Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12581 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 27 wrzesień 2015 - 13:33

Ja mam taką kaczkę co praktycznie cały rok chodzi i piszczy ale ją tylko na wiosnę sadze na jaja a tak to siedzi w pustym gnieździe hehe czasami jakaś kura jej jajko podrzuci :) to nie daje sobie odebrać :)

Co do samych lęgów to jak coś sie nie wykluje do sierpnia to później już nie sadze bo nawet jak sie coś w późniejszym czasie wykluje to trzeba mieć warunki żeby sie wychowały a ja takich warunków dla młodzieży nie mam :( Przede wszystkim cipciaki muszą mieć ciepło a jak mają chłodno to nie rosną tylko stoją takie skrzeki :( dlatego jak coś sadzić to na wiosnę albo wczesnym latem :)

Pozdrawiam

• 0

#12582 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 wrzesień 2015 - 18:55

Ja kwoki wyzbylem z jaj i gniazd, nie ma sensu teraz pozwalać na wysiadywanie:-( sam mam kurczaki małe i mam obawy co do ich przyszłości, najlepszym miesiącem do wychowania młodych jest maj czerwiec potem to już loteria i większe zaangażowanie w wychowanie mmłodych.ale każdy ma swoje sposoby na chodowle drobiu,
pozdrawiam;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12583 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 30 wrzesień 2015 - 19:32

Co tam u waszego drobiu słychać??

U mojego wszystko w normie prócz jaj bo mam raptem 1-2 jaja dziennie :( i nie wiem za bardzo o co chodzi czyżby poczuły zimę ?

Pozdrawiam

• 0

#12584 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 wrzesień 2015 - 19:55

Powitać u mnie to samo ale ja kur mam mało, ale i jaj jak na lekarstwo a propo zimy to ja też ją chyba czuje coraz mniej chętnie na dwór wychodzę,
  • 0

#12585 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 30 wrzesień 2015 - 20:21

Ja mam w sumie te z zeszłego roku bo reszta poszła do ziemi bo stare były :(  3 mam dwuletnie (niby kochinki :)) a i jest jeszcze czubatka emerytka :) ale ona ma coś kolo ośmiu lat :) dlatego trochę mi dziwne że mam taki deficyt z jajkami no chyba że jako wszystkie są z tego samego okresu to może po prostu mają przerwę i dlatego jajek brak :(

Miśku jeden tobie przecież nie powinno być zimno bo przecież ma Cie co grzać :) a tak na serio to rzeczywiście nie ciekawie jest w nocy a dziś to nie wiem czy aby przymrozku nie będzie bo zimno jak cholera :) a na dodatek jeszcze jak słońce zachodziło to niebo cale czerwone było więc kto wie rano może być siwo :)

Pozdrawiam

• 1

#12586 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 wrzesień 2015 - 20:47

Chodze z psem do kuku to wiem jakie są temperatury.... patrzeć jak ranek będzie nas szronem witać, a i skrobanko szybek albo garaż....
  • 0

#12587 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2015 - 06:10

Ne jestem aż tak gruby schudłem 3 kg :-D
Pewnie tak jest że odpoczywają, przeczekać trzeba aż zaczną się nieść,
u mnie wczoraj urodził się cielak highland nie wiem czy to on czy ona, ale stado się powiekszylo do 8 szt;-),
tym razem krowa sie nim opiekuje(jednym ja muszę niestety).
  • 0

#12588 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 01 październik 2015 - 08:20

Dzięki Robercie za usunięcie zdjęć

• 0

#12589 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2015 - 13:51

Małe ciele to byczek i nazwałem go Hugo ;-)
Teraz to już mam naprawdę fajne stado Mu, Su, Ru, Maja , Gucio, Bunia, Toudi, Hugo:-D
co do drobiu to kurczak mały jakiś taki nie swój widać bierze go jakaś zaraza:-( i jeden kogucik od Dużego Grzegorza coś się kuli liczę że do wiosny jak zostanie z 15kur to góra jakieś herlawe się robią:-(:-(
  • 0

#12590 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 01 październik 2015 - 15:09

Moja kurka z maja dziś zniosła jajko :)

• 0

#12591 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 01 październik 2015 - 15:35

To trzeba się cieszyć u mnie w tym roku młodych kurek brak ale jakoś do wiosny wytrzymam w zimę stawiam pełen inku i do przodu:-D
  • 0

#12592 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 01 październik 2015 - 16:35

Hej, u mnie lipa, araukany zakatarzone, lek dostają a mnie trafia, z jednego choróbska w drugie. Kaczka połowe jaj wytłukła, przeniosłam ją osobno i zwiała cwaniara. Miała tam jajka swoje i pekinów, zalężonych razem 12 jaj, wiadomo gula mam, ale trudno. Silka sprytna za beczką gniazdo zrobiła i widzę że siedzi, raczej odbiorę jej te jajka wieczorem, mam dosyć zakatorzonych kurcząt kurde. Wogóle to nie tylko u mnie tak, ludzie skarżą się i stąd i z sąsiedznich wsi i miast, że padają im odchowane około 4 miesięczne kurki. Chodzą, jedzą, na następny dzień stoją w kącie i kisną, a na kolejny fik i po kurkach. Myślałam że to tylko u mnie tak kiepsko. Nudzę się, co miałam ubić, to ubiłam. Porządki w kurniku zrobione. Małe francuzy mają jakieś 6 tygodni i fajne z nich kluchy już są.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12593 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 01 październik 2015 - 16:45

Zapomniałam dodać że po 2 tygodniowej przerwie nieśność skoczyła u kur od 11-16 jaj. Coś rusza się. Doświetlam wieczorami na razie tylko. A koguta nie uratowałam, a młody już depta i pieje.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12594 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 05 październik 2015 - 17:39

u mnie dziwny przypadek u kurcząt na końcach palców wokół paznokci robią się im kulki z błota, muszę im moczyć nogi w wodzie a woda zimna bo nie chciało mi się leciec do domu i nabierać ciepłej i jak się rozmięknie to im to odczepiam

• 0

#12595 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 październik 2015 - 19:04

To jest oznaka choroby a raczej braku jakiegoś składnika ale niestety moja skleroza i nie pamiętam jak i co:-(
  • 0

#12596 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 06 październik 2015 - 09:35

Hej, walka z katarem trwa, 2 kurki straciłam znów. Poszłam silce odebrać jajka, ku mojemu zdziwieniu były wszystkie zalężone, dodatkowo ma tam jajka araukany też, aj zlitowałam się i nie odebrałam jej jaj. Co będzie to będzie, niech sobie ma, no szkoda mi było wyrzucić żyjątka pomimo tego że już tak późna pora jest.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12597 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 październik 2015 - 19:24

Brum schowasz pod kołdrę i sie wychowają :)

U mojego drobiu po staremu a walka ze szczurami nadal trwa na razie zjadły 2 kaszanki 2,5 chleba i litr toksanu :) a co lepsze jak na razie to znalazłem tylko jedno truchło :(

Pozdrawiam

• 0

#12598 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 październik 2015 - 20:06

pewnie im posmakowały miksturki i mają się dobrze i cieszą potomstwem. Niestety trucie na dłuższą metę z tymi gryzoniami nie daje efektu.....
  • 0

#12599 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 06 październik 2015 - 20:39

A jaki znasz kolego skuteczny sposób walki z tymi szkodnikami???

Pozdrawiam

• 0

#12600 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 październik 2015 - 17:41

Stal, szkło i beton . Gdzieś już pisałem o zapobieganiu przeciw inwazji gryzoni.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych