Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12141 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 13 lipiec 2015 - 14:04

kaczka pekin miała 8 jajek w gniezdzie a dzis patrze, jak wyszla z gniazda ma tylko 4 jedno tak chlupkało jak potrzasłam, jest czyste pewnie . ale co się stało z tamtymi czterema? czyżby cos jej podebrało albo pies zjadł? czy sama rozdziubała? nie mam pojęcia

• 0

#12142 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 13 lipiec 2015 - 14:07

ale nie możliwe żeby były czyste b kaczka jest jedna i zawsze ją czubi kaczor

• 0

#12143 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 lipiec 2015 - 14:09

Myślę że kaczka sama mogła zjeść jajka, często tak się dzieje, nie można też wykluczyć szkodników. Szkoda jajek zawsze były by młode z nich
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12144 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 13 lipiec 2015 - 14:22

a czemu by miała zjesc? a moze kaczor zjadł bo siedzi koło niej

• 0

#12145 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 lipiec 2015 - 14:43

Może i zjadła, niby tak robią z jajkami niepotrzebnymi. U mnie kwoka pod pudłem sama siedziała i jajko spod niej wsiąkło, ani skorupa nie została po nim.
U ciotki siedzi kwoka i wywaliła 3 jajka z gniazda. Ciotka prześwietliła i w środku zarodki martwe były jednak. U mnie powoli perlisie klują się z datą na czwartek te niby hybrydy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12146 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 13 lipiec 2015 - 15:12

Iza, to chyba nie hybryda, na szczęście, prawda. Ale sprawdź dla pewności czy nie ma szczątkowego grzebienie. Wydaje mi się, choć o takich krzyżówkach słyszałem, ale nie widziałem ich osobiście, że ptak powstały z połączenia perliczki i kury powinien mieć chociaż szczątkowy grzebień.

Gospodyni, jeśli kaczka miała 8 jajek wczoraj jeszcze w gnieździe, czego jesteś pewna??? To jeśli zjadła któreś z pozostałych lub pomógł jej w tym kaczor to będzie miała ślady żółtka na piórach w okolicy dzioba i oczu. Nawet jeśli się myła, choć teraz nie robi tego pewnie tak intensywnie jak wtedy gdy nie wysiaduje, to żółtko od wczoraj na piórach powinno pozostać i będziesz miała pewność czy to ona. A jeśli nie ona to może jakiś inny ptak, jeśli miał dostęp do niej.

• 0

#12147 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 13 lipiec 2015 - 17:24

Raczej dostępu tam Żadne inne ptactwo nie ma oprócz kaczora, ewentualnie pieski małe dwa bo one bardzo lubią jajka i pare razy przyłapałam jak jedzą jajka od kur ale to było dawniej, wtedy kur nie trzymaliśmy w ogrodzeniu tak jak teraz. A kaczka jak schodzi z jajek to przykrywa jajka więc nie wywenszyły by je psy ... zresztą nie widzę żeby psy tam chodziły ...nie znalazłyby gniazda .... Kurde nie przypatrzyłam się tej kaczce , wyszła tylko zjeść ...i na chwilę na trawę.... To jest kaczka pekin a one ponoć nie siadają na jajkach, więc będę zadowolona nawet z jednego małego kaczątka :) a możliwość jest tylko taka że będzie TROJE kaczątek....

• 0

#12148 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 lipiec 2015 - 09:10

Hej, wykluło się 12 perliczusiów. Żadno nie jest hybrydą i prawie wszystkie są takie jasne. Perliczki z olx nadal padają, mam nauczkę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12149 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 14 lipiec 2015 - 12:38

u mojej kaczki z tych czterech jaj dwa są tylko dobre, bo na pozostałych dwóch są takie niebieskie plamki to chyba znaczy że zarodek obumarł

• 0

#12150 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 07:15

Gospodyni, no ale jak nie mamy o czym pisać, to nie będziemy wymuszać przecież...albo co mi to da np jak będę wkółko pisać o chorobach kurek? Nawet czasem aż nie chce się o tym pisać.

U mnie powoli wychodzą zielononóżki i już jednego zgniotła niestety.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12151 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 10:56

Gospodyni nikt na siłę nie piszę ja np nie mam za wiele czasu na pisanie tylko czytam;-)
i tak poza nawuasem nie reklamujemy innych for o podobnej temtyce.
  • 0

#12152 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 11:08

przeważnie tu są rolnicy, mniejsi czy więksi producenci rolni, ja piszę jak przychodzę na kawe lub odpocząć.
Kilka lat temu szkoda było by mi czasu, ale teraz szwankuje mi zdrowie i potrzebuję odpoczynku. Z pewnością jest tu zalogowanych większość młodych osób które pracują i nie koniecznie tylko w gospodarstwie. Więc nie rozważnym jest zarzucać innym brak wpisów, ja akurat na temat drobiu nie mam doświadczenia więc tylko czytam i nie zabieram głosu.... Ktoś poruszył wątek malin i z obużeniem napisał czy ktoś tu jest. Odpisałem mu co wiedziałem :)

Pozdrawiam
  • 0

#12153 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 11:28

Dokładnie vademecum mi sie wolne skończyło i teraz tylko czytam, jak mam chwile to pisze, wielu z nas ma inne zajęcia nawet w odejściu jest sporo pracy a komp też go trochę zajmie, nie każdy ma nieograniczony czas.
U mnie z drobiu nic nowego czekam na klucie bazantow na piątek powinny być sie zobaczy czy cos wyjdzie, szczerze nie liczę na powodzenie z 20 jaj zostało mi 8 wiec cienko:-( perełki mam 3sztuki, dwie zaginęły
  • 0

#12154 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 15:19

chyba wiem co mogło się stać z jajkami kaczki, dzis zauważyłam jak kaczor wchodził na kaczke żeby ją czubić a ona siedziała w gnieździe .. pewnie takiego zachowania kaczora było więcej i w trakcie tego jajka mogły zostać rozbite

• 0

#12155 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 15:25

Kaczka nie powinna dać się deptac kaczorowi, u mnie jak kaczka siedzi to kaczor od niej jakieś 1,5 metra bliżej nie widziałem żeby siedział, a nawet jak kaczka pójdzie za potrzebą czy jedzeniem to nie widziałem żeby kaczor próbował z nią, ale może i masz rację że podczas tych akcji Kaczora mogły się jajka zgniesc:-(.
  • 0

#12156 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 20:36

Cześć. Czy tutaj toczyły się dyskusję o czymś, co mnie ominęło? A propos jakiś niebytności na forum i ciszy w temacie? :) Tak się zastanawiam co się dzieje z Anią. Za tydzień ponękam Ją telefonami, bo będę miał możliwość nielimitowanych rozmów prowadzenia, więc sprawdzę co u Niej jeśli do tej pory się nie odezwie. :)

Co u Was w zagrodach? U mnie wprawdzie w tym sezonie wykluło się jakieś 150 sztuk ptactwa, ale niestety nie wychowam wszystkiego, bo myślę że kilkanaście z wszystkich już straciłem. Może 10, może 11, nie więcej na szczęście, ale i tak nie lubię takich niespodzianek.

• 0

#12157 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 20:47

Cześć, moje zielononóżki mają już 2 m-ce i czują się świetnie. Jest 15 kurek i 5 kogucików które będę wymieniał na koguciki z innej rodziny. I to by było na tyle.

• 0

#12158 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 15 lipiec 2015 - 21:50

Jestem, jestem. Tylko nic się nie dzieje, to nie ma o czym pisać :)

Araukana wyprosiła 7 jaj, bo mi tak dziobała kury i kurczaki, które koło niej siadły, a siedziała w gnieździe :/ No to jej dałam na podłogę jaja, przykryłam koszem na dzień i teraz już wie gdzie ma siedzieć :P Wysiedzi to wysiedzi, nie to nie. Nie zależy mi.

Młode ciągle nie były na polu, boje sie je wypuścić, bo za duzo mi zgineło, albo zdechło wcześniejszych...I tak teraz nie ma pogody bo leje.

O i tyle u mnie :P

• 0

#12159 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 07:50

Witam, u mnie na razie wyszły 4 kurczaki zwykłe i 2 zielononóżki, reszta kluje się i 2 zgniotła. Perliczki z Wrocławia wszystkie zdechły niestety, z dnia na dzień słabły i padały. Kaczki deptają się a i młode gąski też chcą. Na razie nici z mojego kaczora, więc zostaje to co mam, a z młodych piżmowych będzie kaczorek widzę że ładny w kolorach biały, popielaty i czekoladowy, jak urośnie to zostaje. Niedługo jadę na zakupy drobiowe, to coś fajnego wynajdę może z perlic nawet, no zobaczymy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12160 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 15:32

kaczce znowu z czterech jaj zrobiło sie nagle trzy jaja, ja nie wiem co z tymi jajami sie dzieje znikaja czy ona je zjada czy co, dwa sa zepsute jedno dobre, i jedno dobre zginelo. postanawiam kupic piżmówki i kaczory również może one jako wysiedzą kiedyś młode kaczuchy

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych