Hej. Potocznie mianem gęsi garbonosych lub łabędziówek określa się wszystkie gęsi z garbami na dziobach. Z tego co wiem, to tak: gęsi Kubańskie to są gęsi szare, w barwie podobnej do gęsi Landes. Gęsi garbonose to co innego niż gęsi Kubańskie. One występują w odmianie łaciatej lub odmianie białej. Nie ma natomiast gęsi garbonosych Kubańskich. Można by tak nazwać Kubańskie potocznie. Gęsi Landes to gęsi bez garbów na dziobach.
Ja trzymam Kubańskie tylko dla ich urody. Nic poza tym. Dodatkowo doszedłem do wniosku, po tempie przyrostu gęsi prawie Landes, że są to ostatnie gęsi Kubańskie które rozmnażam. Gęsi Landes lub gęsi białe zwykłe (Kołudzkie, Rypińskie, itd.) charakteryzują się szybszymi przyrostami masy, lepszym wykorzystaniem paszy. Otłuszczenie w tym przypadku nie ma znaczenia większego jeśli o mnie chodzi. Gęś ma mieć tłuszcz i tyle. Takiej tuszki się nie powstydzę, natomiast nad Kubańską po zabiciu można siąść i płakać. Gąska Landes jest blisko 2 tygodnie młodsza od pozostałych gęsi w stadzie, a przerosła poza jednym osobnikiem je wszystkie. Do tego Kubańskie i białe garbonose nie mają jeszcze lotek w skrzydłach wykształconych, tylko ledwo co widoczne ich zaczątki. Natomiast gęś Landes ma w pełni ukształtowane skrzydła, którymi już w najlepsze wymachuje.
Z Twojego opisu Iza wnoszę, że możesz kupić gąski Kubańskie. One jak są młode, garbu na dziobie nie mają. Ten wykształca się z wiekiem. Czarny dziób jest jak najbardziej wyznacznikiem tejże rasy.