Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10841 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 19:21

Czyli co, ile bym im wody nie ponastawiała to i tak wyleją? No jedna to wczoraj weszła do garnka z wodą i siedziała ot tak, ja spanikowana szybko wyciągałam.
Czy kaczka po najedzeniu się będzie miała takie duże wole np jak kurczak? No bo jedzą a wole nie wisi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10842 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 marzec 2015 - 19:45

kaczki nie mają takiego wola jak kurczaki :)

tak, ile im nie nalejesz tyle wyleją :P dlatego dobrze jest mieć wodę nieco dalej od jedzenia :) bo one biorą żarełko w dziób i prosto do wody. a tak mają nieco dalszą drogę i mniej zmarnują zarcia w wodzie :)

• 0

#10843 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 06:29

Witam z rana

Zrobiłam kaczkom dalszą drogę do wody. Jak już podrosną, chcę wykombinować jakiś stawik, żeby się pluskały, a może wanna jakaś w zagrodzie niska, pełna wody by pasowała?
Kto ma kaczki niech opisuje co i jak, żebym ich nie zmarnowała. No bo nie wiem jak z wyjściem ich na dwór, kiedy będą mogły sobie pochodzić po zagrodzie, hartowanie czy coś.
Oj wczoraj już było zauważalne odejście kokoszek od lampy, choć wisi ona ok 60 cm nad podłogą, to ten promiennik ale słaby, ma 100 W. Kokoszki uciekły całkowicie na koniec odchowalnika. Zmierzyłam temperaturę, termometr wisiał z dala od lampy na ścianie i było tam 21 stopni, a w innym pomieszczeniu za drzwiami było 17 st.
Zadzwoniłam do pana od zielononóżek i mówię że mają skończone 8 tygodni też,poinformował mnie, że jak tyle mają to mogą być bez lampy w drugim pomieszczeniu, jeżeli temperatura przekracza tam 10 st,a więc przekracza. No to dziś wpuszę tam kilka kokoszek na obserwacji będą. Wolę dopytać się, niż coś mam spaprać.

Pozatym domówię sobie z 7 piżmówek, przyjadą po świętach razem z moimi gąskami. Gęsi tygodniowe przywoża po 13 zł/szt. I muszę obczytać też o tych gęsiach co i jak,chyba że ktoś coś rzuci z własnego doświadczenia o karmie i chowie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10844 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 08:24

Iza, ale tanie te gąski, szkoda ze nie mieszkasz bliżej, bo bym tez zamówiła w takiej cenie :(

Kaczki ze stawiku jak najbardziej się ucieszą :) moje na wybiegu mają 2 stawiki. jeden mniejszy, ale głębszy, ze można nurkować, a drugie dłuższy, ale płytki, taki do pływania. mają też staw na ogrodzie jak je wypuszczam, ten większy i dużo głębszy :)

Gąski z własnego doświadczenia Ci powiem, ze dobrze jest do pierwszego miesiąca żywić tylko paszą dla gęsi, plus serek jajeczny. czyli w szklance mleka bełtasz jedno jajko i to co jakiś czas mieszając zagotowujesz. robi sie taka jajecznica na mleku :) do tego wsypujesz płatki owsiane, czy jakąś kaszę. kaczkom też takie robię.

Twoje kaczki mają 2 tygodnie, na polu jest coraz cieplej, ale myślę, że jeszcze ze 2 tygodnie powinny być w zamknięciu, no chyba ze będzie super ciepło :)

• 0

#10845 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 08:59

Dzięki Aniu za informacje. No gąski były też w czwartek z taką samą ceną, miały kolor taki siwy i żółty, ale więcej siwego.
Nie wiem co to za różnica w cenie, pani mówiła, że na początku czerwca gęsi będą nawet do 18 zł/szt. Może temu, że cieplej będzie?
Co jak co ale ludzie brali w czwartek nawet po 30 gąsek. Ja mam zamówionych 15 sztuk, mieszane mają przywieść.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10846 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 10:01

Cześć, ale Wam się stada szykują dziewczyny :)

ja jakoś nie mam przekonania do ptactwa wodnego i chyba pozostanę przy kurach. Dziś prześwietlam jajka z inku, już tydzień siedzą, jedna trzecia za nami :)

• 0

#10847 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 10:36

Witam, ja dziś nastawilem zacier (12 jaj gęsich i 10kaczych)
Zobaczymy czy się uda:-) i tak nie mam kwoki, więc i tak jajka by się zmarnowały, no i sprwwdze czy plastik sie do czegokolwiek nadaje.
Pozdrawiam;-) i życzę miłego dnia;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10848 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 10:41

Dominiko fajnie że nastawiłaś inku, trzymam kciuki. Dopiero co słomę wymieniłam u kaczek, a już ciapią mi. Może by tylko dościelać im, czy nie?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10849 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 11:50

Iza, ja kaczkom nie ścielę cały czas czystą, tylko właśnie dościelam suchą słomą :)

u nas gęsi po min. 25 zł. :( nie wiem skąd aż taka różnica w cenie.

Dominiko i jak jajka? ile odpadło? czy nic? :D

Robert, no to trzymam kciuki za lęgi :)

• 0

#10850 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 12:22

Zapomniałem napisać że i u mnie gąski były ponad 20 zł nie pamiętam dokładnie, ale tak czy inaczej są drogie, za drogie:-(
W sobotę byłem na Targu ale zero młodzieży z drobiu tylko królików do oporu.wiesz Aniu szkoda było gęsie jaja zmarnować więc wstawiłem, pozdrawiam;-)
  • 0

#10851 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 12:32

Acha, to będę dościelać tylko. No u tej pani co biorę teraz drób, to cena taka sama gęsi jak w tamtym roku. Oj, oby nic się nie zmieniło. Nie brałam w tamtym roku, bo nie miałam rozdzielonych kurników. Teraz mam kurnik na trzy, w jednym nioski, w drugim pomieszczeniu kurki podchowane, a trzecie to odchowalnik z lampą. Jakby co, to i da się odgrodzić i czwartą część.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10852 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 14:42

Pomocy, kaczce oko się ślimaczy. Nie wiem czemu, może słoma ją dźgnęła czy co? Co robić?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10853 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 14:57

Iza, co znaczy że oko się slimaczy?

• 0

#10854 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 15:02

No właśnie takie jest no nie zaropiałe, tylko taka maź jakby i kaczka przymyka to oko, tak jakby jej łzawiło, wpadam w panikę już.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10855 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 15:24

a może weź namocz watę w ciepłej wodzie w herbacie z rumianku, albo nawet zwyczajnie w wodzie i przemyj jej to oko, tak jak się dziecku przemywa. od środka, do zewnątrz. może to tylko "śpioch" :D

• 0

#10856 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 15:30

Dobrze, tak zrobie.
Teraz kaczki są tylko z dwiema kurkami, które są ciut mniejsze od innych kurek. Może któraś dziobła kaczkę w oko.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10857 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 15:59

właśnie czytam ogłoszenie. po świętach w wylegarni, którą opiekuje się wet. będą sprzedawali kaczki Mulardy po 7 zł. chyba musze męża namówić na kilka. bo zanim moje Piżmowe będą się nadawały do gara, to rok minie :P a Mulardy nieco szybciej tam będą mogły trafić :D

mają też ogłoszenie, że będą w sprzedaży, ale nie pisze kiedy gęsi, perliczki, indyki...ciekawe po ile gęsi. gdybym była po kaczki, to zapytam :)

• 0

#10858 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 17:18

Witam.

Aniu czy pestki zostały już dostarczone do Ciebie czy jeszcze nie? Jeśli jeszcze nie, to się wkurzę. Rozumiem list zwykły, listem zwykłym, ale nie mieszkamy w odległości lat świetlnych od siebie.

Brumbram czy mogę zobaczyć zdjęcie oka tej chorej kaczki?

• 0

#10859 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 17:24

Hej Marcin po jakim czasie(po ilu jajkach) gęś może siąść na jajkach biała zwykła coś za długo posiaduje w gnieździe a jajek zniosła max 6 chyba za wcześnie ? prawda.
Aniu na pewno męża na mówisz jak tak lubi mięso to się skusi :-D
  • 0

#10860 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 17:43

Marcin, nie było u mnie ostatnio listonosza. jutro się go spodziewam, więc myślę, że i list od Ciebie dojdzie. od razu jak dojdzie dam znać :)

Robert, taką mam nadzieję :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych