Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12941 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 luty 2016 - 15:24

A może z czasem się zmieni kolor, u mnie kaczki pierwsze jajka znoszą ziekonkawe a później już białe.jesli cie oszukał to zadzwoń za jakiś czas i podziękuj za współpracę
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12942 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 02 luty 2016 - 17:27

Raczej się nie zmieni:) Mnie nie przytrafiło się żeby jajko zmieniało kolor u nioski. Jak rasa niesie białe to czy młódka czy stara kura niosła białe. 

To niestety się zdarza że ludzie z neta nawet nie wiedzą co sprzedają. Nie mają zielonego pojęcia co wyjdzie im z dziwnych krzyżówek hodowlanych jakie tworzą świadomie bądź też nie. 

• 0

#12943 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 02 luty 2016 - 18:10

Perły świetne i jak Robert napisał będzie mix kolorów :) a ciacho na pewno smakowało :)

Co do kury to niestety tak już jest że ludzie w ogłoszeniu piszą jedno a później wychodzi całkiem co innego :(

U drobiu po staremu :) mniej więcej za tydzień wpuszczam koguty do kur :)

heh dziś jak poszedłem zamknąć załogę kolo 17tej słyszę a na dworze wielkie pogaduchy kaczek i od razu do głowy mi przyszło że biegusy znów świrują ale zaglądam a tu kolo siatki stoi dziki kaczorek i dwie kaczki i sie nagaduje z biegusami :) ale jak mnie zobaczyły to od razu poszły w lota :( ot takie sobie zdarzenie było :)

Pozdrawiam

• 0

#12944 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 luty 2016 - 14:01

Ta pseudo araukana dziś też zniosła białe jajko, no trudno.
Jeszcze mam pytanie, jak podnosicie wilgotność w inkubatorze w fazie klucia? Czy ktoś z was daje na dno inku jakieś pojemniczki lub tacki z dodatkową wodą może? Jeśli tak, to z jakiego tworzywa? Czy to może być plastik, tacka do grilla czy też szklany podstawek lub plastikowy?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12945 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 luty 2016 - 14:38

Aby była większa wkładają gąbkę, a zalanie całego dna nie wystarcza(woda paruje powierzchnią a nie głębokościa) jeśli zaleje oba kanały i mało włóż talerzyk płaski albo gąbkę jak pisałem wcześniej.
  • 0

#12946 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 luty 2016 - 14:44

No właśnie miałam przy kluciu kak zalane oba kanały i całe dno i higro pokazywał 65% wilgotności. Czy to zbyt mało było? "Wkładają gąbkę" czyli do tej wody na dnie tą gąbke wkładać?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12947 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 luty 2016 - 14:58

Gdzieś kiedyś o tym czytałem gąbka ma być lekko zanurzona w wodzie aby woda lepiej parowała, jeśli faktycznie było 65% (jeśli Higrometr jest sprawny, nie oszukuje) i był problem z wydostaniem się z jajka przez piskle, to trzeba zwiększyć wilgotność
  • 0

#12948 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 luty 2016 - 16:28

Aha, dobra teraz nie będę suszyć wam głowy. Zanim będę miała te jajka gęsie, to podłącze inku wcześniej i ponalewam wody jak do klucia i zobaczymy ile wtedy higro będzie pokazywał i będziemy wtedy naradzać się, żeby lęg i kasa nie poszły na marne.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12949 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 luty 2016 - 16:43

W sumie racja ale trochę wiedzy zanim się coś zacznie warto mieć, a kiedy te jajka mas masz mieć
  • 0

#12950 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 03 luty 2016 - 17:50

W połowie lutego, pocztą będą szły. Pan w ogłoszeniu ma już je po 12 zł za sztukę ale mi powiedział że policzy po dychu.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12951 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 03 luty 2016 - 18:07

Iza, moje kurki, co zielone jajka niosa, to od pierwszego jajka niosą zielone. U kaczek rzeczywiście jest tak, że pierwsze są zielonkawe, a potem sie wybarwiają i białe niosa. Ale u kur nie. Więc zostałaś oszukana :(

Moja indyczka jedna chce siadać. Od soboty latam kilka razy dnia do kurnika i ją z gniazda ściągam. Uparta...

• 0

#12952 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 03 luty 2016 - 18:32

Dziś widziałem żurawie:) Chyba wiosna na całego?

• 0

#12953 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 luty 2016 - 07:36

Robiłam eksperyment, wyciągnęłam inkubator nalałam wody jak do klucia, 2 kanały i na dno ok 0.5 cm. Na początku higro pokazał 40% wilgotności. Pochodził ok 10 minut i uzyskał tą temp jaką ustawiłam pilotem 37.7 st na kaczki i wilgotność 68%. W pomieszczeniu jest sucho i dość ciepło 25 st teraz. Następnie przekroiłam gąbkę na pół i włożyłam na dno inku do tej wody. Gąbka nasiąknięta była cała wodą. Odczekałam i efekt zaskoczył mnie, pokazalo 75% wilgoci temp nadal 37.7 st i tak się utrzymywało. I co myślicie???

Aha, bo na początku zapomniałam dodać, że zauważyłam braku kawałka plastiku przy inku, a dokładnie tam go brakuje gdzie wkłada się ten kluczyk do przekręcania koszyków i kluczyk mi tam już nie wejdzie wcale bo wypada, gdyż nie ma punktu zaczepienia ale z drugiej strony jest ok. Więc ten mały ubytek podkleiłam taśmą przed podłączeniem inku. Czy tą powiększoną dziurą poprzez brak tego kawałka plastiku mogła nadmiernie uciekać wilgotność???
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12954 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 04 luty 2016 - 09:29

Mogła ale nie musiała. Najpierw sprawdź higrometr. Mocno nawilzona szmatką owinieta na czujniki higrometru powinna dac wynik sto procent na wyświetlaczu lub tuż w okolicy tej wartości.
  • 0

#12955 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 04 luty 2016 - 10:17

No to teraz tak, higro mam przyklejony na super glue do ścianki inku, bo odpadł wcześniej. Owinęłam go jak mogłam mocno nawilżoną szmatką i pokazało po pewnym czasie 65%, a było 20%.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12956 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 luty 2016 - 14:20

Niema teżeco za bardzo wierzyć tym higrometrom, Iza a jak było z kluciem kaczek jak oba kanalki były zalane wodą? Tu trzeba szukać podpowiedzi jeśli miały problem dołożyć gąbkę, jeśli nie zalewać tylko oba kanalki,ważna jest też wilgotność i temp w pomieszczeniu w którym jest inku. kupić możesz i trzy czy cztery higrometry i tak pokażą inny wynik,
  • 0

#12957 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 luty 2016 - 08:23

Nie było jak wczoraj odpisać bo "radar ściągał". A więc przy lęgach kaczych najpierw zalane były oba kanały wodą w trakcie obumarło 3 jaja, a w fazie klucia oba kanały i dno i padły 2 jaja.

Znów eksperyment robiłam. Podłączyłam inku bez taśmy tego ubytku zalałam 2 kanały i było 65% wilgotności. Ubrałam wody i było 2 razy po pół kanałów i pokazało 70%. Zalałam dno i 2 razy po pół obu kanałów i pokazuje ok 73%. Zalałam dno i całe oba kanały i pokazuje 70%. Oszaleje zaraz i tyle. Trzeba będzie chyba robić tak jak z kaczymi jajkami i tyle i nie przejmować się tym higro. A w ulotce też piszą nie jasno, że mają być 2 kanały i dno wody, a obok w tabeli pisze dla gęsi wilg 85% i bądź tu mądry.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12958 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 luty 2016 - 08:34

Iza że jajka obumarly pod koniec inkubacji może być wiele przyczyn(wczesniej popełnione błędy lub wina może leżeć po stronie inku) nie sama wilgotność, od wilgotności zależy czy skorupa zmieknie i pisklęta mają łatwiej się wydostać oto mi chodziło, w tych plastykach trzeba by coś kłaść pod spód np styropian aby było cieplej od spodu to woda lepiej paruje dla tego było więcej % gdy nalalas pół kanału
  • 0

#12959 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 05 luty 2016 - 09:27

Ano i możesz mieć rację z tym styropianem. Inku w czasie wsadu kaczych jaj stał na podłodze z braku podstawki i nawet czasem były wahania temp od 37.4-37.9st ale przeważnie to było 37.6-37.8st. Przy lęgach gęsi podłożę pod spód kawał stropianu lub przywiozę stołek pod inku.
Jeszcze ostatnio pytałam w Darewicie czy by po bokach nie obłożyć inku styropianem, to mi pan odradził, bo się grzałka spali ponoć, a gdzieś już widziałam taki ocieplony styropianem z kurzymi jajami wewnątrz.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12960 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 luty 2016 - 11:19

Głupoty gadał, im lepiej ocieplony tym lepiej, (podłuż pod dno i wystarczy) musi by tylko dobra wentylacja to podstawa, przy dobrym termoregulatorze jeśli temp , rośnie grzałka się wyłącza jeśli temp jest za niska grzałka włącza się.ja stawiałem inkubatory na stalowej powierzchni i tu też był problem z parowaniem wody,
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych