Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12181 betof

betof

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 19 lipiec 2015 - 21:47

Witam, mam pytanie czy zna ktoś firmy które skupują ekologiczny drób? Posiadam gęsi tak hodowane i szukam odbiorców. Pozdrawiam

• 0

#12182 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 09:44

Witam

Robercie widzę że emu to już nie złe rosołowce :) a mam takie pytanko temu danielowi to rogi odlatują i rosną od nowa czy ma jedne cale życie? :)

U drobiu po staremu

Pozdrawiam

• 0

#12183 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 10:20

Daniel zgubił rogi w maju i takie duże mu już urosły, on co rok zrzuca rogi.u mojego drobiu nic nowego.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12184 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 11:16

perlikowi obcieliśmy trochę dziób górny

• 0

#12185 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 11:27

Gdzieś czytałam, że jak przycina się dorosłemu ptakowi dziób, to ponoć bardzo go boli przez długi czas i mogą być powikłania.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12186 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 11:45

Jezusie!! Gospodyni, po co :( Biedny perlik :( No, nie rozumiem. O ile na fermach wiem, po co sie to robi, i tak nikt nie ma uczuć i się nie patyczkuje, o tyle w przydomowej hodowli nie mam pojęcia po co męczyć ptaka :(

• 0

#12187 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 11:55

Na fermach to tak przycinają dzioby ale to za małego. Mojemu perlikowi wystarczyła kompiel w wiadrze wody i uspokoił się, z resztą teraz ma już inną właścicielkę ponieważ staram się o nowego perlika. Niedługo pojadę zakupić w jakimś kolorku.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12188 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 12:20

kogut dalej ucieka przez ogrodzenie przefurguje... eh ten perlik głupi dalej go nęka... będe musiała przywiązać perlikowi coś do nóg żeby ograniczyć jego bieganie i nękanie kur i koguta

• 0

#12189 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 12:21

widocznie jego nie boli bo dalej ugania się za kurami ... nic mu nię będzie jak by mu coś było to by siedział spokojnie

• 0

#12190 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 12:56

Wcale się nie dziwię że kogut ucieka;-) jak zobaczył co się perlikowi przydarzyło?
  • 0

#12191 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 17:52

akurat kogut tego nie widział, po za tym kogut już wcześniej uciekał przed perlikiem... szkoda perlika zabijać tak jak ania ma zabic, to co wtedy nie cierpi? jak sie go zabija? pózniej sie dziwić że u was drób zdycha jak widzi że zabijacie inne kury, to już pewnie wolą zdechnąć niż na pniaku cierpieć

• 0

#12192 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 17:55

Jak się cierpi na pniaku??? To jest raz dwa trzy ciach i tyle po sprawie. Cierpieniem u ptaka można np nazwać jak ktoś chodzi i kopie kure, taki przykład tylko.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12193 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 18:02

no tak przytoczyłam tylko tak jak to wy piszecie że cierpi....bo został mu trochę przycięty dziób.. koniec z końcem ma zawiązany sznurek jedna noga do drugiej i już nie goni. niech się na uczy ......teraz mi go szkoda bo nie chodzi tylko skaka i się męczy no ale coż ..pare dni niech się pomęczy to może zmądrzeje

• 0

#12194 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 19:43

akurat kogut tego nie widział, po za tym kogut już wcześniej uciekał przed perlikiem... szkoda perlika zabijać tak jak ania ma zabic, to co wtedy nie cierpi? jak sie go zabija? pózniej sie dziwić że u was drób zdycha jak widzi że zabijacie inne kury, to już pewnie wolą zdechnąć niż na pniaku cierpieć

znaczy się Gospodyni, jestes wegetarianką i nie jesz mięsa? Ty swoich ptaków nie zabijasz? Co innego zabić, raz dwa uciąć głowe ostrą siekierą, a co innego przyciąć dziób! I wypraszam sobie, moje zwierzaki nie widza, jak inne są zabijane. Nigdy żaden zwierz nie widział zabijania innego!!

Perliki są wredne i co da ze go przywiążesz? To na noc, też będzie przywiązany i nie będzie mógł na grzędę wejść? Przepraszam, ale takie sposoby sa dla mnie chore...

Jak się człowiek decyduje na perliczki, to jak dla mnie również godzi się na ich wredny charakterek. Nękają inne ptaki, leją je, nie dają im zjeśc spokojnie, wywalają je z grzędy. Ale tak jak pisze, jeśli się chce mieć i perliki i inne ptaki, to tzreba sie z tym pogodzić i zostawić je w spokoju, albo pozbyć się któregos gatunku...

• 0

#12195 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 19:59

gospodyni weź przytnij sobie palec wtedy zobaczysz co tojest cierpienie. Dziób jest organem i przycięcie musi kilka dni boleć, jeszcze ciekawe jaką metodą przycięłaś bo może ma zmiażdżony fragment dziobu. Ucięcie łba na pniaku jest jak najbardziej humanitarne i wbrew pozorą bezbolesne bo ból jest odkodowany przez centralny układ nerwowy który w tym wypadku leży z drugiej strony pniaka. Masz wątpliwości pogadaj z wetem.
  • 0

#12196 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 20:06

no jestem wegetarianka, u mnie kury się nie zabija, tylko hoduje się na jajka . i sobie żyją... tak sie składa że perlik już dawno na grzędzie siedzi....  Vademecum, ja nie mam potrzeby obcinać sobie palca, jak chcesz to sobie obetnij.... no raz dwa i zabite kury, a ile strachu wcześniej mają? ciekawe jak by wam głowy obcieli

• 1

#12197 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 20:19

se obetnij z ciekawości.....
  • 0

#12198 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 21:00

Do czego to doszło żeby sobie głowę obcinać :)

Do gara z perlikiem i po problemie :)

Robercie no to możesz sobie poroże nad łóżkiem powiesić :)

Pozdrawiam

• 0

#12199 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 21:02

jak lubi :)
  • 0

#12200 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 21:12

Te pierwsze oddałem a drugie zostawię dla siebie,
wracając do drobiu wiadomo żyjemy w takiej kulturze że zwierzęta się choduje i zabija dla mięsa, a nie znaczy to że możemy je okaleczać, czy w inny sposób traktować, zwierzętom należy się szacunek,

gospodyni wpisz w jou tube "historia konia bolka" z fundacji tara to zobaczysz jak się zwierząt nie powinno traktować, ja staram się bez potrzeby sprawiać im bulu i temu podobnych, mięso jem tak dla ścisłości.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych