Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10681 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 07:42

Ja nadal obstawiam że 2 samiczki ma Ania, bez obrazy nikogo.
Ania zobaczy w praktyce i da znać ile jaj było ☺

Kolejna młoda kurka wchodzi dziś w nieśność, a ten kogut to jakiś niewyżyty, depta po kilka razy każdą.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10682 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 07:48

Witam! niestety w inku cisza w pon pławiłam jaja bo mi nie dało z 42 ,8 opadało reszta się ruszała a dziś środa i nic :s :s za to w nocy przybył jeden baranek :D :D Aniu co jeszcze można zrobić wilgotność jest 56-89, tem 37,7-37,9 ?

Co to za temperatura ponad 42 stopnie C? Jeżeli była taka w inkubatorze to nic nie będzie. Dlaczego taka różnica wilgotności i czy była taka w okresie inkubacji? Jeżeli tak to przed wykluciem kiedy zaczynają używać płuc pisklaki się utopią. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#10683 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 07:52

Michałek z 42 jaj, po spławieniu Iwci odpadło 8 jaj,w  których nic nie pływało. nie o temp. chodzi :)

• 0

#10684 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 09:47

Aniu zapomniałem pochwalić twoje perliki, choć nie znam się na ich płci, to wyglądają super;-)
A ja to gapa że szok :-( Dziś zniknęły mi dwie gęsi " landes i młoda biała " więc chodzę szukam, a w starej szopie do której nikt nie zagląda, młoda biała zrobiła sobie gniazdo a landes jej pilnuje, potem pujde zobaczyc ile jaj nanosila, wczoraj chodzili po podworku wiec tych jaj nie może być za dużo.

Biała ma trzy jajka;-) żeby nie mrozy to może by co z tego było,a druga siwa ma gniazdo na dworze jej to bede zabierał ona i tak nie sądzie.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10685 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 10:03

Robert, skoro do tej szopy nikt nie zagląda, to może jest tam wiecej jaj, niż Ci się wydaje :)

• 0

#10686 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 10:51

Nie no zaglądałem były trzy jedno zamieniłem na inne, dzisiejsze zabrałem będę trzymał w domu i będę zbierał co dzień aby nie zamarzly a to takie zawalisko że strach tam wchodzić, mamy to rozebrać i postawić nowy ale puki co gęś ma pierwszeństwo.a w drugim gnieździe było 2 jajka jedno zabrałem zostawię tylko jedno na pokład, zaczynam zbierać gęsie jaja mam dwa ;-)
  • 0

#10687 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 16:40

z inku dalej nici :s  ale z lęgu naturalnego 13 :D  :D  :D  i jeszcze się klują :P  powyrzucałam skorupki i podłożyłam z inku 12szt chyba przyjęła bo siedzi i nie powyrzucała :shy: zastanawiam się czy rano jak się wykluje reszta to nie dać z 6szt ;)  a baranek ma na imię Ewa :D :D

• 0

#10688 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 20:35

i jeszcze doszło 3 jest super :D :D :D

• 0

#10689 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 marzec 2015 - 20:46

Iwcia, no to lęgi idą pełną parą :)

u mnie w skrzynce jest 9 kaczuszek, a w inku kolejne nadklute. wynik końcowy pewnie poznam w piątek :P

• 0

#10690 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 00:10

Gratuluję nowych mieszkańców waszych obejść ;-) oby było ich jak najwięcej:-D
  • 0

#10691 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 06:56

Dziewczyny, także gratuluję. Nie mogę doczekać się swoich kaczusi, choć kupne będą ale to za tydzień dopiero. Czyli mam dużo czasu żeby googlować o odchowie.
Chcę wybrać się dziś z kurą w kartonie do wet na badanie. Biedna ma opuchlizne pod okiem, jakby ktoś jej fange dał. Małe to było, lecz wczoraj znacznie się powiększyło. Pozatym kura funkcjonuje normalnie, widzi, je i pije, wysięków nie widać, ani zaczerwienienia.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10692 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 07:44

Iza, mam nadzieję, że kurce nic poważnego nie jest. może to tylko jakieś otarcie, lub gdzieś sie uderzyła?

u mnie dzisiaj 3 perliczki spały na polu :P wczoraj poszłam zamknąć ptaki, a perliczki zamiast w stajence, to spały na drzwiach do zagrody. chciałam je przegonić, a te zamiast do stajenki, to się rozfrunęły nie wiem gdzie. 2 udało mi sie zlokalizować na ziemi, to je złapałam. 1 spałam na wysokiej choince, ledwo ją było widać, a 2 pozostałe nie mam pojęcia gdzie. ale po 5 już sie obudziły i słyszałam, że na wybiegu nawołują resztę :D

rano doszły 2 kaczusie. reszta się kluje. wieczorem sprawdzę ile doszło.

jaja do inku kurze już załatwione :)  będzie wsad z Minorów, Bielefendów, Włoszek, Kochinów i Araukan. :)

Iza, a co do kaczek, to nie ważne czy wyklute czy kupione, kaczki zawsze są fajne :) a przypomnij jakie to kaczki kupujesz? bo mnie skleroza dopadła :P

• 0

#10693 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 07:49

Koleżanka chyba o Mulardach wspominała kiedyś. :)

Dobrze, że perliczkom nic się nie stało po nocnej eskapadzie i nocowaniu na drzewach. U mnie wczoraj była akcja skracania piór w skrzydłach perlic, ale tylko w jednym każdej i patrzę zaraz po obcinaniu, a jedna z samiczek siedzi sobie na płocie 1,50 m. Czyli zabieg na nic się nie zdał, a musiałem go robić w lekkim półmroku, bo inaczej nie dało się stada złapać, choć w zamkniętym pomieszczeniu.

• 0

#10694 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:05

my perliczkom lotek nie przycinamy. raz przycięliśmy, ale nic to nie dało. stwierdziliśmy, że nie będziemy tych prawie dzikusów unieszczęśliwiać, zamykając tylko w zagrodzie...niech latają gdzie chcą...

• 0

#10695 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:14

U mnie nie mogą, bo albo złapie je pies albo z sąsiadami będę się żarł jak przysłowiowy pies z kotem.

• 0

#10696 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:18

no tak, jak nie ma wyjścia to inna sprawa. u mnie psy dla ptaków nie straszne. jedynie lis, ale na razie z lisami spokój, niedługo się pokażą, bo niedługo pewnie będą sie kociły samice. jastrzębie też szaleją, ale na razie jest ich 2, po wylęgach wiosennych będzie 5 jak zwykle. pola za mną szczere. pode mną mieszka sąsiadka, której jedynie w kwiatkach kury grzebią, ale nie moję, tylko jeszcze innej sąsiadki :P moje wolą pod drzewami szukać robaczków :D zresztą moje nie chodzą luzem cały dzień, wypuszczam je z zagrody między 12-16 godziną.

• 0

#10697 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:22

rano doszła kolejna kaczusia sumując to 17 szt a 18 jaj z inku powędrowało pod kaczkę i nie odrzuciła jaj siedzi :D :D :D  co do kaczek mulardów  to każdego roku kupuję o mają nawet 4,5-5 kg chowane na własnej paszy :)

• 0

#10698 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:22

Moje kury nie chodzą do sąsiadów. Jeśli już to na chwilę i to przypadkiem, z winy mojego niedopatrzenia, za to kury sąsiada dzień w dzień po mojej łące gdzie wypasam gęsi chodzą i chyba moja cierpliwość na dniach się skończy. Nie pozwalam chodzić po tej łące moim kurom, bo to łąka gęsi, więc dlaczego czyjeś kury mają się tam paść. I nie wiem czy Ci ludzie nie widzą że Ich kury chodzą samopas czy nie chcą widzieć. Miarka wkrótce się przebierze.

• 0

#10699 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:26

ja podobny problem mam z sąsiada pawiami non stop u mnie przy korycie a jest ich 5 trafia mnie i muszę kupić perlice t

• 0

#10700 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 08:31

Tak to jest jak się widzieć drzazgę w oku bliźniego, a belki w swoim oku nie widzieć. Ja swojego ptactwa pilnuję i tego samego oczekuję od innych. Te kury tak jak u Ciebie do koryta też do mnie przychodziły. Moje ptaki są w zamknięciu, a tamte pomimo dużego wybiegu z trawą chodzą do mnie. Niepojęte.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych