Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10821 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 16:43

śliczne masz te kurki i kaczuchy :)

ale kaczki to z tego pudełka musisz szybko zabrać :) raz, że zaraz całe zachlapią, a dwa mają zdecydowanie za ciasno jak na tyle kaczek. one prócz żarełka, wody i ciepła potrzebują jeszcze ruchu coby zdrowo rosły :)

najlepiej w stajence wydziel deseczkami, czy pustakami kawałek. powieś lampę kwokę, daj żarełko i wodę i będą rosły jak na drożdżach :D

• 0

#10822 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 18:43

naprawdę śliczne te kury  :D ja też czekam na swoje lęgi spod 5 kaczuch z czego jedna ma gęsie jaja, a 15.04 jadę po gęsi i kaczuchy dworka  z  pekinem a w maju mulardem  i indyki na tym zakończę bo tato mnie wymelduje :P :P :P :P

• 0

#10823 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 19:03

No i nie było wyjścia i miejsca, bo nie pomyślałam o tym, więc kaczuchy są z kurkami. Kurki odeszły od lampy, a kaczki siedzą obok, czyli lampę wyżej jeszcze muszę dać. Jutro na szybcika muszę poodgradzać, przegrodzę na pół i myślę że będzie ok ale okaże się w praktyce.
Wogóle to jeszcze wczoraj kobieta mówiła, że będą kaczki tylko 3 dniowe, na takie byłam naszykowana. Zajeżdżam a tam niespodzianka. Kurki miały być 9 tygodniowe, a są ośmio.
Dzięki dziewczyny, może w kaczkach będę miała fuksa.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10824 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 19:10

Gratuluję zakupów tym którzy coś kupili. :) Napisz jeszcze co z tym podtruwaniem, bo jestem ogromnie ciekaw.

Dzisiaj wysłałem zapytanie do laboratorium trudniącego się przeprowadzaniem badań laboratoryjnych drobiu i jeśli koszty ewentualnego badania próbek będą zbyt wysokie lub ich samoistne przeze mnie pobranie niemożliwe będę musiał zrezygnować z kaczek, a dla mnie to ogromna strata emocjonalna. Pieniądze przeboleję, ale nie ptaki.

Oto z czym walczyłem, walczę i chyba przegram.

http://wiejskiezycie.../wpis/9901035#w

• 0

#10825 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 19:11

Iza fajne kaczki;-) jak podrosna będzie piękne stadko;-);-)
U mnie bez zmian, moje emu wydaje się że się określiły? Widzę trzy sztuki z szansa na odchow a dwa nie mają większych szans:-(
Jutro w planie przenosiny do wygodniejszego lokum, zeszło mi z tym trochę:-(
Pozdrawiam;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10826 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 marzec 2015 - 20:01

Uuuuuu, Marcinie, a co to za choróbsko? Dobrzę widzę, że wokół oczu kaczki coś mają, jakby liszaj jakiś? No to masz też kłopot nie mały.

A z podtrówaniem okaże się jutro, chodziłam, patrzyłam, szukałam, nic nie znalazłam, może zjadły. No a mnie dziś 2 razy nie było, 2 wyjazdy miałam i aż się trzęsę co jutro będzie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10827 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 12:44

Witam. No i wszystko wiem. Na 99 % kaczki zostaną zabite. Koszt badania laboratoryjnego od co najmniej 4 osobników (2 zdrowych moim zdaniem i 2 chorych) - 4 dla lepszego obrazu sytuacji, wraz z wykonaniem antybiogramu za każdą próbkę to wydatek rzędu 275 zł. Na dzień dobry. Plus koszt ewentualnej szczepionki jeśli w dzięki przeprowadzanym badaniom uda się uzyskać autoszczepionkę. To jedno wyjście. Inne to próbki ze wszystkich wewnętrznych narządów zabitego wcześniej wytypowanego do badania osobnika - czyli wydatek rzędu 190 zł. Nie uwzględniając kosztów przyszłych leków, materiałów niezbędnych do pobrania próbek, kuriera to po prostu nie opłacalne i rozwiązanie w takiej sytuacji może być jedno. Wartość dotychczasowego leczenia plus dodatkowe koszty na ewentualną bakteriologię pochłonie znacznie więcej pieniędzy niż warte jest moje stado. Nic tylko siąść i płakać. Mam dość. :(

• 0

#10828 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 12:49

Rozumiem cię i współczuję. Dostałam od wet lek o nazwie Oksytetracyklina 5% za 10 zł dla nowego drobiu, do rozpuszczenia we wodzie, żeby choroby nie dostały. Do tego te witaminy Metavit standard też 10 zł. Jak wypiją lek, to mam podać witaminy do picia.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10829 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 15:17

Marcin, szkoda kaczek, bo masz naprawdę śliczne, ale jak nie ma wyjścia, to szkoda żeby się męczyły...

ja będę miała chyba 3 kwoki :D wszystko na to wskazuje. od 2 dni siedziały w gnieździe. oczywiście pod kuprem pusto, bo same jaj nie znoszą, a innych kur nie wpuszczą. reszta kur niosła się w 2 gniazda. w gniazdach siedziały dzień i noc. dzisiaj dałam je na stryszek pod pudła. zawsze kwoki pod pudłami trzymam, tym bardziej, że teraz żywcem nie mam im gdzie zrobić kącika, bo 3 kaczki siedzą, więc kąty pozajmowane :P  za 2 dni jak kury się rozsiedzą, o ile...dostaną po 20 jaj z inkubatora :) no chyba, że mi się niedaleko jakieś fajne jajka trafią kur które chciała bym mieć...się zobaczy :D

a póki co trzymajcie kciuki za kwoki :) a tak przy okazji, to 2 kurki Sussex i 1 kurka Zielona zapowiadają sie na kwoczki :D

ładna dzisiaj pogoda, bez wiatru, moje indyki pierwszy raz były na polu na słoneczku :) ale nie na długo, dosłownie 10 min. muszą się pomału przyzwyczajać.

• 0

#10830 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 15:53

Aniu, to ja trzymam kciuki.
Doradźcie mi, kiedy moje kokoszki 8 tygodniowe będą mogły wyjść na dwór? Dziś tak ładnie, a ja bałam się wypuścić je, no ale z drugiej strony pół dnia mnie nie było.

Trochę to dziwne, bo dziś pisze że mogę wstawić fotki do 500 KB. Szkoda, że wątrobę usunęłam.
  • 1
KOCHAM DRÓB !!!

#10831 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 17:44

Iza, 8-tygodniowe to spokojnie na moje możesz już na pole wypuszczać. wiadomo, nie jak jest zimno i wiatr hula, ale do słoneczka jak najbardziej :) niech zażywają wit.D

:D

śliczna ta kurka ze zdjęcia :)

ale małych kaczek nie trzymała bym z kurkami, no chyba że karmisz je tym samym. u mnie jedynak kurczak z przypadku siedzi z kaczkami i je kaczą paszę, no ale dla jedynaka to ja nie mam zamiaru się wysilać i osobno mu świecić :P z kaczkami mu raźniej, a pasza puki co nie szkodzi...

• 0

#10832 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 18:02

Z braku czasu kaczki z kurkami są i jedzą to samo i ten sam lek stadko dostaje. Ale jutro już będę cały dzień w domu, to wykombinuje zagrodę. Chyba, że jakbym wiedziała na 100% że już nie muszę dogrzewać kurek, to bym je zabrała od kaczek do innego pomieszczenia.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10833 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 18:28

dogrzewanie zależy od Ciebie. ale wydaje mi się, że w dzień już mogły by być poza lampa, a na noc jedynie niech by jeszcze były dogrzewane. no nie wiem, tak mi się wydaje. ja moim indykom jak jest ciepło, to w ciągu dnia już całkowicie wyłączam na kilka godzin lampę. ale to jak jest słoneczna pogoda. jak lampę wyłączę, to je obserwuję przez okienko. jak jedzą, śpią gdzie bądź i generalnie zachowują sie normalnie, to lampy jeszcze nie włączam, ale jak widzę że zaczynają się w kupkę zbierać, to lampę od razu załączam...

• 0

#10834 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 19:36

8 tygodniowe z pewnością mogą swobodnie latać cały dzień po dworze-pozdrawiam

• 0

#10835 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 20:15

Dziękuje za odpowiedzi. Cała gromada na raz sporo wody zużywa, a szczególnie kaczki...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10836 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 20:28

taki urok kaczek, że wody sporo zużywają :D dlatego najlepsze jest poidło, wtedy zdecydowanie mniej chlapią :D

• 0

#10837 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 13:25

Witam, byłam zakupić kaczkom poidło. To jest na 10 litrów wody za 19 zł, to wzięłam, duże trochę, no ale nie było mniejszych.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10838 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 18:30

Iza, poidło fajne i nic nie za duze. dla takiego staadka to zobaczysz, ze jeszcze sie okaże za małe :lol:

• 0

#10839 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 19:00

Aniu, to są małe potwory, jak już zaszłam to wody pół litra zostało, masakra, co one z tą wodą robią, cała słoma mokra wkoło ale jazde mają na wodę..
Wreszcie mam słomę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10840 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 19:10

haha, no bo kaczki więcej wylewają jak piją :D u mnie też mokro,no ale taki urok kaczek :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych