Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12801 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 13:14

Ciekawe jak je zachęcasz do kwoczenia? U mnie ani jednej nie widać za zimno na świecie:-(
ale zdjęcia bardzo chętnie obejrzę ;-);-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12802 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 10:43

W związku z tego jaką teraz panuje na dworze, jak znoszą ja wasze zwierzaki?
Moje wychodzą na podwórko i koczuja blisko wejścia, a je jak kiedyś chodziły po całości i najlepiej by przesiedzialy cały dzień, zero ruchu
  • 0

#12803 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 11:02

ja wczoraj wracając do domku jak już było ciemnawo, dostrzegłem pod autkiem coś jakby grzyby albo sople, białe podszedłem bliżej i zaczeło sie ruszać. Mam takiego parszywego sąsiada co wypuszcza kury, które przeważnie są u mnie i właśnie te kury od kilku dni widze w różnych miejscach, jestem pewny że nie wracają do kurnika tylko koczują i marzną gdziekolwiek bo to ponad 100 metrów a one jak kulki stłoczone i w bezruchu. Z 10 lat temu na wiosne wybrałem ze zbiornika 11 sztuk padliny. Kilka lat temu wyciągnąłem ze śniegu też coś koło 10 sztuk i zawiozłem takim bidokom z 10 kilometrów co sie tym zajęli. Mam se sąsiada, nie da żreć tylko wypuszcza na wieś.....
  • 0

#12804 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 11:25

Na szczęście nie ma u mnie takich co nie dają jeść tylko wyrzucają, na takich mam patent telefon do kobitki z organizacji która zabiera zwierzęta ludziom którzy nie powinni ich mieć;-)
To ci się trafilo zanlezisko, w końcu i sam zaczniesz drób hodować;-)
  • 0

#12805 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 11:31

Cza sie będzie u mnie rozglądnąć za kimś z ochrony zwierząt....
  • 0

#12806 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 11:41

kura= rosól , jak sąsiad zauważy że giną to może postara się o zagrodę, 

• 0

#12807 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 11:57

Vademecum, te kury znalezione pod samochodem w tym roku zabrałeś do chlewa czy odwiozłeś komuś? W ogóle wiedziałeś z całą pewnością czyje to? Nie pojmuję tego typu hodowli. Moje kury owszem chodzą po podwórku, ale ciągle mają uchylony chlew i na pewno na wieś do nikogo nie pójdą. One mają tyle jedzenia, że nie wiem nawet czy chciało by im się odchodzić 100 metrów od gospodarstwa. :)

Uśmiałem się dzisiaj oglądając program w tv o tym jak to indyki i dzikie i hodowlane w Ameryce mszczą się za święto Dziękczynienia. :)

• 0

#12808 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 12:11

Witam :)

U s zimno, wczoraj wypuściłam po 10 ptaki, ale tak jak piszecie, większosć czasu były przy wejściu do kurnika, niektóre w ogóle nie wyszły. Na polu pościeliłam kostkę słomy, bo kaczkom zimno było i zaraz na niej sie umościły :) Dzisiaj wszystko w stajni. W nocy było nie wiem ile, ale jak wstałam po 6, to było -15. Teraz jest -8. Słoneczko pięknie swieci, ale wiatr paskudny i przez to zimniej jest niż w rzeczywistości. Przynajmniej dowiem się w końcu ile moje kury naprawdę znoszą jajek ;) Dzisiaj w ogóle ich nie wypuszczę. Bo już południe, a tu taka temp. Wczoraj widziałam, ze nie za bardzo się cieszyły z otwartych drzwi co niektóre., Nie powiem, bo zadowolone nie są, ale mam to gdzieś, jedynie donosze im wodę co jakiś czas, bo wiadomo, ze mimo poidła, kaczki coś rozchlapią, a nie daję od razu pełnego.

Zmarzłam, bo po 10 poszłam do królików, a wróciłam dużo po 11. Woda w poidełkach zamarza, więc całkiem zabrałam poidełka i 3 razy dnia noszę wodę w wiadrze i do każdej klatki z osobna wode w miseczce daję i czekam aż się króliki napiją. Nie daję na raz do więcej jak 3, bo musze mieć kontrolę kiedy się napiją. Jak mają dość, od razu wodę zabieram, coby nie wylały, bo one do misek nie przyzwyczajone, a nie chcę aby lód im się w klatkach zrobił, od rozlanej wody. No i tak 15 klatek obsługuję ;) Najpierw woda, a dopiero potem jedzenie, abym mieć pewność, ze na pewno się napiły.

Marcin, a jak się te indyki mszczą za święto? :D

Vademecum, nie zazdroszczę sąsiada :/ U mnie też mam takiego 100m. ode mnie, co nie za bardzo dba o kury, ale od jesieni do wiosny koryta zawsze mają pełne. W lecie jedynie prawie nic nie dostają, prócz odpadków. No, ale w lecie kura sobie prędzej coś znajdzie, bo to takie co chodzą gdzie chcą, ale teraz? Dla mnie jest nie do pomyślenia nie dac kurze jeśc. Nawet tej idiota mój sąsiad, wie że jak jest zimno i trawy mniej, to kury trzeba karmić....

• 0

#12809 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 12:14

nie łapałem bo i nie miałbym co z nimi zrobić, wiem czyje ale i oni wiedzą jak niema gdzie są. Te kury to jakieś dziwadła między liliputem a kurą, takie siroty bo dobra kura to mapewnoby tego nie,przeżyła, tylko tym sąsiadom uciekają przez ogrodzenie bo tylmo oni nie karmią jak należy. Powiem wam, że dostali z opieki i zarządu rezerwatu pozwolenie na zebranie drobnych gałęzi przy drogach i je zbierają , tną i na handel, a sami grzeją się śmiećmi i trocinami z zakładu mechanicznego trociny ze smarami...
  • 0

#12810 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 styczeń 2016 - 12:16

To niezła patologia za płotem ci wyrosła :-(
  • 0

#12811 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 04 styczeń 2016 - 09:04

Moje przed wczoraj się tak pchały do drzwi że mało ich nie wyłamały ale jak szybko wybiegły na zewnątrz tak szybko wracały:) Niezły kocioł był przy wejściu do kurnika:) Ale wczoraj to ani nie pomyślały o tym żeby się wybierać na zewnątrz:) Chyba poczuły mróz który wszedł do kurnika;/

• 0

#12812 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 styczeń 2016 - 10:18

Hej, a u mnie kury stoją tylko w drzwiach i patrzą przed siebie. Za to drób wodny nie ma oporu i kąpie się w wodzie, a potem chodzą takie zlodowaciałe ale chyba im pasuje tak.
Rano była niespodzianka pod kwoką, kaczątko już suche choć przed terminem wyklute, a 2 dopiero dobijają się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12813 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 styczeń 2016 - 11:02

Pierwsze jajka od perlic znalazłam przed Świętami, później przerwa była do wczoraj i dziś widzę że zarówno perliczki z czerwca, jak i te ponad roczne zniosą się. Zastanawiam się czy to normalne o tej porze roku? Nie powinny nieść dopiero w kwietniu, szczególnie te młode?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12814 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 04 styczeń 2016 - 12:34

Iza, śliczny maluszek :) niech sie wszystkie zdrowo chowają i klują :)

'U mnie perliczki tez się niosły, ale chwilowo, albo gdzieś sie niosą po kątach, albo przestały. Młode perliczki. Dzisiaj 2 dzień zamknięte siedzą. Wczoraj jedna posiadywała w gnieździe, ale jajka nie było.

Zimno, na wsi przynajmniej tam gdzie z okna czy z pola widzę, nikt kur nie puszcza, ani kaczek. Więc i ja się nie wychylam, bo jest zimno...W stajnie nie ciepło, ale cieplej jak  polu i ez wiatru...

• 0

#12815 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 04 styczeń 2016 - 13:23

Gratulacje:) Za pięknego zwierzaka o tej porze roku:) Pewnie bedzie pupilem:)

• 0

#12816 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 08:47

No zasypie mnie tu dzisiaj, od rana sypie tak że hej. Ptaki nadal nie wychodzą dalej jak do progu. Mróz mniejszy, bo -6, to już coś. Perła zniosła się na ściółce. Znowu niespodziankę mam, kaczątko piżmowe przywitało świat.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12817 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 09:37

Czyli masz dwie kaczuszki;-) dużo jeszcze ma być a z pogodą to porażka totalna:-( u mnie śniegu nie ma ale za to mróz że hej
a kaczki jak wypuściłem to trzęsly się jak galaretka
  • 0

#12818 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 10:04

Tak, spod kwoki mam piżmaka i pekina, czekam bo 3 jajka dobijają się, w sumie ma być 7 szt jeszcze. Miała 10 jaj, jedno czyste było. Druga ma 8 jaj, bo jest mniejsza ale wszystkie jajka żyją.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12819 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 10:51

Witam Brumbrum ciekaw jestem jaki będzie finał tej twojej inkubacji ale oby wykluło sie jak najwięcej tak że niech sie zdrowo chowają.

U mnie dziś pogoda dość łaskawa bo i mrozu takiego nie ma tak że jak wypościłem podopiecznych to bez większych oporów prawie wszystko wyszło na dwór, do brodzika wlałem  wody tak że kaczki mają ubaw hehe mam nadzieję że nie pozamarzają bo jednego wieczora jedną obmarzniętą kaczkę w lodzie zagoniłem go kurnika bo wcale nie chciała wejść tak sie jej to pluskanie podobało :)

Co do jajek to jest jedno dwa albo niema ani jednego :(

Pozdrawiam

• 0

#12820 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 11:19

U mnie to na 27 niosek to tak różnie jest, raz 12 jaj, a raz 17, a wczoraj 9 tylko. Niosą sobie jak chcą, no ale i tak mi nie brakuje.
W inku zostały tylko 2 jajka piżmówki ale nie śpieszy im się. Szkoda że pod kwokę nie zmieszczą się. Czekam aż wyjdą wtedy spakuje inku i poczeka raczej do kwietnia na kurze i perlicze lęgi. Kaczuch już wystarczy, bo mnie zjedzą wkońcu hihihi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych