Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11001 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 marzec 2015 - 22:23

tak, woda od początku :)

nie wiem, na razie daj co masz :)

• 0

#11002 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 09:41

No i dziś jest ich już 6cioro (jak dobrze policzyłem). Jeszcze 4 jajka zostały.

Dostały paszę. Wodę mają. Za dzień dwa zacznę wprowadzać coś nowego do ich diety.

Zacznę od jajka, płatków i zieleniny (najpierw w małych ilościach).

Czytam, że u Was się sporo dzieje. No ja liczę, że jeszcze jakaś kurka będzie chciała się zabawić w kwokę to znów dostała by kaczusie jajka :).

Co najlepsze to córce spodobała się troszkę praca przy drobiu i królikach. Mamy z zięciem nowego pomocnika. Najczęściej ogranicza się to do tego co mamy zrobić i zbierania jajek :) No ale to już dużo.

Córcia zarządziła, że ma być więcej kurek na podwórku. Dokupiliśmy 10 - 8 tygodniowych i 15  - 4 tygodniowych. Łączni niosek jak te by dorosły byłoby 49. Nie wiem jak z własnych ewentualnie lęgów będzie. No ale też te zeszłoroczne na jesieni planowane by były na jakieś rosołki.

• 0

#11003 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 12:13

Witam
U kurek pogorszyło się, prawie połowa młodych ma opuchnięte oczy i to fest. Wydzielina wycieka, kurki wycierają oczy w pióra i drapią pazurami, psikają. Myślałam, że złapie najpierw te co zakupiłam nowe, a tu wzięło się za zielononóżki. Lek będzie dopiero jutro w południe. Co więcej, wet nie chce leku zmienić, znowu będzie Doksy RW czubata łyżeczka na litr wody. Na dodatek kaczki już prychają. Mam dość...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11004 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 12:29

Iza, jej nie wiem co powiedzieć :( okropnego syfa ktoś Ci z kurkami sprzedał i teraz walczysz :(

Robert, no to sporo kurek będzie :) a córa fajnie, ze chce pomagać :) od czegoś trzeba zacząć :)

• 0

#11005 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 12:47

Anno, nie koniecznie ktoś mi to sprzedał, z tego co się dowiedziałam dziś, otóż wywiad tak jakby środowiskowy przeprowadziłam. I wyszło szydło z worka. Nie koniecznie zakupiłam kury z fermy z chorobą, jest wiele ALE.
Do czego dąże, otóż wydało się, że po tym terenie, zanim tu dotałam, chodziły kury z takim obrzękiem głowy. Właściciel nie dbał o nie, padły to padły, nie to nie. Kury leczone nie były nigdy, ponoć przechodziło im po czasie albo i nie. Strat dużych nie było. Dosłownie mi powiedziano, że kurom lało się z oczu, zklejały się.
Zdziwiłabyś się kto miał takie kury...ręce mi opadają. Gdybym tylko wcześniej wiedziała o tym, może inaczej by to wszystko się potoczyło.
Mało tego, lęgły się kurczaki z białą biegunką też i chorobami skórnymi. Jestem ciekawa, co jeszcze wyjdzie na jaw. Te bakterie są bankowo wszędzie, jak to bakterie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11006 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 16:55

Zasięgłam porady innego wet i dostałam lek Enrofloxan dla kurek.Cena leku to 21 zł. Podawać przez tydzień po 2 ml na litr wody. Zaraz pobiegłam i podałam kurkom. Strasznie mi ich szkoda, są jakby zgorączkowane.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11007 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 18:08

Mam nadzieję, że lek pomoże. Jest typowo dla gołębi jeśli dobrze pamiętam, ale trzymam kciuki. W końcu występuje szereg chorób właściwych wielu grupom ptaków. Ja stosowałem go u kaczek. Niestety bezskutecznie.

• 0

#11008 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 18:12

Pierwszy raz w tym roku zobaczyłem dzisiaj bociana. Lecącego zresztą. Jeśli wierzyć przesądom nic tylko czeka mnie teraz szczęście. Bujda na resorach. ;) Dwa dni temu zaczęły się nieść moje gąski. Jajka ogromne. Szkoda, że stado bez gąsiora, ale widać tak być miało, że jednak właściwego nie znalazłem. Dzisiaj zniosły się dwie. Jedna rano czekała w gnieździe jeszcze z jajkiem pod tyłkiem, ale jak zobaczyła że czas na wyjście na łąkę, automatycznie posiadywanie na dalszy plan zeszło, a druga zniosła na łące, nawet nie wiem kiedy. :)

• 0

#11009 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 19:14

Witam ja mam 12 jaj i 4 w kolejce od gęsi ale kwok naturalnych skądinąd najlepszych brak, ja Marcin juz nie patrzę żeby rasowe a niech i będą koki i tak są ładne,
Aniu cały czas idziesz do przodu w konkursie teraz barak ci 8 like aby wyrównać .
Ja jeszcze w robocie,pada deszcz nawet zmoklem:-(
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11010 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 19:19

U mnie też leje. Jest zimno i nieprzyjemnie. Moje w środę zaczęły się nieść i nie są tak młode jak Twoje. Najmłodsza ma ponad 3 lata. :) To już babuleńki wszystkie z babuleńką Wandą na czele. Coś mi mówi, że to dzisiejsze jajko było jej. Po niej były by ładne pisklęta gdyby miała gąsiora do pary. Właściwie gęś 13-letnia ma inne geny i jest z innego wieku prawie, więc to już zabytek. :) :)

• 0

#11011 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 19:20

To słowo koki to od gołębi, jeśli dobrze sobie przypominam. :) Ojczym mojego taty tak mówił na gołębie z mezaliansów. ;)

• 0

#11012 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 19:22

Robert, a no do przodu idę, ale co ja podgonię, to temu z pierwszym miejscem dolajkują :(

Iza, mam nadzieję, ze lek pomoże. trzymam kciuki :)

u mnie deszczu brak. postraszyło od południa, ale koniec końców, indyki na polu były do 17, pokropiło i tyle widziałam deszczu. a przydał by się. i to najlepiej niech by w nocy padał :D

• 0

#11013 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 19:33

Tak dokładnie od gołębi to słowo pochodzi, szkoda ze im nie załatwiłes gasiora mój landes jak się wykluja młode idzie na pasztet(wredny typ zaczyna ganiac ludzi a jak przyjadą moje siostrzenice to tragedia nie da im na dwór wyjść wiec los sam sobie wybrał :-(
Aniu staraj się staraj chciał bym aby twoje wygrało;-)
  • 1

#11014 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 20:15

Robert, a myślisz że ja bym nie chciała :)

oj, no to Landes podpadł Ci konkretnie, jak pniak mu grozi :D

• 0

#11015 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 20:21

Aniu to i spełniłem swój obywatelski obowiązek. Głos oddany :)

• 1

#11016 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 marzec 2015 - 21:31

Oj tak przeskrobal sobie konkretnie:-( ale mam wieści z mojego inkubatora, z 10 kaczych jaj tylko trzy pewne widać pajęczynki a reszta raczej pusta ale zostawię jeszcze niech mają szansę, z gęsimi lepiej wygląda dobrze.
Ale z emu dzieje się nie za dobrze jeden z tych większych coś ma z nogami:-(, martwi mnie to jutro muszę przyjrzeć się co i jak, miałem plan na egzotyczne ptaki ale chyba dam sobie spokój, bo potem rozczarowania są:-(
Milej nocy wam życzę;-) u mnie leje
  • 0

#11017 robeert

robeert

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 28 marzec 2015 - 10:01

Witam

Dziś oglądałem moje nowe kaczusie :) Fajniutki wszystkie (oprócz jednej) zapowiadają się na staropolskie. Żółto czarne. Pamiętam moje staropolskie i wygląda, że są podobne. Jedna natomiast jest cała żółta. Tylko żółta. I tu moje zdziwienie. Na początku myślałem, że jakieś kurze jajko się zaplatało pod kwokę. Dziś się przyjrzałem i widziałem, że łapki jak kacze - błona pomiędzy palcami.

Mam jeszcze na podwórku parkę kaczek piżmowych. Jednak nie widziałem w tamtym okresie żeby samica składał jajka. Czy jakoś specjalnie się różnią jajka piżmowych od staropolskich? Zresztą te podkładane też były różne. Część zielonkawych, część białych.

Pogoda taka sobie. Pewnie później będzie padać. Trzeba zaraz się brać za porządki u królików. Troszkę mnie zawiodły moje młode samiczki. Trzy były dopuszczone i dwie zmarnowały wszystkie małe. Jedna odchowuje 6stkę. Muszę jeszcze raz je dopuścić i zobaczyć co i jak. Samiec specjalnie sprowadzany z dalszej odległości. Nie ma szans na jakieś pokrewieństwo.

• 0

#11018 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 marzec 2015 - 18:10

Witam w sobotni wieczór;-) był dziś u mnie wet, trochę mnie pocieszył;-) dał strusiom leki i jeszcze w poniedziałek ma dodać kolejny,
Od danieli wziął próbki kału do badań, ale wracając do drobiu mam dobrego weta ;-)
Od kaczek zbieram zielonkawe jaja widać więcej młodych znosi w tym kolorze,
Aniu w końcu prowadzisz i bardzo dobrze;-)
Pozdrawiam drobioholikow;-);-)
  • 0

#11019 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 28 marzec 2015 - 20:11

Robert, ale od południa siedzę na FB i pisze gdzie sie da :D tak więc do północy siedzę i Was dzisiaj tylko podczytuje, pisać nie będę, bo mam zamiar wygrać :P trzymajcie kciuki.

a  wczoraj do mnie pisał ten gość, co prowadził, żeby mu zdjęcie polubić, bo i tak wygra, bo na dzisiaj ktoś ma mu załatwić 300 polubień. życzyłam powodzenia i tyle :P

trzymajcie kciuki :D

po północy bedę Was czytała :P

• 0

#11020 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 28 marzec 2015 - 20:57

Robert, gratuluje przychówku :) Ale bez zdjęcia Ci powiem, że na pewno kaczki Piżmowej wśród wyklutych nie masz :P bo Piżmowa wykluła by się  cały tydzien po Staropolskich :D

niech małe zdrowo sie chowają :)

Jaja zielone znosza kaczki staropolskie, ale i Piżmowe na poczatku. Jaja białe znoszą Piżmowe :)

spróbuj raz jeszcze z samicami i zobaczysz, ja zawsze mówię, do 3 razy sztuka :)

Robert, oby leki Emusiom pomogły, trzymam kciuki :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych