Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11541 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 maj 2015 - 06:40

Robercie z tymi lęgami nie tylko u Ciebie tak. U mnie dzisiaj mija 29 dzień odkąd pierwsze indycze jajka zostały podłożone pod indyczkę, a na świecie są raptem 2 indyki z 12 jaj. Reszta wprawdzie się w końcu nakłuła, ale takich lęgów nie miałem w życiu. Indyki zawsze kluły mi się do 27 dnia wszystkie. A 25-26 dnia część już była poza jajkiem. Nie wiem co się stało w tym roku. W ogóle cały ten rok jest jakiś dziwny pod względem lęgów.

• 0

#11542 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 maj 2015 - 07:00

Widać coś z tymi Mulardami jest nie tak...

U mnie Mulardy teraz sie skubią, ale nie do krwi, no ale młodym Piżmowym które były z nimi jakiś czas, tak się spodobało, że do krwi skubią :( 2 zakopałam. Teraz sa rozdzielone. 5 Pizmowych tych agresywnych jest z Mulardami i 6 tych poszkodowanych w dzień same, a na noc z kurami opasowymi. W końcu jest spokój. Ale rano musiałam jedną kaczke Piżmowa dobić :( Wlazła mi między ścianę, a klatkę królików. Nie mam pojęcia jak, bo tam szparka tyle co na listewkę. Klatka bardzo ciężka, bo z grubych dech zrobiona. Męża w domu nie ma, bo w pracy, zanim ja tą szafę przesunęłam, kaczka ledwo dychała. Zresztą nie wiem od kiedy tam siedziała. Czy całą noc, czy krócej. No i musiałam jej skrócić męki, bo widać było, że cierpi i nie przeżyła by :( Tak więc z 14 młodych Piżmowych, zostało mi juz tylko 11 :(

No, ale na szczęście te starsze 19, ładnie się chowają i oby tak zostało.

Przynajmniej wiem, że za rok lęgi kacze w jednym czasie mam zrobic i tyle, a Mulardy jak kupię, od początku trzymać osobno.

• 0

#11543 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 maj 2015 - 07:16

Marcin, no to oby tylko spóźnione te indyczęta, ale niech się ładnie potem odchowują :)

• 0

#11544 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 19 maj 2015 - 08:59

Siedzą u was jakieś kwoczki ? :P u mnie aktualnie siedzą dwie , na jajach  :P podłożyłam też jaja perliczki, może coś z tego będzie , gdy będzie jakaś jeszcze chętna do wysiadywania jaj to podłożę jaja kacze  :)

• 0

#11545 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 maj 2015 - 09:30

Gospodyni, bardzo sie cieszę, że skorzystałaś z zaproszenia jednak :)

Trzymam kciuki za wylęg :) A na kiedy mają się małe Perliczęta kluć? I ile jaj dostała kwoka?

Co do kwok...U mnie siedziały wiosną 3, ale byle jak. Pod jedna nic się nie wykluło, a pod dwiema po 2 maluchy. Jedna z nich dostała wszystkie małe jakie miałam, włącznie z tymi z inku, a ta druga dostała jajka. Wysiedziała 6 maluszków z 11 jaj :) Kolejna kwoka wysiedziała 8 maluszków z 11 jaj. Teraz kwoki żadnej nie widać i nie słychac :( A szkoda, bo mi bardzo potrzebna :(

• 1

#11546 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 maj 2015 - 10:37

Aniu, szkoda że za daleko, podzieliłabym się kwokami, mam ich już dość, ilość jajek spadła, bo kwoczą. Jedna ogromna kwoka, mieszaniec brahmy, wysiaduje u mnie jaja drugiej osobie, bo ja już mam wystarczająco tych kur i kurczaków, bardziej to czekam na te perliczki ale to dopiero okaże się czy zakupione jajeczka są ok.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11547 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 maj 2015 - 12:00

Iza, dzięki :heart:

U mnie też z jajami nie ma szaleństwa. Kury na jednym wybiegu z kaczkami i indykami. A te dostają ziemniaki, więc kury korzystają. No i są efekty...No ale jeszcze trochę muszę przemęczyć. Na razie ludzie jajka biorą, ale tak normalnie, bez szaleństw :) To nie święta. Niech no tylko młode zaczną się nieść, to na zime stare będę biła. Będą tłuste rosołki :D

Tylko kurna, mało mam młodych kurek :( No ale jak bedę teraz włączała inku z Perliczkami i jajkami Indyków od Marcina, to po tygodniu dołożę jeszcze jaj od swoich kur. Ile sie wykluje to będzie. I to już będzie ostatni lęg w tym roku. No chyba, że się kwoka znajdzie, to oczywiście jaja dostanie :D

• 0

#11548 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 maj 2015 - 12:17

Aniu od rana do teraz wykluło się 12 z 13 indyczych jaj, które miały termin. Dzisiaj mija 29 dzień, więc w zasadzie wszystko jeszcze mieści się w terminie. Nie wiem jeszcze co z kolejnymi maluchami na kolejne terminy, ale w jajkach niemal że tańce sobie urządzają tak żywiołowe w nich są.

Czy zatem wysyłać jutro paczkę z indyczymi plus kilkoma perliczymi?

• 0

#11549 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 19 maj 2015 - 12:19

O zapomniałem dodać, że to jajko nr 13 też się kluje. Pewni było podłożone kilka godzin po tamtych 12.

Pytam o wysyłkę, bo muszę zorganizować jakiś karton na jaja. W domu raczej nie mam, a do miasta nie idę, więc muszę kogoś poprosić o przeszukanie sklepów spożywczych. :)

• 0

#11550 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 maj 2015 - 12:33

A widzisz, a ja wszystkie pudła, pudełeczka, kartony i kartoniki zawsze na strych wywalam, bo zawsze się mogą przydać :) Męża to wkurza, i on chętnie by je palił, ale mój strych :P

No czekamy na kolejne maluszki na świecie, a potem na zdjęcia :D

• 0

#11551 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 maj 2015 - 13:01

Siedzą u was jakieś kwoczki ? :P u mnie aktualnie siedzą dwie , na jajach  :P podłożyłam też jaja perliczki, może coś z tego będzie , gdy będzie jakaś jeszcze chętna do wysiadywania jaj to podłożę jaja kacze  :)

gospodyni napisz coś więcej co hodujesz z drobiu i czemu kaczki a gąski i inne, pozdrawiam i zapraszam do pisania z nami
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11552 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 maj 2015 - 16:03

Wow, Marcin no to ładną gromadkę będziesz miał.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11553 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 19 maj 2015 - 19:16

Jedna kwoka siedzi już 2 tygodnie a druga tydzień i pare dni :P zrobię zdj kwok to wstawie :) i każda ma po pięć jaj perliczych i po 6 zwykłych

• 0

#11554 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 19 maj 2015 - 19:19

Hodujemy kury nioski obecnie jest ich 40 do tego jeden kogut, oczywiśćie było więcej kogutów ale poszły na rosół, starsznie się dziubały, najsilniejszy wygrał :P mamy 10 perliczek i 2 samce. mała hodowla no ale cóż, jak dla nas to starcza. :)  A i 10 kaczek w tym kaczory .. pozdrawiam :)

• 0

#11555 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 maj 2015 - 19:25

Czyli na legi jeszcze poczekasz, perełki fajne są;-) kury to zwykłe nioski czy coś ozdobnego?
a te perły mają być standard czy kolorowe;-)
Dziś prześwietlalem jajka kwok i trochę się zawiodłem jaj pustych dużo i zostalo symboicznie pod kwokami po dwa trzy jaja? :-(:-(:-(
Ogólniedo bani te moje naturalne legi wyjdą:-(:-( ale jest jedno ZA jaja od Marcina sa ok przynajmniej dwa na 100% kilka slabo widac ale nie sa puste przynajmniej;-)
Pozdrawiam;-)
  • 0

#11556 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 19 maj 2015 - 20:13

C:\Users\Damian\Desktop\DSCN2294.JPG kochinka mała zasiadła na jajach :)

C:\Users\Damian\Desktop\DSCN2293.JPG powodzenia kwoczki trzymam kciuki :) a co do perliczek to szare w białe kropeczki są :P trzeba skopiować te linki , bo nie dało się dodać zdj bo za duże ...

• 0

#11557 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 19 maj 2015 - 20:35

u mojego sąsiada w piątek wykluły się kaczusie i dziś wyprowadziła na słońce do trawy, naprawde śliczne 17 sztuk
  • 0

#11558 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 maj 2015 - 06:02

U mnie na razie młodych nowych brak ostatnie wyszły z jaj tydzień temu, kaczka piżmowa siedzi twardo ale nie wiem kiedy się wykluja.
gospodyni wstaw fotki do galerii, a twoje perełki to standard,
  • 0

#11559 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 maj 2015 - 06:57

Witam, u mnie kolejna kura świruje, kwoczeć jej się zebrało. Jadę dziś na małe zakupy drobiowe.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11560 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 maj 2015 - 07:11

Hej. Robercie nie jestem zadowolony z tych jaj ode mnie. Wszystkie powinny być na jednym etapie rozwoju. Ale nie martwmy się. Jeśli się uda i moje będą się prawidłowo chować, to będziemy myśleli o wysyłce parki podrośniętej. :) Ciekawe czy te nie do końca na 100 % pewne, nie zostały wstrząśnięte i stąd ten inny wygląd.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych