Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11701 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 16:39

Iza ładne kaczuszki sobie sprawiłaś. Aniu współczuję problemów z lisem. W sprawie tego środka dla indyków dowiem się nazwy dopiero jak pójdę do weterynarza po niego czyli za 2 tygodnie co najmniej. Ale jeśli będę wcześniej w mieście zajdę i jeśli zastanę weterynarza spytam co to za środek i napiszę nazwę na forum. Czekam aż padną 2 kolejne indycze pisklęta. Niech lepiej zdechną teraz niż mają później zachorować i paść już odchowane.

• 0

#11702 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 17:32

Mam nadzieję że uchowają się, na razie nie chcą wyjść z kurnika.
Wreszcie dotarł lek na kokcydiozę, jeden indyk też o nią podejrzany jest.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11703 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 20:51

Witam jednym gratuluję a innym współczuję strat w drobiu:-( Aniu pozostaje ci ie wypuszczać młodych na wybieg i jakiś patent na lisice znaleźć, Iza fajne kaczki, gdzie ty tak kupujesz ten drób na poprawienie humoru;-)
Marcin szkoda indyków, może faktycznie większe znecaja się nad mniejszymi:-(
Dziś i u mnie strata pierwsza u gasek zniknęły trzy gąski spod kury, a kura poszła do gniazda siedzieć,były w zagrodzie obok druga kura z 7gaskami jest wszystko Oki a ta nie obroniła swoich 3.
no nic muszę to przeboleć:-(
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11704 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 20:52

Tina napisz coś?
  • 0

#11705 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 20:58

Robert, dzisiaj lisica zabrała w końcu tą kaczę Piżmową i to już naprawdę sporą :( Nie da się ich nie wypuszczać, bo mi stajnię rozniosą. Właśnie czytam o pastuchach i chyba to będzie najlepsza opcja na lisa. Dzisiaj poszukam coś i zamówię, to może dojdzie do piątku...

• 0

#11706 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 21:08

A co do piątku będziesz siedzieć i pilnować, raczej nie dasz rady a szkoda każdej sztuki być może pastuch pomoże tylko niejeden drut tylko może jeden nad drugim aby nie przeskoczyła ani nie podkopala się pod nim.
  • 0

#11707 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 czerwiec 2015 - 21:12

Jak pastuch, to nie na drutach, a plecionka. A do piątku, będę jak dzisiaj, nasłuchiwała. Na szczęście pies też czujny. No ale lis szybszy :( Jak zamknę kaczki, to i kury i indyki musiały by siedzieć zamknięte...

• 0

#11708 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 05:47

Robercie, no ja to albo w sklepie zamawiam sobie i czekam na telefon, lub dzwonię po ogłoszeniach, zamawiam auto i jadę oglądać, jak jest ok to kupuję, a ptaka oglądam dokładnie żeby niespodzianki nie było żadnej.

Moja znajoma kupiła kury z busa, zadzwoniła przywieźli i w ciągu tygodnia nie dość że one zdechły, to i jej 50 kur padło, jedna po drugiej. Mówiła że ciało pod piórami sine miały, a ciepłe jeszcze były.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11709 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 06:07

Witam wiesz Iza teraz to normalnie strach coś kupować z nieznanego źródła, zawsze można coś przywieźć w podwórko:-(
Ja to na razie nic nie kupuje na Targu kaczek i gęsi wystarczy na zimę;-)
Aniu walcz z tą liśica
  • 0

#11710 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 07:16

Tak zastanawiam się, czy kaczka piżmowa, która ma teraz ok 4 miesiące, czy ona będzie niosła się w tym roku jeszcze, czy dopiero na wiosnę? Nie wiem, więc pytam.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11711 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 08:46

U mnie kaczki z wiosny czy początku lata nigdy nie niosły się w tym roku tylko następnej wiosny.
  • 0

#11712 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 09:26

Uuuuu to trzeba będzie czekać do wiosny. A czy jak ona zacznie nieść się na wiosnę, to normalnie jajka jej zostawiać trzeba, nie zabierać, żeby np zechciała wysiadywać?

Niedługo muszę odebrać kaczki dworki i staropolskie, a także dokupić siatki i odgrodzić im osobno lokum.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11713 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 09:36

Iza, ja moim nie zabierałam jaj jak chciałam coby siadły. naniosły ile chciały i siadały. z jakim skutkiem, to nie ważne :@  jakiś beznadziejny ten rok i tyle.

sporo osób odradza mi jednak ten pastuch. stanęło na tym, że pies będzie miał przez całą długość wybiegu linkę i będzie miał do niej podczepioną drugą linkę. niestety, ale innej możliwości nie ma jak psa uwiązać. będzie mógł latać tylko wzdłóż ogrodzenia. dopiero jak kurnik zamknę, to będzie miał wolność.

jak mąż wróci rozważymy jeszcze inne możliwości, które zostały mi podsunięte.

ale sąsiadka mi dzisiaj mówiłą, ze wczoraj w sklepie jej córka kupiła jakąś trutkę na lisy. sprzedawca jej polecił. wstrzykuje sie w jajka, albo w martwą kurę i wynosi na tyle daleko od domu, coby pies nie zjadł. podobno skuteczna. Tylko chyba nie legalna, no ale jak w sklepie dostępna? no nie wiem. mąż jest przeciwny, ja w teorii tez, ale praktyka jest inna.dlaczego ja nie mogę "zabić" lisa, a on moze mi całe stado kaczek i kur pozabijać?

z tego co mi wiadomo, to dobro ludzkie jest ważniejsze. a w tym wypadku lis się naje mojego mięsa, a ja nie będę miałą co do gara włozyć i to dosłownie.

• 0

#11714 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 10:06

A moja znajoma też miała lisa bardzo długo, aż ktoś jej doradził i zrobiła specjalne danie dla niego, mielone plus pasta jakaś na szczury, po tygodniu lis przekręcił się. Ale ukradł prawie wszystki drób. Tego jeszcze nie próbowałam, ale jak będę zmuszona to spróbuję.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11715 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 10:14

Z tych 5 perliczek przeżyły dwie :P te ktore miały wciagnięte żółtko do środka całe...

• 0

#11716 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 10:27

A no to fajnie że coś jednak uratowało się. U mnie jedna kluje się i będzie sama, bo ta druga partia jaj też była czysta niestety.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11717 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 11:32

Nie wiem Aniu czy myślimy o takim samym rozwiązaniu z psem na sznurku, ale jeśli się nie mylę od tego typu rozwiązań pies może ogłuchnąć. Przynajmniej takie opinie słyszałem.

• 0

#11718 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 11:41

To chyba na lince taki kołowrotek mały i że to tłucze, też słyszałam takie opinie, ale mój dawny sąsiad ma do dziś psa na takim ustrojstwie i pies słyszy ok, więc może nie prawda?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11719 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 12:01

Marcin, o tym nie pomyślałam i nawet nie wiedziałam. Widziałam takie rozwiązanie u dalszego sąsiada. a i jak do miasta jadę, to na kilku podwórkach przy drodze tak uwiązane psy widziałam. Ale nie, nie myślałam o żadnym kołowrotku, chciałam linkę przypiąć karabińczykiem do liny. Bo mąż jak już chce zastosować taką metalową linkę. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale taką grubszą. Zobaczymy...

Na pewno nie będę chciała okaleczyć psa kosztem ptaków. Na razie pies jest na kozim łańcuszku na wybiegu.

• 0

#11720 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 czerwiec 2015 - 14:41

Pies będzie głuchy jak na metalowej lince będzie metalowe kółko, wystarczy dać gruba skórę czy plastyk zamiast tego kółka i bedzie ok, pies jak jest na drucie strasznie boi się burzy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych