Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10801 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 10:38

szkoda bardzo :(  :(  :(  :(  tylko co poszło nie tak? były to moje pierwsze lęgi i bardzo się zraziłam aczkolwiek jestem człowiekiem co się tak szybko nie poddaje mam 19 kaczuszek z lęgu naturalnego i jeszcze mi 4 kaczki siedzi :D nic nie zastąpi natury :exclamation: :exclamation:

• 0

#10802 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 10:54

Iwcia, szkoda maluszków :( ale skoro małe były w pełni rozwinięte i nie przebiły skorupki, to jak na moje oko zdecydowanie za niska wilgotność. jaki masz higrometr? wiem, że żeby był wiarygodny musi być dobry. ja sama kupiłam jakieś badziewie za marne pieniądze i go nie używam, bo on wiecznie tyle samo wskazuje...nauczyłam się na własnym doświadczeniu ile wody jakim ptakom lać, coby było dobrze. a skrapiałaś jajka kacze 2 razy dziennie w czasie kiedy je obracałaś?

• 0

#10803 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 10:55

Iwcia, to prawda. nic nie zastąpi natury, ale jak się nie ma co się lubi...

• 0

#10804 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 10:59

to się lubi co się ma :exclamation:  może faktycznie była za duża wilgotność ?

• 0

#10805 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 11:11

Iwcia, albo za mała. jak za duża, to małe się utopiły, a jak za mała, to błonka wyschła i małe nie miały się siły przez nią przebić :(

• 0

#10806 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 13:23

Aniu 2 razy dziennie przewracałam, pryskałam, chłodziłam  wilgotność 40-50%

• 0

#10807 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 13:43

o ile higrometr dobrze wskazuje, to za mała wilgotność była. z tego co piszą na stronie o inkubacji w inkubatorze, wilgotność powinna być na poziomie 55-60%, a w czasie klucia 70%. czy 3 dni przed kluciem, jak przestałaś przewracać jaja, dolałaś dodatkowo więcej wody do odpowiedniego naczynia czy korytka do tego przeznaczonego?

nie wiem jaki masz inku, ale u mnie przez cały okres inkubacji mam zalane 2 kanaliki, a 3 dni przed kluciem zalewam dodatkowo całe dno inkubatora. mowa o lęgach kaczych cały czas...

• 0

#10808 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 15:08

Aniu mam inku ze styropianu pin przewracarką mam dużą podstawkę na wodę i jest cały czas pełna a przed kluciem dostawiłam dodatkowe słoiki i przy pryskaniu jaj ta wilgoć wzrastała, dlatego muszę zmniejszyć powierzchnię inku może i wówczas wilgotność będzie inna bo tem cały czas ok

• 0

#10809 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 17:19

na noc zapowiada sie przymrozek. dzisiaj w ogóle jest chłodno. kaczkom chyba nie za ciepło w stajence. zamówiłam dodatkową lampę kwokę z oprawą, ale najwcześniej mogę się jej spodziewać w piątek. kurcze, nie chcę ich do domu przenosić, bo to dla nich byłby kolejny stres, ale nie mam pomysłu jak je dodatkowo dogrzać w stajence do tego czasu...teraz mają lampę kwokę 150, zamówiłam rubinową 175, no ale puki nie przyjdzie coś pasuje wykombinować. wczoraj jak zaglądałam w ciągu dnia, to latały po odchowalniku. a dzisiaj co zaglądnę, to praktycznie cały czas siedzą pod lampą. niby jedzenia i wody ubywa, ale dzisiaj jest zimno i mają zdecydowanie za zimno :(

znalazłam winowajcę co mi kurze jajka podjada. kury niosą się przy jednej z kaczek co na jajach siedzi. około południa widziałam 3 jaja kurze, ale nie zabierałam. teraz poszłam, ani jednego jaja nie ma. myślałam, że kaczka pod siebie zabrała, ale nie ma innych prócz swoich. trzeba będzie w takim razie albo stajenkę tam gdzie jest kaczka otwierać później, coby kury się tam nie niosły, bo kaczka i tak dopiero koło 17 z jaj schodzi. albo częściej zaglądać czy nie ma jaj. ale chyba pierwsza opcja jest lepsza :P tylko biedna samiczka królika ucierpi, bo ona ma tam klatkę. no ale trudno. kilka dni i kury powinny zajarzyć, że tam nie ma niesienia, bo zamknięte :P

• 0

#10810 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 19:07

Na poprawę nastroju:

http://kobieta.onet....zykladow/nvs3d9

Zdjęcia z kaczką na smyczy i tymi maluchami na porożu wymiatają. :)

• 0

#10811 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 19:41

Jejku, Iwciu, przykro  mi :( ale moje lęgi z inku teżo kant czoła potłuc...

choć te fawerole co przeżyły są super i rosną jak jakieś mutanty :)

• 0

#10812 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 19:54

Widzicie dziewczyny jak się kupuje inkubator nie ma co żałować kasy, ja niby sporo zapłaciłem ale żałuję zakupu, Ania i tofik mają i im się udaje a w moim też z wilgotnościa cuda się dzieją, oraz sterownik też nie jest za wspaniały:-(
za dobry inkubator trzeba zapłacić duże pieniądze, więc się nie dziwny że w inkubator za kilka stów, i w nim będziemy mieli super wyniki?
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10813 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 20:43

Tak Kolego Robercie ja Sławek czytaj Tofik :) jestem z inku zadowolony :) choć użyłem go dopiero dwa razy :)

Pozdrawiam

• 0

#10814 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 20:48

Wiem że ty Sławek ale nie każdy wie? Więc pisze po niku;-) są i tańsze dobre widać zależy jaki chińczyk go zrobił, jeśli ktoś będzie kupował to taki który jest sprawdzony przez kogoś ja kupiłem że miał być pojemny na 120 jaj a teraz żałuję:-(
  • 0

#10815 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 20:59

No Robercie teraz to już po ptokach :) że tak powiem no chyba  że użniesz go w połowie i wyjdzie ci jedno piętrowy :)

A tak na serio to ja ten kupiłem bo o nim Ania pisała a więc model był już sprawdzony :) więc co nie co na jego temat było wiadomo.

• 0

#10816 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 21:09

Myślę, że mój zły nie jest tylko rodzinka niereformowalna :) tak czy inaczej nawtykalam do niego dużo jaj i inkubujè znowu :) a ciekawość jak widać zaspokojona chyba bo wcale sie nie interesuje
  • 0

#10817 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 21:14

Mam nadzieje że ci się uda w końcu drugi raz próbujesz, ja swój tez nastawie jak kupię baterie gęsimi i kaczymi jajkami, a nóż się uda w końcu rok temu klulem kaczki i gęsi z jakimś tam skutkiem.
Pozdrawiam drobiarzy:-D:-D
  • 0

#10818 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 18 marzec 2015 - 21:17

Podstawą jest po prostu nie zaglądać do inku czyt. nie otwierać bez powodu i jak inku jest dobrze zrobiony bo to wcale nie musi być masówka to inkubacja powinna sie kończyć z wielokrotnym 3.14 :) bo przecież w inkubacji nie ma nic trudnego bo raptem jak wiadomo przewietrzyć jaja dolać wody i obrócić :)

Pozdrawiam

• 0

#10819 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 15:18

Witajcie

Mam już kurki nowe 8 tygodniowe, kolorowe, 10 szt po 13 zł/szt.
I mam także 18 kaczek 2 tygodniowych, po 7 zł/szt. W tym jest 16 pekinów i 2 dworki tylko mi się dostały. I teraz tak, nie wiedziałam, że kaczki tak lubią się ciapać, dużo wody zużywają, a o jedzeniu to nie wspomnę już. Mam wrażenie, że mnie z butami wsuną.
Zdjęcia są w galerii. Ale kurek tak kolorowych to nigdy nie miałam jeszcze. A teraz biegam, bo mi pewna osoba dała cynk, że być może ktoś mi kury podtrówa, więc muszę sprawdzić wszystko. I dalej nerwy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10820 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 16:40

Iza, no to gratuluję zakupów :) niech kurki i kaczuchy się ładnie chowają :) a kaczki mają apetyt, oj mają...moje dopiero maja tydzień, a pół wora paszy już zjadły :P a zaraz następne lęgi klacze pod kaczką i potem jeszcze pod 2 kaczkami :P paszę to workami będzie trzeba kupować :D ale do miesiąca chcę je głównie na paszy trzymać...

oj, mam nadzieję że z tym podtruwaniem kurek, to jednak nie prawda...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych