Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12461 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 19:37

Dzisiaj kolejna parka kurcząt Bc znalazła nowy dom. Kasy trochę przybyło. Będzie na parkę gęsi Landes. :) Niestety chęć zakupu mnie dopadła i nie chce opuścić. :)

Robercie jeśli będziesz miał czas pstryknij zdjęcie swoim indykom. Jestem ciekaw barwy. Mamusia Twoich jest w bardzo poszukiwanej przez ludzi barwie. Ona i jej 3 siostry to przedstawicieli idealnie standardowych indyków. Niestety indor wszystko zepsuł. Był tak wymieszany pod względem barwy, że nawet idealność samic nic nie dała. Gdyby tak idealny indor do nich i jajka wszystkie na pniu bym sprzedawał w przyszłym roku gdybym tylko chciał, takie jest nimi zainteresowanie. Regularnie, co jakiś czas dostaję pytania o nie, z zamówieniami niemal równocześnie, rok na przód. :)

• 0

#12462 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 wrzesień 2015 - 10:49

Witam się z Wami. Doznałem dzisiaj szoku po tym jak dowiedziałem się w jakiej cenie u mnie w okolicy będzie w handlu dostępna kapusta późna. Otóż okazuje się, że cena kapusty oscylowała będzie w granicach 1-2 zł za kilogram. Dowiadywałem się u źródeł czyli w sklepach i marketach, natomiast tam zatrudnieni ludzie podawali mi ceny przewidywane, które w tym momencie słyszą u swoich dostawców, często samych rolników.

• 0

#12463 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 wrzesień 2015 - 11:04

Witam czyli twoje ptaki Marcinie nie będą jadły kapustki jak co roku?
dla zainteresowanych cielaczek nazywa się tołdi;-)
U kur bez zmian
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12464 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 wrzesień 2015 - 11:06

Będą, będą. Nie mniej niż w zeszłym roku. Przecież posadzone mam jej 2 razy tyle co w zeszłym roku. Przy takiej cenie nie zawaham się jej sprzedać. Z witamin dla nich, to zapewnię im kilka wozów dyni. Niech się z tego cieszą. :)

• 0

#12465 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 01 wrzesień 2015 - 15:19

Teoretycznie ceny warzyw pewnie będą wyższe w związku z ogólnie panującą suszą :( (choć nie wszyscy to widzą) jedynie Ci co mają nawadniania osiągną "normalny" plon.

Moja dynia Marcinie też nie źle wygląda tak że dziobaki będą miały uciechę :) a tak to u nich po staremu :)

Robercie niech Toudi zdrowo sie chowa :)

Pozdrawiam

• 0

#12466 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 09:23

Hej, a ja już wiem która kaka niosła jajko oprócz pekinki, nieść zaczęła się kaczka piżmowa kanibalka z kwietnia, osobiście widziałam jak ze strachu jajko jej wypadło. Kaczki tejże już nie mam, oddałam cioci, od nowa jej odbiło, charatała mi kury nawet, co za małpa uparta. Ciotka wzięła ją na własne ryzyko i teraz trzyma ją osobno, bo jej młode też kanibalowała. Ona nie nadaje się napewno na rozmnożenie.
Powiedzcie jak nazywają się te gęsi szare. Pan ma na sprzedaż 4 miesięczne nie drogo i chyba skuszę się na 3 szt.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12467 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 09:38

Szare to kilka gatunków są kubańskie garbonose, łabędziowki , i landes te to akurat mają żółte dzioby.
  • 0

#12468 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 09:50

Garba nie mają na dziobie, a dzioby mają ciemne, prawie czarne, kurcze co to może być za rasa? I siadają na jajkach.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12469 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 11:36

Jak się zjawi Marcin on pewnie będzie wiedział
  • 0

#12470 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 11:37

Oj, bardzo przepraszam za błąd, to są gęsi garbonose. Brać? Dobre są w chowie?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12471 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 12:41

Jak dla mnie łatwe a do tego ponoć nie są takie tłuste jak białe np.i w dodatku są piękne;-)
  • 0

#12472 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 12:57

A no to fajnie, to ja idę na taką łatwiznę. Mulardy tłukę powoli, lecz skubie się ok ku mojemu zdziwieniu. Jutro wstawię fotki nowych ptaków.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12473 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 13:48

A ja jakoś nie mogę się zebrać aby coś ubić(ja osobiście nie ubijam tylko ojciec) może w sobotę
A jaka wagę masz z mulardow po ubiciu?
  • 0

#12474 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 14:28

No szału chyba nie ma, bo ten mulard ma 3.89 kg a ma 15 tygodni wg kalendarza. Pierwszy raz mam te mulardy to nie wiem czy ta waga jest ok. No ale jednak jest mięska dosyć.
Sama ubijam, ostatnio gęś tłukłam, ciężko było fest szarpała się i darła ale dałam radę, miała 5.02 kg i 4 miesiące.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12475 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 14:38

Z dużymi ptakami takimi jak indyk czy gęś to radziłem sobie inaczej. Skazaniec i nogi i skrzydła miał krępowane mocnym sznurem. Wtedy można go utrzymać.:):) 

• 0

#12476 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 18:51

Hej. Potocznie mianem gęsi garbonosych lub łabędziówek określa się wszystkie gęsi z garbami na dziobach. Z tego co wiem, to tak: gęsi Kubańskie to są gęsi szare, w barwie podobnej do gęsi Landes. Gęsi garbonose to co innego niż gęsi Kubańskie. One występują w odmianie łaciatej lub odmianie białej. Nie ma natomiast gęsi garbonosych Kubańskich. Można by tak nazwać Kubańskie potocznie. Gęsi Landes to gęsi bez garbów na dziobach.

Ja trzymam Kubańskie tylko dla ich urody. Nic poza tym. Dodatkowo doszedłem do wniosku, po tempie przyrostu gęsi prawie Landes, że są to ostatnie gęsi Kubańskie które rozmnażam. Gęsi Landes lub gęsi białe zwykłe (Kołudzkie, Rypińskie, itd.) charakteryzują się szybszymi przyrostami masy, lepszym wykorzystaniem paszy. Otłuszczenie w tym przypadku nie ma znaczenia większego jeśli o mnie chodzi. Gęś ma mieć tłuszcz i tyle. Takiej tuszki się nie powstydzę, natomiast nad Kubańską po zabiciu można siąść i płakać. :) Gąska Landes jest blisko 2 tygodnie młodsza od pozostałych gęsi w stadzie, a przerosła poza jednym osobnikiem je wszystkie. Do tego Kubańskie i białe garbonose nie mają jeszcze lotek w skrzydłach wykształconych, tylko ledwo co widoczne ich zaczątki. Natomiast gęś Landes ma w pełni ukształtowane skrzydła, którymi już w najlepsze wymachuje.

Z Twojego opisu Iza wnoszę, że możesz kupić gąski Kubańskie. One jak są młode, garbu na dziobie nie mają. Ten wykształca się z wiekiem. Czarny dziób jest jak najbardziej wyznacznikiem tejże rasy.

• 0

#12477 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 19:20

och, nawet nie spodziewałbym się, że tyle tego jest :) Kolego, a na Twojej wizytówce co to za jedne ? a poza tym śliczne ptaszyska :)
  • 0

#12478 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 06:35

Pan sam nie wie co trzyma, bo mi powiedział że to są łabędziowe-garbonosy. Więc Wy mnie oświećcie. Te nie mają garbu nad dziobem są młode, a stado lęgowe dorosłe miało garb widoczny bardzo. I jak dla mnie one były trzymane w warunkach spartańskich, po wstępnych oględzinach. Nie sztuka na mnożyć, gadzinka musi też i dobrze zjeść. Są bardzo przyjazne, nie atakują nic.
Czekam dziś także na inne ptaki.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12479 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 06:35

Na mojej wizytówce jest gąska zwykła biała zakupiona niemal 14 late temu jako pisklę z wylęgarni, plus gąska Landes ze Stacji Zachowawczej Drobiu z Dworzysk, 2 gąski Kubańskie i jedna gąska którą określałem mianem Kubańskiej, ale która na pewno miała w sobie domieszkę krwi gęsi garbonosej.

• 0

#12480 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 06:46

Witam Marcin zdjęcia indyków w galerii http://www.rolnik-fo...ię-na-indorzyl/
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych