Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12481 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 06:49

Robercie ładnie się prezentują. Tylko co ona taka skwaszona. :) Iza moim zdaniem gęsi ze zdjęć to gęsi Kubańskie oraz gęsi które w sobie mają cechy gęsi Kubańskich i białych garbonosych.

• 0

#12482 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 06:57

Indyk stroszyl się na kure a indyka gulgotala i się tak zgarbila, ogólnie są żywotne i chodliwe poza podwórkiem urzędują i są dość dzikie ja i reszta moich ptaków.a jak z tym kolorem też się pomieszały min na tym nie zależy ważne że je mam ;-);-);-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12483 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 07:47

Marcin, tak to są Kubańskie bez dwóch zdań, przekopałam net. Są piękne i ważne że bez agresji.
Robercie indyki cacy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12484 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 11:50

Dzięki Iza to teraz kubańskie mamy we troje Marcin ty i ja, ja to mam tylko lewusa rasowego gęś jest mixem
Mam pytanie dajecie do jedzenia parzona mąkę dla drobiu i jak wam to jedzą, ja z braku bułek próbowałem im to podac nawet mieszanki dosypalem dla zachety ale zero zainteresowania, dla ciekawostki powiem że jak stoję tam gdzie mam chleb dla krów to kaczki i gęsi się schodzą i wrzeszcza aby im rzucić choć trochę,
sam nauczyłem to mam:-D:-D
  • 0

#12485 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 14:05

Ale jak parzoną mąkę? Nowe ptaki są już i właśnie odrobaczam w razie Wu. Silka zniosła się właśnie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12486 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 14:15

Ja mam młynek bijakowy i miele mąkę dla trzody albo bydła i taką mąkę zalewa się gotujaca wodą, mąka pecznieje i jest lepiej strawna dla zwierząt ale moje ptaki nie chcą jej jeść:-(:-(
Ptaszki fajne i gratuluję nowej nioski;-)
  • 0

#12487 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 08:04

Hej, leje dziś fest u mnie. Zamówiłam sobie jeszcze 2 kurki Silki 5 miesięczne z innego źródła, tak żeby krew była inna. Ale to tak pod koniec września kupię, bo wtedy osiągną ten wiek. Pan mi je przytrzyma. Ta wczorajsza Silka już siedzi w gnieździe. Araukany tylko patrzą jakby na belek wskoczyć, wczoraj skrzydła podcinać im musiałam, a dziś indorom muszę, bo siatka dla nich to nie problem. Pekinka niesie jajko codzień, a kanibalka u ciotki gubi jajka po podwórku, miejsca nie może sobie znaleźć.Popołudniu na pniak idzie ostatni mulard, a wczorajszy do skubania był okropny. Odchowałam koguta z kwietnia, jest czarny i połyskuje w słońcu na zielono i niebiesko i już kurki depcze, więc biały kogut idzie na rosół. A jutro tłukę gąskę, w sumie jeszcze 2 są do gara lub na zamówienie. Nigdy w życiu tyle nie na skubałam się ale stwierdzam że jednak warto. Kaczki idą od ręki, nawet takie zamrożone w całości. Jeszcze chodzą mi po głowie kury Minor i Marans, ale to już raczej w październiku zamówię, bo wcześniej szukałam perliczki Violet i czekam na cynk tylko na kiedy do odbioru. A tak wogóle to z kur planuję zakupić na wiosnę jaja lęgowe innych ras typu Brahmy itp. Tak żeby ciekawie było. No i na razie spokój z robakami i innymi choróbskami, można chwilę odetchnąć i kasę zainwestować w coś innego.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12488 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 08:11

Iza to fajnie że masz zbyt na mięsko ale i o sobie nie zapomnij żeby w zimę było co do gara włożyć;-)
  • 0

#12489 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 08:22

Taaaak pamiętam, będzie i dla mnie, większoś kak nie jest gotowa jeszcze do skubania, na nie jeszcze nie pora. A indor to na Święta już powinien być gotowy do piekarnika. Małe piżmowe rosną, co prawda 6 szt ale też na ubój, bo stadko na jajka już mam ułożone.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12490 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 08:59

I zapomniałam zapytać. Ile indorów przeznacza się np na 3 indyczki? Mam zamiar na jesień dokupić jeszcze jedną w kolorku. Czy 2 indory to za dużo będzie? Nie znam się na tym.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12491 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 12:01

Robert ja taką mąkę dawałem gęsiom i kaczkom często, kurom raz na tydzień lub dwa daję i znika z toczków w momencie...

• 0

#12492 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 12:47

A u mnie leży do dziś, myślałem że w nocy zjedzą, a mam spore stado a tu nic:-( nie mam pojęcia dla czego tak im to nie smakuje a mąka z dobrego zboża mało żyta duzi owsa i pszenzyta do tego mąka z kuku i pszenicy z dodatkiem granulek i taki marny pobór. ....
  • 0

#12493 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 14:09

Witam U mnie dziś pochmurna pogoda i co jakiś czas pada więc do południa siedziałem w kurniku tak że na początek poszły widły w ruch potem miotła i atak na pajęczyny :) później wapno w wiadro i ciap ciap na ściany :) a na koniec ścielenie tak że do wiosny malowanie i omiatanie mam z głowy :)

Hehe  Robercie może musisz im doprawić :) :)

Brum jeden Ci wystarczy bo jak będą dwa na trzy indyczki to jeden drugiego może spychać i jajka będą nie zalężone ale z drugiej strony nie musi tak być że jeden drugiego będzie spychał bo mogą sie sparować z indyczkami i jeden będzie mial jedną a drugi dwie :) Ja osobiście pozostał bym przy zestawie 1+3 :)

Pozdrawiam

• 0

#12494 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:10

Witam :)

Iza, ładne stadko Ci się na wiosnę szykuje?

Co do indyków, ja zostawiam 3 indyczki i 1 indora.

Jak przeprowadzka? Już po, czy jeszcze w trakcie?

Sławek, no to porządki u drobiu porobiłeś :) Ja też muszę, tylko czekam, aż się ochłodzi. Miało u nas padać i nic z tego :( Ledwo pokropiło i koniec :( Z rynny, dosłownie litr wody zleciał, to sobie wyobraźcie ile popadało :(

Moje kaczki Piżmowe zaczęły się nieść. Nie wiem które i szczerze, nie obchodzi mnie to :P Jak na pniak trafi to się dowiem :D Jak jutro będzie taka pogoda jak dzisiaj, to jedna kaczka na pewno na pniak trafi.

Indyczka będzie miała nowy dom. Tylko jeszcze ceny nie powiedziałam gościowi, bo musiałam sprawdzić. W okolicy, "aż" 3 ogłoszenia. Młode indyki z końca kwietnia po 45 zł. Indyczka z zeszłego sezonu po 90 i Indor po 120. No to chyba za moją powiem 70zł.

• 0

#12495 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:20

Za mało. Ja za swoje niespełna 4 miesięczne chcę w tej chwili 50-60 zł i powiedziałem sobie, że prędzej je oddam, niż taniej sprzedam. Za takie jak Twoje gdyby były moje chciałbym minimalnie 90 zł. Wiem, wiem wszystko zależy od regionu, ale nie można tak nisko cenić swojego.

Moimi jest już zainteresowanie, ale nie będę nikomu wysyłał, a już na pewno wybierał komuś za kogoś, żeby później ktoś wystawił mi odpowiednią opinię. Jeśli ktoś chce coś kupić ode mnie, to tylko z podwórka.

Powtórzę się. Za cenę niższą niż tą którą chcę, prędzej oddam swoje za darmo niż sprzedam. Nikt kto przy indykach nie chodził, nie wie ile pracy kosztowało ich wychowanie.

• 0

#12496 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:21

Twoja indyczka nie jest mniej warta niż ta z zeszłego sezonu. Więc co najmniej 90 zł powinnaś za nią chcieć, jeśli w takiej cenie są sprzedawane indyczki z zeszłego sezonu. One już jeden sezon mają za sobą. Twoja dopiero przed.

• 0

#12497 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:45

Przez 2 dni z domu sprzedałem 110 jaj. :) Szkoda, że kury bliżej jesieni już nie niosą się tak jak jeszcze miesiąc temu. Nie ma mowy o odpoczynku czy pierzeniu, bo niosą się raptem 2 miesiące. Nigdy więcej nie kupię kur z samochodów.

• 0

#12498 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:46

Marcin, indyczka pójdzie w dobre ręce. "Dziadzio" bardzo dba o zwierzęta :) A nawet za bardzo czasem bym powiedziała :P Ja u nich kupuję zboże, słomę, siano. Zazwyczaj przywożą w cenie zboża, a paliwo nawet taki kawałek jak do mnie za darmo nie jest. Co kilka razy daję 10zł. więcej, ale nie zawsze wezmą, zależy kto jest :P Więc dlatego taką cenę chcę podać. Wiem, że tam będzie miała bardzo dobrze, do byle kogo i do obcego nie dała bym za te pieniądze. A jak się mu uda z indykami, to za rok będą indyki śpiewały gromadką i u mnie i u niego :) To pewnie koło kilometra dalej, ale rano jego indorek pięknie śpiewa :)

• 0

#12499 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:47

A u mnie z jajami chwilowo przestój. Mąż teraz ma urlop, wiec i tak nie miał by kto wozić :P Kury niosą się jak się niosa...Ale my kupimy nowe młode kury z odchowalni. Jeszcze w tym roku, albo na wiosnę. Teraz jeszcze do końca miesiąca mają w ofercie. Zobaczymy...

• 0

#12500 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 20:52

Po znajomości to i Ja inaczej z ludźmi rozmawiam i się liczę. Jeśli indyki dotrwają, czytaj wcześniej ich nie zlikwiduję, to 2 indyczki za darmo dostanie osoba od której od roku kupuję zboże. Ale to po znajomości. Z ludźmi z którymi się nie znam nie policzę się tak tanio i nikomu za darmo nie oddam.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych