Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12901 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 styczeń 2016 - 13:02

To ja wtrącę swoje 3 grosze ;)

Rosół z perliczki jest zupełnie inny niż z kaczki ;) Z perliczki jest delikatny, a z kaczki cięższy i bardziej tłusty. Co nei zmienia faktu, ze każdy z nich pyszny, ale jak dla mnie: perliczka to nr. 1 :D :D

Iza, to widzę, ze o kaczkach podobnie myślimy. Tylko ja kaczki wybijam na rzecz gęsi. A kaczek to najwyżej się kupi kilka Mulardów na odchowanie, coby na rosołek było, no i ja uwielbiam piersi kacze :)

• 0

#12902 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 20 styczeń 2016 - 20:26

propo królika doszły mnie słuchy że brakuje żywca króliczego i cena w skupie sięga nawet 8 PLn za kilo:) Ale ja już nie wrócę do królików chociażby  dawali drugie tyle. Za dużo strat.

• 0

#12903 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 08:23

No i po kogucie od niosek, pochorował się coś, smutny był, rąbnęłam go, wątroba chora była.
A z pekinów już tylko dorosła parka została, przynajmiej te młode mam po nich. No bo kaczka siedziała taka jakaś nie tego, rąbnęłam ją też, wbite gwoździe miała w żołądek, tylko skąd te gwoździe? Ziemia zamarznięta jes, może wcześniej zeżarła?
Pod kwoką 2 jaja silki zalężone i napewno 2 jaja perliczek, bo 3 są nie pewne takie, szał...
Zastępstwo koguta niosek przejmie jeden z kogutów araukany, także nie zostaną wdowami 😉
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12904 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 11:48

Czasami tak sie zdarza że coś drób atakuje od środka i po kuraku czasami sie rąbie zawczasu i można do gara no a ja padnie no to do dołu :( Heh no a kaczki już tak mają że połkną wszystko co im przez dziób przejdzie, ja ostatnio wyciągnąłem kaczce z metr sznurka a czemu go chciała zjeść to nie mam pojęcia :) W twoim wypadku kaczka pewnie wszamała te gwoździe na jesieni no a skutek ich zjedzenia teraz sie ujawnił :(

U mojego drobiu bez zmian tyle że siedzą dobie podzielone bo to chyba najwyższa pora :) tak więc mam więcej koryt do nasypania :)

Pozdrawiam

• 0

#12905 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 13:19

Nom, gąsior w sierpniu też nieźle najadł się, w żołądku miał wbitą tą gwiazdkę z drutu kolczastego i kawałek szmaty.
Nie ukrywam, że strasznie szkoda mi tej kaczki, bo to lęgowa była.
Rozdzieliłam perliczki, parka niebieskich jest osobno, bo zależy mi na ich rozmnożeniu.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12906 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 15:13

Kaczki już tak mają, ze wszystko by zjadły. U mnie sznurkami mam połapaną siatkę, to mi ją tak długo memłaja, aż zmemłają i muszę nową dać. Ale drut odpada, bo raz dałam, to też żarły. Kiedyś jak zabiłam kaczkę, ot tak...bo był ich czas, to jedna miała wbity w żołądek kawałek druta.

Ale wszystkiego nie schowa przed nimi, bo zawsze coś gdzieś leży...

Szkoda koguta, ale co zrobisz...

• 0

#12907 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 19:13

Wychodzi że te blaszkodziobe to gorsze jak małe dzieci:) Ale co prawda to prawda :) Nic się nie ostanie nie posmakowane. Zwłaszcza jak siedzą długo w jednym miejscu i znają wybieg co do kamyczka:) Mama jak kiedyś trzymała kaczki to były puszczane na duży ogród. Może właśnie dlatego żeby im się wybieg nie znudził i nie szukały takich wynalazków jak druty i sznurki:)

• 0

#12908 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 styczeń 2016 - 13:37

Zauważyłam że jedna gęś, ta co niosła, ma na szyi z tyłu poszarpane pióra, może wreszcie gąsior bierze się do "roboty" no ale i tak nic z tego, bo ona teraz nie niesie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12909 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 styczeń 2016 - 13:52

Nato wygląda że wiosna zawitała do twojego drobiu, torze nie niesie nic nie szkodzi nasienie w ciele samicy przetrwa jakiś miesiąc więc jak zacznie nieść,będą zapłodnione jajka
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12910 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 23 styczeń 2016 - 08:17

Trochę za wcześnie żeby wiosnę ogłaszać. Pogoda ma inne zdanie na tren temat. Zwierzaki się męczą, wczoraj okupowały południową  ścianę stodoły i grzały się w słońcu. Dziś pewnie bedzie podobnie:)

• 0

#12911 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 styczeń 2016 - 12:01

U mnie to samo rano to nawet wyjść nie chciały, a teraz siedzą pod stodoła i się wygrzewaja, a u Izy jak się roszcza to znaczy poczuły wiosnę;-)
  • 0

#12912 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 23 styczeń 2016 - 14:53

Hej, kacze podrostki wreszcie łupią gotowane ziemniory ze śrutem i paszą i to jak. A już się martwiłam, że guzik z tego będzie. Na śniadanie niosę im tego żarła wiaderko pięciolitrowe i migiem znika. Dzioby i nogi im żółkną.
Pod kwoką same straty, guzik nie lęg będzie. Jajko silcze zgniotła małpa jedna, a piór z brzucha na targała jak kaczka jakaś.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12913 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 08:44

Dajcie znać, czy te linki działają:

http://www.garnek.pl/brumbra/30805610

http://www.garnek.pl/brumbra/30805622

http://www.garnek.pl/brumbra/30805626

http://www.garnek.pl/brumbra/30805630
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12914 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 09:45

Działają Iza ;) Nie wiedziałam, ze na garnku jesteś ;)

• 0

#12915 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 10:03

Ufff, działają, no bo żeby te zdj drobiu były dość wyraźne to albo muszę wrzucać na "garnek" i dodać link, lub po prostu tutaj do galerii. Ta apka zmniejszająca zdj to lipa, nie widać dobrze ptaśków.

Gąska niesie od nowa, a kwokę nasadziłam na jajka perlicze.
Jajko kacze dobija się, niestety samo się ostało 😪
No i kolejna araukana z młodych uraczyła mnie pierwszym jajkiem.
Koguta silki niby udało się wyleczyć. Zobaczymy czy nawrót będzie.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12916 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 10:17

Działają działają:-) spore te twoje kaczuszki choć są w fazie nie do końca urodziwej, ale obrosna i będą super wyglądać i kurczaki są spore
  • 0

#12917 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 10:39

Chociaż staram się zapewnić tym kurczakom to co najlepsze, paszę, śrut, resztki ze stołu, odpady z warzywniaka itp, żeby nie były skrzatami, to i tak ryją się do kaczek na te gotowane obierki, kartofle. Ciężko je później przepędzić.
A te kaczki, to są wiecznie mokre, utaplane, brudne, no nie sposób na nie, chociaż staram się żeby miały codzień suchą ściółkę, to i tak na rano jest to samo.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12918 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 11:24

Niestety kaczki takie są brudasy, ale i pióra mają średniej jakości więc wyglądają jak wygląda, a jak obrosna w nowe i wygląd się poprawi i to bardzo;-) zważywszy na to że o tej porze masz kaczki to i tak wyczyn,
  • 0

#12919 okurcze

okurcze

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 39 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 14:52

Już niech będą brudne, tylko żeby były zdrowe. A dodatki jakieś dajesz? Ja na przykład dla drobiu dodaje Selko PH na trawienie

• 0

#12920 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 styczeń 2016 - 14:57

One nie są tyle brudne co mają taką fazę rozwoju, kiedy nie wyglądają ładnie warto dawać witaminy i minerały dla zdrowia drobiu, odrobaczanie tez jest istotne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Google (1)