Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11581 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 maj 2015 - 07:09

Gospodyni, a na kiedy termin klucia?

Marcin, sama bym taką ofertę chętnie zamieściła :D

• 0

#11582 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 22 maj 2015 - 10:28

jedna za tydzień, druga za dwa tyg.. :) a perlica dopiero siedzi dwa dni :)

• 0

#11583 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 22 maj 2015 - 19:20

Mam pytanie , czy można po dwóch dniach siedzenia perlicy na jajkach zamienic jaja na inne ? czy bedzie chciała siedzieć na podmienionych jajach ? będą  przecież zimne ... chcę zamienić bo dostałam 15sztuk jaj, jaja są od ozdobnych kur ...

• 0

#11584 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 maj 2015 - 20:58

Z perłami nie mam doświadczenia ale kurom zmieniałem po tygodniu wysiadywania i nic złego się nie działo
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11585 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 23 maj 2015 - 11:19

Witam, sprawdzałam jajka perlicze kupne pod kwoką i 16 jajek jest ok, no wreszcie jest szansa na młode kolorowe maluchy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11586 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 maj 2015 - 12:17

Gospodyni, nie wiem jak zachowa się Twoja perliczka, ale moja siadła na 1 jajko i po 2 dniach jak widziałam, że się rozsiedziała, to czaiłam się w stajence kiedy schodzi z jaj i idzie na wybieg za potrzeba :P Wtedy zabrałam to jedno jajko i podłożyłam do gniazda w którym siedziała 14 jaj perliczych. Siedziała pięknie :) Ale tylko 3 tygodnie...No cóż, mam nadzieję, że Twoja będzie bardziej wytrwała :) No i jaja śmiało moim zdaniem możesz podłożyć :) Tylko właśnie jak jej nie będzie jaj.

Iza, no to oby się ładnie wykluły i w takiej ilości :)

Ja dzisiaj nastawiam inku. 8 jaj Indyczych od Marcina, 11 jaj Perliczych od Marcina :heart:  i 13 jaj od moich Perliczek, no chyba, że jeszcze dzisiaj jedno zniesie.

• 0

#11587 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 maj 2015 - 14:18

A mi się wydaje, że indyczka, która 3 dni temu skończyła wysiadywać i nie miała chęci wodzić maluchów, właśnie się niesie. No moje ptaki są wybitne, jak nic.

• 0

#11588 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 maj 2015 - 18:06

Witam;-) Marcin spore stado ci się szykuje i dobrze w końcu będziesz miał pociechę ;-)
U mnie jedna gaska padła mała była nie wiem czemu:-(:( ale w inku 5 gęsi się szykuje na świat więc stado się powiększy, u kur nic nie ma(żadnych maluchów) i nie wygląda żeby były:-( więc legi pół na pół.
pozdrawiam ;-)
  • 0

#11589 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 23 maj 2015 - 19:07

Anno od indyków ;) moja mama dzisiaj nakryła jak perlik krył jedną z perliczek. Najjaśniejszą w stadzie, o romanse z którą w życiu bym go nie podejrzewał, tak więc jest jednak szansa, że te jajka ode mnie mogą być w jakimś stopniu zapłodnione. Będziesz je prześwietlała za jakiś czas? Pytam bo moja znajoma z okolicy chciałaby kilka ode mnie a nie wiem czy w ogóle Jej je dawać. Czekam na cynk po pierwszym prześwietleniu. :)

O i oczywiście indyczka się zniosła. Zwariować z nimi idzie. 3 dni po wykluciu się piskląt pierwsze jajo na powrót. Do tego raczej zapłodnione, bo indor ją krył. Oby reszta nie zwariowała. W sumie to chyba czas wystawić na sprzedaż lub ubić Ireneusza.

• 0

#11590 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 maj 2015 - 23:56

Marcin, jak tylko będzie coś widać, to jajka będę prześwietlała :) Z racji innej budowy skorupki Perlicze jaja nie prześwietlam w 2 dniu :P Tylko najgorsze jest to, ze ja Twoje i moje razem włożyłam i jak by co nie będę wiedziała czyje odpadną, bo nie podpisałam. Niby myślałam o tym, coby z ciekawości potem wiedzieć, ale zaniechałam pomysł, bo i po co mi ta wiedza?

Tak więc dam znać, ale nie napisze czyje jaja :P

• 0

#11591 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 24 maj 2015 - 06:38

O Ty. :) :)

• 0

#11592 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 maj 2015 - 16:37

Witam dziś wypuściłem gąski i bieguske na podwórko chodzą i rozrabiaja;-) a kurze kochina zabrałem jajka i położyłem 5 gasek(jeszcze dwie jej podrzucę jak wyschna w inku:-D)
Dziś pogoda dopisuje więc można na dworze posiedzieć:-D:-D:-D
  • 0

#11593 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 25 maj 2015 - 07:03

Hej. Moim indyczkom na mózg siadło na finiszu. Gdyby mogły 2 z nich dzisiaj rano by mnie zabiły dziobami i skrzydłami. Do tego stopnia wstąpił w nie diabeł, że jedna z nich wchodziła na gniazdo z takim impetem że uszkodziła do krwi pisklęta w dwóch już nakłutych jajkach. Prawdopodobnie nie uda się ich uratować, bo jeśli wyjmę je z jajek będą miały nie zasklepiony fragment na brzuszku którym łączą się z resztą jajka i będzie im ciężko do końca to wchłonąć. :( Tyle pilnowania 4 tygodnie i wystarcza kilka sekund, przy takich ptakach jak moje.

• 0

#11594 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 maj 2015 - 07:21

http://www.rolnik-fo.../image/759-emu/nowa fotka emu;-)

witam Marcin szkoda jajek ale indyki to tylko zwierzęta mają rozum ale nie tyle by wszystko skapować o co biega:-(
Ja wczorajsze młode kurze podrzucilem a dziś wieczorem zaniose jej trzy gąski które się wygrzewają w inku, wieczorem czeka mnie przeswietlanie jaj włożonych 18 maja, i pewnie włożę do pełna bo znowu na zbierałem kaczych i gęsich:-D
Pozdrawiam i miłego dnia:-D
  • 0

#11595 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 maj 2015 - 08:29

Witam :)

Marcin, a po co ta indyczka w ogóle schodziła z gniazda w czasie klucia się małych :-/

U mnie kury, jak się klują pisklaki, to już ostro siedzą i nigdzie nie chodzą, więc gdzie ona chciała iść??

Ech, jak tak piszesz o tych indyczkach, to zaczynam sie bać co będzie u mnie za rok :lol:

Robert, to u Ciebie wylęgarnia na całego ;D

Ja dzisiaj poślę jednego Mularda najbardziej agresywnego i przy okazji największego na pniak. Jak by jeszcze ze 2-3 tyg. pochować go, byłby sporo większy, no ale po wczorajszej długiej obserwacji, on jest najbardziej agresywny w stosunku do innych kaczek...

Robert, duży Emuś :)

• 0

#11596 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 25 maj 2015 - 09:18

Sprawa wygląda tak, że ta indyczka która uszkodziła jajka dosiaduje już jajka spod innej indyczki. Jajka były podkładane kilka dni po sobie i ta która wysiaduje ostatnio podłożone, nie powinna słyszeć pod sobą tych wcześniej się klujących. Więc klujące się dokładam innej, która już wykluła swoje, a która w życiu do odchowania żadnych piskląt nie dostanie, bo ją znam i wiem do czego jest zdolna. Pisklęta uratowałem. Ale tylko dlatego że hoduję indyki i w ogóle ptaki od lat, dlatego wiedziałem na ile mogę sobie pozwolić przy lęgach. Właśnie kolejna gromadka z tymi nieborakami włącznie grzeje kuperki pod kwoką.

Robercie to chyba samiec, co? ;) Nie mogę oglądać zdjęć nowych ptaków, bo jeszcze mi się zachce je mieć i co wtedy. A w tym roku i tak na za wiele sobie pozwoliłem, choćby z tymi bażancimi jajami.

• 0

#11597 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 25 maj 2015 - 09:27

Ps. Moje indyki najchętniej w ogóle tydzień przed kluciem się piskląt nie schodziły by z gniazd. Nawet moje zsadzanie nic nie da, bo one ani nie jedzą ani nie piją. Stoją napuszone tuż przy drzwiach wejściowych do chlewa, za które je wyrzucam za wsiarz :) i tak czekają aż minie około 10-15 minut i na gniazdo pędzą na złamanie karku.

• 0

#11598 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 maj 2015 - 11:02

Aniu nie mam za wiele młodych mam 19mlodych juz sporych i 7 się dostanie kurze razem 26, dużo jaj było pustych tych obu marłych tez kilka było no i kilka zdechło wiec słabe to stado ale będę kładł dopóki się będą niosły i w tedy zobaczę ile ich będzie.
co do emu nie mam pojęcia co to tylko właśnie fryzura się różnią jak na razie, trzeba poczytać jak je rozróżnić.
  • 0

#11599 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 25 maj 2015 - 16:11

Witam , policzyłam dokładnie i jedna z moich kwok siedzi już 22 dzień . Nie mam jak sprawdzić jaj bo kwoczka siedzi twardo ...nie słyszę żeby coś pod nią piszczało... a śniły mi się w nocy kurczątka :P

• 0

#11600 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 25 maj 2015 - 16:28

Nie na marne śniły się mi kurczątka :) byłam teraz sprawdzić,podniosłam kwokę a tam piszczące kurczątko :) reszta się kluje :) trochę mnie kwoczka podziubała, ale warto było :)  :heart:

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych