Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11841 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 czerwiec 2015 - 11:59

Aha, jest jeszcze na saszetki na robale Pyrantesan 2 szt na 2 dni koszt 8 zł, to też z karencją na mięso i jaja, lecz u mnie rady nie dał.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11842 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 07:21

Witam, macie jakieś sposoby na agresywne samce perlików, oprócz pniaka? Starego samca perlika ubiłam, bo nie działał już, a młodego nowego dostałam, co skacze po samicach jak opętany. No i problem jest taki, że on mi koguta zabija. Upatrzył sobie akurat najładniejszego i codzień go leje, a drugiego nie rusza. Kogut z kurnika nie wychodzi i siedzi na najwyższej grzędzie pobity i wychudzony już trochę. Ostatnio z grzebienia krew się lała. A mam trochę tych kureczek więc potrzeba mi 2 koguty. W tamtym roku i 2 lata wcześniej to ten stary perlik rok po roku tłuk mi na śmierć koguty, nigdy nie mogę mieć dwóch kurde, nie wiem co wykombinować.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11843 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 09:35

Witam się z Państwem w przerwie między pieleniem a biegiem do ptaków. Właśnie odebrałem odszkodowanie za dwa uszkodzone jajka gęsie. Reklamacja złożona 29 dni temu więc wyrobili się niemal idealnie zachowując swój 30 dniowy termin do jej rozpatrzenie. Przyznali mi maksymalnie wysokie odszkodowanie dla tego typu zgłoszenia ze strony reklamującego. Dostałem 115,5 zł, a chciałem 125 zł. Jestem zadowolony. Oddam te pieniądze osobie która jajka do mnie wysyłała, bo nie zapłaciłem za nie ani złotówki, ale ich wartość znam. :) Czyli jak się chce i nie popuści to można. Wystarczy walczyć o swoje. :)

• 0

#11844 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 09:36

Iza, ja nie pomogę. Bo ja mam 1 Perlika i on mi kogutów raczej nie rusza, ale jak tylko indyki sa koło niego, to mi je leje. No i tak sobie grabi, ze chyba na pniaku w końcu skończy. Tylko jak by on na pniak poszedł, to i Perliczka z nim pewnie, bo one razem zawsze wszędzie chodzą....

• 0

#11845 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 09:37

Marcin, gratuluję :)

• 0

#11846 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 09:40

Uwiązać go na sznurku. :)

• 0

#11847 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 10:31

haha, to się Marcin uśmiałam :) Perlik na uwięzi :D

• 0

#11848 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 12:00

Miałem się zapytać jak z ta reklamacja, a tu proszę jednak się da coś wyegzekwować, i bardzo dobrze że coś zwrócili, Aniu z tymi perłami co razem chodzą nawet na pniak to też dobre:-D
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#11849 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 czerwiec 2015 - 12:50

Szkoda mi ubić tego nowego perlika, tym bardziej że spisuje się. Otórz tatuś wziął jaj od moich pereł i dał znajomemu 5 dni temu, pod kwokę, okazało się że wszystkie są zalężone, szczęście jak nic. Jutro sobota, kogut pójdzie na pniak. Najwyżej zostawię sobie jakiegoś z tych młodych podrostków, bo tyle kogutów wyszło jak nigdy i po problemie będzie.

No Marcin, postawiłeś na swoim i efekt jest, super.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11850 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 07:10

Witam :)

U mnie jeden z małych kurczaków spędził noc na wybiegu :( A noce w porównaniu do dni sa sporo chłodniejsze. No nic, teraz siedzi w domu w koszu i się wygrzewa, wprawdzie nie pod lampą, bo w domu upał, ale jednak. Mam nadzieję, ze mu nic nie będzie. Cholernik, zawsze jak zamykam stajenkę, to nasłuchuję i chodzę po wybiegu, czy aby nic małego nie zostało, bo małych nie liczę. No i nic nie słyszałam, a zawsze jak zostawał jakiś to w krzakach piszczał. Mam tyle zakamarków na wybiegu i krzaków, że nie możliwe jest każdy co wieczór sprawdzać....Będzie co ma być.

Perliczka znowu przysiaduje w gnieździe. Nie wiem czy znowu chce siadać czy co? Ale mogła by, dostała by perlicze jaja z inku i szybko miała by młode :P

• 0

#11851 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 07:23

U mnie pierwsze trupy szczurów rano leżały, paskudne nadęte, a jednego dobiłam dziada. No, pasta działa.
Termin perliczych jaj na wtorek, a dziś 6 skorup nadłupanych, to będzie coś wcześniej. Śmieję się, że do wtorku wyjdą. Akurat wolna kwoka się trafiła, siedziała tak o na jednym jajku, czekając na jajka Araucan, gdy wcześniejsza kwoka wczoraj dała dyla, to ta nowa dostała jej jajka, które to są nadklute. Tym razem udało się i jaja nie pójdą na zmarnowanie.
Jutro sprawdzam jajka Silek, było 23 szt, a nóż coś będzie fajnego.

Aniu, jeden indyk został mi na noc na polu, ale jest ok i też nie wiem jak to się stało. Musiał mi jakoś czmychnąć bokiem przy zaganianiu, bo one nie chcą mi same zachodzić.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11852 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 07:31

Iza, no z tymi indykami to i ja mam coraz ciekawiej :P Do przedwczoraj jeszcze, na polu chciało tylko 4 nocować i zawsze te 4 zaganiałam. A wczoraj zagoniłam na siłę całe stado!! 9 indyków na polu. 2 na starej kanapie, co to stoi za stodołą, 2 na góreczce, 4 pod mirabelką, a 1 na lodówce starej co to tez ma swoje miejsce za stodołą. Takie cwaniaki :P No ale co sie dziwić? To dzikie ptaki i tylko się cieszę, że im lotki poucinałam, bo by na drzewach czy na dachu stodoły były gotowe spać, tak jak perliczki :P

Mówisz, że klują sie perliczki? No to trzymam kciuki :) I za nie i za silki :D

• 0

#11853 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 08:17

Piżmowe wykończą mnie nerwowo dosłownie. Pióra prawie odrosły fajnie, więc myśle koniec, puszę was razem. I masz od nowa walka, od nowa rozdzielać osobno. Niektóre przeskoczyły do siebie i siedzą po 2 szt w kojcu i nic sobie nie robią, ale jak już ich 10 szt połączę to jest krwista masakra. Za małe do ubicia, bo to 10 tydzień leci im. Myślę, że będę musiała czekać raczej aż całkowicie obrosną i będą duże, aby mogły siebie tolerować.
Jak myślicie, przejdzie im ten zew krwi?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11854 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 08:55

Iza, szczerze? To nie liczyła bym na to :( Ja teraz też bedę musiała na dniach przenieśc młode Piżmowe do reszty stada i aż się boje,bo to takie agresory...Ale nie mam wyjścia, bo stajenka musi być pusta do przyszłego tygodnia...

• 0

#11855 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 09:17

Uuuu. Ale chociaż jedną piżmową mam całą nie ruszoną, śmiga z nowym kaczorem i jego damą. Zaakceptowali ją. No trudno, co będzie, to będzie. Tamte na razie siedzą i podtuczam je.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11856 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 13:59

moja perlica doczekała młodych :P ale są super :P takie malutkie :P jajka od kochinów bodajże..widziałam jednego czarnego pisklaka, białego też reszta żółte z brązowymi plamkami :P jak już będą pełne sił to zrobię zdj :) a ta perlica jest strasznie agresywna tak syczy na mnie i chce dziubać, ciężko jedzenie tam dać i wodę 

• 0

#11857 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 14:28

To pogratulować młodych;-) zawsze małe jest piękne:-D gospodyni a może czas napisać imię my tu wszyscy się po imieniu wołamy;-)
U mnie młode gąski i kaczki chodzą po podwórku jakoś te starsze ich nie leją, strusie coś mi dziś strajkowaly nie chciały na pole iść, a najbardziej cieszą mnie indyki już sporo podrosly będą jasne w ciemne plamy a i ten kurczak mala brachma robi sie coraz bardziej cudny;-);-)
Pozdrawiam;-) grzeje niesamowicie a kolega chce siano belowac, będzie gorąco uff
  • 0

#11858 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 18:55

Czy ktoś z Was stosował u jakiegoś ptactwa Tylbian? Jeśli tak to czy możecie mi podpowiedzieć w jakiej cenie go kupowaliście i w jakiej wadze opakowania?

• 0

#11859 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 czerwiec 2015 - 11:07

Ktoś z forum stosował Tylbian o ile dobrze pamiętam to chyba u kurcząt.

Wieczorem, po ciemku, sprawdzałam jajka od silek. Z 23 jaj 2 były czyste, a jedno niepewne, więc je zostawiłam na obserwacje. Także kwoka wysiaduje 21 jaj i trochę się martwię, bo ona dosyć ciężka jest.

Perliczki klują się nadal, nawet te które mają datę w notesie na czwartek, może to przez te upały tak im się śpieszy?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11860 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 czerwiec 2015 - 12:50

Witam Marcin nie ma już tego ogłoszenia z jajkami badania lownego:-(
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2