Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11561 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 maj 2015 - 07:43

Ja nie mówię że były puste tylko słabo było widać bo latarka słaba, w każdym razie w jajkach jest życie;-)
Iza te gąski to twoje? ladne stadko.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11562 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 maj 2015 - 07:58

Tak Robercie, mają 2 miesiące, więcej gąsiorków jest.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11563 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 maj 2015 - 12:06

To i lepiej gasiorki lepiej rosnąi powinny być cięższe, ale wypuścić takie stado to dopiero bo widok:-D moje kilka sztuk jak wypuszcze to całe podwórko a tu tyle sztuk;-)
A i Marcin ja jestem zadowolony jeśli nawet będą dwa, co prawda wszystkich jaj nie sprawdzałem bo kwoka się stroszyła,ale jestem dobrej myśli.
  • 0

#11564 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 maj 2015 - 12:35

A niewiecie czasem czemu dziś moja kwoczka wydziubala jedno jajo? jajo nie było czyste był zarodek
  • 0

#11565 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 maj 2015 - 13:07

Kury tak czasem robią. Każda kura jest tak samo indywidualna jak człowiek. Oby tylko nie zjadała więcej, a wszystko będzie dobrze, bo jeśli będzie powtarzała tą czynność, to znaczy że czegoś jej w diecie brakuje.

U mnie dzisiaj indyczka która wczoraj wykluła maluchy, a która przed kluciem 4 dni siedziała tak jak by chciała a nie mogła, do tego stopnia, że musiałem podłożyć na finiszu większość jaj innej indyczce i kurom a która siadała przed skojcem z indorem jak by chciała z nim kopulować jak tylko została dzisiaj wypuszczona na podwórko w przeciągu kwadransa zaliczyła dwa numerki z indorem. Nie schudła podczas wysiadywania, to i pewnie za jakieś 2 tygodnie zacznie się nieść.

Wyjechałem dzisiaj w sprawie kilku kaczych jaj, a wróciłem z 26 bażancimi. Nie zamierzam zbytnio ingerować w wysiadywanie, bo dostała je ostatnia indyczka, a ona jest dość duża jak na nie, ale co będzie to będzie. Jeśli się wyklują prawdopodobnie zostaną odchowane jak kurczęta a potem puszczone na wybieg z resztą.

Nie będę załączał żadnych fotografii ptaków dorosłych, ale jeśli ktoś chce wiedzieć jakie to bażanty oświadczam że Bażant Srebrzysty. :)

Aniu paczka nadana. Nie powinno się nic potłuc. Każde jajko opakowane oddzielnie, zresztą zobaczysz sama. Zapłaciłem za wysyłkę, więc podam Ci numer konta w prywatnej wiadomości. 29,90 zł kosztowała przesyłka z opcjami: 24 godz., ostrożnie, ubezpieczenie, sprawdzenie zawartości przy doręczającym.

• 0

#11566 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 maj 2015 - 14:42

Zakupy na ten tydzień zakończone 13 zł sztuka. Zachciało mi się indusiów.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11567 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 maj 2015 - 19:52

U mnie nowina bo perlica siadła na jajach, dołożyłam jej pare jaj kurzych , i 3 jajka kaczki pekin, nie wiem czy dobrze zrobiłam noi okaże się czy perlica dotrwa do końca i czy się jej nie znudzi siedzenie na jajach, dodam że perlica młoda jest jeszcze
  • 0

#11568 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 maj 2015 - 20:08

Ogólnie jaja można mieszać, tylko trzeba znać lliczbę dni potrzebnych do inkubacji danego gatunku i dokładać w danym terminie.
  • 0

#11569 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 maj 2015 - 20:36

Dokładnie, Perlicze i Kacze jaja od Pekinów 4 tyg. A kurze jaja 3 tyg. więc kurze jaja powinnaś dołozyć za tydzień.

Dzisiaj Mulardy z racji tego, że nie było nas kilka godzin w domu, trafiły do dużej zagrody, ale teraz jak do stajni posżły, to wojna. Znowu każdą po kolei łapałam i przenosiłam.

Jutro zrobię coś czemu jestem przeciwna, ale juz nie mam nerwów. I co dzień tyle niecenzuralnych epitetów leci w ich stronę, że zwyczajnie nie daję już rady. Nie tyle fizycznie, co wysiadam psychicznie. Odgrodzę Mulardom kawałek w stajence i normalnie będą tuczone jak świnie. Nie będzie żadnego wyjścia na pole, ani na staw. Koniec. Mam dość i moje nerwy są już poza granicami wytrzymałości. Wieczorem to dosłownie ryczę już z bezsilności.

Utuczyć te cholery i na pniak z nimi.

A za rok, jak by mi przyszło do głowy mieć Mulardy i Piżmowe na jednym wybiegu, to mnie upomnijcie, że zdurniałam do reszty.

O!!! I tyle mam do napisania, bo mnie k...  zalewa :@ :@ :@

• 0

#11570 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 maj 2015 - 06:40

Cześć. Aniu Ja na pewno Ci przypomnę, jeśli oczywiście wspomnisz, że będziesz miała takie plany. :) Możesz na mnie polegać.

Nie udało mi się znaleźć nigdzie kaczych jajek, dlatego moja Danka wysiaduje jedynie 8 sztuk. :( Szkoda, bo siedzi twardo i ładnie jajka ogrzewa. Jak mnie widzi, bo zaglądam do jej beczki albo jak je na wybiegu zboże, to szczeka na mnie jak piesek preriowy i puszy pióra. :) Wczoraj musiała mieć nerw, bo zabiła wróbla. Musiał jej za skórę zajść. To się nazywa kaczka obronna. :)

• 0

#11571 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 maj 2015 - 06:41

To ci Aniu dały popalić te kaczki, w sumie nie twoja wina że tak się dziobia:-( u mnie w zeszłym roku tego nie było, da lata temu i owszem miałem jedna kaczkę mulard co dziobala inne, a w tym roku to tragedia prawie piur nie mają:-(, co oddziele te najgorsze to trochę jest spokoju a potem to samo,
pewne jest to że staropolskie i dworki się nie zjadały żywcem, choć i piżmowe są spokojne ale jest ich tylko trzy sztuki.
A co do piżmowej tej łaciatej to na niosła że 25 jaj,nie liczyłem ale widać było że dużo.
  • 0

#11572 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 maj 2015 - 06:45

Szkoda że mieszkasz tak daleko ode mnie. Podwędziłbym sobie 5 sztuk. :) :)

• 0

#11573 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 maj 2015 - 06:55

Witam :)

Robert, no ja nie wiem już co jest z tymi Mulardami w tym roku :(

Plus, bo szybko i ładnie rosną, no ale ten kanibalizm...

Marcin, Robert, to życzę gromadki spod kaczek :) Dobre i 8 maluszków będzie :)

• 0

#11574 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 maj 2015 - 07:11

Może Aniu one tak mają w genach czy coś? :-(
Marcin jest tych jaj sporo ale ciekawe ile jej się wykluje już nie długo się dowiem.a no i szkoda że daleko mieszkamy od siebie w wielu sprawach było by nam łatwiej.
  • 0

#11575 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 maj 2015 - 11:26

Hej, u mnie tyle kogutów się na lęgło że szok, normalnie na 28 sztuk z 8 kurek może będzie, kurcze same koguty, będą rosoły trudno.
A jak kaczki Wam się lęgną, to jak to jest, więcej kaczek czy kaczorów wychodzi?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11576 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 maj 2015 - 12:06

Iza ja tam lubię rosoły;-) ale wiadomo jak ktoś liczy na nioski to lipa,
Ja kaczek nie miałem za dużo swoich ale było dość po równo i kaczorow i kaczek.
  • 0

#11577 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 maj 2015 - 12:13

Ja tam nie wiem jeszcze ile kaczek ile kaczorów. Więc ciężko mi powiedzieć :) Co do kur czy kogutów. To jeszcze nie przyglądałam się młodym. A to dlatego, że praktycznie nie ma dnia, aby coś mi nie zginęło czy nie zdechło :( Więc nie ma co liczyć...

• 0

#11578 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 maj 2015 - 12:35

No ja też lubię rosół, tylko strasznie zdziwiłam się, że aż tyle kogutów wyszło, a takie kolorowe są. U nas np niektórzy specjalnie kupują małe kogutki do odchowu, a ja już nie musze hihihi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11579 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 21 maj 2015 - 16:50

A ja czekam na pisklaki i jeszcze sobie poczekam ... ale warto bo to piękny widok  :)  :heart:  :)

• 0

#11580 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 22 maj 2015 - 06:32

Poproszę podesłać mi kwokę, kto ma wolną. Czekam na tylko poważne oferty ze zdjęciem. :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych