Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11381 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 maj 2015 - 08:14

Iza, a moje małe wyklute przed wczoraj z kwoką normalnie w stajni siedzą. Kwoka sama je ogrzeje jak im zimno. Do tego u mnie w stajence na noc włączone 2 lampy kwoki. Ale kwoki kury nie garną sie pod nie. Indyki i kaczki korzystają :P Małe teraz biegają po całej stajni :) Na pole dzisiaj kwoka ich nie bierze, bo w końcu u nas pada :D :D :D

Trzymam kciuki za "owocne" w pisklaki lęgi :D

U mnie by sie przydało, zeby mi jeszcze kilka kur chciało zakwoczyć. Na pewno bym sie nie obraziła :P

• 0

#11382 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 02 maj 2015 - 10:42

Ja dzisiaj posadziłem o piątej rano kurę. Kura siedziała twardo jednak jak teraz sprawdziłem to na moje ucho jajka były nie dogrzane więc zlikwidowałem bo drugiej nie mam a z tych nic by nie wyszło. W tym roku będzie bez piskląt. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#11383 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 maj 2015 - 10:45

Michał, spokojnie. Dopiero jest poczatek maja, jeszcze może się jakaś kwoka znajdzie :)

• 0

#11384 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 02 maj 2015 - 14:02

Witam. Czytam co u Was. Ja jeszcze poczekam na lęgi.

http://wiejskiezycie...pis/10029860/#w

Indyczki z różnicą w terminie rozpoczęcia wysiadywania tygodniowym wysiadują 83 jajka indycze. Do tego 2 kurki siedzą na jajkach Białoczubów, ale z zapłodnieniem ich bardzo słabo, więc z tej mąki raczej chleba nie będzie. 2 kolejne kurki czekają na jajka, które w najbliższym tygodniu powinny do mnie dotrzeć. Tak samo jak 2 indyczki z 3 które nie wysiadują. Te wprawdzie siedzą od 2 dni, ale pod samymi drzwiami wejściowymi do domu i na noc są zaganiane do chlewa, a jak tylko wyjdą z chlewa automatycznie robią siad w gnieździe na ziemi. :) Też czekają na jajka z kraju. Powinny zacząć właściwe wysiadywanie w najbliższym tygodniu.

Plus moje rosołowe.

http://wiejskiezycie...pis/10029874/#w

• 0

#11385 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 02 maj 2015 - 14:05

Jedna z moich kurek która wysiedziała pierwsze w tym roku pisklę, po zniesieniu może 5 jajek od momentu pozostawienia kurczaka samemu sobie, znowu wysiaduje. Obecnie czyste gęsie jajka, ale jak dostanę towar zacznie właściwe wysiadywanie.

• 0

#11386 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 maj 2015 - 14:08

Dziś koniec odrobaczania, za 2 tygodnie muszę powtorzyć, na szczęście leków wystarczy na tyle, ufff.

Fajno, że u Was też drób kwoczy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11387 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 02 maj 2015 - 14:13

Tylko szkoda, że tak późno. Wolałbym inkubować wszystko na początku roku, ale wtedy u mnie nic nie wysiaduje.

• 0

#11388 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 maj 2015 - 15:53

Marcin, to u Ciebie nie stadko, a stado indyków się szykuje :heart:

• 0

#11389 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 maj 2015 - 21:48

Oj tak Marcin stado spore się szykuje;-) u mnie mam trzy sztuki w inku, dwie kaczki i jedna gąska, ale to mało:-( pod kwokami lipa jedna odrzuca jaja, Reszta na szczęście siedzi dobrze czyli kilka jaj jest ok:-D:-D
znowu włącza mi się pesymizm? Ważne jest to aby nie pomagać na siłę piskakom!
Bo nadal żal tych co nie dają rady a to błąd(albo padnie abo chore )
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11390 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 03 maj 2015 - 10:49

Witam, ja też czekam na kwoki, bo inku już nie nastawiam. W maju u mnie zawsze zaczynają siadać, wcześniej nigdy się nie zdarzyło. Starsze kury przeniosłąm już do obory, małe jeszcze nie, za wcześnie. 

/co do pomagania w kluciu też słyszałąm, że nie wolno i...oczywiście pomagam i na 8, którym pomogłam tylko jednemu rozjechały się łapki i trzeba było pomóc mu odejść

• 0

#11391 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 maj 2015 - 10:57

Ja już nie pomagam. Wszystkim maluchom którym pomagałam trzeba było albo ulżyc w cierpieniu, albo same zdechły do ok. tygodnia. Może 1-2 się odchowały. Więcej stresu z tego wszystkiego. Dlatego teraz nie pomagam.

• 0

#11392 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 maj 2015 - 11:59

Tak dokładnie, w tamtym roku pomagałam i guzik padały. W tym roku ręki nie pcham, natura sama selekcje zrobi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11393 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 maj 2015 - 13:00

Nie można pomagać to fakt. Ale jak czasami lęgnę coś bardzo cennego, to niestety nie mogę się powstrzymać. Nie wiem czy słyszeliście o czymś takim. To a propos dzisiejszego prześwietlania jaj pod moimi indyczkami na wyrywki. Podobno nie powinno się pozostawiać w gnieździe jaj niezapłodnionych, bądź z obumarłymi zarodkami. Co oznacza, że sprawdzając cząstkowe rezultaty lęgów pozostawiając takie jajko w gnieździe w grupie zapłodnionych powoduje się, że to obumarłe może negatywnie wpłynąć na jajka z którymi się styka.

• 0

#11394 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 maj 2015 - 13:21

Tak Marcin tak jest że powinno się wyrzucać puste jaja ponieważ mogą się rozwinąć w nim bakterie czy tam inne świństwa i za szkodzić innym zdrowym, gdzieś o tym czytałem,
jednej gosce co pomogłem nogi rozjechaly się na boki to związalem i jest z nią ok,
Z pomaganiem przy kwoce nie ma szans(natura rządzi się swoimi prawami) inaczej sprawa wygllada z inku jak wilgotność za niską to klops.dzis wykluly sie trzy kaczki i jedna gaska juz siedza z tymi starszymi pod lampa nawet zgodnie, razem mam 6 gesi i 4 kaczki ;-);-)
Pozdrawiam i miłego świętowania życzę:-D
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11395 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 maj 2015 - 13:23

Ja nie świętuję. Warzywa usmażyłem na patelni. :) Mi grillowanie nie potrzebne. ;)

• 0

#11396 dominika1989

dominika1989

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 523 postów

Napisano 03 maj 2015 - 14:46

Ja grilluję trzeci dzień :) co się da pcham na ruszt, dziś obgotowałam ziemniaki wrzuciłam do marynowanego boczku i poszło wszystko na kratkę, pyszne było :)

powiedzcie mi, czy jak większość z kurcząt mieszańców ma wyraźnie zaznaczone ogonki ( mają prawie miesiąc ) to są płci męskiej?

• 0

#11397 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 03 maj 2015 - 14:51

Ja zawsze pomagałem nawet pod kwoką. Kwoki często siedziały w gnieździe a nie w przygotowanym gnieździe na darni. W takim gnieździe wilgotność jest zbyt mała i często pisklę się przykleja. Jeżeli jest podłożona darń to zazwyczaj takiej potrzeby nie ma. Pomaganie wtedy gdy pisklak już słabnie mija się z celem. W trakcie klucia pisklak zmienia głos i zamiast piszczeć zaczyna ćwierkać. Wtedy można pomóc wydostać się ze skorupki. Kury były przez lata selekcjonowane pod względem twardości skorupki i często niektóre rasy sobie nie radzą. To nie ma nic wspólnego z naturą.

Pozdrawiam wszystkich na Forum!

• 0

#11398 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 03 maj 2015 - 15:43

Witam a ja tam pomagam tym co na końcu sie klują a wyjść nie mogą :)

Co do dzisiejszego dnia to wreszcie wybrałem sie po kaczora lecz oczywiście nie było więc zamiast kaczora mam czekoladową francuzkę :)

Pozdrawiam

• 0

#11399 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 maj 2015 - 16:07

Wiem, że w gniazdo przy naturalnej inkubacji drobiu powinno się wkładać darń na spód. Co przez to rozumieć mam? Zwykle gniazdo wyścielam słomą. Ale chyba rok temu wkładałem pod słomę na samo dno takie kępki trawy nieco wysuszonej. Czekam na szybką odpowiedź, to podczas wieczornego zsadzania indyczek wymienię co nieco w gnieździe. Dzisiaj tylko wymieniałem słomę w dwóch gniazdach pod indyczkami. To znaczy nie wymieniałem tylko dołożyłem świeżą, tak żeby lepiej trzymała ciepło i żeby jajka się lepiej rozkładały, bo taka ugnieciona ciałem ptaka nie pozwala na idealne ułożenie jaj w gnieździe.

• 0

#11400 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 maj 2015 - 18:23

Oto mój zbiór kurczaków z lęgów 29 sztuk, kilka brodę będzie miało jak mamusie. I te kaczuszki miesięczne, sprytne bardzo, a pazury jak wilk mają, drapią okropnie i wolno rosną.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych