Robercie z tymi lęgami nie tylko u Ciebie tak. U mnie dzisiaj mija 29 dzień odkąd pierwsze indycze jajka zostały podłożone pod indyczkę, a na świecie są raptem 2 indyki z 12 jaj. Reszta wprawdzie się w końcu nakłuła, ale takich lęgów nie miałem w życiu. Indyki zawsze kluły mi się do 27 dnia wszystkie. A 25-26 dnia część już była poza jajkiem. Nie wiem co się stało w tym roku. W ogóle cały ten rok jest jakiś dziwny pod względem lęgów.
Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 19 maj 2015 - 06:40
Napisano 19 maj 2015 - 07:00
Widać coś z tymi Mulardami jest nie tak...
U mnie Mulardy teraz sie skubią, ale nie do krwi, no ale młodym Piżmowym które były z nimi jakiś czas, tak się spodobało, że do krwi skubią 2 zakopałam. Teraz sa rozdzielone. 5 Pizmowych tych agresywnych jest z Mulardami i 6 tych poszkodowanych w dzień same, a na noc z kurami opasowymi. W końcu jest spokój. Ale rano musiałam jedną kaczke Piżmowa dobić Wlazła mi między ścianę, a klatkę królików. Nie mam pojęcia jak, bo tam szparka tyle co na listewkę. Klatka bardzo ciężka, bo z grubych dech zrobiona. Męża w domu nie ma, bo w pracy, zanim ja tą szafę przesunęłam, kaczka ledwo dychała. Zresztą nie wiem od kiedy tam siedziała. Czy całą noc, czy krócej. No i musiałam jej skrócić męki, bo widać było, że cierpi i nie przeżyła by Tak więc z 14 młodych Piżmowych, zostało mi juz tylko 11
No, ale na szczęście te starsze 19, ładnie się chowają i oby tak zostało.
Przynajmniej wiem, że za rok lęgi kacze w jednym czasie mam zrobic i tyle, a Mulardy jak kupię, od początku trzymać osobno.
Napisano 19 maj 2015 - 07:16
Marcin, no to oby tylko spóźnione te indyczęta, ale niech się ładnie potem odchowują
Napisano 19 maj 2015 - 08:59
Siedzą u was jakieś kwoczki ? u mnie aktualnie siedzą dwie , na jajach podłożyłam też jaja perliczki, może coś z tego będzie , gdy będzie jakaś jeszcze chętna do wysiadywania jaj to podłożę jaja kacze
Napisano 19 maj 2015 - 09:30
Gospodyni, bardzo sie cieszę, że skorzystałaś z zaproszenia jednak
Trzymam kciuki za wylęg A na kiedy mają się małe Perliczęta kluć? I ile jaj dostała kwoka?
Co do kwok...U mnie siedziały wiosną 3, ale byle jak. Pod jedna nic się nie wykluło, a pod dwiema po 2 maluchy. Jedna z nich dostała wszystkie małe jakie miałam, włącznie z tymi z inku, a ta druga dostała jajka. Wysiedziała 6 maluszków z 11 jaj Kolejna kwoka wysiedziała 8 maluszków z 11 jaj. Teraz kwoki żadnej nie widać i nie słychac A szkoda, bo mi bardzo potrzebna
Napisano 19 maj 2015 - 10:37
Napisano 19 maj 2015 - 12:00
Iza, dzięki
U mnie też z jajami nie ma szaleństwa. Kury na jednym wybiegu z kaczkami i indykami. A te dostają ziemniaki, więc kury korzystają. No i są efekty...No ale jeszcze trochę muszę przemęczyć. Na razie ludzie jajka biorą, ale tak normalnie, bez szaleństw To nie święta. Niech no tylko młode zaczną się nieść, to na zime stare będę biła. Będą tłuste rosołki
Tylko kurna, mało mam młodych kurek No ale jak bedę teraz włączała inku z Perliczkami i jajkami Indyków od Marcina, to po tygodniu dołożę jeszcze jaj od swoich kur. Ile sie wykluje to będzie. I to już będzie ostatni lęg w tym roku. No chyba, że się kwoka znajdzie, to oczywiście jaja dostanie
Napisano 19 maj 2015 - 12:17
Aniu od rana do teraz wykluło się 12 z 13 indyczych jaj, które miały termin. Dzisiaj mija 29 dzień, więc w zasadzie wszystko jeszcze mieści się w terminie. Nie wiem jeszcze co z kolejnymi maluchami na kolejne terminy, ale w jajkach niemal że tańce sobie urządzają tak żywiołowe w nich są.
Czy zatem wysyłać jutro paczkę z indyczymi plus kilkoma perliczymi?
Napisano 19 maj 2015 - 12:19
O zapomniałem dodać, że to jajko nr 13 też się kluje. Pewni było podłożone kilka godzin po tamtych 12.
Pytam o wysyłkę, bo muszę zorganizować jakiś karton na jaja. W domu raczej nie mam, a do miasta nie idę, więc muszę kogoś poprosić o przeszukanie sklepów spożywczych.
Napisano 19 maj 2015 - 12:33
A widzisz, a ja wszystkie pudła, pudełeczka, kartony i kartoniki zawsze na strych wywalam, bo zawsze się mogą przydać Męża to wkurza, i on chętnie by je palił, ale mój strych
No czekamy na kolejne maluszki na świecie, a potem na zdjęcia
Napisano 19 maj 2015 - 13:01
Siedzą u was jakieś kwoczki ? u mnie aktualnie siedzą dwie , na jajach podłożyłam też jaja perliczki, może coś z tego będzie , gdy będzie jakaś jeszcze chętna do wysiadywania jaj to podłożę jaja kacze
gospodyni napisz coś więcej co hodujesz z drobiu i czemu kaczki a gąski i inne, pozdrawiam i zapraszam do pisania z nami
Napisano 19 maj 2015 - 16:03
Napisano 19 maj 2015 - 19:16
Jedna kwoka siedzi już 2 tygodnie a druga tydzień i pare dni zrobię zdj kwok to wstawie i każda ma po pięć jaj perliczych i po 6 zwykłych
Napisano 19 maj 2015 - 19:19
Hodujemy kury nioski obecnie jest ich 40 do tego jeden kogut, oczywiśćie było więcej kogutów ale poszły na rosół, starsznie się dziubały, najsilniejszy wygrał mamy 10 perliczek i 2 samce. mała hodowla no ale cóż, jak dla nas to starcza. A i 10 kaczek w tym kaczory .. pozdrawiam
Napisano 19 maj 2015 - 19:25
a te perły mają być standard czy kolorowe;-)
Dziś prześwietlalem jajka kwok i trochę się zawiodłem jaj pustych dużo i zostalo symboicznie pod kwokami po dwa trzy jaja? :-(:-(:-(
Ogólniedo bani te moje naturalne legi wyjdą:-(:-( ale jest jedno ZA jaja od Marcina sa ok przynajmniej dwa na 100% kilka slabo widac ale nie sa puste przynajmniej;-)
Pozdrawiam;-)
Napisano 19 maj 2015 - 20:13
C:\Users\Damian\Desktop\DSCN2294.JPG kochinka mała zasiadła na jajach
C:\Users\Damian\Desktop\DSCN2293.JPG powodzenia kwoczki trzymam kciuki a co do perliczek to szare w białe kropeczki są trzeba skopiować te linki , bo nie dało się dodać zdj bo za duże ...
Napisano 19 maj 2015 - 20:35
Napisano 20 maj 2015 - 06:02
gospodyni wstaw fotki do galerii, a twoje perełki to standard,
Napisano 20 maj 2015 - 06:57
Napisano 20 maj 2015 - 07:11
Hej. Robercie nie jestem zadowolony z tych jaj ode mnie. Wszystkie powinny być na jednym etapie rozwoju. Ale nie martwmy się. Jeśli się uda i moje będą się prawidłowo chować, to będziemy myśleli o wysyłce parki podrośniętej. Ciekawe czy te nie do końca na 100 % pewne, nie zostały wstrząśnięte i stąd ten inny wygląd.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych