Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#101 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 14 lipiec 2013 - 19:28

No i by się zgadzało. Szykujesz 70 zł i masz parkę. :) Nie mogę się doczekać zdjęcia tej gąski. Oby to była taka o jakiej myślę. :)
  • 0

#102 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 14 lipiec 2013 - 21:40

Fajny konik:) co do tych biegusek to widze ze cena zblizona do moich kaczek bo jak sprzedawalem to za kaczke bralem 35 a za kaczora40zl oczywiscie za doroslego osobnika
  • 0

#103 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 lipiec 2013 - 21:49

konik fajny i grzeczny nie jak nie którzy mówią że gryzą, mini-mini jest kara nie mam niestety po nich potomstwa ale może coś z tego będzie
  • 0

#104 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 14 lipiec 2013 - 21:55

Masc jest fajna o odrazu widac ze nic mu niebrakuje:)
  • 0

#105 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 12:13

Wrzucilem jednego siwego a tego kolorowego (podobny troche do twojego bo tez na biala krawatke) to fotki sa takie jak widac bo nie moglem go samego uchwycic noi jest jeszcze kura nakrapiana z czubkiem:)
Pozdrawiam
  • 0

#106 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 14:16

Miałem pisać, że kurka z fotki, która stoi obok nioski jest łudząco podobna do starej polskiej rasy czubatki dworskiej. :) Ładnie się prezentuje.
  • 0

#107 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 18:36

Tyle ze to stara kura bo ma jakies 6 lat:) ale jajka nosi a w tym roku mam od niej cale 4 kurczaki:) ktore sie chowaja i ciekaw jestem jak beda wygladac bynajmniej w zeszlym roku byl kogut podobny do niej ale lubil skakac na glowe wiec skonczyl w garze:)
  • 0

#108 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 18:40

A co Ty taki, że wszystko co niegrzeczne w garze kończy? :) U mnie w tej chwili w niegrzeczności prym wiedzie młodziutki kogucik, mniejszy od rajskiej kurki. Tak mnie dzisiaj chwilę temu zagotował, że w powietrze poleciał. Znęcał się nad słabszym kolegą i jego kolej nadeszła. Siedzi teraz sam jak palec pod koszem, bo inaczej mógłby tamtego zamęczyć. Gdyby był większy pewnie też by skończył, ale to jeszcze wypierdek. :)
6 lat na kurkę to sporo, ale te mniejszych ras, a szczególnie starych ras są długowieczne i zdrowsze. U mnie w tej chwili najstarsza kurka ma 4 lata, ale za to jedna z gąsek ma już 10 wiosen i trzymam za nią kciuki, żeby doczekała kolejnej. :)
  • 0

#109 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 19:05

Bo ja to praktycznie po to je trzymam zeby w garze skonczyly:) Jedynie ten kolorowy kaczor ma juz 3 rok bo kaczka zdechla po troche wiecej niz roku:( a w tym i w zeszlym roku nie moglem trafic na targu na te kaczki bo chetnie bym takich kilka sztuk kupil:( a co do tej twojej gesi to twarda sztuka:)
  • 0

#110 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 19:21

Ona nie dość, że rządzi resztą stada, to i właścicielem też. :) Z racji Jej wieku obchodzę się z nią jak z jajkiem. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie cieszyła się zdrowiem i jeszcze kilka piskląt się po niej dochowam. Widziałem że staropolski siedzi z piżmowymi. Iiiii? Nie dochowałeś się żadnej krzyżówki po zestawieniu tego kaczora z samicami fruwającymi? Widziałem kiedyś młode z takiego połączenia. Nie wiem dokładnie jak jest wówczas z płodnością u potomstwa, ale z tego co pamiętam osobniki z takiego krzyżowania ras bardzo duże rosły.
  • 0

#111 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 21:09

Co do tych siwych to trzymam je dlatego bo jest wiecej do obgryzienia:) niz ze standardowych czarnobialych chodz i czesc genow maja bo na poczadku byly razem i sie troche pokrzyzowaly a dopiero potem pozbylem sie czarnobialych i zostaly siwe ale nawet teraz jak sie kluja to czasem sie trafi kaczka" tradycyjna":) Co do tego staropolskiego to on jest tylko do ozdoby bo wczesniej byl bardzo jurny ale z niewiadomych przyczyn cycek mu sie nie schowal i mu kury udziubaly i byl taki lichy nawet myslalem ze zdechnie ale przezyl i calkiem dobrze sie ma i nawet wlazi na kaczki no ale potomstwa z tego nie ma:(
  • 0

#112 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 21:28

biedny kaczorek ;-[
  • 0

#113 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 21:41

Moze poprostu cos byl nie bardzo i dlatego mu sie nie schowal bo on byl jeszcze mlody jak dotknela go ta tragedia:(
  • 0

#114 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 22:09

ale ładny jest więc niech ozdabia twoje obejście pozdrawiam
  • 0

#115 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 22:12

Bo on to troche szczesciaz bo byly i inne ale tamte skonczyly w garze po niecalym roku a ten ze wzgledu na wyglad zostal no ale niestety dopadla go trgrdia o ktorej wyzej pisalem:)
Pozdrawiam
  • 0

#116 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 lipiec 2013 - 22:22

ja na ta zimę zostawię 2 kaczki kolorowe i jednego kaczorka a z biegusów wszystkie 4 no i 2 gęsi te siwe reszta nie będzie miała tyle szczęścia trza iść spać bo jutro do roboty,pozdrawiam
  • 0

#117 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 16 lipiec 2013 - 06:39

A co z gąską garbonosą Robercie? Nie wspomniałeś słowem, że ona też zostaje na przyszły rok. Czyżby klamka już zapadła? :(
  • 0

#118 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 16 lipiec 2013 - 07:36

Raczej tak Marcinie zostaną te dwie siwe a biała do g...ra.pozdrawiam
  • 0

#119 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 16 lipiec 2013 - 11:42

Robercie ale z ciebie żarłok:)
Ja wczoraj sobie pyklem dwie kaczuszki a za jakis tydzien pykne dwa kaczory o ktorych wczesniej pisalem bo trzeba zmniejszyc stadko bo mlodziez rosnie i szkoda zeby sie w klatce sciskaly:)
Pozdrawiam
  • 0

#120 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 16 lipiec 2013 - 13:21

A czarninę jadacie? Ja raz w życiu spróbowałem, jak byłem bardzo młody - siurek jeszcze i nie wiedziałem co jem. Jak już się dowiedziałem, nie było tak fajnie. :) Od wielu lat nie jem mięsa w ogóle. Najchętniej wszystko co się wykluje trzymałbym aż samo odejdzie na zielone pastwiska, ale nie ma tak dobrze. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych