Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12361 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 sierpień 2015 - 06:34

Iza tak i ja myślałem o tych piersiach
co do inku to zalalas drugi kanał nań wodę jeśli jeszcze nie ma dziurek spryskaj woda, niewolno polewac pisklat
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12362 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 18 sierpień 2015 - 06:41

Oba kanały pełne wody plus reszta dna i wszystkie jaja pęknięte, to nie spryskuję ich. Słychać donośne piski, a no i nie obracam jaj.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12363 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 18 sierpień 2015 - 06:50

To dobrze,dobrze robisz że nie obracasz to mogło by im zaszkodzić,
, nie wszystkie szybko się kluja, trzeba cierpliwości.napisz jak się wykluja jaki wynik itp.
Pozdrawiam;-)
  • 0

#12364 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 sierpień 2015 - 14:50

Hej, właśnie weszłam w posiadanie parki perliczek Coral Blue. Są piękne, żywy niebieski kolor. Ale dzikusy straszne, nie chciały pozować, oj była szarpanina. Udało się tylko samca złapać.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12365 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 sierpień 2015 - 21:51

Iza ładne te perły;-) u mnie to będą oba samce tak mi się wydaje..
a jak sprawa wygląda w inku, kaczki na świecie?
  • 0

#12366 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 05:37

Kaczki zaczęły klucie w 30 dniu, dziś 32 dzień, teraz 2 wyszły ale czekam bo jeszcze 2 jajka nadklute zostały.
Po niedzieli będę szukała perlicy Violet. Mam 2 samce dorosłe i 3 samice, z małych samiczkę białą i w jakimś innym kolorze dziwnym, no zobaczymy jak się perły pojawią na wszystkich piórach.
Kurkę z kwietnia muszę zaraz dobić, lek nie pomaga, a oczy prawie jej wylazły.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12367 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 08:47

Cześć.

Iza fajne ptaki. Kupujesz wszystkie perliczki od jednej osoby? Od tego chłopaka o którym rozmawialiśmy coś jeszcze kupiłaś?

Moje indyki szlag trafia albo lepiej niech je szlag jasny trafi. Nie wydam już na nie ani grosza. 3 dni temu myślałem, że odezwała się w stadzie jakaś Myko., ale to nie to. Nie obserwuję u nich żadnej wydzieliny ani z oczu ani z nosa, żeby serwować im kurację. To znaczy przedwczoraj wieczorem do godziny temu podawałem Doxy., ale stwierdziłem, że podawanie im leku w sytuacji kiedy zamknięte w chlewie przez to, wyglądają jeszcze gorzej, nie ma sensu. I tak mam w tej chwili 38 sztuk, ale jeśli im się nie poprawi na dniach planuję wybić i spalić całe stado. 2000 zł lekką ręką stracę, ale nie mam już wierzcie mi sił do nich i wszelkie dostępne mi środki wyczerpałem, żeby im pomóc.

Kapustę uprzątam od ponad tygodnia. Z doświadczenia z lat ubiegłych wiem, że wygram. Kapusty będzie od groma i ciut ciut. Mam już kilka zamówień, ale wszystko zależy od ceny.

Pochwalę się Wam, że z mojego niewielkiego skrawka pola obsianego ogórkami zebrałem już 300 kg dzięki czemu zarobiłem sobie ponad 400 zł. Szkoda tylko, że więcej tracę w indykach niż zarabiam na ogórkach. :( :(

• 0

#12368 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 10:04

Marcin, nie ta parka perlic pochodzi od innego sprzedawcy. Miałam jajka lęgowe od tego gościa, co pisaliśmy na priv, wylęgły się kolorowe perliczki i w ciągu dwóch tygodni mi zdechły cholera, jedno to takie niby czekoladowe jest, przeżyło ale ma zatkane wole widzę. Dzwoniłam do niego wczoraj i jemu nadal zdychają takie 2 tygodniowe perliczki najładniejsze. Nie wiem, coś tu jest nie halo.
No szkoda tych twoich indyków, ja sama szukam indyczki, bo mam raczej jedną samicę, bo to drugie się puszy fest to chyba samiec będzie. Ludzie mają i nie drogo ale nie chcą wysyłać, obiecują, a potem cisza w tel. No to jest niepoważne. Jeszcze szukam kur Arakuany 5 szt i koguta do nich, mają drogo przyznam i też nici.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12369 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 12:03

Kurde, czytam i nie wierzę, aż tyle dni mnie na forum nie było.

Robert, indyki sa lotne i takie bedą, nawet jak podrosną :P Moje mają lotki podcięte, ale indyczki i tak mi cały czas uciekają z wybiegu i chodzą gdzie chcą. No i poprawka, chyba jest 4 indyczki, a nie 3 :) Fajnie, moze coś zarobię na młodej, bo mam kupca na indyczkę, od dawna. Zobaczymy, najpierw musze pewności nabrać.

Marcin, Twoich indyków to mi żal :( Tyle pracy i serca ile w nie włożyłeś...

Dzisiaj zwozimy siano ostatnie, to na dniach do Ciebie tyrknę, napisz tylko jakie godziny Ci najbardziej odpowiadają.

Perliczki i indyk od Ciebie puki co mają sie dobrze :) Perliczki już sie drą :P Latają z dachu na dach. Najpierw na wysoka stodołe, potem na dom, potem na lipę, a potem to już różnie :P Muszę im w końcu zdjęcia porobić, bo przez te upały to człowiek nie myśli i nie pamięta...

Chłopaki, ja mimo upału niestety na brak apetytu nie narzekam :( A szkoda :( Jak jadłam, tak jem. A może jak by mi sie nie chciało, to kilka nadprogramowych kg. bym zgubiła. No ale co zrobić :P Głodzić się nie będę, bo padnę .

U mnie przez tę suszę, stawy wszystkie trzy suche :( Tak więc wodę wiadrami na wybieg leję.Jest 2 wiadra, które się dopełnia, dla kaczek. Prócz tego w kilku pojemnikach wszelkiej maści/ Tak aby kaczka mogła się wykąpać, ale i kura napić.

Kaczki mam tłuściutkie i od jutra zaczynamy je bić powoli. Najpierw kaczory :) Kaczki 5-8 śpi w nocy na dachu stodoły, ale nie mam siły ich codziennie przeganiać.

Iza, ja kacze jajka to jem :) Najczęściej dodaję je do ciasta na makaron czy pierogi :) Albo do ciast w ogóle.

Ja nie wiem jak Wy słyszycie to wołanie przez perliczki Piotrek :D Ja tego nie zauważam.

Marcin, a jak Twoje dynie? U mnie dopiero maleńkie się pojawiły, prócz tej jednej o której Ci mówiłam. Ale i ona w miejscu stanęła. A te małe, to wielkości piłeczki od ping-ponga, albo i mniejsze :( Cukinie młode zbieram, a obierać trzeba, bo taka twarda skórka :( A ogórków jednak nie będzie. Byłam patrzeć wczoraj, spaliło mi caluśkie ogórki, i nawet jeden listek nie został, a zanosiło się, że we wrześniu będą swoje ogóreczki :( Dobrze, ze dostałam od znajomych w sumie ponad 50 kg. to narobiłam sałatek, trochę zakisiłam i konserwowych zrobiłam.  Fasolkę raz zebrałam i tyle, bo mi ją wysuszyło i teraz to mogę co najwyżej nasiono zbierać.

Moje kaczki jeszcze sie nie niosą, ale nie wiem czy nie zaczną. Kaczory zaczynają już co niektóre kaczki deptać. No zobaczymy. Na przyszły sezon chcę zostawić 5-6 kaczek.

My słomę woziliśmy zaraz po żniwach, prosto z pola. Chlop nam zostawił jedno pole i drugiego pół. W sumie 134 kostki przywieźliśmy. Liczone każda po 2 złote. Strych zawalony, mam nadzieję, ze do kolejnych żniw starczy :) W razie co mam gdzie kupić.

Sławek ja to juz nie pamiętam, ale chyba mam Jerseye. Ale nie dużo mi wyszło. Nie wiem, jesli to te szare, to mam kilka. Ale moje spokojne są :) Nic nikomu nie robią.

Się spisałam, ale próbowałam na jednej stronie czytać, a na drugiej pisac :P Trochę tego wyszło, bo mnie chwilę nie było. I jak sie z czymś powtórzyłam, to znaczy, ze mam sklerozę, a mój wiek mi na to pozwala.

Zmykam do ostatniego siana w tym roku. Na wałki pograbię i potem będziemy zwozić. Siano licze, bo susza, ale dobre chociaż co...

• 0

#12370 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 12:24

Aniu Ja fasolki zerwałem może 20 kg wszystkiego i też więcej nie zbiorę. Na taki kawałek jaki mam nią obsiane, to zbiory bardzo słabe. Powinienem zebrać jeszcze z 4 razy tyle. No ale na pogodę nie wpłynę. Cukinię rwę kurczakom i trę na tarce. Nie czekam aż urosną i stwardnieje im skóra, bo nie chce mi się później jej łupać, a podejrzewam, że starczy mi dyni, więc i nie muszę jej oszczędzać. Na polu mam pustynię. Deszczu ani kropli pole nie widziało od kilku tygodni, a buraczki ćwikłowe mam ogromne. Po deszczu jeszcze porosną. Dynia też jakoś daje radę rosnąć. To samo cukinia i te zdumiewające ogórki. Kapusty mam bardzo dużo, ale żebym miał chęć na coś z niej, nie powiedziałbym. Jak już tak o wadze, to nie pamiętam czy wspominałem. Od wiosny schudłem 8 kg. Przez ciągłe życie w biegu od wiosny do teraz. Największe dynie moje mają około 30 kg. Tak myślę. W środek wejść nie mogę, bo są tak gęste, że to nie możliwe. Dowiem się wszystkiego przy zbiorach.

• 0

#12371 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 16:25

Witam oj Marcin szkoda indyków, ale może to lepsze,jak patrzeć jak po kolei padają, masz jeszcze chęci na chodowle drobiu? Ja bym chyba nie miał bym tyle siły:-(:-(:-( pociecha taka ze choć z warzyw coś ci się uda sprzedać
Aniu powitać a już się zastanawiałem co się z tobą dzieje... widać sporo się dzieje u was, a propo twoej pracy to u nas siano po 100 za bele więc drugie tyle co na wiosnę, ja mam wielkie braki w sianie zapowiada się ciężka zima a słomy to trochę zapasu zrobiłaś,
ja w tym tygodniu się przemoglem i debilem dwie sztuki drobiu jedna gęś i dzis kurczaka od Marcina coś na nogi siadł od kilku dni kulal a dziś w ogóle nie wstał.
  • 0

#12372 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 17:19

Już nie specjalnie mi się chce.

Co to za kurczak ode mnie? Nic mi nie wiadomo o żadnych wysyłanych jajach. Mam nadzieję, że nie miałeś na myśli młodego indyka.

• 0

#12373 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 18:56

Robert, wysokie ceny siana dlatego, ze susza, to jak ktoś ma, to się ceni. Ja tylko mam nadzieję, ze jak mi przyjdzie kupić, a przyjdzie, to nie podrożeje. No, ale to się okaże...

Marcin to warzywa u Ciebie imponujące :) U mnie dynia jedyna i w sumie największa ma moze ze 2 kg. :P Jak urosła, tak od kilku tygodni stoi w miejscu i nie rośnie :(

Cukinie też zbieram młode, ale już młode mają twardą skórkę i trzeba obierać, więc podejrzewam, ze to moze brak wody> No nie wiem...

Siano ostatnie zwiezione. Niewiele, ale dobre chociaż te 2 wozy. Zawsze na ciut dłuzej wystarczy.

No to od jutra "impreza" z kaczkami. Już sie cieszę na to skubanie :cool:

• 0

#12374 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 20 sierpień 2015 - 19:38

Ano Marcinie od ciebie wysłałeś mi jedno kurze jajko z indyczymi i wyklul się czarny lapciaty kurczak ale niestety nie było mu dane aby być w moim obejściu:-(
Aniu wiadomo w tym roku bida z sianem z resztą inne rośliny też ucierpiały:-(:-(:-(
  • 0

#12375 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 sierpień 2015 - 10:34

Hej, już po lęgu piżmówek, maluchy energiczne i już chlapią się. 2 dobiłam miały skrzywione dziwnie szyje i nie doszły do siebie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12376 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 sierpień 2015 - 15:04

Iza a ile masz małych z ilu jajek,ogólnie jaki procent ci się wylkul.
kaczuszki fajne oby zdrowo się chowały;-)
  • 0

#12377 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 sierpień 2015 - 15:17

Z 13 jaj nałożonych, wyklute 9 piżmówek, 2 jajka zbiłam niestety, ślamazara ze mnie, a 2 jaja czyste były jednak. No ale 2 młode kaleki dobiłam więc jest 7 szt.Następnym razem będę bardziej ostrożna.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12378 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 21 sierpień 2015 - 15:25

To wychodzi ci prawie 70% więc jest ok, wiadomo każdemu może się trafić.
  • 0

#12379 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 sierpień 2015 - 08:59

Kochani pytanie do Was, kto odrobaczał drób podając lek do dzioba? W jakiej dawce? Masakra jakaś, biłam koguty do zamrażarki na potem, w tamtym tygodniu odrobaczane Flimabendem i 2 miały nicienie. JPD (brzydkie słowo) bo ileż można?
Nie mam możliwości zmiany kurnika ani terenu gdzie drób przebywa. Nicieni nie mają kaczki, gęsi, indyki oraz perły. A reszta miesiąc w miesiąc. Jestem w sytuacji bez wyjścia cholera. Co miesiąc kura wysycha, brak piersi, mostek wystaje, nie je, siedzi osobno. Nawet taka co była fest tłusta to chudnie raz dwa. Muszę dokupić Flima bo skończył się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12380 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 sierpień 2015 - 11:02

walcz z tym do skutku a później profilaktycznie . Jak raz się zabagni to nawet 2 lata trwa walka.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)