Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#11941 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:11

Dokładnie tak Marcinie ale zgłosiłam tamten post do usunięcia, gapa ze mnie. Dzięki za wyjaśnienie. Ładna ta Twoja gromadka.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11942 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:15

Teraz pytanie zasadnicze. Kto dołączył, a kto wybył z kółka (nie mogę sobie przypomnieć jak się nazwaliśmy) "Biała Kaczka Piżmowa"? Ja stale jestem w grze. Nawet nieco bardziej niż jeszcze dzisiaj rano, bo przybyło mi 8 kaczuszek z 8 jaj. Tak mi się wydaje, choć pewności nie mam, że 6 z nich jest w pełni biała. Dwie pozostałe mają plamki na głowach.

• 0

#11943 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:42

Zrobiłam dzisiaj maleńką sesję zdjeciową. Uchwyciłam kilka kaczek, białe też są :D W wolnej chwili wstawię, teraz biorę się za pierogi z mięsem, w sensie, ze je najpierw zrobić trzeba :P

• 0

#11944 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:50

Iza, ważne aby było ciepło i ziemia była nagrzana, nie może być po deszczu ani wilgotna. Coby nie zmarzły w nogi. Przynajmniej ja taką zasadę przyjęłam u siebie. Jak było ciepło, ale ziemia jeszcze zimna, to ścieliłam im wybieg słomą, coby po suchym chodziły.

• 0

#11945 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 07:36

Cześć i czołem. Może nie do końca w temacie, ale chyba mi wybaczycie. Proszę o wsparcie lajkowe, pierwszej dodanej fotografii (Marcin K. jako osoba dodająca). Wystarczy wejść w post poniższy i kliknąć lubię to: https://www.facebook...=message_bubble

• 0

#11946 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 09:08

Hej, gotowe, polubiłam.

Jestem w szoku, ponieważ na 20 jaj Arakuany pod kwoką są tylko 3 jajka zalężone. Cena jaj to 50 zł. Kwoka siedzi 4 dzień.
Jaja perlicze 60 zł i na razie nie widać dobrze i też 4 dzień wysiadywania. Aż się boje co to będzie...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11947 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 09:12

Dzięki. Coś mi się pomyliło i dopiero z Anią zrobiłem to tak jak powinienem. Lajki proszę dodawać pod tym adresem w zdjęcie mojego autorstwa. Trzeba najechać na plakat konkursowy i tam wybrać moją fotografię. https://www.facebook...=message_bubble

Wcale się nie dziwię, że się boisz. Za taką cenę, też bym się bał.

Ja zawsze się zastanawiam czy przy takiej sprzedaży ludzie celowo nie dają zainteresowanym jaj czystych lub takich po kilku dniach wysiadywania, w których niewprawne oko nie zauważy że już były inkubowane.

• 0

#11948 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 11:04

Marcin, nie tak :P Kochani, musicie wejść tutaj i znaleźć zdjęcie Marcina K. i polubić :D

https://www.facebook...?type=1

Widze, ze niżej Marcin sie poprawił :P To będzie 2 :P Iza, Robert, reszta :) dawajcie lajki :) Iza tamten sie nie liczy :(

Iza, no to nie ciekawie z tymi jajkami :( Ja czekam na ostatnich spóźnialskich. Ale ile czego jest napisze jak będzie wszystko :P Na razie 2 kwoki, siedza pod pudłem z jednym jajem, bede próbowała im dać małe do odchowania. Moze przyjmą :P To byłby duży plus i miej rooty dla mnie i mniej zużytego prądu, bo tylko na noc włączała bym czerwoną żarówkę w stajence. Noce sa naprawdę chłodne.

• 0

#11949 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 11:52

Hej, polubiłam sprawdzcie czy dobrze.

Marcin masz rację, bo wśród jajek co kura 4 dni siedzi były 2 zbuki. Ludzie jak można być taką francą ja się pytam? Jest mi bardzo przykro...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11950 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 11:55

Jeśli to Ty jesteś Balbina Balbina, to dzięki za głos. :)

Można niestety. Dlatego Ja już od nikogo obcego niczego nie kupuję. Zawsze jest ryzyko takie właśnie. Co najwyżej jajka ode mnie mogą się okazać niezapłodnione, ale takiego świństwa jak Tobie zrobiono, nie miałbym sumienia zrobić nawet komuś obcemu.

• 0

#11951 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 11:57

Tak ja, nie ma sprawy.

Normalnie wiara w ludzi mi przechodzi...a tak się cieszyłam, na te kurki bezogoniaste.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#11952 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 12:01

Proszę jeszcze moje zaproszenie przyjąć.

Gdybym wiedział, że tak Ci zależy na nich, to mogłem wziąć od kogoś komplet za indycze moje i Ci podesłać, ale już po ptakach, bo odprawiłem chętnego z kwitkiem. Przykre to na prawdę, ale tacy ludzie jak Ci Twoi sprzedający byli, są i będą. Im tylko zarobek w głowie. Zero honoru i uczciwości. O sumieniu nie wspominając.

• 0

#11953 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 12:07

Iza te jajka kurze i perlicze są z jednego źródła?

• 0

#11954 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 12:13

Robercie indyki na pewno standard. Przynajmniej na takie w tym momencie wyglądają. :) Kurczak też jak by standard.

Strusie widać, że i na zdjęciach inaczej wyglądają pod względem zachowania i postawy. Ten wyprostowany to jak nic będzie kawaler.

• 0

#11955 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 12:43

Piszę po sobie, ale nie zawsze zdążę edytować post, a czasami nawet jak zdążę, to pojawia mi się komunikat, że nie mam uprawnień, do edytowania wątku. U mnie już dzień w dzień trzeba uprzątać indykom skojec. W brudzie i wilgoci nie siedzą, ale wolę pościelić dzień w dzień świeżej słomy w miejsce tej zużytej, niż potem żałować, że czegoś nie dopatrzyłem. Oczywiście popłoch na całego w skojcu, a jak sypię karmę w pojemniki, to tak się wtedy "boją", że jak nie zauważę, to mogę im głowy przytrzasnąć, bo przecież muszą być pierwsze przy karmidłach. Co z tego, że jedzenie mają ciągle. :)

Gospodyni ponawiam prośbę Roberta o podanie imienia. :) Jeśli to nie tajemnica. Tak sobie nawet myślałem, że masz imię na literę "W". Obstawiałem Wiktorię, Weronikę lub Wiesławę. :) Tak mi jakoś do głowy przyszło.

• 0

#11956 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 12:53

No to parę fotek z sesyjki wczorajszej :D

Ktoś spotkał sie z tak opuszczonymi skrzydłami u kaczek? Kilka kaczek tak ma i nie wiem czemu :(

Ta na 6 zdjęciu kaczka jest moją ulubienicą i zostaje do wiosny :D Chyba, ze coś wcześniej przeskrobie ;p

A na 3 i 5 zdjęciu, wielka trójca :D Zawsze chodzą razem :D

31tq92fc8x1o.jpgxy785b77qtd9.jpgdh5l6xhc7fuo.jpgayqewl4zfcxh.jpg1jbteuhn86vd.jpg9oa8cito7i5y.jpga1ych6fwumll.jpg06yvapg9y5mb.jpg9zoen7xpvdhy.jpg30xvphgjjxoh.jpg

• 0

#11957 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 12:58

Wszystko ładnie czerwone u Ciebie. :) Tym kaczorem bym się nie przejmował. Wygląda na zdrowego. Może pióra mu ciążą, bo ma dużo pał w skrzydłach. Czemu te dwa kaczory nie przygruchały sobie drugiej kaczki do kompletu tylko jedną obskakują oba? :)

• 0

#11958 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 13:08

Marcin, no przecież mają kaczkę białą do kompletu :D i widać jedna im dość ;p

A takie opuszczone skrzydła, to w sumie ma kilka kaczek. Ale jakoś mnie to nie martwi, tylko byłam ciekawa czy ktoś tak miał...

• 0

#11959 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 13:58

Najmłodsze :heart:

5sjydavkc46t.jpg

• 0

#11960 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 14:02

Hej przeczytam wasze ostanie posty później ale coś mi się dziwnego z jedną kura zrobiło ma głowę przy samej ziemi i wykrecona do góry dziobem
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych