Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12781 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 11:00

Perły fajne ile dałeś za parke i w jakim kolorze, co do skubarki to naprawdę umila życie amatora mięsa z drobiu.

biały samiec m łody (kolor do d..) plus samica cętkowana w czekoladowym kolorze 55zł, ,, druga samica szara w białe cętki - dałem samicę królika.  Obawiam się tego samca czy nie jest za młody i da radę kurkom , ma 5 miesięcy, to pierwsze darciuchy u mnie i nie mam doświadczenia z hodowlą ,ale rosołek lubię i zaryzykuję . ;)

ja widziałem taką skubarke i te kołki w niej były gumowe, przynajmniej 15 lat temu silikon nie był tak wszędobylski.

też widziałem takie ustrojstwo z gumowymi cyckami pare lat temu i gość zachwalał

• 0

#12782 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 11:07

A to kolorowe te perły, nie wiem jak u nich jest z dojrzałościa, w jakim wieku mogą mieć młode miałem kilka w tym roku ale została mi jedna sztuka i w dodatku nie wiem co to jest,on czy ona a cena spora myślałem że około 35-40 zł za sztukę,
ja już wolę iść na łatwiznę na skubac te pałki i piórka najgorsza robota z chowu drobiu
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12783 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 11:09

tn_gallery_4370_68_110190.jpg   oto jaka niespodzianka mnie dziś zastała w gniazdach:) Jajo 100% od towarówki bo liliputy siedzą osobno:)

Co do skubarki to sobie taką zrobię ale nie bębnową tylko taką na walcu:)

• 0

#12784 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 11:13

Ato i pierwsze jajo i dobrze niech się niosą, a co do skubarki to cena jest spora i będzie trzeba się męczyć ręcznie, taka jak z linku 1100zl same palce 1,3 zł sztuka wiec jeśli masz zdolności to można spróbować
  • 0

#12785 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 11:20

Na aledrogo wypatrzyłem palce po 20 PLN za 10 sztuk. Na taką walcową jak ta potrzeba około 40 sztuk:):https://www.youtube....h?v=lX4Y2lvJcxw Więc tak drogo nie wychodzi

• 0

#12786 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 11:38

Hej, co do kurcząt, to to zielone to trawka, codzień im zapodaję jak i reszcie zagrody. Co do kolorowych perliczek to tak samo rozmnażają się jak i zwykłe standardowe.
U mnie perliczki dobrały się w pary, biały z białą, niebieski z niebieską, a czarny z czekoladową lawendową oraz violet.
Aniu, no za lęgi wzięłam się wcześnie, a i kwoki dopisują, bo od jesieni mam już 5 kwok. Jedna z nich drugi raz zasiadła ale już na kaczych jajkach. Z kaczek to chciałam rozmnożyć tylko te pary, co szybko tuczą się ale widzę że lęgi opóźnią się, bo jest kilka jaj od piżmówek, troszkę dłużej poczekam.
To na czym mi tak zależy rozmnożyć, nie niesie się jeszcze -araukany.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12787 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 14:33

Można skubać kury a na jesień szatkować kapuste, tak wygląda :)
  • 0

#12788 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 08:49

Hahaha na jesień też się pozbywa stad drobiu :) I trzeba dwie zrobić żeby nie było kolizji:) A poważnie to nie sadzę kapusty więc nawet przez myśl mi nie przeszedł taki pomysł.

Tak się zastanawiam co ludzie widzą w tych araukanach. Szwagier też tylko te kury kupuje a mnie się tak nie podobają że szok:)

• 0

#12789 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 10:28

Hej, mnie osobiście urzekł wygląd araukan i kolor jajek, w sumie to jako jedyna mam tutaj takie, ludzie na dziwić się nie mogą, że owe kury nie mają ogona, a mają brodę.
Na wiosnę rozejrzę się jeszcze za maransami i już nic więcej nie chcę hihihi.
Indyków kupować nie będę, to nie ptaki na moją zagrodę, totalna porażka, a tak wokół nich skakałam...
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12790 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 16:52

Rok podliczony :blush:

Oczywiście na minusie, ale w sumie zależy z jakiej strony patrzeć, bo może wyjść i na plusie :P

W planach miałam dzisiaj ze 2 kaczki ciachnąć, ale przy takim mrozie nie chciało mi się robić, a nie chciałam roboty do domu zabierać...Co tam u Was?

Iza, jak sobie radzisz z maluchami przy takiej pogodzie?

• 0

#12791 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 18:11

To Aniu jednak nie jest tak źle, ale jaka frajda z chowu ptaków;-) czytam tak posty Izy i się zzastanawiam jak to u niej z tymi legami o tej porze roku, ciekawe jak jej pójdzie ten leg i odchow młodych.
u mnie chyba się spóźniłem z biciem drobiu bo zaczynają nieść jajka, ale i tak trzeba jeszcze zredukować stado
  • 0

#12792 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 18:55

robert, poczekaj pzyjdą śnieżyce to se uświadomią, że na niesienie nie pora :)
  • 0

#12793 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 18:57

Cześć się z Wami wieczorem. Napisałem z samego rana bardzo długą wiadomość i niechcący jakąś kombinacją klawiszy na klawiaturze całą skasowałem. :) Bywa i tak. U mnie na szczęście hodowla wyszła na bardzo, bardzo duży plus. Na szczęście. Jednak pomimo to muszę ograniczyć pewne nieproduktywne rasy drobiu. Nie wiem jak u Was to wygląda w tej chwili pod kątem nieśności, to znaczy czy doświetlacie swoim kurom i czy to przekłada się u Was na nieśność. Pytam z ciekawości, bo co dziwne u mnie kury mają tylko tyle światła ile w dzień go wyłapią, a dzień zaczynają o godzinie 7 z lekkim hakiem i kończą go o godzinie 16, a na przykład dzisiaj z 24 niosących się kur było 20 jajek. Na podwórku mrozek powyżej 10 stopni, a kury w najlepsze po podwórku zasuwają jak samolociki. Co najdziwniejsze moje kury nie dostają grama kupnych śrut, bardzo mało pszenicy (owies i jęczmień tylko), a do tego głównym elementem diety do kilku dni wstecz była dynia i kapusta (tarte), a niosą się o niebo lepiej niż u kogokolwiek z okolicy. Zastanawiam się jak długo potrwa taki stan rzeczy.

• 0

#12794 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 19:00

Witam mając ciepły odchownik to można kluć o każdej porze roku :)

Ja też mam dylemat nad wysłaniem 2-3 kaczek do gara bo mi też sie już trzy niosą i dobrze by było nie trafić na niosącą i nawet przyszedł mi taki pomysł gdyż jajka zawsze pojawiają sie rano i tak sobie myślę że gdyby co noc jedną kaczkę zamykać osobno to w końcu wyłapał by niosące kaczki :) jakiś czas temu jak do gara wysłałem kaczkę to okazało sie że już miała całkiem nie zły wianuszek noi tak trochę mi szkoda jej było no ale to już było po ptoku :) więc nie chciał bym żeby sytuacja mi sie powtórzyła.

Pozdrawiam

• 0

#12795 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 19:01

Też powinienem ograniczyć jeszcze stada drobiu, ale z każdym ptakiem zabijanym wybór kolejnych do odstrzału jest jeszcze trudniejszy. Pewnie do tego dojdzie, że wiosnę przywitam z 15 dorosłymi indorami i indyczkami. Nie pogniewałbym się gdyby na przykład moje indyczki już się niosły. Gęsi niech lepiej z tym poczekają, bo te chciałbym kluć dużo później. Nie pisałem wcześniej chyba, że moje ptaki od powiedzmy początku października do teraz zjadły ponad 6 wozów dyni i wóz kapusty. To się nazywa przemiał.

• 0

#12796 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 19:10

Marcin, u mnie niosą się jak chcą :P Chociaż ostatnio nieco lepiej. Ale na około 30 niosek, mam max. 15 jaj. Wyjątek wczoraj, bo było 17. Więc połowa się niesie. Na razie zostawiam wszystkie kury, na pniak jeszcze młody kogutek jest, a moze dwa? Nie przyglądałam sie aż tak. Z kurami na razie nic nie robię.

Kaczki zobacze. Teraz sobie myślę, ze na razie zostawię wszystkie, nazbieram jaj, o ile nie przestaną się nagle nieść, te co się niosa, bo dzisiaj nie było jajka. I jak uzbieram jaj do inku, to wtedy 6 kaczek pójdzie na pniak, a 4 zostawię w razie jak by lęgi kiepsko poszły, zeby móc kolejne uzbierać. Docelowo chcę zostawić 1-2 kaczki do odchowu młodych, a reszta włącznie z kaczorem na pniak. W kolejnym sezonie kupię nowego kaczora, teraz mam też obcego.

Indora ładnego znalazłam, Marcin nic mi nie napisałeś co o nim myślisz :P W nowym roku jak mąż będzie miał wolne, to dzwonię do gościa i się dowiem co i jak i moze kupię. Tzn. jak będzie jeszcze, to na 100% kupię bo mi się podoba :)

Ja już chyba zobojetniałam. Jak mam coś wysłać na pniak, to szkoda mi, ale wysyłam to co ma tam wylądować, bez żadnych sentymentów. Nie ma że ładne, mam mniej więcej plan jak ma to wyglądać i staram się go trzymać.

A co do kosztów...To się "pochwalę" a co :P

wydatki wszystko: żywność, nowe zwierzaki, wyposażenie, itp.: 5648,40

wydatki, tylko jedzenie i słoma: 3314,40

przychody: 3965,50

Więc jak by policzyć wszystko, to minus, ale jak by tylko jedzonko i słomę, to jednak plus :P Ale zakład przegrany i tak, bo liczą się wszystkie koszta :P

• 0

#12797 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 19:12

Marcinie szczerze mówiąc to nie wiem ile mam niosek :) ale co dzień mam 10-12 jajek dieta taka jak wcześniej pszenica jęczmień ququ owies gotowane ziemniaki dynia (ale to już nie długo) liście pekinki do oporu :) a i od czasu do czasu proso.

Co do doświetlania to ja nie doświetlam czyli tak jak u ciebie tyle światła co za dnia :) choć myślałem nad diodami bo dobrze świecą a niewiele prądu pobierają :)

Ja rozrachunku +/- nie robie :)

A i już wcześniej miałem zapytać PO CO CI MARCINIE TYLE INDYCZEK???

Pozdrawiam

Ps. fakt Marcinie niezły przemiał :) ale dziobów sporo to i zjeść potrzebują :)

• 0

#12798 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 styczeń 2016 - 00:00

Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Hodowcom z Forum w Nowym Roku. Tylko dlatego tak wcześnie składam Wam życzenia, bo mój ponad 30 kilogramowy pies siedzi tuż przy moim łóżku. Tak się biedak boi wystrzałów fajerwerków, że czekam aż wystrzały miną i dopiero położę się spać. Biedny dosłownie pod łóżko mi się pcha ze strachu.

• 0

#12799 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 01 styczeń 2016 - 00:03

Aniu nic nie napisałem o indyku, bo nie mogłem w ogóle otworzyć strony z linku który mi wysłałaś.

Tyle indyczek jest mi potrzebne, bo w obecnym już 2016 roku nie planuję indyczych lęgów, a muszę się zabezpieczyć bo rezygnować z tego gatunku drobiu nie zamierzam, a niestety kiedy to Ja będę szukał indyczek w przyszłości, chętnych na ich sprzedaż mi będzie jak na lekarstwo.

• 0

#12800 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 12:51

Hej, kaczuchy wrzucone do galerii, lecz to jeszcze nie wszystkie, długo to trwa, bo jajka były dorzucane dzień po dniu, a piżmówkom jeszcze nie śpieszy się na świat.
Na razie są w ciepełku, lecz pójdą pod 2 nowe kwoki, które dziś zaczęły pięknie kwoczyć, udało się. Moje kury oszalały z tym kwoczeniem, być może że to przez doświetlenie?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych