Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11821 nowy

nowy

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 103 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 08:27

Jak na mój gust to za bardzo byś chciała i dlatego tak Ci sie dzieje,daj im spokuj im częściej zaglądasz pod kwoke tym gorzej.Ja pod wieczór miałem nalegniete 2 sztuki nie brałem poszedłem na drugi dzień z rana i prznioslem juz 8 szt:) im bardziej sie starasz zaglądasz tym gorsze efekty.Z indykami tez za wieke nie kombinowalem tylko zapewnilem im świeża wodę i pokarm bez witamin i pasz..Mi ta metoda się sprawdza:)
  • 1

#11822 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 08:59

Nowy, właśnie że nie kukam pod kurę, nasłuchuję tylko, a kura mnie i tak nie widzi. Wieczorem tylko zajrzałam i jajko było pęknięte. Rano poszłam puścić kwokę i lipa, młody był martwy.
Ja bym tu gdybała, ponieważ nie chcieli żebym nasadzała perliczych jaj, tak i teraz lipnie idzie. W tamtym roku szło jak trzeba, a na koniec szczur je zeżarł. Ja nie jestem z tych natrętów, co to kwokom spokoju nie dają. Przyznam że mnie trochę to ruszyło.
Tzn, opisz dokładnie co z tymi indykami.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11823 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 09:00

Być może tak jest ze jak bardzo czegoś chcesz to sknocisz coś nie umyślnie:-( albo jak się przyda jakaś choroba to nic nie poradzisz,
Ja też nie daje witamin ale tylko dla tego że się skończyły a do weta nie po drodze mi jakoś było
nowy fajne masz super mam nadzieje że i moje tak wyrosną ;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11824 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 13:12

Indyki i kurczaki dostały tą Oksytetracyklinę na 3 dni, a potem do wody ocet jabłkowy jak wypiją lek.
Kaczuszki już mają lokum, na razie małe ale jest.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11825 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 15:30

Iza fajne kaczki czasem się zastanawiam ile ty już tego na kupiłaś? ;-)
  • 0

#11826 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 15:59

Śliczne kaczuszki :)

• 0

#11827 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 15:59

Nie mam tego tak wiele bo jedne już zjadam hehehe.
12 piżmowych, 20 dzisiejszych, 11 pekinów dużych i 5 małych i 3 mulardy. Plus te gąski. Na koniec zostaną tylko pary do lęgów, oprócz mulardów oczywiście, więc nie będzie dużo.

Jajka silki zakupiłam 3 zł sztuka, jutro pójdą pod kwokę.

Dzięki Wam, czekałam długo na nie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11828 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 16:32

Długo ale warto było dla takiego widoku :) Niech się zdrowo chowają :)

• 0

#11829 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 04:48

Witam z moich małych piżmowych zostało tylko 10 lub 11:-( nie mogę policzyć dokładnie znowu szczury, musze ja gdzieś zabrać gdzie indziej, pozdrawiam;-)
  • 0

#11830 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 05:05

Widzę że to nie tylko u mnie tak ze szczurami. Kupiłam paste specjalną niebieską i od 3 dni dokarmiam tym. Mieszam ją z mięsem przez rękawiczki i wszystko zjadają od razu. A najbardziej lubią z rybą z puszki dziady jedne. Była jeszcze różowa pasta ale ona jest słabsza taka na same myszy. Ogólny koszt to 10 zł za 200 g.
I wogóle to współczuje, bo znam to doskonale.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11831 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 05:08

Ciężko z nimi walczyć jak blisko jest sporo pustostanów, mam z nimi problem juz jakiś czas,
  • 0

#11832 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 05:45

Robercie, u mnie zawsze się pokazują, jak sąsiedzi ruszą z sianem w stodołach, wtedy uciekają do mnie i problem gotowy. W tamtym roku sąsiad wywoził słomę ze stodoły, taką kilkuletnią nie ruszaną, matko co to za plaga do mnie przyszła, rady dać nie mogliśmy tygodniami, straty w drobiu były nie małe. A trutkę to na kilogramy kupowało się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11833 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 07:40

szczury uwielbiają bałagan, drewno, stare siano i starą słomę, a najbardziej stare drewniane stodoły z klepiskiem. Walka tylko przez beton szkło i stal. Lubią też pryzmy drewna czy mat. budowlanych. Idealne duże podwórko bez gratów ogrodzone i na noc spuszczony pies. U mnie ze zwierząt mam tylko kota i psa, a w budynkach co jakiś czas pojawiają się dziury w wylewce, wbijam w nie szkło i zalewam betonem, a na wierzch na parę dni kładę blachę póki nie stwardnieje. Ze szczórami podobnie jak z perzem, potrzebne jest ciągłe i konsekwentne działanie.
  • 0

#11834 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 09:51

Szykuje się kolejna kwoka. Tym razem pojadę do znajomej koleżanki i odkupie jajka zielone takie. Ale to dopiero we wtorek.

Pasta trująca migiem znika, musi być sporo tych gryzoni.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11835 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 10:27

wykluła się jedna perełka,czekam na drugą i pójdą pod swoją właściwą mamusie bo ta była tylko na pare dni żeby dogrzała jajka,obecnie siedzi na 15 jajach perliczych dziś dopiero 13 dzień , a perlica siedzi dziś 20 dzień ma podłożone jajka kochinki i dwa swoje

• 0

#11836 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 11:19

O jak fajnie i oby więcej było maluchów. Czekam też na swoje, bo wysiadują 3 kwoki same jaja perlicze mają. Co będzie, to będzie.

Pożyczłam jedną kwokę, nasadzili ją u siebie, a ona jajka po rozwalała i uciekła. Nie mogą jej usadzić. No nie wiem co im doradzić, usiądzie jeszcze?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11837 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 11:36

Nie wiem jak Ci Państwo, którzy dostali jajka od Ciebie, ale Ja nigdy jeśli pożyczam od kogoś kwokę nie daję pod nią od razu jajek które chcę inkubować. Na początek, nawet na dwa dni, jeśli kwoka niezbyt szybko aklimatyzuje się w nowym miejscu, podkładam pod nią jajka jakiekolwiek nie zapłodnione, obumarłe spod innych lub jakieś swoje, ale mniej cenne, tak aby strata była jak najmniejsza. Moim zdaniem może jeszcze chcieć wysiadywać. Powinni dać pod nią kilka jaj, takich których nie będzie im szkoda zmarnować, przykryć ją od góry koszem i kosz nakryć jakimś ciemnym materiałem, tak żeby ptak oddychać mógł, ale jednak by nie widział. Nic mu nie będzie, a to pozwoli mu się uspokoić, wyciszyć i wsiedzieć w nowym miejscu. Obowiązkowo przez kilka pierwszych dni kwokę muszą zsadzać i przykrywać. Zsadzać najlepiej pod koszyk, tak żeby nie mogła uciec. Wodę z jedzeniem poza klatkę, żeby nie marnowała karmy i to tyle chyba.

• 0

#11838 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 11:38

Przypomnijcie mi jakie skuteczne środki na odrobaczenie stosujecie u siebie. Z jakim okresem karencji na jajka i mięso i przez jaki czas podawane. Wiem, że wiele już zostało napisane, ale szczerze się przyznaję, nie mam czasu przejrzeć wszystkiego wstecz. Za dużo pracy gdzie człowiek nie spojrzy, a że jesteście wszyscy pod ręką, to wiem że mi odpowiecie. :) Za jakiś tydzień muszę odrobaczyć indyki, dlatego pytam już teraz. Najbardziej zależy mi na mega skutecznym. Podawanym przez krótki okres czasu.

• 0

#11839 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 11:52

Marcin ja ci napisze jak wrócę do domu, mam całe opakowanie a nazwy nie pamiętam.
  • 0

#11840 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 11:54

Odrobaczałam i tym Levamolem i tym Flimabendem. Z tym że Levamol tańszy ale karencja na mięso i jaja 21 dni wet mówiła. A Flimabend karencji na jaja nie ma, a na mięso ma 2 dni i jest droższy ale bardzo skuteczny i wystarczył u mnie na 3 kuracje każda po 5 dni. Ale kupowałam je razem to za oba dałam łącznie 65 zł. A teraz mam ziółka od Ani na robale, to stosuje profilaktycznie.
A Levamol przez 3 dni podawałam, a za 2 tygodnie powtórka była.

A Ci od kwoki to focha już mają na mnie, no bez sensu. Od razu najlepsze jaja jej dali.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych