Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11801 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 07 czerwiec 2015 - 19:08

mi dziś zginęła mała perełka :( nie wiem co się z nią stało w ogrodzeniu chodzą przecież...szukałam jej ale nie znalazłam jej.......albo sroka porwała albo kot bo mam zwariowanego kota, który ptaki łapie po drzewach i już pare przyniósł dość duzych........

• 0

#11802 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 05:17

Oj szkoda maluszka, szkoda. Moje 3 perły mają termin na dziś, no zobaczymy czy wreszcie wyjdą od wczoraj.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11803 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 10:11

Witam się z Wami z rana. U mnie humor do bani, bo indyki niestety kichają. Kupiłem Doxycyclinum w cenie 19 zł za 100 gram. Niestety najbliżsi mi lekarze weterynarii takim środkiem nie dysponują. Zostało pojechać nieco dalej. Na szczęście lek już jest w domu i po wypiciu tego co zostało z rannego podawania wody z lekiem, dostaną nową dawkę.

Teraz do rzeczy. Lek który podaje się indykom jako nie szczepionkę, tylko coś co ma działać niejako podobnie, ale jednak szczepionką nie jest i który podaje się dla zapobieżenia Czarnej Główce to TRICHONIDAZOL. Jest to lek docelowo przeznaczony gołębiom i o ile mnie pamięć nie myli kiedyś u nich go stosowałem. Nie mi się znać na wszystkim, jeśli istnieje taki zawód jak lekarz weterynarii,dlatego zaufałem specjaliście i kupiłem proszek. Za dawkę na 5 dni zapłaciłem 16,68 zł. Podaje się 1 gram na 1 litr wody. W saszetkach są 3 gramy. Potrzebuję 5 takich. Podaje się go kiedy indyki skończą 3 tygodnie.

• 0

#11804 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 10:52

Ja za Doksy płaciłam 16 zł u wet. Marcinie, a nie ma innych powodów kichania u indyków? Moja wet twierdzi, że jak kichają to muszą mieć robaka. No ja nie wiem ale leków mam na zapas, bo ciężko mi się do miasta dostać. Nie nawidzę problemów z drobiem, tak jak nie mam cierpliwości do lęgów perliczych.
Moje indyki i kurczaki dziś dostaną herbatkę z wrotyczu od Ani.

Kolejna kura zakwoczyła. Miałam nie nasadzać jej ale mogę mieć dostęp do jaj od silek na koniec tygodnia i chyba skorzystam z oferty. Po jajka pojadę sama, bo nie daleko.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11805 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 12:15

Niestety padł jeden z najstarszych młodych indyków. Nic tego nie zapowiadało. Nie sądzę, by to były robaki, bo rok w rok coś podobnego odzywa się u kurcząt i leki na bazie Doxy. lub o podobnym składzie zwykle sobie z tym radziły. Indyki dopiero dzień czasu dostają lek. Właściwie kończą stare opakowanie. Na noc dostaną już z nowego pojemnika. Gdyby były to robaki, to moim zdaniem całe stado opanowało by w mig. Tymczasem ptaki nie są chude, normalnie jedzą, piją i funkcjonują. Poza tym, że właśnie kichają.

Z innej beczki. Do lęgów cierpliwość mam. Już mnie nie wzruszają nawet 5 tygodniu kaczek. Co ma się wykluć to się wykluje. Czekam na ptaki, które nawet dla mnie będą zaskoczeniem jeśli się wyklują, ale w sytuacji kiedy coś mi choruje, automatycznie tracę ochotę na cokolwiek.

• 0

#11806 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 13:31

Marcin, za Trichonizadol, płaciłam u jednego weta 30, a u drugiego 25 zł. za opakowanie 20gram. widać u Ciebie taniej i to sporo.

ja dawałam w końcu indykom każdemu osobno. nie wiem czy dobrze, ale pierwszy wet mi tak zalecił. rozrobić dzienną dawkę w małej ilości wody i każdemu dać prosto do dzioba. Ten co się od niego zaczęło dostawał 2 dawki dziennie.

• 0

#11807 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 13:44

A ja dzwoniłam do mojej wet i pytałam o lek przeciw czarnej główce, powiedziała mi że ten lek został wycofany, a był jedyny i nazwy nie podała, bo nie pamięta. Ale zadzwonię do drugiego weta i poradzę się. Coś mi tu nie pasuje.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11808 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 13:56

No cóż...oficjalnie leku na czarną główkę nie ma i ten co jest dla gołebi, chociażby Trichonidazol jest zakaz podawania indykom i w ogóle drobiu rzeźnemu.

• 0

#11809 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 16:27

Witam dziś wyklulo się 14 piżmowych było 18 jaj cztery były zepsute(ostatni raz sprawdzałem jajka które się niewykluly) kaczkę z małymi dałem do zagrody żeby im dorosłe nic złego nie zrobiły.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11810 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 16:53

Ale świetny wynik, szczęściarz...

A moje 3 perły jeszcze nie wyszły ale popiskują.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11811 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 19:57

Iza to nie długo wyjdą;-) fajnie że tyle się ich wyklulo w sumie to na nie najbardziej liczyłem, chce się przestawić całkowicie na ta rasę, względem " wkładania do gara" no oczywiście te co mam staropolskie zostaną ale w mniejszości będą musze kupić samca na zmianę krwi, ten kurczak od indyków rośnie jak na drożdżach, same indyczki też ładnie podrosly oby tylko nie zachorowały:-(
pozdrawiam;-)
  • 0

#11812 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 20:25

Ja to kupiłem, ale szczerze to bardzo wątpię bym podał indykom ten lek. Mam nadzieję, że nie zachorują, bo prawdopodobnie kupiłem lek, którego nie zastosuję.

Aniu lek u mnie kosztował 3,36 zł za 3 gramy, więc opakowanie 20 gram kosztowało by ponad 20 zł, więc różnica raczej niewielka. 

• 0

#11813 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 21:31

Robert, niezły przychówek :D Niech sie zdrowo małe chowają :)

• 0

#11814 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 czerwiec 2015 - 21:40

Ważne że są;-) miałem już obawy że nic z nich nie będzie, tak to jest jak się nie zapisze kiedy kaczka usiadła, ciekawe są te małe niby piżmowe są nieme ale młode piszcza, to są na pewno jej jajka,
  • 0

#11815 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 09 czerwiec 2015 - 13:54

Wykluły się 2 perlisie, z tym że jeden jest krzywy, szyja i nóżka ale żyje. I teraz dylemat co dalej zrobić, myślę że on później nie da rady sobie ze swoją ułomnością, a mi będzie przykro patrzeć na niego.

A trzeci prawie wyszedł.

Samicę ową kupiłam na targu, niesie duże jaja jak na perliczke i ten krzywy to z jej jajka właśnie wyszedł.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11816 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 czerwiec 2015 - 14:44

Babcia min kiedyś mówiła ale i w necie piszą że jajek małych, zbyt dużych i dziwnie wyglądających nie inkubuje się czy to w inku czy też pod kwoka, ale i tak gratuluję młodych
  • 0

#11817 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 09 czerwiec 2015 - 14:47

Już całkiem humor padł u mnie. Któreś z kurcząt lub indyków ma biegunkę siarkawożółtą. Nie podoba mi się to...tym bardziej że nie mogę zauważyć właśnie który to. Wszystkie wyglądają ok, jedzą, piją, podfruwają, a jednak coś zaczyna dziać się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11818 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 09 czerwiec 2015 - 14:54

Nie wiem co Ci doradzić, widać chcesz coś mieć a tu ci wiatr w oczy........... .
  • 0

#11819 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 09 czerwiec 2015 - 15:07

Jestem wściekła na maxa! Jak nie urok, to sraczka!
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11820 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 06:55

Trzeci perliś nie dał rady wyjść ze skorupy, zdechł. Drugiego krzywego dobiłam. I tak zostałam z 3 perłami na razie. Coś jest chyba nie tak z tymi jajkami dużymi perlicy, nie będę takich podkładać więcej, a perlica pójdzie do gara póki młoda.
Jadę dziś po 20 kaczuszek, przy okazji kupię jajka silek oraz odwiedzę wet w sprawie biegunki nieciekawej podrostków.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych