Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12421 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 07:15

Hej. No tak, ogłoszenie pode mnie, tylko cena już nie. :) Musiałbym przeznaczyć całą kasę z ogórków z tego roku na parkę i musiałbym jeszcze dołożyć. A swoją drogą w tym roku u mnie klęska urodzaju na ogórki. Do poniedziałku mam z bańki jeśli chodzi o ich zbiory. Jutro kobieta zabiera wszystkie jakie będą, a w poniedziałek przyjeżdża człowiek który kupił u mnie ogórki za ponad 100 zł do tej pory i ciągle Mu mało. :)

Nawiasem mówiąc, jeśli o te ogłoszenia chodzi, to znam osobę która ma i gąski Sewastopolskie i kaczuszki Kajuga. Z tych pierwszych na jesieni proponował mi wysyłkę gąsiora. Tylko po co mi coś takiego drogiego w podwórku. Na uciechę innych. Mnie już się nie da zaskoczyć i zachwycić. :) Ten typ tak ma. Te Chołmogorskie w końcu zdobędę. Wszystko jest tylko kwestią czasu. :) A wtedy pójdzie już z górki.

Moje indyki dziwnym trafem rosną w oczach. Problem tylko w tym, że mają taki przemiał na zieleninę, że nie mam gdzie im już jej pozyskiwać. Dzień w dzień wieczorem w skojcu poza tym co dostaną na wybieg dostają tyle krojonego ostu, mlecza i pokrzywy, że do tego stopnia się najadają, że więcej już w siebie zmieścić nie mogą i myślę, że 1/4 masy ciała dodatkowo przez to nabierają. Pocieszające jest to, że to co zjedzą idzie w masę, bo jeszcze nieco ponad tydzień temu większość wydalały, czego świadectwem była ubrudzona do granic, a wymieniana dzień w dzień ściółka. Od tygodnia ściółka jest niemal czysta, co znaczy że pokarm pobrany nocą przetwarzają na masę. Ale wracając do tematu. Nie mam gdzie rwać zielska, a daleko od domu się boję, bo ludzie pryskali niedawno zboża po to by szybciej dojrzewały, a nie wiem gdzie i kto. Więc nie zaryzykuję. Mam zboże, ale to im nie wystarcza. Podobnie nie interesują ich kapusty liście i tylko nieznacznie liście buraków.

• 0

#12422 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 08:27

rozpieściłeś żarłoki to teraz masz :)
  • 0

#12423 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 08:36

Witam kiedyś jak szperałem po necie to gość za dorosłego samca chciał coś ponad 1000zl :)  wiadoma sprawa że jak będzie ich więcej to i cena pójdzie w dół ale pewnie zanim do tego dojdzie to jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie :(

Co do kaczek kajuga to chyba pierwszy raz sie z nimi spotkałem :)

Brachmy fajne kurki więc musisz coś w tej sprawie zadziałać skoro masz na nie takiego smaka :)

U mojego drobiu bez zmian.

Pozdrawiam

• 0

#12424 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 09:03

Hej, u mnie nadal skubanie, dziś gęś i pekinka, a wydaje się, że nie ubywa tego drobiu, że końca nie widać.
Wchodząc do kurnika zdziwiłam się że kaczka piżmowa z lutego, kupiona pocztą, dała radę wejść na kurze gniazdo nad posadzką. Jak ona to zrobiła, to nie wiem i po co tam siedzi? Niosła będzie ta czekolada? Jaki kolor jajek znoszą piżmówki?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12425 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 09:45

Znajomi mi powtarzają, że jestem zbyt uczciwy. Aż nadto mówią nawet. :) Zmierzam do tego, że w sąsiedztwie mam łąki na których wypasa się bydło mleczne i na tych łąkach rośnie mnóstwo ostu, którego to krowy nie tykają, zaś moje indyki by się za niego pokroić dały. No i mam opory by nawet tuż przy drodze wchodzić i sobie ten oset rwać. Chyba pójdę do właścicieli łąk i spytam, bo tak czy inaczej z tego ostu mleka nie będzie. :)

Iza nie wiem czy dobrze nazwę ten kolor. Nie nie nazwę, bo jak bym tego nie ujął, prawdy nie napiszę. :) Jajka Piżmowych kaczek są takie jasne, nawet nie kremowe tylko takie ...., no właśnie słów mi brak, a to rzadkość u mnie. Na pewno fakturę skorupka ma inną niż kurza i po tym od razu powinnaś rozpoznać jaki ptak które jajko zniósł. Ale na pewno nie są zielone. Takie niosły moje Biegusy.

• 0

#12426 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 10:37

oczywiście, że porozmawiaj z właścicielami, wejdziesz na legalu i nie będziesz się oglądał za siebie i nikt nie będzie cię ścigać.
Ja też sąsiadom udostępniam zielenine na miedzach, połamane gałęzie albo pozwalam przejechać przez pole po żniwach, ale tylko tym którzy o to pytają. To samo z kolbami kuku. Bez pytania to wypędzam!!!! Sąsiad pozwolił zbierać kolby po kombajnie to mu oberwali cały rządek na około zagonu .....
  • 0

#12427 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 13:05

No i sprawa załatwiona. Jednym pytaniem o taką głupotę, nie dla mnie rzecz jasna pozbawiłem się zmartwień na długi czas. :) Jestem takim typem człowieka, że za to zielsko się zrewanżuję, bo dla mnie najbardziej liczy się to, że ktoś choćby nawet przy czymś wydawać by się mogło tak banalnym, jest chętny mi pomóc.

• 0

#12428 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 13:19

Zamówiłem sobie dzisiaj, choć zamówiłem to tak dziwnie brzmi w sytuacji gdy mówi się o znajomych. Ale niech będzie. Zamówiłem sobie gąskę Landes. Mam wprawdzie pisklę już w piórach z tego roku, ale coś mi mówi, że ptak ten choć duży, czystej rasy Landesem nie będzie. Mam zamiar w przyszłym roku podjąć się hodowli tylko kaczek i gęsi, bo wiem że w moich okolicach da się na tym zarobić, a bez tej rasy gęsi ciężko będzie "rozkręcić" interes. :) Gęsi z wylęgarni raczej odpadają. Po pierwsze z braku dostępności piskląt z okolicy, a po drugie, to już nie są te gęsi co kilkanaście lat temu. Patrząc na moją niemal 14 letnią gąską wysnuwam wnioski po tym co widzę u ludzi, którzy mają jeszcze w zagrodach jakieś niedobitki gęsi białych "zwykłych", że te teraźniejsze nie dorastają tej mojej starej do pięt. :) Indyków w przyszłym roku rozmnażać nie planuję. Nie po przygodach z tegorocznymi. Noszę się z zamiarem sprzedaży w najbliższym czasie części młodzieży, ale nie wiem czy przez uświadamianie każdego zainteresowanego o przypadłościach w stadzie, coś sprzedam.

• 0

#12429 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 14:16

Witam no to Marcinie masz fajne plany na drugi sezon, przytoczyłes coś o gestach i mnie to interesuje;-) mianowicie mam mieszance gęsi garbonosych landes i białych, jak myślisz takie mixy można by zostawić względem znoszenia przez nie jaj do inkubacji, na pewno zostanie lewus jego dwie siwe gęsi i biała, i może jeden gasior mieszaniec z targu i ze dwie gęsi z tych mixow właśnie.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12430 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 17:46

Te dwie siwe Lewusa to też Landesy czy gąski Kubańskie? Jeśli nie zależy Ci na ozdobnym charakterze stada tylko na mięsie, to zdecydowanie nie polecałbym zostawiania niczego z miksów. Najlepiej gdybyś zostawił czystej rasy Landesy bo to jedne z największych gęsi i oczywiście zwykłe białe do tego, bo i jedne i drugie szybko rosną i tuszki po zabiciu nie można się wstydzić chcąc coś sprzedawać. Co innego gęsi Kubańskie i białe z garbami. Mam w tym roku tego Landesa, białe garbonose i Kubańskie i zdecydowanie z tych trzech najszybciej rośnie Landes. Jest młodszy od pozostałych o 2 tygodnie, a przerósł poza jednym osobnikiem wszystkie pozostałe. Landesy i zwykłe gęsi białe bardzo ładnie się krzyżują. Nie powiem Ci jak to jest w przypadku krzyżówek Landes plus coś kubańskiego lub białego garbonosego, ale nie wykluczone, że młode po ojcu lub matce Landes będą szybko rosły.

• 0

#12431 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 18:00

Wszyscy gdzieś wybyli to jeszcze sobie popiszę. :) Od rana, no powiedzmy późnego rana pada u mnie deszczyk z przerwami, przez co ptasia młodzież poza najstarszymi kaczkami, gęsiami i częścią kurcząt siedzi cały dzień w skojcach. Indyki karmione ostami od rana w końcu mają dość, przez co pomału kończę dzień. :) Jest duża szansa, że z moich 7 Silek 5 to kurki, ale póki co to nic pewnego. Gdyby jednak, nie powiem bym był zawiedziony. Szkoda tylko, że te kurki to bardziej kwoki z powołania niż nioski. ;)

Zapominam Wam napisać, że na IV klasie ziemi, na polu którego nigdy wcześniej nie obsadzałem taką ilością warzyw (niektóre zresztą są na tym polu posadzone po raz pierwszy), tylko ciągle ziemniaki, zboże lub dynia, mam tak wielkie warzywa, które pomimo długiej suszy po prostu mnie na maksa zadziwiają. Buraczki ćwikłowe na tym polu, to nie buraczki tylko buraki. :) O ogórkach, dyni i cukinii z kabaczkami nawet nie wspominam. :) Te ostatnie tak szybko i takie duże rosną, że choćbym chciał zjeść małe, jeśli w porę nie zdążę, to już nie zjem, bo w  mig przerastają. :) Nawet jakimś cudem marchew na tym polu rośnie. Skała, skała i jeszcze raz skała taka, że motyki miejscami wbić nie szło, a jednak dla chcącego nic trudnego. Ludzie się dziwią jak mi tak wszystko rośnie, a Ja jedynie pracą rąk i motyką zdziałałem tyle ile niejedna rodzina nie dała rady. :)

Jak to mówią, czasami trzeba pochwalić samego siebie. :) A co. :)

• 0

#12432 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 19:56

Marcin, chwal się, chwal :) Plonami w tym roku mało kto się moze pochwalić, więc chwal sie :)

Iza, nie biliśmy w końcu kaczek, bo sił nie mam przez ten upał ich skubać...

Kwoka Araukana, taka porządna, ze miesięczne maleńkie kurczaki juz zostawiła:( No i były 4 i są tylko 2 małe :( Ech...

• 0

#12433 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 sierpień 2015 - 20:21

Marcin ja też pochwalam twoje wyniki w ogrodzie w pamięci mam tą fotkę wozu pełnego pięknych dyni;-)
u mnie przybyło dwa kurczaki zwykłe może o tym pisałem ale dziś mam kiepski dzień:-(:-(:-( :-(
a i kaczka pizmowa na niosła jajek znowu ma ich 7 ciekawe czy zechce je wysiadywac? Załatwiłem sobie dwie kaczki pozmowe na zmianę krwi jak moje podrosna to się wymienię, żona znajomego ma i czarno białe i siwo białe wiec może coś fajnego sie wybierze a ona i tak rosołu by z nich na robiła to u mnie choć rok po żyją.
  • 0

#12434 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 06:23

Hej, poszłam do kurnika i leżały 2 kacze jaja, a mam już tylko 1 kaczkę pekin która niesie się, to nie wiem czyje to drugie jajko, może piżmowej z lutego? Mniejsze jajko jest całkiem inne i inny kolor ma.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12435 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 13:21

Witam a mojej kaczce coś zabrało jaja i po jej wysiadywaniu:-(
Iza może kiedyś przyłapiesz która te jajka znosi. ...
  • 0

#12436 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 15:03

Robercie, to masz jakiegoś gada cholernego, kurcze szkoda. A kaczka nie poszarpana?
No nie wiem czy przyłapie, bo jak kaczki niosą to od razu rano już leżą jajka, a jakby w południe niosły, to i bym złapała którąś na gorącym uczynku. I były zimne, raczej z nocy. W sumie to fajnie że tak się roznoszą jedna za drugą. No ale co, bić trzeba.
Dziś poszła piżmówka na pniak, miała prawie całą maskę już, skubanie szło ciut krócej niż ostatnio i jajeczka w środku miała takiej wielkości jak główka od zapałki i dużo ich było.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12437 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 15:22

Iza ta kaczka śpi w innym pomieszczeniu a niesie się w innym i z jajkiem czeka aż pootwieram obory i ona raz dwa na gniazdo, z jednej strony szkoda mi tych jaj,a z drugiej po co mi małe na jesień:-(
Ja też planowałem bicie kaczek ale wyszły inne sprawy.....
  • 0

#12438 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 15:37

Coś dla Sławka http://www.rolnik-fo...ckich-górskich/
Może pomożecie mu wymyślić imię tylko proste jakieś z bajki(dodam że imiona w stadzie to Mu Ru Su Maja Gucio Bunia)
  • 0

#12439 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 18:49

Słodki maluch. Czy mi się wydaje czy te Twoje bydło jakieś takie co rusz wyrodne. To chyba nie pierwszy maluch, którego skazała matka na ludzkie wychowanie.

Ja nad imieniem pomyślę,na pewno. Na jaką literę ma się zaczynać?

Zebrałem dzisiaj 65 kg ogórków z pola. 50 kg kupiła jedna osoba. Opuściłem nieco cenę, ale i tak wpadło mi 125 zł. Na poniedziałek kolejne zamówienie. Ogórki mam od miesiąca ponad. Ludziom dawno wyschły,a u mnie są. Chyba ktoś moje zaczarował pozytywnie. :) Ale powiem Wam, że tych 15 kg nie chce mi się robić. Po obdzwonieniu kilku znajomych nikt ich nie chciał za darmo rzecz jasna, więc jutro kury będą miały używanie. Samo zdrowie dla nich. Wprawdzie w głównej mierze to woda, ale samo zdrowie jak by nie było. :)

• 0

#12440 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 29 sierpień 2015 - 19:15

Jeśli bajkowe to może Rumpelstilskin. :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych