Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#10941 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 17:32

Aniu indyczki super;-)
Zielone są trochę mniejsze od zwykłej nioski a jajka są podobnej wielkości jak inne tylko białe. Glupia baba chciala cie na straszyć:-(
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#10942 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 18:11

Fajny avatarek.

Tak samo, jak każe mi gasić lampę u kaczek. Ani mi się śni, moje kaczki i mój prąd.
Kokoszki zajść nie chciały, chyba im się spodobało.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10943 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 18:29

Dzięki jak moje podrosna to jednemu fotkę zrobię i na awatarek będzie:-D
Ludzkie rady można użyć ale wcześniej je poddać analizie i swojej ocenie i wykorzystać bądź nie;-)
  • 0

#10944 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 18:56

Tak się zastanawiam, czy mogę trzymać kaczki z gęsiami czy nie za bardzo? One będą w jednym wieku.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10945 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 19:11

Trzymać można razem ale jak podrosna to gęsi przejmą władze i mogą dokuczać kaczkom:-( ale jak na razie nic się nie stanie jak będą razem
  • 0

#10946 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 19:17

A, no to fajnie. Gąski później pójdą osobno, czwarte pomieszczenie będzie gotowe wtedy. Modlę się tylko, żeby gąsior mnie nie ganiał, jak u taty. Ależ one potrafią w tyłek szczypnąć...
  • 1
KOCHAM DRÓB !!!

#10947 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 19:48

Witam wszystkich :)  Mam pytanie ile jaj gęsich można dać kaczce? Aniu piękne `zdjęcia na FB i wysłałam zaproszenie:) i jeszcze jedno ile można przechowywać gęsie jaja zanim dam pod kaczkę? wyleczyłam się z inku

pozdrawiam

• 0

#10948 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 20:31

Iwcia, tak się domyślałam, że to Ty mi wysłałaś zaproszenie :D

Gęsi z kaczkami jak najbardziej, ale do pewnego czasu :P chociaż jak sie razem wychowają, to mogą byc cały czas razem.

ja pod kaczkę w zeszłym roku dawałam 7 jaj. wysiedziała mi 4 młode.  reszta jaj nie pamiętam czy była pusta, czzy kaczka zaziebiła, musiała bym poszukać notatek, albo forum przewertować :P

Robert, avatarek rewelacja :D

Iza, zielone sa mniejsze od zwykłej kury, to prawda. a jajka też niosą nieco mniejsze, szczególnie na początku jajka są małe. ale potem wiele nie odbiegają od zwykłych.

właśnie zważyłam jajko. waga takiego jajka to 45g. czyli małe jajko. na sklepowe to chyba M. ale nie znam sie na rozmiarach sklepowych :P

• 0

#10949 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 25 marzec 2015 - 21:25

Moja kura napuchła dziś przy oku. Domyślam się co to i w piątek odkażanie i chyba znowu będę leczyć. Kilka kur prycha. Same atrakcje. Szczęście, że małe zdrowe i czekam na kolejne :) co do zielononożek w zeszłym roku nasadziłam rzekomo zielonki i uchowały mi się dwa wypłosze wielkości kuropatwy i nawet się nie niosą. A takie niosku miały być.
  • 0

#10950 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 07:09

Hej co tam u drobiu słychać?
Aniu i jak idzie zbieranie głosów kaczki fajne to powinny wygrac;-)
  • 0

#10951 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 07:51

Dominiko, co to się dzieje? U mnie na razie żadna z kur nie pada, główkami potrząsają, nie ma opuchlizny i oby tak dalej. Wet mówiła, że leki podamy jak nieśność spadnie, chyba że zaczną się nagłe padnięcia czy pogorszenie stanu zdrowia. Wczoraj było 21 jaj, to jest ok.
Tak się zastanawiam, no bo kaczki dostają tą oksy, a kurki wszystkie młode wcześniej dostawały i zauważyłam że moje kurcoki już nie kichają ani nie potrząsają łebkami. Ot, to takie moje obserwacje, ale ten lek coś im pomógł.
Kaczek nie wypuszczę dziś ani podrostkó, bo u mnie leje od rana.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10952 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 08:36

witam :)

ja dzisiaj nieprzytomna. nie na temat, ale się pochwalę :P moja koza się okociła :) trojaczki :D

u mnie rano kropiło, ale teraz wychodzi słoneczko, wiec jest szansa, że indyki wyjda na pole :)

wczoraj prześwietliłam jaja w inku, odpadło aż 12. nie wiem jak pod kwokami, bo zapomniałam. dzisiaj postaram się pamiętać o prześwietleniu :)

Dominiko, oby kurka szybko do siebie doszła

konkurs? mam 3 miejsce :( do pierwszego brakuje 90 polubień, sporo a czasu coraz mniej...

• 0

#10953 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 09:59

No to gratuluję będzie kozina do gara;-)
A z konkursem reklamuj się, pisz do znajomych, kombinuj;-) ja ci kibicuje;-)
  • 0

#10954 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 12:28

Robert, konkurs wśród rodziny i znajomych rozesłany :) znajomi znajomych też juz rozsyłają :D dzięki za kibicowanie :) osobiście uważam, że konkurs powinien wygrać ktoś z forum,a  nie "obcy". :P

• 0

#10955 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 13:06

Dla tego ci kibicuje;-) szkoda ze mało ludzi tu zagląda ostatnio bo by pomogli?
Moje emu rosną oczywiście te trzy;-)
  • 0

#10956 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 13:45

Robert, zajrzyj w komentarze i napisz mi kto ma najwięcej polubień i ile. bo ja nie wiem czemu ale nie widzę,. gościa który był na pierwszym miejscu. nie wiem ile mi brakuje do niego :(

czyli te dwa emu co? co z nimi? nie jedzą?

moje indyki dzisiaj od rana na polu siedzą :D

• 0

#10957 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 13:48

Aniu ja profilaktycznie polubiłam wszędzie te Twoje kaczki :) ale 90 głosów to strasznie dużo :/ Iza u mnie myko wraca. Boję się o małe i zastanawiqm się czy w obliczu posiadania tych ledwie kilkunastu kur nie wymienić stada całkiem. Tylko szkoda mi tych zdrowych . .
  • 0

#10958 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 14:14

Hmm, Dominiko musisz podjąć decyzję, a nie lepiej odseparować te gorzej chore kury i leczyć osobno? Ale z drugiej strony bakterie wszędzie są. No nie wiem, nie znam się za bardzo. Mnie np nie stać teraz żebym wymieniła swoje stado. Mam obecnie 34 nioski i 20 kurek 9 tygodniowych, a i jeszcze te kaczki. W sumie to dzwoniłam do wet i proponuje mi podjechać w tygodniu po lek na odrobaczenie tych młodych dziobaków. Więc posłucham, nie chcę by sytuacja się powtórzyła.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#10959 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 14:20

Dominiko przykro mi z powodu kur. Ja już tyle razy przerabiałem zmaganie z tą i jej podobnymi chorobami (piszę z nią wyłącznie na podstawie literatury przedmiotu, ocen innych i własnych domysłów), że jednego jestem pewien. Tego nie da się wyleczyć nie pozbywając się ptaków zupełnie na dłuższy okres czasu, nie odkażając dokładnie terenu po którym chore ptaki chodziły i po którym będą chodziły nowe osobniki, nie odkażając dokładnie wszystkich pomieszczeń (ewentualnie wymieniając skojce, poidła, karmidła itd.). Wszystko jest jednak bezskutecznym zabiegiem jeśli w okolicy inni również hodują zainfekowany drób. Poza tym jeśli powracając do hodowli po odpowiednio długim czasie, nie kupi się ptaków zaszczepionych przeciwko tej chorobie i nie sprowadzi wyłącznie ptaków z pewnego źródła to choroba nawróci. Ty wiesz najlepiej że aby ptak był chory wcale nie musi wykazywać objawów chorobowych. Jego przeciwciała mogą pozwolić mu wyglądać na w pełni zdrowego osobnika, choć tak na prawdę będzie on nosicielem choroby, która w sprzyjających warunkach uderzy ponownie w stado. Coś jeszcze miałem dodać, ale mi uciekło. O przypomniałem sobie. W tego typu chorobach istotne znaczenie ma również pogoda i warunki atmosferyczne. Często jest tak, że choroba w stadzie pojawia się nagle lub ponownie na przykład w sytuacji nagłego oziębienia się klimatu. :(

A propos zdjęcia w konkursie. Moje też zostało zgłoszone, ale do Ani już nie dogonię i sobie odpuszczam.

Jest mi przykro, że nikt nie zauważył zdjęcia maluchów mojego kolegi, które wystawiłem w konkursie. :( :) :) :)

• 0

#10960 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 14:23

Nie wiem Izo czy wiesz, ale miesiąc kwiecień z tego co się orientuję (oczywiście różnie to może wyglądać w zależności od tego w jakim miesiącu ptaki się wykluły) jest miesiącem w którym kury osiągają najwyższą nieśność w ciągu roku, więc nie chcę straszyć, ale jeśli weterynarz czeka na to aż nieśność spadnie, żeby podać lek, to może jeszcze trochę potrwać. U mnie a kury mam z różnych miesięcy właściwie z całego roku, nieśność jest na najwyższym poziomie właśnie w kwietniu.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych