Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11621 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 maj 2015 - 20:17

Marcinie półtora kury dlatego ponieważ na jajach siedzi kochinka 15szt i silka 7szt więc ta sie liczy jako pól kury :)

Co do żarówki to nie pomogę bo "kwok" w ogóle nie używam :)

Aniu ale pozostawienie podziobanego osobnika (w tym przypadku kaczki) skazuje sie go praktycznie na zadziobanie bądź wykrwawienie :(

no a mulard nie taki mały bo można przyjąć że to jakaś zwykła kaczka :)

Pozdrawiam

• 0

#11622 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 26 maj 2015 - 20:33

Sławek, wiem. Tylko chodziło mi o to, że tak czy siak, nawet po oddzieleniu, kaczki sa juz tylko do utuczenia i zabicia, bo do dalszej hodowli się nie nadają. Miałam z tych Piżmowych sobie kaczuszki zostawić, bo te z pierwszego lęgu miały iść wszystkie na pniak, ale w takiej sytuacji, będzie trzeba z pierwszego lęgu 5 kaczek zostawić, a te młode wszystkie na pniak.

• 0

#11623 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 26 maj 2015 - 20:42

No cóż Aniu mogę powiedzieć ŻYCIE :)

Ja mam dwie dwuletnie to nie raz widziałem jak kaczka kaczkę albo kurę za kuper złapała wyrywając jej kupę puchu :( no ale takie dziobanie do krwi to chyba tylko u młodych osobników ponieważ maja więcej pal niż piór i chyba dlatego raz dwa krwawią :(

• 0

#11624 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 maj 2015 - 05:51

Powitać;-) Sławek wiadomo jak z drobiem u mnie gęsi też pokazują kto rządzi ale permanentne dziobanie to już inna bajka, u mnie jak się jedna wzięła za resztę to na plecach tylko ona piórka miała, z tego co zauważyłem to piżmowe nie dają sobie w kasze dmuchać, jak będzie z młodymi nie wiem bo jeszcze nie miałem, znowu mam w zagrodzie 5 gasek i 11 kaczek różnej wielkości i jakoś się nie dziobia;-)
Pozdrawiam i miłego dnia;-);-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11625 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 maj 2015 - 07:23

Witam :)

U nas kolejny dzień deszczowy, a moje głupie kwoki, zamiast z małymi siedzieć w stajni, to chodzą po polu :@

Mauchy które mam w domu i miały w poniedziałek juz iść do stajenki, oczywiście pod lampę, dalej siedzą w domu. Od tygodnia pada, a zanim małe się "wprowadzą" chcę stajenkę posprzątać i pobielić. No ale przy tej pogodzie, to na razie tylko dościelam co dzień suchej słomy i tyle mogę...

• 0

#11626 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 maj 2015 - 07:27

Hej. U mnie w nocy popadało. Na szczęście, ale i tak spodziewałem się i liczyłem na więcej. :( Dobre i to, bo pestki dyni i reszty dyniowatych zaczęły w ziemi murszeć. :( Co dobrze nie wróży. Wczoraj przed deszczami nieco płycej niż te pierwsze i przy każdym niemalże kijku wsadziłem z drugiej strony nową partię pestek. Te mogą wyjść nawet szybciej niż te pierwsze sadzone, bo od razu deszcz je zmoczył. Jeśli wyjdą i jedne i drugie, to będzie przerywanie, bo na polu zrobi się las z samych dyniowatych. :) Z czego jestem dumny, to z tego że wczoraj posadziłem ponad 170 sadzonek kapusty i po dwukrotnym podlaniu jej dostała zastrzyk z góry. :) Hip hip. Stoi jak armia na polu w rządkach. ;) Nakłuwają mi się kurczęta. Okazuje się, że Silki zostają u mnie. Nie miało tak być, ale w miejscu w które miały trafić na powrót usiadła kwoczka i te maluchy mogą zostać u mnie. No cóż. Będą kwoki po 6 jajach zniesionych. :)

• 0

#11627 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 maj 2015 - 07:31

Marcin, no widzisz...U Ciebie by się deszcz przydał, a u mnie juz by wystarczyło. Przez pierwsze 3 dni się nim cieszyłam, a teraz boję się jak wejdę do ogródka po deszczu, że nie wyjdę stamtąd przez dzień przynajmniej. Chyba, trzeba będzie mojej mamie zaproponować "wolny" dzień w pracy i odpoczynek na wsi :D

No to fajne kurczaki :) Podobają mi się Silki, ale u mnie by się nie sprawdziły. U mnie przy deszczu jak jest 2 dni, to już cały wybieg w błocie i zabić się można, a takie Silki w błocie, to nie za ładne :P

• 0

#11628 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 maj 2015 - 07:33

U mnie z błotkiem podobnie. Będą siedziały w zagrodzie najwyżej podczas gorszej pogody. Dołączę do Sławka jako posiadacz tej rasy, jeśli moje się wyklują. Bo póki co jedynie tańczą w jajkach. :)

• 0

#11629 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 maj 2015 - 07:54

Aniu jaką śrutą granulowaną karmiłaś indyki? Przypomnij mi proszę? Taką specjalną dla indyków nie brojler czy dla indyków brojlerów?

• 0

#11630 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 maj 2015 - 08:09

Marcin, moje z racji tego, ze wcześnie się wykluły i nigdzie na rynku nie była dostępna jeszcze pasza dla indyków, zostały wychowane na paszy dla kurczaków.

• 0

#11631 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 maj 2015 - 08:09

Cześć, ręce opadają, fiolet pomógł ale trochę, na razie każda kaczka jest osobno, masakra jakaś. Jeszcze zauważyłam że nie lubią pasty miętowej do zębów to spróbuję z tą pastą. U mnie zaczęło się od tego, że kury napadły na kaczkę i dziobnęły, poszła krew, oddzieliłam je od kur ale kaczki same do rana dokończyły robotę same sobie.

Na razie wyszło 15 kurcząt, czekam jeszcze na 3 sztuki.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11632 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 maj 2015 - 08:24

A orientujesz się czy w ogóle istnieje śruta dla indyków nie brojlerów? Bo mi się wydaje, że nie. Czekam na swoje kaczki nieme i jak tak czytam o tym co się u Was w podwórkach z dziobaniem dzieje, to zostaje mi się modlić, by u mnie nie było tego samego.

• 0

#11633 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 maj 2015 - 08:28

masakra z tymi kaczkami jakaś w tym roku :/

• 0

#11634 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 maj 2015 - 09:05

Problemu nie mialam z gąskami i pekinami kurcze one już duże są, a u piżmowych właśnie zaczęło się od dziubnięcia przez kury. W sumie to widzę że piżmowe poszły do przodu, ciężkie kluchy się zrobiły, będą miały 2 miesiące, z początku nie było widać że rosną, tylko strasznie wolno opierzają się, prawie były już cacy opierzone, to masz wyskubały wsio. Zostało czekać i obserwować, mają mnie dość i syczą na mnie fest. Długo potrwa odnowa piór. Dostały potrójną dawkę witamin.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11635 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 maj 2015 - 17:32

Na razie spokój wśród kaczek i oby tak dalej. Kolejna kwoka u mnie ale wygoniłam ją, bo już miejsca nie mam na nowe kurczaki, wcześniej mają wyjść perliczęta, to je jakoś upchnę jeszcze.
Byłam na zakupach drobiowych
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11636 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 maj 2015 - 18:26

Iza ile ty już masz tych młodych w tym roku? Ja to chyba na końcu listy będę z moimi paroma sztukami?
i pytanko do Marcina, czy opłaca się kupić jajka bazantow lownych za 2,5 sztuka plus 27 zł przesyłka?
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11637 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 27 maj 2015 - 18:51

Robercie ja się zakochałam w kaczkach i gęsiach. Zakupiłam łącznie 15 gęsi i 41 kaczek. Kokoszek i indyków nie liczę, a kurczaki to się lęgną znowu. Kurczaków będzie 18 sztuk spod jednej kwoki, jeszcze tylko czekam na perliczęta ale to w czerwcu. Obczytuję to forum, słucham rad, pytam, no jakoś to chowanie idzie. No i Anie zamęczam prywatnie pytaniami, jak coś nie wiem.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11638 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 27 maj 2015 - 19:33

Robercie bażant łowny jest jednym z najpopularniejszych bażantów występujących w hodowlach przydomowych i jest też ptakiem dziko żyjącym w Polsce. Wydaje mi się, że w takiej cenie można kupić jajka bardziej ozdobnych ptaków. Może się mylę, ale 1,50 zł, góra 2 zł to już limit za takie jajko. Z moich tych sprezentowanych pewnie nic nie będzie. Ale się nie przejmuję, bo one mi są niepotrzebne. Woliery, klateczki, siateczki to nie dla mnie.

• 0

#11639 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 maj 2015 - 20:16

Iza, super maluchy :) Niech sie te kaczusie zdrowo chowają i niech nie rozrabiają jak starsze "kuzynki" :P

Robert, sama myślę o bażantach, ale najpierw musiała bym zrobić wolierę, a potem martwić się o jajka. Bo przy koszcie woliery, koszt jajek, to pikuś...

• 0

#11640 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 27 maj 2015 - 20:22

Marcin, pierwsze prześwietlenie jaj zrobione :) Indycze na dzień dzisiejszy zostały wszystkie 8, Perlicze 6 do dalszej obserwacji :) Ale tak jak pisałam, nie wiem czy Twoje czy moje :P

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych