Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11141 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 10:17

dokładnie...

moje kaczusie już na polu :) na szczęście kaczka puki co trzyma się z nimi daleko od stawu. nie chciała bym aby się juz kąpały. niby skończyły 4 tygodnie, ale na razie niech sie taplają w błocie i kałuży za stodołą :P

• 0

#11142 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 10:38

Może być ze kury są zarobaczone i dla tego jest krew w kale, najlepiej udać się do weta
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11143 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 11:11

Aniu, zazdroszczę Tobie stawu...
Pan, od którego braliśmy gęsi, mówi że jak jest taka pogoda jak dzisiaj słoneczna, to mam je na trawę wypuszczać. No nie wiem, boję się troche czy to nie za wcześnie. Kawałek zielonego dało by się odgrodzić, lecz czy to nie za szybko?
Trzecia niby kwoka zdecydować się nie może czy zasiąść.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11144 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 11:29

Iza, ja bym je puściła w tak ładną pogodę. Moje kaczusie w stajence, ale ja na chwilę obecną nie mam jak ogrodzić kawałeczka na trawie, a nawet gdybym miała jak, to u nas ziemia zimn,a bo ostatnio padało ciągle. ale jak u Ciebie ziemia ciepła, to ja bym puściła :)

• 0

#11145 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 11:45

To ja sobie siateczke naszykuje i paliki. Gorzej będzie z kotami, bo też grasują.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11146 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 12:58

U mnie gęś już drowiala ba nawet chora nie była na te nogi jak poszłem wieczorem do kurnika patrze gęsi nie ma,a ona sobie po podwórku lata :o jakie było moje zdziwienie;-) może znoszeniem jaja się tak zmogła..
W inku mam już około 25 jaj gęsich i ponad 10 kaczych;-) gęsi jakieś dwa tygodnie i powinny się kluc;-)
  • 0

#11147 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 09 kwiecień 2015 - 12:59

Pierwsza perliczka zaczęła się nieść, no to jeszcze dwie zostały.
O to fajnie Robercie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11148 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 07:11

Nie no, to już jest przesada i ponad moje siły. Opuchlizna u kurek niby znika, nozdrzami maź wychodzi, tzn bardziej galaretka przeźroczysta, tylko że doszła wstrętna biegunka brązowa z domieszką śluzu i krwi cuchnąca. No ileż można? Wydaje mi się, że zabije je tymi lekami...wet od 10:00 dopiero. I wkółko to samo i znów odkażanie itd.
Już nic mi się nie chce...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11149 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 08:47

Iza, gratuluję jajeczka od Perliczki :) Niech reszta też już zacznie się nieść :)

Co do kurek :( No to ja i tak Cię podziwiam, że tak o nie walczysz, bo ja już dawno bym je zabiła i stadko odnowiła o zdrowe kury.

Przez noc w inkubatorze wykluł się jeszcze jedne, ostatni Kochin:) No i 3 kaczuszki :) Zostało jeszcze 4 jajka, 2 nadklute, zobaczymy...

A ja wczoraj byłam świadkiem, ja perlik wskoczył do stawu i normalnie się kąpał :s  Nie to że wpadł, on wskoczył, wykąpał się poszalał w wodzie i jak by nigdy nic wyszedł :) Czytałam wprawdzie o tym, że indyki są świetnymi pływakami i jak mają możliwość to bardzo lubią się kąpać, ale perliczki? No ale w końcu, to jedna rodzina :)

Mąż zabił dzisiaj 2 kurki, który się nie niosły. Jedna miała w sobie 2 jajka, słownie 2 więc zaraz by przestała. Ale przez ponad tydzień nie widziałam jej na gnieździe i nie została oznakowana. Kolejna zaczęła by się nieść po przerwie, za jakieś 2-3 tygodnie. Ale nie o tym, bo takie było ich przeznaczenie :P Co innego mnie niepokoi! Mam zwyczajnie otłuszczone kury :@  Po kukurydzy? Bo tylko to mi przychodzi na myśl. No i wątroba...Wyglądała jak ugotowana. A u jednej kurki kilka czerwonych plam. Z czego to może być? Z otłuszczenia? Bo serce, żołądek i wątroba całe w tłuszczu. Zresztą, jelita to samo....Oczywiście wątroba poszła do wywalenia.

• 0

#11150 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 09:39

Czekam na wet, portfel coraz cieńszy...
Aniu, kukurydza zatucza i np ziemniaki. U mnie też tak było, a więc problem mi znany...moje kury dostają tylko 4 kolby dziennie kukurydzy od miesiąca. Tłuszczyk kurom w zimie więcej potrzebny.

Co ja wczoraj widziałam,szła rowem kura sąsiada i to takiego bogatszego. Ale ta kura się zataczała, sucha jak patyk, dzwonki i grzebień sine, ludzie śmierć w oczach normalnie.

Jajko od perliczki pod kwoką nr 3 wylądowało.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11151 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 14:34

co robić 4tyg się dziobią jak kaczki już dwie zadziobały :@ dostają wszystko dwie są takie zawadiaki :@

• 0

#11152 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 14:42

Iwcia, ale kto się dziobie? Kury? kaczki? tak czy siak, czerwona żarówka. Powinno pomóc,ona uspokaja.

Iza, ale to jedno jajko pod kwokę dałaś?

• 0

#11153 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 15:12

Aniu, pod kwokę dałam jaja od kur plus to jedno perlicze.
Wet był. Kokcydioza kurek odchowanych niestety. Lek 30 zł, podawać przez 3 dni łyżeczke na litr wody. Ja cię sunę, kumulacja chorób. Wyeliminować najciężej chore, bosz żal...
A gęsi na polu pasą się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11154 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 15:38

Piękne te gąski :)

Iza, ale pamiętasz, że na kurzych jajach kura siedzi 3 tygodnie, a na perliczych 4 tyg.?

• 0

#11155 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 10 kwiecień 2015 - 20:19

kaczki się dziobią nawzajem

• 0

#11156 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 05:59

Dziś na Targu ładne kaczki po 10 złotych, za tydzień kupuje mulardy;-)
  • 0

#11157 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 06:02

Aniu, tak pamiętam że kwoka na perliczych jajach musi siedzieć 4 tyg. U mnie kiedyś myśleli że kwoka też 3 tyg wysiaduje perlicze, no i nic nie wychodziło w 22 dniu i powyrzucali jajka. A wyszło że we wszystkich były pisklaki...szkoda, oj niewiedza ludzka.

Iwciu, u mnie też się dziubały ale kurczaki, no to czerwoną żarówkę dałam i diete urozmaiciłam im. Opisane wcześniej to jest, bo mi też doradzali tu na forum i pomogło.

Gęsi schowałam o 19:00 godz do odchowalnika, gdzie wisi czerwona kwoka, to i tak nie chciały pod nią siedzieć, co mnie zdziwiło. A w dzień, bez żarówy temp w odchowalniku było 28 st, wtedy były na polu.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11158 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 06:17

Iwcia, to tak jak pisze Iza, dietę urozmaicić, dawaj im trawę, nich zjadają. Konieczna czerwona żarówka. A może kaczki za mało miejsca mają? I dlatego się dziobią?

Robert, a ile tyg. mają te kaczki cop masz zamiar kupować? :) I ile kupujesz?

Iza, u mnie indyki wczoraj po 19 było jak siłą do stajenki zaganiałam, bo nie chciały wracać :P

W inkubatorze zostało ostatnie "pływające" jajko kacze. Nie mam pojęcia na kiedy termin klucia. Ale w sumie mam już 15 maluszków kaczych :) Jak ja się cieszę, że mam ten inkubator, bo inaczej było by tylko ledwo 5 kaczuszek :(

Dzisiaj kolejny dzień "zagłady" w kurniku ;)  2 kolejne kury pójdą na pniak. Oczywiście kury nie zaobrączkowane, jak to moja siostra mówi, "tylko panny są pokrzywdzone" :D

Zastanawiam się nad kaczkami...Ale to kwestia którą musze przemyśleć :P

• 0

#11159 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 07:13

Aniu nie wiem ile mają tyg. Ale są spore takie jak w zeszłym roku kupowałem, a mam chęć tak od 10 do 20 sztuk w tym roku chyba kupie tylko raz kaczki aby były w jednym wieku,
W inku mam 28 jaj kaczych i coś koło 30 gęsich, nadal zbieram jaja aby było na następny wkład, kwok na razie brak.
  • 0

#11160 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 07:20

Oj, zazdroszczę Wam tych inkubatorów...nie kupiłam do tej pory. No bo walka o zdrowie kurek trwa i nie podoba im się pomysł żebym kluła, bo się boją że od razu wszystkie będą zarażone chorobą.
No ale ja i tak jaj nakładłam pod kwoki, czas pokaże co będzie. I tak mam stały nadzór wet że tak powiem.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych