Porozmawiajmy o hodowli drobiu
Napisano 16 lipiec 2015 - 16:03
a z tej twojej kaczki widać jest marna mamka i tyle , nie było jej pisane mieć młodych.
Napisano 16 lipiec 2015 - 16:29
no nie pisane nie, dobrze mówią inni że one nie wysiadują, ta miała dobre chęci ale coś nie tak jej idzie
Napisano 16 lipiec 2015 - 20:46
Napisano 16 lipiec 2015 - 21:00
Witam tak czytam i czytam i stwierdziłem że też sie odezwę choć u mnie nie wiele sie dzieje bo kurczaki powoli rosną a i dwie bieguski też sie mają całkiem nie źle i wygląda mi na to że kaczor będzie mial rywala bo zanosi sie że jeden to będzie kaczor
Kaczka piżmowa siedzi twardo 3ci tydzień tylko ciekawe z jakim skutkiem bo wcześniej co inna siedziała to guzik z jej siedzenia wyszło no ale może ta da radę bo zima przede mną
Pozdrawiam
Napisano 17 lipiec 2015 - 06:34
http://allegro.pl/wy...6.html#imglayer
Napisano 17 lipiec 2015 - 07:10
dziś upał a na hali będzie ukrop:-(
Napisano 17 lipiec 2015 - 20:27
zajrzyjcie do galerii moja kwoczka z perliczątkami i kurczaczkiem obecnie mam 8 kurczaków i 6 perliczątek , z wszystkich lęgów słabo bo dużo poginęło zwłaszcza perliczki i pozdychało też dużo ... te na zdj jeszcze chodzą z kwoką. ale reszta załogi same bo już ich kwoki opuściły, jakieś nie opiekuńcza jedna mała kochinka bo zostawiła jeszcze jak były małe
Napisano 17 lipiec 2015 - 20:37
Z drobiu strony fajne masz te kurki i perełki reż super;-)
U mnie z 5 sporych kupnych pereł zostały dwie, jutro jadę na targ ale się dobrze zastanowię czy znowu kupić
Dobrej nocy ;-)
Napisano 18 lipiec 2015 - 09:38
Napisano 18 lipiec 2015 - 12:25
u mnie perlik tak atakuje kury i koguta że masakra nie wiem co z nim zrobić chyba go zamkne w klatce na tydzień lub dłużej, dziś chyba dostał szału bo tak je goni i dziubie ....nawet kogut się go boi
Napisano 18 lipiec 2015 - 19:06
Moje nowe fotki w roli głównej emu i daniele;-)
W drobiu mam nowe zwierzątko wyklula się gaska;-)
Napisano 18 lipiec 2015 - 19:54
Fajne i daniele i emu Robercie. Ile mogą ważyć w tym momencie strusie?
U wszystkich straty i u mnie tak samo. Rano padł jeden indyk z młodych. Zaczynałem od 52 lub 53 wykutych, a w tym momencie mam już tylko 46 i 3 w kolejce do zdechnięcia. Nie wiem co się dzieje, bo już nie raz podkreślałem, że nie znam drugiej osoby która tak dba o swoje ptaki jak Ja. Tym bardziej właśnie cisną mi się na usta niecenzuralne słowa, bo miałem wobec tych ptaków pewne plany, ale jak widzę może z nich nic nie wyjść. Nie wiem co się dzieje. Chodzą zdrowe i żywotne, a na drugi dzień masz.
Do tego jedna kaczuszka została wczoraj zgnieciona przez indyczkę i przez to znowu świecę lampę kwokę. Tym razem 9 kaczuszkom i 2 gąskom. A jak by tego było mało, to kury po ostatnich ulewach pijąc wodę z zagłębień i skąd się tylko dało, ale oby nie z poideł nabawiły się czegoś i nagle nieśność spadła z 23 na 13 jaj. Nie mogę pozwolić sobie na ich leczenie w tym momencie bo to wiązało by się z wyrzuceniem jaj przez kolejne 3 tygodnie od podania pierwszej dawki środka z wodą.
Ale jako że u mnie zawsze może być jeszcze gorzej, to mogę dorzucić tyle, że pozostała przy życiu gąska z Kubańskich dorosła, też prawdopodobnie zachorowała na to czego nie udało mi się wyleczyć u pozostałych dwóch. Póki co objawy są znacznie mniejsze niż u tamtych i mam nadzieję, że to nie będzie to samo tylko jakieś zwykłe kichnięcie raz na jakiś czas, bo na przykład gąsce coś wpadło do nosa, bo jeśli okaże się że to to samo co zabiło poprzednie 2, to tej nie pozwolę się męczyć tyle czasu i jak tylko będę pewien, że choroba dopadła i ją, to ją zabiję.
Na polu po obfitych deszczach warzywa zamiast rosnąć, stanęły w miejscu lub gniją. Dynia nie ma do tej pory żadnych owoców, a mamy zaraz koniec lipca. W zeszłym roku zbiory dyni miały u mnie miejsce 27 września. W tym, prawdopodobnie nie będzie czego z pola zbierać.
Napisano 18 lipiec 2015 - 22:03
Gospodyni, zamknięcie perlika nic nie da. Perliki są wredne i tyle Taki ich charakter.
Mój perlik na dniach trafi na pniak A to dlatego, ze kilka nocy temu, lis zabrał perliczkę dziko siedzącą na jajach Wybrał też 10 jaj. Perlik sie uspokoił, w ogóle nie śpiewa, już nawet przestał nawoływac perliczkę Został sam jeden, więc pójdzie na rosół.
Młode, powiedziała bym, ładnie sie chowają, no ale wczoraj padła jedna mała perliczka Oby to była ostatnia strata.
Ptaki ledwo dychają, taki upał i mimo, że mają cały dzien i noc okno otwarte, bo im siatkę przybiłam mocno, to w stajence gorąco i otwarte dzioby mają No ale nijak temu nie zaradzę.
Marcin, nie jestem pewna, czy to wina wody...U mnie kury mimo, że woda jest w poidełkach i pojemnikach, to piją wodę ze stawu. A ta na pewno brudniejsza, niż deszczówka. Ja bym raczej stawiała na brak jaj spowodowany upałem. U mnie też z prawie 30 jaj dziennie, teraz 12 to jest max.
Robert, fajne te strusie i daniele A poroże ładne ma samiec
Dzisiaj zauważyłam, ze młody piżmowy próbuje się już za kaczki brać i to tak na poważnie! Tylko kaczki mu się nie dają
Napisano 19 lipiec 2015 - 05:33
Marcin ja też myślałam że przez picie z kałuż nieśność kur spadła, podejrzewałam robactwo znowu. Raz jest 11 a raz 17 jaj, takie ot wahania.
Napełniłam inkubator na próbę, teraz tylko cierpliwości. Problemy miałam z ustawieniem temperatury i wilgotności, myślałam że oszaleje. W sumie teraz to już kumam jak to zrobić po stu próbach raczej. Zrobiłam notatki w razie czego, to będę później poprawiać błędy.
Ostatni lęg pod kwoką mam być 2 sierpnia siedzi na 13 jajkach.
Napisano 19 lipiec 2015 - 08:41
Emu faktycznie są super widać jak rosną, u mnie lipa z kwokami kaczki poszly z gniazd kury też jedna wyklula jednego kurczaka poszła siedzą jeszcze trzy kury ale jakoś nie widzę ich sukcesu z bazantow nici szkoda zachodu inku wylacze w srode i chowam dk pudełka.pozdrawiam i miłej niedzieli:-D:-D
Napisano 19 lipiec 2015 - 12:00
o Ania to szkoda perliczki i jajek
Napisano 19 lipiec 2015 - 12:22
a kacze jajka szczur wybiera... u sasiada szczur spod kaczki 8 kaczusi małych wybrał
Napisano 19 lipiec 2015 - 14:17
Sprawiłam sobie nową perlicę coś jak kawa z mlekiem. Takiej jeszcze u mnie nie było.
Napisano 19 lipiec 2015 - 14:25
Cześć. Iza ten kolor to czekolada. Tylko Twoja jest skrzyżowana z innym kolorem, bo tej białej lotki nie powinno u niej być.
Napisano 19 lipiec 2015 - 18:17
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych