Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12841 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 11:10

No proszę Anna sie ujawniła :) i to z indorkiem ładny, barwny ale z drugiej strony w sam raz do gara :)

Brum... szkoda no ale z drugiej strony parę :) sztuk i tak masz na wychowanie a więc lęg nie był tragiczny :) zważając na porę roku.

Pozdrawiam

• 0

#12842 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 12:13

No fakt, jest trochę kaczuszek.
Zamawiałam właśnie inkubator, taki jak ma Ania, tym razem znajomej i dowiedziałam się dzwoniąc do firmy, że źle kluję kaczki, a robiłam tak jak pisze w ulotce. W fazie wykluwania zalewałam oba kanały całe wodą i resztę dna, pan twierdzi że źle, że powinny być zalane oba kanały wodą ale tylko do połowy, a na dno tylko pół centymetra wody. Co o tym sądzicie? Czy to miało by wpływ na wynik końcowy lęgu, takie zmiany?
Nerwów dostałam bo w ulotce nie pisze tak, jak facet mówi.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12843 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 12:28

Każdy inkubator jest inny i ma inne zalecenia względem ilości wody potrzebnej do prawidłowej inkubacji, dodam tylko ze woda pasuje objętościa lustra wody a nie głębokościa wiec czy wlejesz pół czy cały kanalek to nic nie zmieni, ważne jest to że wodę trzeba zmieniać bo w trakcie inkubacji zbiera się na jej powierzchni(nie pamiętam jak to się nazywa) i zmniejsza parowanie wody
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12844 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 13:12

O zmienianiu wody też nie wiedziałam, miałam ciągle tą samą, tylko dolewałam. No ale i tak się wykluły co mnie cieszy.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12845 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:01

Ważne że się wykluły a tą wodą a właściwie ilością wody nikt Ci dokładnie nie powie. Bo na to ma nie tylko wielkość lustra wody ale i wilgotność pomieszczenia w którym inkubujesz. Na drugi raz zaopatrz się w higrometr. Taki higrometr trzeba sobie wyskalować jak to się robi jest dość instrukcji w necie.

• 0

#12846 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:07

Higrometr dokupiłam do inku, bo ten pan polecił i przykleiłam go w środku na ściance jak kazał.
A w pomieszczeniu inkubacji to suche powietrze można powiedzieć było, ogrzewane.

Martwi mnie sytuacja pod kwoką, 1 jajko pęknięte jest ale 2 jaja już chyba z trzeci dzień dobijają się i nawet dziurki nie ma. Miałam nie przejmować się, a jednak mnie to rusza.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12847 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:39

hmm to pomóż im, lekko nakłuj skorupkę:)

• 0

#12848 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:47

Cześć. Choć to trudne, bo człowiek nie lubi gdy lęgi kończą się niepowodzeniem, to jednak zawsze powtarzam że nie należy ingerować w lęgi. Skoro pisklę nie ma siły się wykluć, to może zwyczajnie jest chore już w jaju i lepiej nie pomagać mu w wykluciu się. Często się potem zdarza, że takie osobniki są chorowite jeśli dorosną.

Z nieco innej beczki. Właśnie sprzedałem parkę gąsek których nie chciałem zabijać. Bardzo tanio, bo 130 zł (taką cenę ustaliłem, bo wolałem znaleźć kogoś kto je kupi, niż zabijać z konieczności - nawiasem mówiąc, potencjalny klient zostałby przepytany pod kątem preferencji konsumpcyjnych co do nich :) ) za nie wziąłem, ale nie szkodzi. Najważniejsze, że pojechały w miejsce w którym będą rozmnażane i w którym spędzą jeszcze na pewno długie miesiące. Najlepsze w tym jest to, że teraz mieszkają może 6 km ode mnie. :)

• 0

#12849 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 15:00

To Marcinie możesz je odwiedzać;-) ja jestem taniej zbyłem parę w zeszłym roku ważne że żyją i mają się dobrze;-) a w tym roku mam jeszcze mnóstwo gęsi i kaczek czekają na swoją kolej:-( ale puki zimno będą cieszyć się życiem;-)
  • 0

#12850 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 15:31

Iza, tak jak pisze Marcin...Trudno, nie mają siły się nadkluć, znaczy że coś z nimi nie w porządku. Wiem, ze ciężko, ale ja na początku pomagałam, a potem jak wszystkie którym pomagałam zdychały, albo trzeba było dobić, bo kaleki, to więcej nie pomagam. Co innego jak pisklak nadkluty i widzę, ze błonka wyschła, ale w innych wypadkach juz nie.

Marcinie, no to super, że gąski w dobre ręce poszły ;) Dla mnie też to ważniejsze by było niż zarobek ;)

• 0

#12851 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 15:49

Stwierdziłam, że nie będę nic robiła, tylko czekała. Jeden nadkluty pekin wreszcie wyszedł, udało mu się.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12852 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 18:15

Co do pomagania to popieram przedmówców tzn. nie pomagać w wyjściu na świat bo i tak guzik z nich będzie oczywiście mówię z własnego doświadczeni, krótko mówiąc te które są zdrowe i silne wykluwają sie bez problemu a ten co chce wyjść a nie może to i tak kojtnie więc nie ma co im pomagać :)

Co do wilgotności to też sie zgodzę z przedmówcami bo nie liczy sie ilość wody tylko powierzchnia noi oczywiście ważne jest wymienianie wody ja np. wyciągam wodę strzykawką co 5 dni i uzupełniam świeżą a wyciągam strzykawką dlatego żeby nie wyjmować jaj z inku :) oczywiście coś tam jej zostanie ale to znikome ilości.

Pozdrawiam

• 0

#12853 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 18:18

Cieplej sie zrobiło to i drób chętniej na dworze przebywa :) Kolo 16tej jeszcze kury wganiałem a już dawno tego nie było bo najwyżej jak już to parę kaczek na polu siedziało które bardzo chętnie do środka wchodziły w przeciwieństwie do dzisiejszych kurczaków bo te wcale nie miały ochoty wchodzić :( a propo kaczek to znalazłem fajną załogę :)

http://olx.pl/oferta...html#6195d8d1ee

Pozdrawiam

• 0

#12854 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 18:51

A fajne kaczuszki ;-) ludzie muszą mieć ekstra warunki żeby już mieć młode, trochę drogie lepiej wiosny czekać aby coś kupić, ja jeszcze raz kupie mulardy,w domu mam tylko francuskie w parach no i biegusy ale z nich rosół marny:-(
  • 0

#12855 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:43

A ja się zastanawiam nad likwidacją kaczek. Chcę na powrót mieć gęsi i to na stałe. A pamiętam, jak bardzo nie dogadywały się gęsi z kaczkami. Jak kombinowałam. Więc wybieram jednak chyba gęsi. A kaczki to kupi się na wiosnę trochę mulardów i pekinów na odchowanie i mięso będzie, a i rosołek będzie. Nie będę dzieliła stajenki na pół. Nie będę się wkurzała, a bardziej zależy mi, aby miec u siebie gęsi niż kaczki. Biegusy oczywiście zostaną ;) Ale kaczki raczej nie...

A te z linka kaczusie fajne :)

• 0

#12856 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 09 styczeń 2016 - 07:22

Hej, mi także przez głowę przechodzą myśli aby zlikwidować wszystkie piżmowe, na razie to taka myśl. Wolę np stadko pekinów 2 kaczory i z 10 kaczek zamiast piżmowych i gęsi. Zobaczymy co mi się w tej głowie uroi 😋.
Pod kwoką jajko pęknięte, czekam.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12857 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 styczeń 2016 - 11:46

Witam, rano przywitało mnie trzecie kaczątko pod kwoką. Jeszcze zostały 2 całe jajka, na razie stukają.
  • 1
KOCHAM DRÓB !!!

#12858 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 styczeń 2016 - 13:14

Fajna kaczuszka:-) tak jakby wspomnienie lata;-)
  • 0

#12859 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 10 styczeń 2016 - 13:31

No i fajnie też zaczęły jeść kurde. Te z inku już wcinały kartofle tłuczone i makaron i szczypią mnie po palcach, a jak mnie zobaczą to jeden wielki KWAK.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12860 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 styczeń 2016 - 13:47

Cieszą się bo w końcu jesteś,tak jakby ich mamą;-) pewnie tamte z inku są już spore, kaczki jak małe dobrze utuczone w dotyku są jak miękkie pulpety:-D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych