Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porozmawiajmy o hodowli drobiu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13771 odpowiedzi w tym temacie

#12981 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 luty 2016 - 19:17

Iza kaczki super;-) niedługo do gara będą dobre:-D a widzę że obrączkujesz kury bardzo dobrze niema potem problemu z rozpoznaniem która to która.
lotto a to ci na niosła tych jajek, pewnie jeszcze doniesie.
ja wczoraj znalazłem drugie w tym roku gęsie jajko.zaczyna się wiosna
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#12982 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 12 luty 2016 - 22:37

Robert, szkoda ptaków :( no, ale nic nie poradzisz.

Iza, ładnie Ci się te kaczuchy chowają :)

A moje indyczki siedzą obie, ale bez jaj na razie :P Codziennie rano zsadzam je z gniazda, aby poszły kości rozprostować, zjeśc, napić się i załatwić inne potrzeby ;)

• 0

#12983 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 luty 2016 - 23:08

Widać indyka dobre mamki są ciekawe kiedy moja usiądzie, mam nadzieje że jak będę miał dużo jajek do wysiadywania, np gęsich
Aniu a ty kiedy i jakie jajka chcesz im dać jeśli w ogóle chcesz im dać jajka
  • 0

#12984 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 13 luty 2016 - 11:37

Niosła ale młoda to nie liczyłem że siądzie, wiec jajka zjedzone. Dziś ma jeszcze jedno, zastanawiam się czy nie podłożyć jej od towarówek jajek. 

• 0

#12985 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 19 luty 2016 - 08:45

Na ubój poszła jedna gęś, w sumie dobrze, bo miała jakiegoś krwiaka w jelitach a żołądek przebity drutem oraz wątrobę w kamieniach, po pewnym czasie pewnie by zdechła. Niedługo powinnam mieć gęsie jaja do inkubacji, wszystko się przeciąga bo gąski przerwę sobie zrobiły u właściciela.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12986 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 19 luty 2016 - 09:38

Oczywiście, ze będę kluła :) co jeszcze nie wiem :P ale nie dużo...

Iza, no to dobrze, ze z gąską zdążyłaś, a sama nie zdechła.

• 0

#12987 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 19 luty 2016 - 10:31

Fakt gęsi się nie niosą, ale za to kaczych jest sporo
  • 0

#12988 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 luty 2016 - 12:25

Kiedy wróciłam z miasta mój wilczur biegał luzem, pasek nie wytrzymał i łupnął. Skutkiem tego była ostatnia gęś kołudzka uduszona i jedna kura ledwo zipiąca, a więc gajor skończył na pniaku.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#12989 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 luty 2016 - 12:41

Czasem tak smutno się kończy hodowla:-(
  • 0

#12990 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 22 luty 2016 - 16:34

Iza pozbądź się tego psa jak najszybciej, Chyba że młody to jest pewien drastyczny sposób na oduczenie psa atakowania drobiu. Ale nie mogę publicznie bo mnie "animalsi" zlinczują:) Przetestowany sposób na kilku psach u mnie i u znajomych:)

Moje obie liliputki zagdakały i miałem dylemat którą zostawić na jajkach. Wybór padł na tą zakupioną. Pierwsza niosła, pierwsza siadła, i broni gniazda jak diabeł wcielony.

• 0

#12991 okurcze

okurcze

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 39 postów

Napisano 23 luty 2016 - 11:12

Bardzo dobrze! Napiszesz mi PM z tym sposobem?

• 0

#12992 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 23 luty 2016 - 14:09

Witam ale mnie tu dawno dawno nie było :P U mnie tyle nowego że kurki mają nowy piękny kurnik :) więcej miejsca itp :P okno drzwi i drzwiczki :)  no nie pogada teraz z kurami hah :) Stary kogut zdechł więc kupiliśmy nowego białego z wzorkami bardzo piękny.. A i 10 kokosek młodych zakupiliśmy. I KACZKE PIŻMOWĄ I KACZORA PIŻMOWEGO tEŻ Kupiliśmy :) pERLICZEK mam 7 to te od małego wychowane :)  A tak to po staremu :P Wiem że to temat o kurach ale muszę się pochwalić że dwie owce mi się okociły jedna która ma pierwszy raz to ma jedną owieczkę  a druga starsza owca ma dwa 1 owieczke i 1 baranka :P baranek z czarną głową czarnymi nogami i uszami podał się na mamusię a owieczka po tatusiu hah :)

• 0

#12993 gospodyni19

gospodyni19

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 246 postów

Napisano 23 luty 2016 - 14:12

a widzę że o psach mowa mam młodego psa i odkąd go mam nie wypuszczam kur z ogrodzenia na trawe bo tak atakuje kury że masakra, a dwie kury mi owczarek kaukaski zagryzł jest to duży pies więc dla niego taka kura to nic :P niby pies na łańcuchu ale kury do niego podchodzą i dla tego już nie wypuszczam je. ze względu nie na kaukaza tylko na tego młodego dostał on już za to że łapał kury i mniej za nimi ganiał ale pomaga mu w tym drugi kundelek i nie ma na nich rady 

• 0

#12994 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 23 luty 2016 - 18:26

Bicie psa czy coś podobnego mija sie z celem i jak dla mnie nie ma sensu i nie ma co sie nad psem znęcać bo to "nie humanitarne" delikatnie mówiąc, należy zainwestować w kojec i po problemie ewentualnie na noc pies na łańcuch jeżeli to "uciekinier" :)

U drobiu po staremu :)

Pozdrawiam

• 0

#12995 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 luty 2016 - 18:51

Gospodyni gratuluję owieczek;-) tu nie tylko o kurach się pisze? Ale jestem ciekawy tego sposobu na psa , problemu niemam bo mój pies siedzi za dnia w swoim domku a w nocy chodzi luzem, więc z drobiem nie ma styczności,
a tak propo drobiu gęsi i kaczki zaczynają się nieść dość intensywnie, jajek sporo;-) ale nie zbieram jeszcze, czekam jeszcze z tydzień i będę zbierał do inku i nastawie
jedna biała zrobiła sobie gniazdo tam gdzie sama została wysiedziana. ma tam kioka jaj ciekawe czy siadzie jezt to francuzka
  • 0

#12996 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 luty 2016 - 19:35

Tak jak pisze Sławek, albo kojec dla psa, albo poświęcić trochę czasu psu na ćwiczenia i oduczyć go ALE NIE BICIEM takiego zachowania. Wystarczy trochę poczytac i można oduczyć psa. Tylko trzeba naprawde chcieć. Mojego męża owczarek też na początku próbował kury łapać. Ale mąż raz dwa sobie z nim poradził i bynajmniej nie biciem.

A u drobiu...bez zmian ;) Indyczki jak siedziały, tak siedzą na pusto. Ciągle nie mam odpowiednich jaj dla nich. Kombinuje gęsie, ale to nie takie proste ;) A szkoda mi ich, aby tak siedziały na pusto. Poza tym, chciała bym aby wysiedziały, odchowały i zaczeły się nieść, bo indyki jednak chciała bym w tym roku ;) Bynajmniej od jednej indyczki :)

Kury się niosą i to całkiem nieźle ;) Wiec na brak jajek narzekać nie mogę. Wczoraj bieguski zniosły pierwsze jajka po długiej przerwie, ale dzisiaj juz cisza :P

• 0

#12997 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 23 luty 2016 - 20:17

Również gratuluje owieczek:) Marzą mi się te "ekologiczne kosiarki" ale nie bardzo mam czas zajmować się nimi a zwłaszcza zabezpieczyć paszę na zimę dla nich.

Kojec kojcem ale psa trzeba czasem puścić żeby się wybiegał i wtedy chwila moment i pierze leci:)

Nie jestem zwolennikiem katowania zwierząt ale "bezstresowe wychowanie" mnie nie przekonuje. 

Aniu indyczki siadły bez nawet jednego zniesionego jajka? To jakoś nie naturalne:)

• 0

#12998 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 luty 2016 - 21:29

E, nie :D Moje indyczki niosły się od końca listopada jak sie nie myle, bez przerwy ;) Bardzo duzo jaj w sumie zniosły :) No, a potem się wyniosły i siadły :)

Ale ja nie mówię, aby psa nie wypuszczać, nasz lata jak mąż tylko wychodzi z domu i coś na polu robi. Ale za kurę się nie weźmie. Można wypracować z psem sobie takie posłuszeństwo, że nawet jak ma na coś ochotę, to bez pozwolenia nie ruszy ;) Męża pies jest tak nauczony, że można mu pod nos dać pęto kiełbasy czy innych przysmaków i pies nie ruszy, dopuki mąż mu nie pozwoli ;)

• 0

#12999 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 23 luty 2016 - 21:31

Tez mi się kiedyś owieczki marzyły. Ale już mi się nie marza ;) A raczej nie chcę ich. Mimo, ze bardzo bym chciała ;) Chodzi o to, ze owieczki to na mięsko, a my nie dalibyśmy owieczki zabić. Już z kózkami myśleliśmy, ze koziołka się odchowa i na mięso pójdzie, ale nie...Znalazłam mu nowy domek z 3 kózkami i wiem, że tam będzie miał trochę życia przed sobą ;) Wiem, nie da się tak zawsze, ale z pierwszym się udało. A my byśmy nie dali zabić i nie zjedlibyśmy. Dlatego owieczek tym bardziej nie możemy mieć. A cudne są ;)

• 0

#13000 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 24 luty 2016 - 10:25

Wczoraj kurier dotarł z jajami gęsi Landes z tego ogłoszenia co wcześniej link podawałam tutaj oraz nowe jaja od kaczek Pekin, Dworek i Staropolskich. Jeśli chodzi o same jajka to były bardzo brudne i jedne większe inne mniejsze a kolejne umazane krwią. Żadno nie było pęknięte na szczęście, a więc inkubator poszedł w ruch. Na jaja poszło łącznie z przesyłką 178zł także trzymajcie kciuki, pan policzył taniej.

Gospodyni gratuluje, powodzenia z nowym przychówkiem.

A co do wilka, to ma jakieś 4 lata, kupiłam mu kolczatkę, matko co to było...on miał kojec, siatkę rozszarpał, diabeł wcielony, nawet wróblom przy garze nie przepuści. Teraz siedzi w budzie, na noc wypuszczam go, rano pogoń i łapanka znów upinać trzeba, bo drób puszczać muszę.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych