Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12861 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 08:23

Hej, pod kwoką pęknięte są oba ostatnie jajka piżmówki, maluchy piszczą.

Mam rebus mały, bo ta kaczuszka wykluła się z jajka czekoladowej piżmówki ale ona ma kreski na oczach jakby u staropolskich. W stadzie wszystkie piżmowe, pekiny i staropolskie są razem trzymane. Czy to może być mix staropolskiego z piżmówką, romans??? A jeżeli tak, to czy będzie płodna wogóle?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12862 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 10:00

Raczej młodych po niej nie będzie, za to będzie dobry rosół;-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12863 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 11:29

Ooooo, no to rosół.
Mam pytanie-w jakim wieku gąsior depta skutecznie gąski? Wie ktoś?
Mam gęsi białe Kołudzkie, napewno są 2 gąski i gąsior z kwietnia. Z tego grona jedna gąska niosła pierwsze jajka jakoś w listopadzie raczej, jajka dałam do inku i były puste. Ta gąska chodzi osobno, natomiast gąsior chodzi z tą drugą grubszą gęsią, która jeszcze wcale nie zniosła się ani razu, nie wiem czemu, może zapasiona? Czy jest to możliwe aby on deptał tylko jedną gąskę, tą grubaskę, skoro chodzi tylko z nią? Miesiąc temu gęsi odrobaczyłam, jak i resztę drobiu z resztą, nie wiem czemu gąska nie puszcza jajek, jest wielka, ciężka, wygląda na zdrową. Czy może jest jakiś kruczek w rozmnażaniu tych białych gęsi? I co mam zrobić z tą co chodzi samotnie, gar?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12864 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 11:49

Iza ja też zauważyłem raki stan rzeczy że gasior chodzi z jedną gęsia a inne to tak z doskoku, jedna babka co ma gęsi mówiła ze u niej jest tak samo gasior ma swoją partnerkę a drugą gęś tylko kryje, nie chodzi z nią, ani nie pilnuje jej jak siedzi na jajkach.
  • 0

#12865 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 12:05

Ok, no to poczekam jeszcze do wiosny, jak tylko puszczą jajka, to odpalę inku na próbę i zobaczę czy on wogóle depta cosik. Oj, lepiej żeby to nie był jakiś lewus.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12866 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 13:19

Jeśli ta gęś jest zdrowa i płodna to będą później młode gasior na pewno ją będzie deptal, u mnie było dużo pustych jaj gesich, miałem dwa gasiory i 4 gęsi dla czego było dużo pustych nie wiem, stawiałem na to że jest za dużo samców ale to nie do końca tak jedna gęś była jakby obojniakiem
  • 0

#12867 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 13:31

Właśnie, może za dużo samców i jeden drugiego zganiał?
Też miałam takiego jakby obojniaka. Zostawiłam sobie 3 gąski i gąsiora w październiku, płeć wcześniej sprawdzałam w sierpniu chyba i było ok, ja ci patrzę a ta jedna gęś coś nie taka, więc sprawdziłam płeć znów i wyszło że z gąski zrobił się nagle gąsior z małym....wiadomo. Ale jakież było moje zdziwienie! Jak to tak mogło nagle płeć zmienić? Zbędnego gąsiora oddałam za stówę obcej babce. Dlatego mam teraz 2 panie i pana.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12868 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 13:43

U mnie z tym obojniakiem było trochę inaczej znosiła jajka a siadała na inne gęsi w ogóle była dziwna Iza to umiesz sprawdzać płeć u drobiu przez wykrecanie kloaki na zewnątrz? Ta sztuka jest mi obca i widzę co jest co dopiero w wieku dorosłym.co do spychania jednego przez drugiego to prawda, ale ja musze mieć dwa gasiory, leden lewus a drugi mix białego z landes-em gęsi się poznaczy i zostaną jako stado zarodowe a młode do gara
  • 0

#12869 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 15:11

Nom, nauczyłam się "wykręcać", to nie jest trudne, raczej kwestia czy obrzydza. Jeszcze trochę i u tych starszych kak będę sprawdzać płeć, choć po głosie to wygląda że to same kaczory i ze 4 może 5 kaczek. Nadmiar kaczorów wiadomo, do gara. Nawet mam taką fotkę, jak to wygląda, ciotkę uczyłam.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12870 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 15:27

Iza, piżmowe kaczki mają takie kreski przy oku ;)

to zupełnie normalne i nie ma w tym nic dziwnego ;) To moje kaczusie z zeszłego sezonu ;) Jak widzisz, prawie wszystkie mają kreseczkę.

u2u52rqy6ipg.jpg

• 0

#12871 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 11 styczeń 2016 - 16:00

Ano właśnie widzę, a już myślałam że kaczka miała romans 😜
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12872 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 styczeń 2016 - 08:28

Hej, byłam kwoki puścić a tam czwarte kaczątko już wyszło. Piąte piszczy w jajku, dziurka duża, może do wieczora wyjdzie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12873 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 styczeń 2016 - 13:20

Fajne Ci się te "cipciaki" klują ;) niech się zdrowo chowają :)

• 0

#12874 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 12 styczeń 2016 - 14:04

Oby tylko tego kanibalizmu później nie było, bo mnie trafi chyba.
Rzuciłam pod silkę kilka jaj perliczych, tak na próbę czy coś będzie zalężone. Nie wiecie czy perliki deptają zimą, czy raczej odpoczywają?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12875 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 13 styczeń 2016 - 08:26

Wykluło się piąte i ostatnie piżmowe kaczątko. No to spokój. Następny wylęg ma być na koniec stycznia.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12876 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 13 styczeń 2016 - 18:13

No to fajna załoga ci sie uzbierała, nie wiem czemu ale takie małe kaczki to takie słodziaki a jak urosną to takie ciapy :)

Co do deptania perlików to nie wiem bo ich nie mam ale skoro kaczki kury się deptają to i pewnie perliki też :)

U mojego drobiu po staremu choć z jajkami szału nie ma :(

Pozdrawiam

• 0

#12877 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 13 styczeń 2016 - 18:42

A ja dziś miałem 10jaj ze sklepu, ale zawsze ;-)
z małymi kaczkami zgadzam się w 100% jak małe są fajne a potem....
  • 0

#12878 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 styczeń 2016 - 09:51

U mnie na obecnie 25 niosek to tak 9, 15, 8, 13 jaj i takie skoki i upadki. No ale nie brakuje mi, nawet nie przejadam, nadmiar ciotka zaczęła wozić mi na targ, a dochód przeznaczę tym razem na paszę dla kaczek, bo nie spodziewałam się, że aż tyle jej pochłoną. Muszę wkroczyć ze śrutem. Z tego co zauważyłam to młode uwielbiają makaron ale ziemniaków gotowanych nie bardzo i nie wiem czemu, a mieszam im paszy do tego i powstaje kruszonka. Może coś źle robię? Duże kaczki nie gardzą ziemniakami nawet samymi.
Myślę, że jutro kaczki pójdą już "na swoje", bo zapachy są niesamowite!
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12879 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 14 styczeń 2016 - 10:30

Jak na taką porę roku to i tak nieźle się niosą, co do mieszanki ziemniaki i makaron nie wiem czy coś robisz źle(ja takiej nigdy nie dawałem, brak ziemniaków) a może po prostu małe jeszcze nie mają takiego smaka,
jak masz ciepły kont dla nich to czemu nie w końcu są spore, coraz więcej jedzą to i więcej srają:-(
  • 0

#12880 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 14 styczeń 2016 - 12:57

Druga araukana kupiona pocztexem zaczęła się nieść właśnie. No to jeszcze 6 szt w kolejce, do kwietnia mają czas. Muszę im fryzjera zrobić, żeby kogut "lepiej trafiał", bardzo szybko im tylki zarastają.
I wyszło na to, że muszę zamówić w sklepie lampę kwokę czerwoną z grubego szkła, bo ta biała zwykła jakby nie dawała ciepła tylko samo światło. No ale jak już kupię tą lepszą, to posłuży trochę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych