarczyć,są na suchej paszy ( mieszanka, owies z pszenicą śruta,płatki owsiane i kasza manna) czy mogę i dać jakąś kaszę gotowaną lub ryż. Aniu mam kaczki piżmowe i klują się 35 dni ale dzisiaj chciałam sprawdzić jakie mam szanse na pierwszy w życiu lęg z inku a nie powiem mam stresa

• 0

#10578 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 18:19

Iwcia, ja nigdy nie pławię jajek przed planowanym lęgiem. dopiero jak juz większość jest wykluta i nadkluta, to te co sa całe spławiam. tak dla pewności czy czekać na nie, czy nie ma sensu. na razie na pewno nie wywalaj tych co na dnie wylądowały, bo mogła byś się zdziwić :)

• 0

#10579 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 18:23

Bardzo dziękuję Aniu za cenne rady. nie wywaliłam tych jaj ale oddzieliłam na przewracarce, jeszcze jedno pytanie co mogę swoim 3 tyg kurczętom wprowadzić do żarcia treściwego jakieś kasze gotowane czy makaron????

• 0

#10580 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 marzec 2015 - 18:54

Moje mają 5 tygodni. Dostają serek jajeczny z posiekaną pokrzywą wymieszane z paszą, śrut z pszenicy, płatki owsiane, trochę twarożku, marchew tarta skropiona olejem, piasek wyprażony, kawę zbożową, makaron, ryż, ziemniaki po troche, kasze jęczmienna też gotuje im, jak znajdę trawe to też podam, do kredy mają dostęp, witaminy do wody z zalecenia weta. No i muszę kukurydzę ześrutować żeby im dać. Syn parówke im rzucił ostatnio bez mojej wiedzy, ale było po fakcie jak powiedział, bo włupiły.
Dziś robie eksperyment, jutro dam znać czy udało się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych