Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12101 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 16:37

o ten dziad porwał mi kurę a mowa tu o lisie !! wypuściłam kury i poszła jedna w taki potok dalej od domu i tam ja dorwał, pies poleciał za nim no ale co z tego...kury już nie odzyska... już nie bede wypuszczać niech umrzą z głodu te lisy paskudne!

• 0

#12102 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 17:42

a kaczka pekin ma 7 jaj w gniezdzie , siedzi, na chwile schodzi , a jak schodzi na dluzszy spacer to zakrywa jaja słomą :P kaczor też obok niej siedzi :) są to duże jaja więc chyba więcej jaj znosić do tego gniazda nie będzie

• 0

#12103 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 06 lipiec 2015 - 22:15

Pekiny nie wysiadują więc nie jest to Pekin.

Moje stadko drobiu się zmniejszyło. Ostatecznie właściwie nie miałem piskląt. Możliwości przerosły chęci. Jedynie pod dwoma kwokami wykluły się cztery pisklaki. Pod jedną jeden a pod drugą trzy. Trzy następne z zerowym wynikiem. Za to kaczki trochę nadrobiły bo mam dwudziestu dwóch małych specjalistów od robienia błota na podwórku. Pewnie drugie tyle sprzedałem lub więcej. Miałem zrobić sobie wiosną inkubator ale nic z tego nie wyszło choć kupiłem wszystkie elementy. Kiedyś miałem inkubator z oddzielną komorą klujnikową, ale do kur na moje potrzeby był za duży i sprzedałem.

Trochę Wam zazdroszczę pięknego przychówku, ale w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam wszystkich!

• 0

#12104 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 08:16

Jest to pekin :) mogę zrobić zdj i wstawić dla pewności ale jestem w 100% przekonana, że to pekinka :) kupiliśmy raz 20 takich kaczek w tym kaczory i został tylko kaczor i kaczka...... też czytałam na necie że te kaczki nie siadają, no ale może ta ma chęć aby mieć młode, bo co będą tylko z kaczorem sami chodzić, a tak jakieś dzieci-kaczusie się im sprzydadzą :P

• 0

#12105 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 08:22

Gospodyni, ja bym poprosiła o zdjęcie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12106 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 09:05

dodałam zdj do galerii :)

• 0

#12107 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 11:37

Moim zdaniem to Pekin. Moim zdaniem nie ma w tym nic nadzwyczajnego, że wysiaduje ona jajka. Tylko tak dla pewności, gdyby to u mnie miało miejsce w zanadrzu już teraz trzymałbym jakąś kwokę, choćby na niezapłodnionych jajkach. Bo niestety u tych kaczek często ma miejsce porzucanie gniazda tuż przed lęgami lub jakiś tydzień przed nimi. Jeśli będziesz miała kwokę nie zmarnujesz jajek, bo jeśli nie, sama wiesz co się stanie z nimi.

U mnie w tym roku lęgi zakończone. W końcu, bo szczerze Wam powiem, że mam dość. Nie chcę już niczego więcej w tym roku lęgnąć. Niczego a niczego. Bilans tegorocznych lęgów na ten moment (żywe osobniki) to 130 sztuk. W tym 12 gąsek, 20 kaczek, 48 indyków, 50 kurcząt.

• 0

#12108 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 11:42

No ja mówiłam że to pekin a kolega wyżejpisał że to nie pekin skoro siedzi na jajach :P o to niezłe stadko, też bym takie chciała :D

• 0

#12109 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 11:46

Wszystko wyklute u mnie z jajek z mojego podwórka lub z jajek z kraju. Wszystkie jajka od znajomych, żeby uniknąć przykrych niespodzianek.

Nie wydaje mi się byś miała dużo mniej ode mnie. :)

Ja mam serdecznie dość lęgów na ten rok. Najwytrwalsze były indyczki. 2 z nich wysiadywały jajka ponad 60 dni non stop i gdyby mogły siedziały by dalej. Jedna indyczka ma pod sobą 12 kaczuszek i 3 gąski. Ostatnie wyklute. Były dwie indyczki do tej gromadki, ale uznałem, że mniej pracy będzie mnie kosztowała jedna, a nie dwie ciągle najeżone na mnie pióra i wymierzone w moim kierunku dzioby.

• 0

#12110 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 12:00

W porównaniu do twojego stadka to moje można nazwać pseudo hodowlą kurek :P nie mam żadnej kwoki już niestety... więc wszystko zależy od kaczuchy i czyy będzie miała małe kaczuszki czy nie :)

• 0

#12111 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 12:24

Hej, to napewno pekinka i to ładniutka. Niestety u mnie powstała druga izba chorych, indyki dziś dostaną Trichonidazol, bo zaszła taka potrzeba. Ja się pochlastam z tym drobiem...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12112 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 13:00

teraz już nie taka ładna bo oskubana :P jak widać na zdjęciu musiała poświęcić swoje pióra na gniazdko :P

• 0

#12113 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 13:01

współczuję, same choróbska u twojego drobiu się trzymają i nie chcą odejść w diabli, jak jedno wyleczysz to zaś drugie ,,, :( ehh ten rok jest jakiś kiepski ........

• 0

#12114 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 13:25

Czekam właśnie na lek, mało miejsca się zrobiło, bo wszędzie kurde izolatki. Napewno zabijać nie będę póki da się leczyć. Co sprzedam jajka to lek trzeba kupić, ostatnio tak ciągle.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12115 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 13:33

O u Ciebie Brum zrobiło się lato :)
  • 0

#12116 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 13:36

Jasne, a tak sobie zmieniłam dla polepszenia humoru, dodam że to z mojego ogródka. U mnie dziś upał i tylko biegam z wodą zimną do drobiu.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12117 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 15:59

Witam :)

Gospodyni, trzymam kciuki za kaczuchę wysiadująca jajka :)

Iza, a co sie dzieje, ze Trichonidazol?

Sławek, Ty to byś wszystko do gara :P

Marcin, ładny przychówek, oby się chowały :)

Michał, no to masz jesień i zimę przed sobą, coby ten inku zrobić :)

U mnie bez większych zmian. Poza tym, że mam kwokę. Od tygodnia :P Zielononóżka znowu. Jaj nie dostała, ale jak mnie dalej tak będzie wkurzała, to dam jej ze 3 jajka i niech siedzi jak będzie miała chęć. Ale bez mojego udziału :P

Perliczka gdzies zrobiła sobie na dziko gniazdo. Nie wiem gdzie, ale wiem, ze od 5 nocy nie nocuje w stajence. Przychodzi tylko w ciągu dnia sie posilić :) W nocy było okropny deszcz! A ta bidulka, jak o 9 rano przyszła, to taka mokra! Oby mi się nie pochorowała. Jesli coś wysiedzi, to dzieciaki powinna przyprowadzić na poczatku sierpnia :P

• 0

#12118 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 16:19

O Aniu co to z tej perliczki cicha woda? Lek potrzebny ponieważ ciemnieją korale i główki, a leku nie ma, bo dopiero zamówiony i dowiozą, nie lubię takiej zwłoki.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12119 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 lipiec 2015 - 17:14

No to oby lek szybko doszedł :)

A ja nie napisałam najważniejszego. Takie szczęście to chyba tylko ja moge mieć. Na 13 indyków, mam "aż" 3 indyczki. Więc jak by nie patrzeć 10 indorów. Dzisiaj tak się uwzięły na jedną kure, bo o dziwo indyczki ich nie interesują, ze poszłam i rzuciłam im pół kilo płatków owsianych. To się uspokoiły, bo zajęły sie przysmakiem :P Ale nie zawsze jestem w domu i nie zawsze moge interweniować :(

• 0

#12120 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 08 lipiec 2015 - 08:07

Prześwietlałam jajka od zielononóżek kupne i jestem w szoku ponieważ zostało 9 jaj z żywą zawartością a 9 jaj obumarło i wyrzuciłam. Pan ma wysoką śmiertelność zarodków kurcze. U mnie są choróbska ale nigdy tyle jaj nie obumarło.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych