Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12321 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 12:02

Udało mi się jedno pomieszczenie wygospodarować na te rasy, no zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.

Jak z Tobą miałby się ktoś męczyć, no nie wierzę, nie pisz tak, dawaj do góry swoją samoocenę.
Oj uwierz, znam takich co chcieli by być sami, bo wytrzymać nie mogą w związku.

Nie wiedziałam że kaczki ukrywają swoje jajka pod słomą, spryciule.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12322 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 13:04

Jeśli masz miejsce to cacy będzie gdzie trzymać kurki;-) a kaczki fakt lubią się chować z jajkami najbardziej chyba biegusy i dworki kopią w słomie i tam znoszą jajka, u mnie jedna gęś tak robiła wykopala dołek i zniosła jajo i przykryla słomą jedno rozdeptalem:-(
Ja mam spory kurnik ale robi sie za mały jak się wykluwaja młode to jest trochę tłok.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12323 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 14:33

A powiedzcie, czy wasze indyki są krzykliwe tzn jeden nawołuje drugiego, i czy są lotne za młodu wiadomo jak urosną to może przestaną fruwac. I jeszcze odnośnie pereł mam dwie idzie jakoś je odróżnić po głosie? bo wydaje mi się że jedno inaczej śpiewa
  • 0

#12324 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 14:57

https://youtu.be/K7XrM35rQYY

Na tym filmie Robercie drą się samice, jak tak rozpoznaje i zgadza się. Drą się Pio trek tak jakby.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12325 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 16:52

Ok dzięki jak będę w domu to się lepiej przysłucham;-) w końcu dziewczyna powinna chłopaka wołać;-) no tego Piotrka :-D
  • 0

#12326 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 21:15

http://olx.pl/i2/ofe...tml#:a5799537c8
fajne gęsi?
  • 0

#12327 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 12 sierpień 2015 - 22:06

Fajny potężnie sie reprezentuje :) ciekawe jak by wyglądał w brytfanie :)

Pozdrawiam

• 0

#12328 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 07:29

Te indyki mnie wykończą nerwowo, raz stoją i kisną jakby miały fiknąć, a na drugi dzień biegają, fruwają, śpiewają, podskakują. Czy one tak mają ogólnie że raz są smutne a inny raz energia je rozpiera? Czy to może być efekt upałów?
Wczoraj poszłam na obchód po zagrodzie, patrze leży nioska roczna, padła. Zrobiłam sekcje i nic niepokojącego nie było, ważyła w sumie 3.20 kg, myślę że może jakiegoś zawału dostała czy może udaru.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12329 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 11:48

Sławek a ty znowu o jedzeniu;-) w sumie żal było by upiec gęś za 500 zł czyż nie ;-)
Iza upały dokuczają i drobiu w końcu my chodzimy w cienkich bluzkach itp a drub nosi pierzynke,na pewno działa ona jak izolacja ale u tak wszystko chodzi z dziobami otwartymi:-( i dyszy kura jak była ciężka to mogło jej serce nie wytrzymać:-(:-(:-(
  • 0

#12330 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 12:54

Cześć. Czytam sobie o czym rozmawiacie i nawet mi się nie chce odzywać.

Jeszcze chwila i ruszam w kapustę. Prawie 2 godziny zajmuje mi przejście od początku do końca i z powrotem tak żeby zahaczyć za jednym wejściem w pole każdą główkę z dwóch stron.

Dzisiaj padła mi kolejna indyczka, a następną czeka to samo. Mam 2 takie najmłodsze i najmniejsze, ale one zdychają i zdechnąć nie chcą. Za to tracę takie o wiele większe od nich. :( Mam już serdecznie dość tej indyczej hodowli w tym roku. Jestem w trakcie organizowania sobie siary. Może do wieczora podam indykom pierwszą porcję. Co ich nie zabije, to je wzmocni lub nie. Nic już nie ryzykuję. 15 indyków już nie mam.

Zarobiłem dzisiaj 60 zł za jajka i 65 za 20 kg ogórków, bo komuś tak zależało na konkretnie ogórkach ode mnie, że zapłacił po 4 zł za kilogram, wychodząc samemu z taką ceną, obym tylko je Jemu sprzedał. Za to straciłem 40 zł w indyczce. Nie tak sobie tą całą indyczą hodowlę wyobrażałem.

• 0

#12331 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 13:05

Hej Marcinie szkoda indyków u mnie te dwie co zostały, wygląda że to para, wyglądają dobrze może się odchowaja:-D a to prawda skoro ręcznie skubiesz kapustę to nie dziwne że ci tyle czasu to zajmuje:-( u mnie susza i nie zapowiada się na deszcz wszystek drób w cieniu leży i ziaje z gorąca w sumie ja robie to samo;-)
  • 0

#12332 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 14:02

Tak sobie przytaknąłem że do brytfany :) przez to gorąco to mało co jem tak że nawet teściowa stwierdziła że marnieje w oczach :) a sucho u mnie takie że pekinka to mi w polu plackiem leży na tym skwarku a na deszcz sie nie zanosi tak więc chyba kapusty dobrej jakości to będę szukał po polu :( ale mam nadzieje że ta co ma być na zimę będzie lepsza bo chyba w końcu jakieś deszcze przejdą.

Marcinie a co ty szukasz w tej kapuście, jaj bielinka??bo nie do końca rozumiem :(

Pozdrawiam

• 0

#12333 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 18:50

Sławek ja to mam dość tych upałów i suszy w końcu mówią że po niedzieli będzie chłodniej, to może i deszcz popada;-) wiadomo jak tak gorąco to i apetytu człowiek nie ma:-(
a tak ogólnie to napisałem o garze z przyzwyczajenia bo wiadomo chłop to o jedzeniu myśli:-D teraz obserwuje kaczki i gęsi nareszcie odrzywaja;-) a Marcin faktycznie zbiera jaja i larwy bielinka......
  • 0

#12334 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 18:57

Dodam jeszcze, zapomniałem napisać:-(
że w genach kaczek po dwu letniej przerwie pojawił się gen kaczki dworki, jedno młode jest bardzo podobne do wzorca rasy , jeśli to kaczka zostanie na drugi sezon legowy;-)
  • 0

#12335 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 sierpień 2015 - 20:23

Ja mu współczuje tak chodzić i szukać i trochę nie rozumiem dlaczego nie opryska.

Mnie też to gorąco dobija w dzień guzik sie zrobi jedynie co z rana i późnym popołudniem ciekawe tylko o ile sie schłodzi po niedzieli grunt żeby deszcz popadał bo w polu po prostu masakra taka susza ale pożyjemy zobaczymy :)

Co do kaczek to tak bywa że jakiś gen jest uśpiony a potem wychodzi wynalazek :) mi za to biegus zrobił mi ququ :) a to dlatego że bez wątpienia wszystkie francuzy mają gen biegusa w sumie to mi nie przeszkadza bo i tak wszystkie do gara no ale chyba będą mniejsze :(

Pozdrawiam

• 0

#12336 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 sierpień 2015 - 06:38

O to fajnie Robercie, bardzo lubię kaczki dworki. Mam kaczora i do niego 3 panny, normalnie piękne. Ale i też gadatliwe, szczególnie rano i wieczorem.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12337 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 sierpień 2015 - 07:06

Witam Iza kaczki faktycznie są urodziwe miałem kiedyś parę ale winiknely mi niestety:-(
Sławek mam w tym roku kaczkę mix biegusa z czymś innym wyszedł cudak jeszcze z jakąś wada genetyczną dzioba:-(:-(:-(
  • 0

#12338 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 sierpień 2015 - 07:44

No przyznam że ciężko było dostać jak i Dworki tak i Staropolskie, no ale się uparłam i stanęłam na głowie hihihi. Nie no, kupiłam po 7 zł szt 2 tygodnie miały wtedy, a teraz mają już 12 tygodni, rosną i problemów praktycznie nie ma z nimi, tylko nieźle zjeść potrafią...i ciapać się. Dziś znów w kurniczku jajko kacze było od pekinki. Co robicie z kaczymi jajkami?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12339 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 14 sierpień 2015 - 08:19

Witam w zeszłym roku jak miałem rozdzielone to wszystko było ok no a w tym jakoś za bardzo sie nie skupiałem no i wyszły takie śmieszne :) a co to znaczy Robercie wada genetyczne dzioba???

U mnie kacze jajka dostają małe kaczki oczywiście w wersji gotowanej :)

Ja też chciałem kaczki dworki ale z tych co widziałem na olx to było widać że są mieszane ze staropolskimi a jak było coś godne uwagi to niestety świat drogi ode mnie więc sobie odpuściłem.

Pozdrawiam

• 0

#12340 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 sierpień 2015 - 09:33

Ta kaczka ma większą dolną część dzioba, wygląda to dość osobliwe:-(
Iza to fajnie że ci rosną bez problemów choć te są bezproblemowe dla ciebie
pozdrawiam
  • 0