Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10601 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 marzec 2015 - 20:54

Brum jak zmieniłaś nica na IZABELL to przy logowaniu wpisuj brumbram a i tak będziesz jako IZABELL :) ja swojego też nica skróciłem i nie mam problemu z logowaniem choć ostatnio nie loguje sie bo sie nie wylogowuje więc jak wchodzę na forum to od razu jestem zalogowany :)

Co do zajmowania gniazd to u mnie bardzo często sie zdarza że kura siedzi a jajka nie ma ale u mnie to chyba przez koguty bo kury sie przed nimi chowają :)

Pozdrawiam

• 0

#10602 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 07:42

Witam pewnie tak jest jak masz kogutow o dużo za dużo:-(
u mnie mają sporo gniazd , stojących wiszących a niosą się do 5-6 gniazd kaczka ma gniazdo na ziemi w slomie, tak jej chyba wygodniej.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10603 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 07:52

Ja zlikwidowałam kilka gniazd, nawet nie wchodziły do nich się nieść, stały nie używane wcale.
A właśnie jedno gniazdo na ile kur się przeznacza? Bo mam 7 gniazd a w dwa jeszcze stoją puste i zajmują miejsce.
Mam 3 perliczki i dwa samce, chyba za dużo? Dwa, bo jeden przyszedł w walentynki i już tak został. Nikt się nie zgłosił po niego jeszcze. Za to nabrał masy trochę, lepiej wygląda niż wcześniej.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10604 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 08:09

Sławek, to koguty do gara i się uspokoi w kurniku :P

Iza, u mnie 2 perliki na 4 perliczki. co do gniazd, to gdzieś kiedyś było ile gniazd na ile kur, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć...

moje indyczęta od kilku dni w stajence w ciągu dnia :) tylko na noc je jeszcze do domu zabieram, bo przymrozki mamy do -5 i boję się że w stajence mimo 2 lamp zrobi się za zimno...ale już niedługo :P jeszcze kilka nocek i zaczną też w stajence spać :) stajenkę w koło obłożyłam im kostkami słomy, wiec nie dość, że ta jakoś izoluje ciepło, to jeszcze małe mogą sie wyszaleć :D bo wlatują na górę i zlatują na dół :D

dopiero sa od kilku dni w stajence, a ja już zauważyłam, że sporo urosły i nabrały większej masy. jeszcze 3 dni temu wynosiłam je wszystkie na raz w pudełku, a teraz muszę robić 2 tury z domu do stajenki :D bo zwyczajnie się nie mieszczą, widać stajenkowe życie na słomie i sianie bardziej im odpowiada :)

dzisiaj zakładamy tunel foliowy i jak za ok. tydzień będzie w środku już sucha ziemia, to małe w słoneczne dni będą zamykane w tunelu, coby zaczęły coś grzebać :D  rok temu tak zaczynałam hartować moje młode kurczaki :) najpierw w zamkniętym tunelu, potem przy wejściu do tunelu postawiłam niby "ogrodzenie" i małe miały uchylone drzwiczki do tunelu i mogły wychodzić na słoneczko :) tak samo mam zamiar zrobić z indyczętami w tym roku :D

• 0

#10605 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 08:59

Aniu, świetny pomysł z tym tunelem.
Martwi mnie jeden zielonek, chodzi, je, pije, wole ma największe ale w nim połowa jedzienia i połowa powietrza. Wygląda jakby miał balon.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10606 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 10:18

O gniazdach już znalazłam, było nie daleko. Kolejna młoda kurka wchodzi w nieśność. No to jeszcze 4 sztuki zostały.
Kwokę będe miała ale aż strach kłaść jajka po tych chorobach, a widzę że uparta, wyniosła się wczoraj i zaczęła okupować gniazdo, dziubie fest.
Dezynfekujecie może czymś jajka przed nałożeniem pod kurę?
Wygooglowałam też wątki o zamieralności zarodków w 18 dniu wysiadywania.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10607 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 19:25

Witam :)  tak oczytałam się o porządkach, że dzisiaj u mnie wielkie sprzątanie stajni-dezynfekcja AGRISAN i bielenie wapnem wszędzie u baranów, świnek, kur, kaczek teraz czekam na lęgi :D :D

• 0

#10608 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 marzec 2015 - 20:01

Aniu ale ja tak 2-3 na tydzień usuwam no i nie wspomnę o kaczkach bo tych mam jeszcze osiem a więc 3-4 jeszcze do gara :) a kogutów mam jeszcze 12-stu do usunięcia i będzie spokój bo zostanie dwóch  :)

Pozdrawiam

• 0

#10609 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 11:18

Hello
Jak pisałam w wątku o emu, zasięgłam porady wet wczoraj o moich kurach. Niestety leczenie będzie bardzo długie i nieustanna dezynfekcja i nie ma gwarancji że uda się
W tygodniu doktorowa będzie w okolicy to podjedzie obejrzeć kury gratis. Leczenie nastąpi w momencie spadku nieśności, jak odpoczną po tych lekach co miały, ma być zmiana antybiotyku.
Jakaś poprawa nastąpiła, na razie żadna nie pada, ale napewno nie są wyleczone. Teraz tylko cierpliwości.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10610 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 12:15

Aniu jak tam kaczuszki w inku? z moich obliczeń to jutro(09.03) mam przestać obracać -ale mam stresa :shy:  :shy: 

• 0

#10611 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:10

Nie wiem czy nie pomylę teraz. Izabello to u Ciebie pojawił się jakiś perlik? Który to osobnik na załączonych fotografiach?

• 0

#10612 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:16

Tam w galerii jest zdjęcie na którym są 4 perełki, to ten mniejszy cały szary, stoi za dużą szarą samicą.
A o co chodzi?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10613 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:20

O nic. Byłem ciekawy jak wygląda. ;) Ode mnie do Ciebie nie przyfrunął, to pewne. :) :) :) Musiał by co najwyżej samolotem. ;) To standard tak? Widzę, że nie tylko u mnie ciągła walka z jakimś dziadostwem w podwórku. Do Ciebie też coś się wkradło. :(

• 0

#10614 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:26

Aaaaaa no tak, standard. Był wychudzony, głodny. Poprawił się i trzyma tylko z tą szarą samicą.
Wygląda na to, że w tym roku nici z lęgów naturalnych u mnie.

Już mi tak rodzina tu suszy-wybij kury, zdezynfekuj wsio i kup nowe.
No nie wiem czy to by coś dało? Powietrze też mam zdezynfekować?
Nie podoba mi się ten pomysł wcale.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10615 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:30

U mnie jest tak, że moje podwórko z kurami sąsiaduje bezpośrednio z podwórkiem sąsiada, który też hoduje kury i które to kury na pewno są chore. Wprawdzie z zewnątrz tego nie widać na pierwszy rzut oka, ale miałem z nimi styczność, bo pomagałem przy lęgach naturalnych tym osobom i te kury widzę dzień w dzień, a jak zawołam moje na coś lepszego do zjedzenia, to tamte do płotu przylatują błyskawicznie. Więc tak na prawdę to jedno podwórko wspólne mają pomimo płotu, który przecież nie jet żadną zaporą dla chorób, zarazków itd., a wiem też na pewno, że Ci ludzie nie robią sobie nic z chorób ptaków. Jak kura chora, to na pień albo sama zdechnie i po sprawie, więc nawet jeśli zrezygnuję z hodowli nawet na 10 lat i wrócę do niej, to nic nie zmieni, bo Oni ze swojego stada nie zrezygnują. Za dużo tam ludzi lubi jajka i za wielu ludzi je od Nich ma po rodzinie. :(

• 0

#10616 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:32

Okoliczny weterynarz powiedział mi jakiś czas temu, że na terenie gminy w której mieszkam, bo raczej dalej nie jeździ 80 % podwórek ma zakażone różnego rodzaju nieżytami dróg oddechowych i temu podobnymi chorobami kury. Więc nie ma nawet o czym rozmawiać. U mnie w okolicy jak kura chora to ma zdechnąć i tyle. Gdzie kto by sobie zawracał głowę ptakami. Tylko Ja taki głupi, że kolejna kasa z pustego portfela idzie na leki lub wizyty u weterynarza. Za samo obejrzenie kaczki ostatnio skasowano mnie na 30 zł. :(

• 0

#10617 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:45

No tak, płot to nie przeszkoda ani siatka. Co poradzić,ja nie mogłam patrzeć jak zdychają i ingeruje. Ale ciotka do tej pory leków kurom nie daje, a za siatką mieszka. Jej zdaniem, zdechnie to zdechnie. No tak, ale to całe stado cierpi i przenoszą się choroby. Z drugiej strony szwagier mieszka i też kury mu trzepią łebkami i nic sobie z tego nie robi. A później nastąpi kumulacja.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10618 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 13:54

I właśnie najgorsze jest, że Ty dbasz i choćbyś nie wiadomo co robiła, żeby swoim ptakom pomóc, to po części to walka z wiatrakami, jeśli sąsiedzi trzymający chory drób mają takie podejście.

• 0

#10619 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 14:06

Hmm, czyli wygląda na to, że jestem na przegranej pozycji.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10620 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 marzec 2015 - 16:30

Iwcia, ja miałam jeszcze do jutra przewracać jajka, bo termin klucia na czwartek, ale małe juz słychać i jeden już przebił skorupkę :)  więc nie przewracałam, tylko dolałam wody, dla zwiększenia wilgotności...w inku juz nic nie robię, teraz czekam na efekty :D oby pozytywne :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych