Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11221 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 09:16

Moje młode kurki dziś kończą leczenie na kokcydiozę. Następnie dostaną witaminki, a później lek na odrobaczenie, a po wszystkim już nie będą musiały być odizolowane od reszty, więc pójdą do niosek wreszcie. Mam tylko nadzieję, że już żadnych problemów zdrowotnych nie będzie u nich. Dostały ładnych grzebyków.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11222 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 14:12

Może tutaj zapytam, bo mnie to nurtuje. Kaczka zakupiona jako dworka, rośnie pięknie bez zarzutów, zakupiona z pekinami. Pani mówiła że upierzenie się zmieni, lecz nie zmienia. Może ktoś wie co to za kaczucha? Może to jakiś mix jest? No bo np na piżmową to rośnie zbyt szybko.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11223 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 14:38

Na dworke to na pewno nie wygląda, raczej to mix,piżmowa na pewno nie.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11224 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 14:47

Tak, zanim kupiłam, to oglądałam w necie zdjęcia dworek i spodobały mi się, więc zamówiłam. No ale jak widać to nie dworka, a pani upiera się że to ja się mylę...koniec końców kaczka rośnie razem z pekinami, nie jest ani mniejsza ani większa i gada razem z nimi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11225 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 15:26

Iza to mi się nie spodobał ton wypowiedzi ludzi (podejrzewam, że jakiś gówniarzy) na innym forum, na którym zamieściłaś zdjęcia kaczuszki. Mógłbym napisać ostrzej swoją uwagę odnośnie tego, że nikt nie musi wiedzieć wszystkiego, a już na pewno nie zaczynając hodowlę, jednak widząc co dzieje się na tamtym forum, postanowiłem sobie darować.

• 0

#11226 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 15:42

Tak, wiem skojarzyłam Cię po województwie. Wiesz nic mnie już nie zdziwi, bo ja mam takich ludzi na codzień z taką gadką, jestem przyzwyczajona...

Mam takie 2 kaczusie niewiadomego pochodzenia.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11227 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 16:23

Iza ale rosół będzie tak samo dobry;-)
  • 0

#11228 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 16:32

Napewno tak, lecz ja bym bardziej wolała je sobie na jajka zostawić, dlatego tak ciągle dopytuje.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11229 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 16:57

Na 200 procent to nie jest dworka, a koloru i tak nie zmieni:-( z niej zrób rosół
a dworke kup inna bardziej podobną do wzorca rasy i będziesz miała parę do legow,
U mnie ciężko kupić tą rasę widać nie ma jej za dużo osób do handlu .
  • 0

#11230 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 18:42

Hejka Co do kaczki to może to staropolska? :)

Aniu w moim inku znajduje mix i szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jakie rasy tam sie znalazły :)

Robercie zakończenie inku to jakoś 29-30 bo ja dopiero w zeszłym tygodniu zacier załadowałem :)

Pozdrawiam

• 0

#11231 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 19:05

To jeszcze trochę ci zostało do legu, a mixy dobre najlepsze w rosole;-) u mnie kaczki powinny się nie długo kluc i kilka gęsi ale ten mój plastyk nie daje mi wielkich nadziei na udany leg. W sumie pożyjemy zobaczymy w każdym razie w sobotę jadę po kaczki i może dwie gąski wiec młode będą tak czy inaczej;-)
  • 0

#11232 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 19:23

Robercie pisząc mixy miałem na myśli różne rasy :)

A to widzę że kolega niebawem będzie miał małe "pociechy" :) Co do inku to nie narzekaj bo przecież w zeszłym roku sie spisał :)

hehe ja w niedzielę też sie wybieram na giełdę bo w dalszym ciągu nie mam kaczora :( wybieram sie jak sójka za morze i wybrać sie nie mogę :) no ale najwyższa pora.

• 0

#11233 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 19:27

Na Targu w sobotę był ładny kaczor piżmowy ale czarno biały ja ostatnio patrze na drób twoimi oczami czyli do gara;-) no może oprócz strusia:-D co do mojego inkubatora będę narzekał do czasu aż się coś wykluje, wiadomo jestem czarnowidz.
  • 0

#11234 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 19:35

hehe bo tak powinno sie patrzeć :) no a struś też ptak tylko trochę przerośnięty :) tak że i do kotła sie nadaje :)

Ja aż tak bardzo sie nie przejmuje inku bo co ma sie wykluć to sie wykluje i już :)

• 0

#11235 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 19:49

Z jednej strony racja co ma być to będzie ale wiesz jak to jest człowiek się na pali ze będą młode kaczki czy gęsi a tu lipa:-(
Zobaczę ile mi kasy z tygodnia zostanie to może więcej kupie młodych ostatnio kasa potrzebna, zresztą jak zawsze na inne cele.
Ja jeszcze w stolicy chłopaki kończą samochód to i ja musze czekać na 11 w domu może będę:-(:-(
  • 0

#11236 iwcia

iwcia

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 19:50

a mi ta kaczka pasuje na dworkę :P  a co do upierzenia to nie koniecznie się zmieni może mieć pióra połyskujące kolorami, wiem bo takie miałam :P piżmowa też nie będzie bo wolniej rośnie od dworki czy pekina a mulard jest cały biały z kropką na łepku.  Dzisiaj kolejny zakup 10 gąsek zatorskich i 10 dworek i 5 pekinów jeszcze 10 indyków i koniec z zakupami drobiu :P :P :P :P

• 0

#11237 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 19:56

Kaczka dworka jest czarna i ma białą pierś a ta to mieszanka, nie wiadomo jakich kaczek, to moje zdanie.
a mulardy albo mają czarną plamke na głowie albo nie, do tego ciekawostka ciężko kupić kaczory mularda, u mnie w sprzedaży są tylko kaczki, kaczory zapewnie idą do ferm a odpad w postaci kaczek idzie na targi (kaczory mają żółte dzioby i łapy a kaczki różowe, widać to nawet u młodych pisklat).
  • 0

#11238 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 20:35

Nie no, na Staropolską to nijak ta kaczka Izy nie wygląda :)

Iwcia, no to ładne zakupy poczyniłaś :) Niech się no teraz wszystko pięknie i zdrowo chowa :) A indyki to jakie kupiłaś? Kolorowe czy opasowe?

Sławek, no to tydzień przede mną będziesz miał maluchy :) Ja dzisiaj nastawiłam inku :)

Kwoka jak siedziała, tak siedzi ostro. Jak jej nie zabiorę wieczorem z jaj, coby się załatwiła, zjadła i napiła, to by sama nie zeszła. Perliczka ostro siedzi. A obok Perliczki podejrzana kura :P siedzi na pusto, ale jak zejdzie z gniazda to napusza sie jak kwoka :P No i jak rękę wkładam jej pod kuper, coby dzienny "utarg" reszty kur zebrać, to już jak kwoka sie zachowuje. Ale poczekam jeszcze trochę. Jak jej nie przejdzie, to wyląduje przy pierwszej kwoce, na stryszku i dostanie kilka jaj od moich kur. Na zasadzie " wysiedzi, to będzie, nie wysiedzi to nie będzie" :P

• 0

#11239 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 20:59

Wiadoma sprawa Robercie że jak sie zacier nastawia to liczy sie na jak najlepszy wynik :)

Aniu a dlaczego nie taki mixik :) bynajmniej jak kiedyś teściowa kupiła małe kaczki to kaczki nie były barwy typowo "dzikiej" tylko miały sporo białego :( a że to były wszystko rosolowce to nikt na to nie zwracał uwagi :)

• 0

#11240 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 22:04

Dopiero dotarłem do domu dziś w inku cisza musze zobaczyć kiedy na stawiałem, wiem ze w niedziele ale ile tyg temu nie pamiętam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych