Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10661 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 17:58

heh, u mnie zazwyczaj to jest robota męża, ale jak trzeba to pomogę, albo sama się zabiorę za "delikwenta" :P

a sposób na gęś ze sznurkiem gdzieś kiedyś podczytałam na forum, tylko nie pamiętam czy na tym czy innym. jest dobry, bo gęś nie zabiera głowy, a jak nie zabiera, to sie długo nie stresuje, tylko jedno szybkie ostre cięcie, i po sprawie.

• 0

#10662 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 18:15

U mnie dzisiaj jastrząb latał nad podwórkiem, a po chwili jakiś pocztowy gołąb z wyrwanym poza jednym piórem ogonem po dachach się rozsiadał. Aniu pamiętam o Tobie i pestkach, ale odkąd ostatnio na ich temat rozmawialiśmy nie byłem w mieście. Jak tylko pójdę najbliższym razem, wyślę list.

Robercie co będzie z tym niewidomym ptakiem?

• 0

#10663 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 18:54

Aż wstyd ale ja nie umiał bym tak :-( musze się przemuc i zrobić, bo nie ma komu ale jakoś nie mam ochoty:-( zawsze ktoś robił ta czarną robotę a ja zawsze po wszystkim na gotowe przychodziłem;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10664 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 19:00

Marcin nie wiem żal mi go dobić:-( nie umiem zabić reszta nawet dobrze je i może się odchowają.
  • 0

#10665 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 20:16

lepszych zdjęć nie udało mi się zrobić :)

8gzdp78p2j4n.jpgb38tkbzpj8th.jpg0npzl1t98ix5.jpgul7kgdk6xdf4.jpgrv4sby0qj3cy.jpg

• 0

#10666 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 20:26

Ja tu widze samica, samica, samiec, samiec,samiec. Czyli 2 panny i 3 kawalerów.
Tfu,tfu, uwielbiam takie kolorowe.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10667 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 20:26

moje indyczęta dzisiaj pierwszą noc spędzają w stajence. mają włączoną lampę kwokę z jednej strony 150 i lampę kwokę rubinową na noc 175 z drugiej strony. tak więc przyjemny półmrok, do spania odpowiedni :) mam nadzieję, że za zimno im nie będzie. stresuję sie jak nie wiem co, tą ich pierwszą nocką w stajence :P

• 0

#10668 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 20:27

czyli wychodzi na to, że mam 2 perliki do "skasowania" na rosołek...

• 0

#10669 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 20:29

No a ja swoim młodym podniosłam tą lampe czerwoną o wiele wyżej, uciekały od niej pod ścianę. Kiedy podniosłam, rozłożyły się pod nią.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10670 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 20:38

no i dobrze zrobiłaś, bo zwyczajnie miały ją za nisko i było im gorąco :)

a jak Twoje nocki w stajence spędzają? ja to sie strasznie o moje martwię, tym bardziej że zaczyna sie chyba koralenie, bo już co niektóre mają spore "rogi".

ale czas najwyższy, pożegnać sie z łazienką :P w stajence mają więcej miejsca i co najważniejsze, są na słomie i sianie a nie na szmacie na podłodze :P

• 0

#10671 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 20:53

Jasno mają więc jedzą i w nocy, zauważyłam że podrosły fajnie. Tylko że dziś jednemu z wola wyciągnęłam długie siano, bo zjadł a koniec wystawał z dzioba. Musze załatwić słomę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10672 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 21:59

U mnie już w zasadzie po lęgach. Z nasadzonej prawie trzydziestki jaj mam 8 kurcząt bez pewności, że je odchowam. Bez rewelacji i poważnie zastanawiam się nad kolejnym nastawieniem inku. Kurczęta w dużej ilości nawet nie przebiły skorupki i umarły wewnątrz jaja tuż przed wykluciem, dwoje ma jakby złamane łapki czy też z innego powodu sztywne stawy skokowe. Pod kurą osiągałam taki sam efekt i nie napracowałam się tyle. No jestem rozczarowana :(   choć dopatruję się tu winy czynnika ludzkiego.

Aniu masz ładną tę kurę z trzeciego zdjęcia, taka jasna. 

Robert ja osobiście też bym nie mogła ciapnąć tej głowy kurze, no chyba, że w ostateczności. Iza, widzisz zaczyna się prostować wszystko :) 

• 0

#10673 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 22:03

Dominiko, nie poddawaj się. Spróbuj jeszcze raz. Napewno się uda.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10674 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 06:09

Witam;-) Dominiko musisz się zastanowić co dalej z twoja przygoda z inkubatorem? Moim zdaniem warto spróbować ale decyzja należy tylko do ciebie, jeśli zdołasz wytłumaczyć rodzinie co i jak będziesz z inku zadowolona.
dziś będę musiał wypróbować wasze sposoby na posłanie kaczki na drugą stronę , mój człowiek od tej roboty się zbuntowal wiec będę musiał sam .
pozdrawiam i miłego dzionka życzę ;-)
  • 0

#10675 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 06:21

Dominiko, nie poddawaj się. nastaw inkubator raz jeszcze, ale rodzince wytłumacz dosadniej, że pod żadnym pozorem do inkubatora nie wolno zaglądać, szczególnie w czasie klucia małych. jak chcą widzieć co się dzieje, to niech czekają aż Ty będziesz zaglądała, wtedy niech sie wszyscy chętni zbiorą :P

dzięki za kurkę :) czy chodzi Ci o tę z jasnym brązowym łepkiem? jeśli tak, to jest to kura Bielefendzka :) no chyba, że mnie chwilowo wzrok zawodzi :P

kaczusie się pomału klują, wczoraj wieczorem jak dolewałam wodę, to sporo jaj było nadklutych, ale nie liczyłam, tyle co szybko zerknęłam, podczas uzupełniania wody :) w koszyku jest 3 maluchy, 2 na pewno są juz wyklute w inku. czekam na resztę :) te co się już wykluły, to wszystko kacze "wcześniaki" :D więc nie martwię się ich liczbą jak na razie :D

indyki nockę w stajence spędziły lepiej niż myślałam :) jeszcze nie byłam u nich, ale mąż zaglądał przez okienko. mówił, że kilka już chodziło i jadło, a kilka spało na snopkach słomy i 2 na okienku :) znaczy się, że skoro nie pod lampą, to ciepło im było :D :D :D

indyczętom od wczoraj odstawiłam już jajka. idą święta, a indyki dziennie dostawały 5-6 jaj. teraz klują się kaczuszki i to kaczuszki będą bardziej jajeczka potrzebowały. ale twarożek jeszcze im zostawię :) tej dobroci jeszcze im nie zabieram :D zamiast jajeczka, mam zamiar wprowadzić ziemniaki, oczywiście nie w dużych ilościach. już dostały kilka razy gotowane łupiny i zajadały aż miło :) pierwszym razem tylko niepewnie podeszły do miseczek, ale one tak mają z nowościami :P

• 0

#10676 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 06:22

Robert, no to trzymam kciuki, cobyś miał ostrą siekiere i trafił od razu celnie :)

• 0

#10677 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 07:18

Witam! niestety w inku cisza w pon pławiłam jaja bo mi nie dało z 42 ,8 opadało reszta się ruszała a dziś środa i nic :s :s za to w nocy przybył jeden baranek :D :D Aniu co jeszcze można zrobić wilgotność jest 56-89, tem 37,7-37,9 ?

• 0

#10678 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 07:26

Gratuluję baranka. :) Nie liczyłaś nigdy ile dziennie perliczych jajek znajdywałaś? Ja na podstawie zdjęć nie umiem się wypowiedzieć, ale większość moim zdaniem to jednak samiczki. Na żywo oceniam ptaki na 99%. U perlic standardowych kiedyś nawet oceniłem płeć w dniu wyklucia po wyglądzie głowy. Już dobrze nie pamiętam, ale chyba moje przewidywania sprawdziły się w wieku dorosłym.

• 0

#10679 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 07:35

Iwcia, gratuluje baranka :D

co do wilgotności, to ja dolewam wody 3 dni przed kluciem. jaką mam wilgotność nie mam pojęcia, bo nie mierzę. mój higrometr jest taki do niczego, żeby nie użyć innego słowa, ze szkoda go wkładać do inku :P

Marcin, na początku jak perliczki zaczęły się nieść, miałam 4 jaja dziennie. ale że na początku jaja wyglądały jak jaja Zielononóżek, to mogłam się pomylić. jaj juz takich standardowych, wybarwionych w kropki perliczych, miałam 2 dziennie. nigdy więcej. myślałam, że moze się niosą co 2 dni, ale teraz to już sama nie wiem...jestem pewna, że mam 2 białe perliczki i byłam pewna, ze to samiczki, no ale jak ostatnio przyuważyłam, ze biała "samiczka" depta inną perlicę, to zaczęłam mieć wątpliwości, co do mojej spostrzegawczości...

• 0

#10680 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 07:36

aha, Iwcia kaczki Francuskie kluja się nawet 3 dni od przebicia skorupki, więc zostawi wszystko w spokoju i nic nie ruszaj :)

Marcin, co myślisz o tym, żeby indykom wprowadzić juz inne warzywa/owoce do diety poza marchewką tartą? tylko co im wprowadzić? Indyki dzisiaj i jutro kończą 5 tydzień

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych